bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۵۱۸۵۵۲
در وین چه گذشت

آیا مذاکرات وین می‌تواند آغاز یک جنگ سرد تازه باشد؟

آیا مذاکرات وین می‌تواند آغاز یک جنگ سرد تازه باشد؟

مذاکرات هسته‌ای پیش رو تنها در مورد برنامه هسته‌ای ایران نیست. این مذاکرات در مورد نظم نوین جهانی است که با کاهش قدرت امریکا در حال ظهور است.

تاریخ انتشار: ۱۲:۱۵ - ۱۳ آذر ۱۴۰۰

آیا مذاکرات وین می‌تواند آغاز یک جنگ سرد تازه باشد؟///فرارو- پیتر اوبورن برنده سال ۲۰۱۷ میلادی به بعنوان بهترین وبلاگ‌نویس خبری، برنده جایزه مطبوعات در سال ۲۰۱۲ و برنده جوایز رسانه آنلاین در سال ۲۰۱۶ میلادی به دلیل مقالاتی که برای «میدل ایست آی» به عنوان خبرنگار آزاد نوشته بود. او در سال ۲۰۱۳ میلادی نیز به عنوان ستون‌نویس برتر سال برنده جوایز مطبوعات بریتانیا شد. او در سال ۲۰۱۵ میلادی از ستون‌نویسی سیاسی روزنامه «دیلی تلگراف» استعفا داد. از جمله کتاب‌های او می‌توان به «پیروزی طبقه سیاسی»، «ظهور دروغ‌های سیاسی» و «چرا غرب در مورد ایران هسته‌ای اشتباه می‌کند» اشاره کرد.

وین برای نجات توافق هسته‌ای با ایران میزبان مذاکرات است توافقی که ترامپ رئیس جمهوری امریکا سه سال پیش آن را به هم ریخت. وین مکان مناسبی برای این ماموریت است محل ساخت فیلم «مرد سوم» ساخته «کارول رید» در دوران جنگ سرد و این هفته میزبان مذاکراتی بوده است که می‌تواند نقطه آغاز جنگ سرد بعدی باشد.

این جنگ سرد قدیمی بین امریکا و شوروی نیست بلکه جنگ تازه‌ای بین امریکا و ابر قدرت نوظهور چین است. گفتگوهای هسته‌ای تا حدی در مورد ایران است، اما در بعد کلان‌تر در مورد نظم نوین جهانی است نظمی که در حال ظهور است و با عقب نشینی سراسیمه امریکا از آسیا و خاورمیانه پس از شکست‌های تحقیرآمیز در عراق و اخیرا در افغانستان در حال شکل گیری است.

در نتیجه، تنها به طور رسمی مذاکرات وین درباره برنامه هسته‌ای ایران است، اما در واقعیت مخاطرات بسیار بیش‌تر از آن هستند. ساختار تازه امنیت جهانی چیزی است که بر سایر کشورهای درگیر در این گفتگو تاثیرگذار است. پیش‌تر در برجام، امریکا نقش اصلی را در تضمین توافق ایفا کرد که به موجب آن توسعه هسته‌ای ایران در ازای پایان تحریم‌ها کاهش می‌یافت، اما امروز امریکا در اتاق مذاکره حضور ندارد. ایران پس از نقض یکجانبه توافق هسته‌ای توسط امریکا در سال ۲۰۱۸ میلادی اجازه حضور در جلسه را به امریکا نداده است.

 

با این حال، یک هیئت امریکایی در وین در هتل همسایه محل برگزاری مذاکرات در هتل «ماریوت» مستقر شده است. پیام رسان‌های اروپایی برای رساندن پیام به دیپلمات‌های سرگردان امریکایی در خیابان‌های خلوت وین حرکت می‌کنند.

هیچ اتفاق نظر و اجماعی بین مذاکره کنندگان وجود ندارد. آنان بین خودشان تقسیم شده اند. چینی‌ها با اظهارات «باقری کنی» مذاکره کننده ارشد ایران در این باره که ایران از سوی غرب مورد بی‌عدالتی قرار گرفته همدل هستند. باقری کنی اخیرا به «میدل ایست آی» گفت که نقص برجام آن بود که ایران به تعهدات خود عمل کرد، اما تحریم‌ها هرگز لغو نشد.

«باراک اوباما» رئیس جمهوری امریکا و معمار توافق مطمئنا در مورد صلح صحبت کرد، اما در پشت صحنه وزارت خزانه داری امریکا هر نهادی را که قصد تجارت با ایران را داشت، تهدید کرد. به این ترتیب ورود یا خروج ایران از توافق هسته‌ای تفاوت چندانی نداشت. ترامپ سپس تحریم‌ها را تشدید کرد و اروپایی‌ها نتوانستند کاری انجام دهند.

