«چنانچه پیشرفتهای هستهای ایران ادامه پیدا کنند و ایران برداشتن گامهای تحریکآمیز هستهای را ادامه دهد- تازه اگر از فعالیتهای تحریکآمیز منطقهایش هم صرفنظر کنیم- این، ما را به مسیر دیگری (یعنی دور شدن از توافق هستهای) هدایت میکند.»
فرارو- رابرت مالی، نماینده ویژه دولت آمریکا در امور ایران، گفته است که آینده توافق هستهای با ایران موسوم به برجام با «علامت سوال بزرگی» روبرو است.
نماینده ویژه دولت آمریکا در امور ایران در گفتوگویی با پولیتیکو گفت به دلیل عدم تعامل ایران٬ مساله بازگشت به توافق چند جانبه بینالمللی برجام «چیزی نیست که ما بتوانیم آن را کاملاً کنترل کنیم.»
رابرت مالی گفت اگر در ماههای آینده ایران و آمریکا نتوانند به توافقی دست یابند٬ تیم ما در حال آماده کردن برخی برنامهها (و طرحها) جهت وضعیتهای احتمالی است.
او اضافه کرد، یکی (از طرحها) این است که تهران و واشینگتن یک توافق کاملا جداگانهای را امضا کنند که دارای مفاد متفاوتی با توافق کنونی (برجام) باشد. (طرح) دیگر این است که پاسخهای تنبیهی با همکاری متحدان اروپایی (علیه ایران) اعمال شود.
نماینده ویژه دولت آمریکا در امور ایران توضیح بیشتری در خصوص این اقدامات تنبیهی ارائه نکرده است.
رابرت مالی در این مصاحبه حاضر نشده است به پرسش درباره اینکه چند درصد احتمال دارد آمریکا به برجام برگردد، پاسخ دهد.
نماینده ویژه دولت آمریکا در امور ایران تاکید کرد، اگر به شما یک درصدی بدهم، این موضوع کمک چندانی به شما نخواهد کرد.
او با این حال تصریح کرد٬ متغیرهای نامعلوم این است که ایرانیها چه کارهایی را انجام خواهند داد و چه کارهایی را انجام نخواهند داد.
رابرت مالی گفته است، ما آماده ایم که مذاکرات را از سر بگیریم٬ یعنی اگر فکر میکردیم که (دستیابی به توافق) ممکن نیست، این کار را نمیکردیم.
نماینده ویژه دولت آمریکا در امور ایران در ادامه اظهار داشت که تاخیر به وجود آمده در مذاکرات احیای برجام به دلیل عدم اعتمادی است که در جریان کارزار «فشار حداکثری» دولت دونالد ترامپ به وجود آمده و همچنین دوره انتقالی دولت در ایران است.
رابرت مالی در ادامه این مصاحبه خود گفته است، اما داشتن علامت سوال (درباره سرنوشت برجام) کاملاً توجیه دارد، چرا که اگر تاکنون به (توافق) نرسیدهاید، گفتگوها به درازا کشیده میشود. اگر برنامه هستهای ایران پیشرفت داشته باشد و ایران همچنان به برداشتن گامهای تحریکآمیز هستهای ادامه دهد، تازه اگر به فعالیتهای تحریکآمیز منطقهای این کشور اشارهای نکنیم، این، ما را به سمت دیگری هدایت میکند٬ یعنی از (دستیابی به) توافق دور میشویم.
نماینده ویژه دولت آمریکا در امور ایران همچنین اظهار داشت٬ این حداقل ما را نسبت به این واقعیت آگاه میکند که این یک توافق قطعی نیست، این پرسش مشروعی است که آیا قادر هستیم (به توافق) بازگردیم و این که آیا باید برای دنیایی آماده شویم که در آن ایران قصد ندارد حداقل نه به صورت واقع بینانه وارد (توافق برجام شود).
همچنین ساعاتی پیشتر، سخنگویان وزارت خارجه سه کشور اروپایی بدون اشاره به بدعهدیهای خود در برجام در بیانیهای مشترک از گزارش اخیر آژانس بینالمللی انرژی اتمی درباره غنیسازی ایران ابراز نگرانی کردهاند.
آژانس بینالمللی انرژی اتمی در دو گزارش روزهای دوشنبه و سهشنبه مدعی شده ایران اقداماتی را در جهت تسریع روند غنیسازی اورانیوم به کار گرفته است. این نهاد بینالمللی دوشنبه گزارش داد ایران اقدام به تولید ۲۰۰ گرم اورانیوم فلزی با غنای ۲۰ درصد کرده است. آژانس همچنین روز سهشنبه هم مدعی شده بود «ایران غنی سازی اورانیوم خود را افزایش داده و دو مجموعه از سانتریفیوژهای پیشرفته خود را به غنی سازی ۶۰ درصدی اختصاص داده است».
سخنگویان انگلیس، فرانسه و آلمان ضمن ابراز نگرانی از این اقدامات، از ایران خواستهاند «با هدف رسیدن به نتایج سریع و موفقیتآمیز در مذاکرات، هر چه سریعتر به وین بازگردد.»
کشورهای غربی در سالهای گذشته ایران را به پیگیری اهداف نظامی در برنامه هسته ای این کشور متهم کردهاند. ایران قویاً این ادعاها را رد کرده است.