اهدای توپ طلای سال ۲۰۲۱ به لیونل مسی، شاید بیش از ۶ بار قبلی که این جایزه به ستاره آرژانتین تعلق گرفت، مخالف داشت.
سالهاست که برای هواداران فوتبال به خصوص آنهایی که در تیمهای مورد علاقهشان یک ستاره نامزد دریافت جوایز انفرادی میشود، این سؤال پیش میآید که سرانجام معیار لازم برای کسب جوایز انفرادی از جمله توپ طلا یا جایزه بهترین بازیکن فیفا چیست. آنها نمیدانند که عملکرد و آمار انفرادی ملاک است، افتخارات تیمی یا نقشی که یک بازیکن در رسیدن تیمش به افتخارات فردی ایفا میکند.
سال ۲۰۱۰ زمانی که تیم ملی اسپانیا با درخشش آندرس اینیستا و ژاوی هرناندس قهرمان جام جهانی شد، توپ طلا با این توجیه که برنده این جایزه بر اساس عملکرد و آمار فردی انتخاب میشود به مسی رسید. با این حال سه سال قبل که کریستیانو رونالدو با گلها و آمار درخشانش نقش پررنگی در قهرمانی رئال مادرید در لیگ قهرمانان داشت و همه تصور میکردند او توپ طلای ششمش را میبرد، فرانس فوتبال تصمیم گرفت این جایزه را به همتیمی او لوکا مودریچ بدهد و دلیل آن هم نقش پررنگ ستاره کروات در رساندن تیم ملی کرواسی به فینال جام جهانی ۲۰۱۸ علاوه بر تأثیرگذاریاش در قهرمانی رئال مادرید در لیگ قهرمانان اروپا عنوان شد.
بر اساس همان معیار، امسال میبایست جورجینیو، هافبک ایتالیایی چلسی که فصل گذشته با تیم باشگاهیاش قهرمان اروپا و با تیم ملی کشورش قهرمان یورو شد، توپ طلا را میبرد، چرا که در رقم خوردن هردو افتخار برای تیمهایش نقش پررنگی ایفا کرد؛ اما حتی اگر معیار انتخاب برنده توپ طلای مسال آمار و عملکرد انفرادی بود هم این جایزه باید به روبرت لواندوفسکی میرسید. با این وجود توپ طلا به لیونل مسی رسید و دلیل آن هم طبق اعتراف خود او، قهرمانی بازیکن ۳۴ ساله پاریسنژرمن با تیم ملی آرژانتین در رقابتهای کوپا آمهریکای ۲۰۲۱ بود.
با وجود ارزشی که کسب این جام برای مسی به خاطر پایان دادن به ناکامی طولانی مدتش برای کسب یک جام ملی داشت، شکی نیست که ارزش و اعتبار تورنمنتی مانند کوپا آمهریکا به هیچ عنوان قابل قیاس با تورنمنتی مانند جام ملتهای اروپا نیست. به همین دلیل اهدای توپ طلای امسال به مسی از سوی فرانس فوتبال بیش از هر زمان دیگری سردرگمیها درباره معیارها و شیوه انتخاب برترین بازیکن فوتبال جهان را زیر سؤال برد و در این بین برای آلمانیها پذیرش این موضوع سختتر از سایرین بوده و تیترهای نشریه بیلد آلمان هم گواه این ادعا است. نشریه بیلد آلمان پس از مراسم توپ طلا، نوشت: «این نمیتواند واقعیت داشته باشد. این انتخاب یک رسوایی است.»
لوتار ماتئوس اسطوره فوتبال آلمان که خودش سال ۱۹۹۰ توپ طلا را برده است، هم میگوید: «دیگر نمیتوانم ساز و کار دنیا را بفهمم. با آن همه کارهای خارقالعادهای که لواندوفسکی انجام داده، نمیدانم چرا او برای بردن توپ طلا نادیده گرفته شد. راستش، من نمیدانم تصمیمی که فرانس فوتبال گرفته را چطور برای خودم تشریح کنم. فوتبال فوتبال پارسال این جایزه را نداد و اگر فقط همان جامهایی که لواندوفسکی سال ۲۰۲۰ برد (۶ گانه) را هم مدنظر بگیریم کافی است که هیچکسی نتواند با او برای بردن این جایزه رقابت کند. اگر هم بگوییم ملاک عملکرد بازیکنان در سال ۲۰۲۱ است، باز هم لواندوفسکی از سایر بازیکنان بهتر کار کرده است. او رکورد گرد مولر را که یک قرن پا برجا بود شکست و در هر تورنمنتی که بوده بهترین گلزن شده و از نظر ملی و بینالمللی هم امسال از سایرین بهتر بوده است».
منتقدان تصمیم فرانس فوتبال برای اهدای توپ طلا به مسی اما فقط به آلمانیها محدود نمیشود. تونی کروس هافبک رئال مادرید و ایکر کاسیاس سنگربان پیشین این تیم هم جزو افراد معتقد به پایمال شدن حق لواندوفسکی هستند.
کروس در پادکست خود به شدت به تصمیم فرانس فوتبال ایراد گرفت و گفت: «مسی مطلقاً سزاوار کسب توپ طلا نبود. مشکلی نیست که مسی و رونالدو بهترین بازیکنان یک دهه اخیر فوتبال بودهاند اما امسال بازیکنان دیگری برای کسب این جایزه از مسی سزاوارتر بودند.»
کاسیاس هم گفت: «برای من بعد از این باور اتفاقاتی که در آینده قرار است برای فوتبال رخ دهد به طرزی باورنکردنی سخت خواهد شد. مسی یکی از بهترینها است اما شما باید ببینید که بهترین بازیکن فصل چه کسی بوده و تشخیص این هم سخت نیست.»
داستان تکراری انتخابهای جنجالی فرانس فوتبال، هر سال به اعتبار توپ طلا به عنوان ارزشمندترین جایزه فردی دنیای فوتبال ضربه میزند و با این روند شاید خیلی طول نکشد که ارزش این جایزه در قیاس با دیگر جوایز انفرادی دنیای فوتبال مانند جایزه بازیکن سال یوفا (جایزهای که برندگان آن در سالهای اخیر منطقیترین گزینهها بودهاند) و جایزه The Best فیفا در جایگاهی پایینتر قرار بگیرد.