خود را به جای دولت روحانی که توافق هسته‌ای را امضا کرد قرار دهید. آن کشور هرگز در ازای ریسک سیاسی‌اش در تلاش برای برقراری توافق با امریکا و متحدان‌اش از خود نشان داد امتیاز جدی‌ای دریافت نکرد. این بدان معنا بود که در داخل ایران نیز دولت روحانی قادر به دفاع از خود در برابر منتقدان داخلی (که آن زمان «باقری کنی» نیز در میان آنان بود) نبوده است. آنان استدلال می‌کردند که دولت روحانی یک قرارداد نامتوازن را امضا کرده است.

منطبق با توافق هسته ای، ایران به تعهدات خود پایبند بود و به بازرسان آژانس بین المللی انرژی اتمی اجازه بازرسی از تاسیسات خود را داده بود، اما هیچ راستی آزمایی متقابلی در مورد تضمین‌های امریکا مبنی بر تعامل مجدد ایران با جامعه بین المللی وجود نداشت.

زمانی که دولت روحانی می‌دانست در مسیر شکست در انتخابات سال جاری میلادی قرار دارد ناامیدی آغاز شد. یکی از اعضای هیئت ایرانی توافق هسته‌ای را با برگزیت یا خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا مقایسه کرده بود. او گفته بود: «بوریس جانسون نخست وزیر بریتانیا توافقی را انجام داد، اما می‌دانست هرگز نمی‌توان آن را حفظ کرد».

به همین خاطر است که اکنون «باقری کنی» تیم مذاکره کننده ۴۰ نفره‌ای متشکل از رئیس سابق بانک مرکزی ایران و دو معاون وزیر خارجه را با خود به همراه دارد. او به آن تیم نیاز دارد تا بر لزوم راستی آزمایی طرف امریکایی تاکید کند این که امریکا اجازه دهد ایران بار دیگر در بازارهای بین المللی تجارت کند.

مذاکرات وین

بسیار بعید به نظر می‌رسد که دیپلمات‌های امریکایی در هتل ماریوت این تعهد را به ایران ارائه دهند. حتی اگر آنان این تعهد را ارائه دهند دشوار بتوان تصور کرد «جو بایدن» رئیس جمهوری امریکا چگونه می‌تواند این کار را انجام دهد. بنابراین، احتمال شکست این دور از مذاکرات محتمل است.

این وضعیت ما را به شکاف میان چین و روسیه از یک طرف و اروپایی‌ها از سوی دیگر می‌برد. تحقیر امریکا در کابل در ماه آگوست این پیام را از طریق منطقه‌ای که به طور فزاینده‌ای به عنوان غرب آسیا به جای خاورمیانه شناخته می‌شود ارسال کرد که امریکا در راه خروج است: انتظار داشته باشید که چینی قدرتمندتر در برابر تلاش‌های امریکا برای استفاده از دلار امریکا به منظور اعمال تحریم علیه کشورهایی مانند ایران که آن را دوست ندارد مقاومت کند.

روز پنجشنبه «آنتونی بلینکن» وزیر خارجه امریکا با گستاخی به ایران هشدار داد که زمان برای بازگشت به توافق هسته‌ای به سرعت در حال گذر است و بسیار دیر شده است. تیم مذاکره کننده هسته‌ای ایران، اما نگاه متفاوتی دارد و بر این باور است که زمان برای امریکا رو به اتمام است و موقعیت امریکایی‌ها بسیار ضعیف‌تر از آن چیزی است که فکر می‌کنند و زمان آن فرارسیده است که بلینکن و بایدن با واقعیت‌های ناخوشایند جنگ سرد بعدی مواجه شده و از خواب غفلت بیدار شوند.

ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۸:۵۸ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۴
جالبه
40 نفر که خودشون از مخالفین سرسخت برجام و مذاکره بودن رفتن برای برجام مذاکره کنن.
مثل وزیر بهداشتمون که نامه زده بود واکسن وارد نکنید داخل تولید میکنیم و حالا پز امار واردات واکسن و واکسن زده هارو میده.
همه چیمون به همه چیمون میخوره
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۱:۱۸ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۳
نظرات دو طرف معلومه.اگر قصد تحویل نظرات ایرانه که این کار با یک ایمیل امکان پذیره بدون اینکه چند خانواده با زن و بچه برن وین.هر چه هم که در جلسات مطرح میشه موکول به نظر تهران میشه که این کار هم با ودیو کنفرانس امکان پذیره.هدف چیه؟
ناشناس
Australia
۱۹:۲۱ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۳
حكايت اين تحليل و تجليل از قدرت چين حكايت شتر و پنبه دانه هست! منتهى من پيشنهاد ميكنم به فكر دل درد ناشى از پنبه دانه هم باشيد!
ناشناس
Germany
۱۸:۴۹ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۳
«باراک اوباما» رئیس جمهوری امریکا و معمار توافق مطمئنا در مورد صلح صحبت کرد، اما در پشت صحنه وزارت خزانه داری امریکا هر نهادی را که قصد تجارت با ایران را داشت، تهدید کرد» این دستور اوباما بعد از حضور اقای پوتین پ ملاقات با رهبر معظم انقلاب بود که چند روز بعد از این دیدار رهبر فرزانه ایران فرمودند ما با امریکا رابطه تجاری برقرار نخواهیم کرد ......حال پیدا کنید پرتقال فروش را ....
ناشناس
Canada
۱۵:۵۷ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۳
گیهانی ها میگن تحریم عادی و بی اثر شده. درست میکن. تو کره شمالی و ونزویلا و کوبا هم بی اثر شده. خودشون انتخاب کردند!
انتشار یافته: ۲۹
عباس
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۳۵ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۳
نیازی به کارشناسی یا تحلیل نیست...مشکل هسته‌ای ایران نیست..مشکل اصلی روابطی یخ زده ایران و آمریکا اس که سالها ست در سردرگمی بسر میبرد..هرچند که نمیشه به امریکا ها اعتماد کرد..ولی بهتر اس یکبار واسه همیشه این اختلافات را حل کرد.....حتی اگر برجام در این دوره هم توافق بشه...بعدش چی...جمهوریخواهان آمریکا از الان خود را پیروز انتخابات آمریکا میدونن و میشه همون اش همین کاسه...
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۴۴ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۳
"تیم مذاکره کننده هسته‌ای ایران، اما نگاه متفاوتی دارد و بر این باور است که زمان برای امریکا رو به اتمام است و موقعیت امریکایی‌ها بسیار ضعیف‌تر از آن چیزی است که فکر می‌کنند."
نمیدونم چرا اینقدر شرایط دولت آمریکا و مردم خودمون همیشه شبیه همدیگه بوده.....
بیکار
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۰۱ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۳
عجب!!! یعنی تا این حد آمریکا ضعیف شده . بزنین بکشینش حالا که 40 نفر بردین تعدادمون هم زیاده امان ندین
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۲۰ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۳
یاد اواخر جنگ افتادم که نیروهای آمریکایی به فاو رسیدند و قطعنامه پذیرفته شد
ایرانی
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۳۳ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۳
این تو بمیری از اون تو بمیریا نیست؛ آمریکا باید جور و پلاس رو جمع کنه...
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۴۲ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۳
البته نیروهای عراقی به فاو حمله کردند
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۳۵ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۳
ما شدیم موش ازمایشگاهی دیگران!!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۵۵ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۳
ان شاا... این تحلیل ها باعث کج فهمی و گمراهی تصمیم سازان و تصمیم گیران ایرانی نشود
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۴۱ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۳
من نمي دانم چه اصراري داريد هي بگوييد آمريكا موش شد آمريكا ضعيف شد و ذليل شد
اگر چنين است چرا كل فن آوري هاي فوق پيشرفته هنوز دست خودش است؟ چرا دلار امروز شد سي هزار تومان؟
اين چين كه هي داريد براي آمريكا علم مي كنيد الان تره هم براي ما خرد مي كند؟
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۲۳ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۳
اگر ایران امروز مهم نبود این همه کشور که از نظر سیاسی مهمترین کشورهای شرایط حاضر دنیا هستند ما را حتی داخل آدم حساب نمی‌کردند چه برسد که بخواهند با ما چک و چانه بزنند. خودتحقیری حماقت می‌آورد.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۰۲ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۳
مملکت شده بچه بازی. بابا ترامپ زد او از برجام خارج شد. بایدن آمده از این فرصت استفاده کنید. چرا حاضر نیست به درک واقعیت ها نیستید و همه چیز را از نگاه ایدئولوژی می بینید. با خود آمریکا بشینید مذاکره کنید پیغام پسغام هم ندهید. یک نفر زبان فول را بفرستید. فرصت ها مثل ابر بهاری می گذرد. وضعیت بسیار بسیار وخیم هست. کارد به استخوان رسیده کیک زرد برای مردم نون و آب نمیشه
