bato-adv
bato-adv
علی قنبری کارشناس مسائل اقتصادی در گفتگو با فرارو

دلیل تب بالای دلار

دلیل تب بالای دلار

قنبری کارشناس بازار سهام با بیان اینکه طی یک ماه اخیر به مرور انتظارات تورمی در جامعه دوباره شکل گرفته است، گفت: از آبان ماه گذشته و بعد از پیروزی جو بایدن در انتخابات آمریکا، بسیاری احیای برجام را قطعی می‌دانستند و بر همین اساس شاهد کاهش قیمت دلار تا کانال ۲۰ هزار تومان بودیم، اما بعد از آن به دلیل اینکه مذاکرات فرسایشی شد، شاهد بودیم که نگاه‌های خوشبینانه نسبت به احیای برجام رنگ باخت و شاهد ایجاد تورم انتظاری هستیم، که نتیجه آن نیز افزایش قیمت دلار و طلا در بازار است.

تاریخ انتشار: ۱۶:۱۴ - ۱۲ تير ۱۴۰۰
فرارو- برخی فعالان بازار ارز باور دارند قیمت دلار طی روز‌های بعد به افزایش خود ادامه خواهد داد. این در حالی است که عده‌ای معتقدند با افزایش عرضه بازارساز، قیمت این ارز در جهت کاهشی قرار خواهد گرفت.

به گزارش فرارو، در حال حاضر رشد قیمت دلار تحت‌تاثیر شایعات پیرامون مذاکرات احیای برجام بوده است. در واقع معامله‌گران مانند گذشته خوش‌بین به احیای برجام نیستند و همین عامل موجب شده است خرید‌های احتیاطی بیشتری به بازار وارد شود. کاهش خوش‌بینی به احیای برجام موجب شد بازار اثر کاهشی از انتخاب کمیجانی به‌عنوان رئیس کل بانک مرکزی را تجربه نکند. این در حالی است که برخی از معامله‌گران انتظار داشتند، انتخاب رئیس کل جدید موجب افزایش فروش‌ها در بازار شود.

این در حالی است که اگر دلار در کانال ۲۵ هزار تومانی تثبیت شود، آن زمان باید منتظر ماند که سکه تمام نیز مرز ۱۱ میلیون تومانی را نیز بزند، در چنین صورتی به نظر می‌رسد تقاضا برای طلا و ارز افزایش پیدا کند، از سویی تا زمانیکه تکلیف برجام و لغو تحریم‌ها مشخص نشود، کفته ترازو به سمت افرایش قیمت‌ها در بازار سنگینی خواهد کرد، مگر اینکه اتفاق غیر منتظره‌ای رخ دهد و در وین مذاکرات به نتیجه برسد.

تب بالای دلاردو دلیل عمده افزایش قیمت دلار
علی قنبری کارشناس مسائل اقتصادی در گفتگو با فرارو با اشاره به اینکه افزایش قیمت ارز به دو دلیل عمده صورت گرفته است، اظهارداشت: در وهله اول تقاضا برای دلار در بازار افزایش پیدا کرده و در مقابل به دلیل اینکه وضعیت عرضه تفاوت چندانی نکرده، شاهد افزایش ارز در بازار هستیم، از سوی دیگر به دلیل محدودیت‌هایی که برای تزریق دلار به بازار وجود دارد این افزایش قیمتی که به صورت آهسته در بازار شاهد هستیم رخ داده است.

وی افزود: در حال حاضر درآمد‌های ارزی کشور با محدودیت‌های زیادی روبرو شد و به دلیل تحریم فروش نفت و همچنین تحریم‌های مالی و بانکی که کشور با آن روبرو است، عملاً ورودی ارز به کشور بسیار کند بوده، همین موضوع دست بانک مرکزی را برای کنترل بازار خالی کرده است.
 
قنبری با تاکید بر اینکه در مرحله دوم نیز ریسک‌های سیاسی و اقتصادی که ناشی از عدم احیای توافق هسته‌ای است، بازار ارز را با تلاطم روبرو کرده است، گفت: خوشبینی‌های بسیاری وجود داشت مبنی بر اینکه تا پایان دولت حسن روحانی برجام جمع و جور خواهد شد و آمریکا و ایران به تفاهم خواهند رسید، اما با توجه به فضایی که وجود دارد هر قدر مذاکرات فرسایشی شود در سوی مقابل احتمال افزایش نرخ ارز نیز بیشتر خواهد شد.

این استاد دانشگاه با اشاره به اینکه برای کنترل نرخ ارز چاره‌ای جز احیای برجام وجود ندارد، یادآور شد: برای کنترل و ثبات بازار ارز نیاز به ورود ارز به دلار است و طبعاً تا زمانی که محدودیت‌های فروش نفت و ورود منابع ناشی از آن به کشور وجود داشته باشد، دلار را نمی‌توان کنترل کرد بلکه با هرگونه خبر منفی و یا اظهار نظر نظری که موجودیت برجام را تهدید می‌کند، دلار نیز نسبت به آن واکنش نشان می‌دهد، بنابراین باید امیدوار بود که در سریعترین زمان ممکن دو طرف اختلافات خود را کنار گذاشته تا بتوانند برجام را احیا کنند.

قنبری اضافه کرد: افزون بر توافق مجدد بر سر برجام و رفع تحریم‌ها در داخل نیز باید اقداماتی صورت گیرد، در این رابطه خود تحریمی‌هایی که بابت عدم تصویب fatf طی چهار سال گذشته رخ داده کمتر از تحریم‌ها نبوده، درحال حاضر اگر برجام امضا شود، ما نمی‌توانیم با بانک‌های کشور‌های مختلف مراوده مالی و پولی داشته باشیم، زیرا که آن‌ها به دلیل قرار گرفتن ایران در لیست سیاه fatf با ما کار نخواهد کرد، بنابراین ضروری‌ترین کار در این رابطه تصویب fatf است این کار باید فارغ از اینکه برجام امضا شود یا خیر، می‌بایست صورت گیرد، زیرا که در قرار گرفتن در لیست سیاه fatf نوعی خودتحریمی است که مشکلات کشور را در زمینه تجارت خارجی و نقل و انتقالات بانکی دوچندان کرده است.

این کارشناس بازار سهام با بیان اینکه طی یک ماه اخیر به مرور انتظارات تورمی در جامعه دوباره شکل گرفته است، گفت: از آبان ماه گذشته و بعد از پیروزی جو بایدن در انتخابات آمریکا، بسیاری احیای برجام را قطعی می‌دانستند و بر همین اساس شاهد کاهش قیمت دلار تا کانال ۲۰ هزار تومان بودیم، اما بعد از آن به دلیل اینکه مذاکرات فرسایشی شد، شاهد بودیم که نگاه‌های خوشبینانه نسبت به احیای برجام رنگ باخت و شاهد ایجاد تورم انتظاری هستیم، که نتیجه آن نیز افزایش قیمت دلار و طلا در بازار است.
bato-adv
bato-adv
bato-adv