bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۵۰۰۰

استقبال چین و نارضایتی آمریکا از گزارش NIE

تاریخ انتشار: ۱۰:۲۱ - ۱۴ آذر ۱۳۸۶
انتشار گزارش سازمان ملی برآوردهای اطلاعاتی آمریکا با واکنش دولت‌ها و شخصیت‌های مختلف جهان مواجه شده‌است.

درحالی‌که در این گزارش به صراحت آمده‌است که قصد ایران از فعالیت‌های هسته‌ای دستیابی به سلاح اتمی نیست، با این حال
آمريکا خواهان تشدید تحريم‌ها عليه ايران شده‌است. 

جورج بوش رئیس‌جمهور آمریکا، در سخنانی گزارش جدید "ارزیابی ملی اطلاعات" درباره ایران را بیان‌گر ادامه تلاش‌های این کشور برای دستیابی به فناوری‌هایی است که برای سلاح هسته‌ای ضروری است. بوش هم‌چنین خواستار افزایش فشار بین‌المللی بر ایران شد.

وزير امورخارجه آمريکا، نیز روز گذشته تصریح کرد که "کشورهای موسوم به گروه ۱+۵ بايد فشار ديپلماتيک بر ايران را ادامه دهند تا مانع دستيابی جمهوری اسلامی به تکنولوژی قابل کاربرد در توليد سلاح هسته‌ای شوند."

رایس مدعی شده که "ايران به غنی‌سازی اورانيوم در مقياس بالا ادامه می‌دهد که در نهايت آن‌ها را قادر می‌سازد که بمب اتمی توليد کنند."

هم‌چنین اهود اولمرت، نخست وزیر اسرائیل ضمن تکرار ادعاهای دولتش علیه برنامه هسته‌ای جمهوری اسلامی ایران، گفت: «ما هر اقدامي را به همراه دوستانمان و بالاتر از همه آمريكا به منظور ادامه تلاش‌ها در جلوگيري از دستيابي ايران به توان تسليحات غيرمتعارف انجام مي‌دهيم.»
اولمرت ضمن ابراز نارضایتی از این گزارش گفته که برطبق گزارش سازمان‌های جاسوسی آمریکا، ایران تا پیش از سال 2003 در پی دستیابی به سلاح هسته‌ای بوده‌است.

درمقابل این اظهرانظرات خصمانه، چین اعلام کرده که "اعضای 1+5 برای بررسی اوضاع به زمان بیش‌تری نیاز دارند."
"وانگ گویانگا" سفیر چین در سازمان ملل متحد به خبرنگاران گفته است انتشار "ارزیابی ملی اطلاعات" درباره برنامه اتمی ایران توافق روز شنبه گروه 1+5 درباره بررسی گسترش تحریم‌های بین‌المللی علیه این کشور را زیر سؤال برده‌است.

محمد البرادعی مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در واکنش به برآورد سازمان های اطلاعاتی آمریکا آن را عاملی برای کاهش تنش‌ها توصیف کرده‌است.

البرادعی گفت: «گرچه ایران هنوز نیازمند آن است تا برخی از ابعاد مهم فعالیت‌های هسته‌ای خود در گذشته را شفاف‌سازی کند، اما آژانس هیچ مدرک و سندی مبنی بر نظامی بودن فعالیت‌های هسته‌ای ایران ندارد.»

وی گفت که "این گزارش نشانگر این است که فشارهای دیپلماتیک به ایران مفید و سازنده هستند و ایران به این فشارها حساس و پاسخگو است.»

همچنین ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه ضمن ابراز خرسندی از همکاری ایران با آژانس، ابراز امیدواری کرد ایران در همه تلاش های هسته ای خود شفاف عمل کرده و تحت نظارت آژانس بین المللی انرژی اتمی باشد.

سعید جلیلی نیز که از سفر به مسکو و دیدار با پوتین بازگشته، ارائه گزارش سازمان اطلاعاتی آمریکا مبنی بر صلح‌آمیز بودن فعالیت‌های هسته‌ای ایران از سال 2003 به بعد را بسیار با اهمیت دانست و گفت: «آمریکایی‌ها سال‌ها اتهاماتی را بر ضدجمهوری اسلامی ایران مطرح کرده بودند و ما امیدوار هستیم که گزارش‌های بعدی آن‌ها هم موید این موضوع باشد که فعالیت‌های هسته‌ای ایران از ابتدا و همیشه صلح‌آمیز بوده‌است.»
bato-adv
bato-adv
bato-adv