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۲۱ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۳
ساده لوحی شما اینه که مذاکره سیاسی را با خواهش و تمنا اشتباه گرفته‌اید. در مذاکرات سیاسی اگر این جور بروید پوست شما را خواهند کند و هیچ امتیازی نخواهند داد. وقتی مجلسین آمریکا هر دو مخالف این توافق هستند چه تضمینی به تداوم آن هست که دوباره مثل دوران اوباما و ترامپ نشود؟ ساده دلی هم حدی دارد.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۸:۵۵ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۴
جناب ناشناس 15:21
شما که دلتون راه راهه
و با این اوضاعی که فرمودید چرا اصلا الان اونجایید و دارید مذاکره میکنید؟؟؟؟
یه کولی هم از بایدن بگیرید تا لذتمون صدچندان بشه دیگه
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۱۴ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۳
نمیدونم چرا فکر میکنید اگه حرفهای تندروهای داخلی رو از زبون یه خارجی بگید مردم قبول میکنن . چون خودتون هم میدونید این حرفا خریدار نداره
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۱۹ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۳
مثلا کندرویی چیه؟ الان آقای باقری بره بگه هر چی شما می‌گین خوبه؟ توافق با بایدن در بهترین حالت می شه مثل دوره اوباما که عملا هیچ تحریمی حذف نشد. با این تفاوت که الان یقین داریم اولین رییس جمهور بعد از بایدن، یعنی کمتر از دو سال دیگه باز آش همون آش و کاسه همون کاسه است. واقعا تن دادن به همچین توافقی احمقانه نیست؟
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۲۵ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۳
موافقم دیگه این حنا رنگی نداره اون همه پول که اوباما به دستشون رسوند خرج منطقه کردن اون توافق هر چی که بود اسرائیل وهمین تندروها از مخالفان اصلیش بودن الان هم این تیم مذاکره کننده واسرائیل هردو از برجام متنفرند
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۴۴ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۳
جنگ و بدبختی فقط مال مردم هست نه مسوولان
شرایط تحریم و گرانی و فقر و افسردگی رو فقط مردم می فهمند و مسئولانی که خود و خانواده در زندگی لاکچری غلط می زنند و از تحریم کاسبی هم می کنند هرگز درک نمی کنند
روسیه چین و مسوولان ما فقط وقتی حاضر به توافق میشن که ببینند منافع آن بیشتر از ضررش هست که چنین توافقی هم بسیار دشوار و شاید غیر ممکن باشه
توافق در شرایط دولت تند روی فعلی نزدیک به صفر هست پس بی خود وقت و هزینه تلف نکنید
ناشناس
Germany
۱۴:۴۴ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۳
به مردم امريكا و اروپا رحم كنيد! حداقل واكسن بركت بهشان بدهيد.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۴۶ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۳
هیچ. فقط هدر دادن هزینه
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۱۸ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۳
بنده به هیچ وجه طرفدار دولت فعلی نیستم، ولی حرف غیر منطقی هم نمی‌شود زد. امضاء کردن توافق مسخره‌ای که مسلما هیچ گاه در عمل منجر به رفع تحریم های ایران نخواهد شد چه سودی دارد؟ آب از سر مردم ایران گذشته است، آزموده را آزمودن خطاست بهتر است راهکار دیگری پیدا کنیم. اگر همه مملکت را هم به اروپایی‌های دزد و آمریکایی‌های فرصت‌طلب بدهیم تا نابودی و تجزیه کشور ما کوتاه نخواهند آمد. واقع بین باشیم.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۲۳ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۳
خدا را شکر نمردیم و معنی تحقیر امریکا را فهمیدیم. همین امروز دلار آمریکای تحقیر شده تو بازار آزاد بالای 20000 ریال افزایش پیدا کرد.
1 دلار = 300000 ریال
کمال
Canada
۱۵:۲۶ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۳
اگر فکر می کنیم که می توانیم از طریق گروههای نیابتی خود شهر های نزدیکترین متحد و هم پیمان آمریکا یعنی اسرائیل را موشک باران کنیم و آمریکا هم برای پاداش این کار ما همه تحریمها را لغو کرده , تضمین میدهد که توافق را لغونمی کند و برای ورود ایران به بازار جهانی فرش قرمز پهن میکند باید خیلی ساده لوح باشیم , بدون تنش زدایی با آمریکا و اسرائیل هیچ توافق پایداری صورت نخواهد گرفت .
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۳۴ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۳
جالبه دیدید دیگه شعار انرژی هسته ای حق مسلم ماست را نمی گویند. رسوای زمانه شدید. حالا بهتره شعر رسوا را با هم بخونیم.
شمع و پروانه منم، مست میخانه منم
رسوای زمانه منم، دیوانه منم
چون بادصبا در به درم، با عشق و جنون همسفرم
شمع بی سحرم، از خود نبود خبرم
رسوای زمانه منم، دیوانه منم
رسوای زمانه منم دیوانه منم
تو ای خدای من، شنو نوای من
زمین و آسمان تو می لرزد به زیر پای من
مه و ستارگان تو، می سوزد به ناله های من
رسوای زمانه منم دیوانه منم
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۳۹ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۳
جالبه به قول نقی معمولی به قهقرا رفتیم. غرق شدیم بازهم کری می خونیم آمریکا هیچ غلطی نمی تواند بکند. آمریکا را تحقیر کردیم. آره بابا راست می گویید کوتاه می آیید یا باز می خواهید مردم را به... بدهید
bato-adv
bato-adv
پرطرفدارترین عناوین