جت F-۲۲ رپتور اولین جنگنده نسل پنجم نیروی هوایی ایالات متحده است. یک هواپیمای جنگنده رادارگریز دو موتوره و رادارگریز تک سرنشینه که برتری هوایی عمدهای دارد. طبق گزارشها این جنگنده میتواند تا ۱۶۰۰ مایل دریایی (۲۹۶۳ کیلومتر) را طی کند.
فرارو- جنگنده نسل پنجم لاکهید مارتین F-۲۲ رپتور، یک جت تاکتیکی رادارگریز پیشرفته است که منحصراً توسط نیروی هوایی ایالات متحده استفاده میشود. این جنگنده که در مرکز سیستمهای هوانوردی، پایگاه نیروی هوایی رایت-پترسون در اوهایو توسعه یافته است، یک جنگنده تک سرنشین، دو موتوره و تاکتیکی رادارگریز است که در دسامبر ۲۰۰۵ به خدمت نیروی هوایی ایالات متحده درامد.
به گزارش فرارو، رپتور که به عنوان یک جت هوایی طراحی شده است، اما همچنان قادر به انجام حملات زمینی، جنگ الکترونیک و مأموریتهای اطلاعاتی سیگنال است. این هواپیما قرار است با تاکید بیشتر بر رادارگریزی، چابکی و برد، جایگزین جتهای جنگنده F-۱۵ نیروی هوایی این کشور شود.
البته نیروی هوایی آمریکا در آوریل ۲۰۰۹ به طور رسمی تولید این جتهای جنگنده را متوقف کرد، درست در زمانی که رابرت گیتس، وزیر دفاع در اطلاعیهای گفت که پنتاگون به برنامه F-۲۲ رپتور توسط لاکهید پایان میدهد و تولید جنگندههای اف-۳۵ را افزایش میدهد.
اما روزهای اخیر خبری منتشر شد مبنی بر اینکه نیروی هوایی آمریکا با لاکهید مارتین قراردادی ۱۰ ساله برای نوسازی F-۲۲ رپتور امضا کرده است. البته این قرارداد ۱۰.۸ میلیارد دلاری هنوز بالقوه است و معامله نهایی آن صورت نگرفته است.
نیروی هوایی آمریکا آخرین F-۲۲ را در سال ۲۰۱۲ دریافت کرد. این نیرو اعلام کرده که در حال حاضر، ۱۸۳ فروند F-۲۲ رپتور را در اختیار دارد.
جت F-۲۲ رپتور اولین جنگنده نسل پنجم نیروی هوایی ایالات متحده است. یک هواپیمای جنگنده رادارگریز دو موتوره و رادارگریز تک سرنشینه که برتری هوایی عمدهای دارد. طبق گزارشها این جنگنده میتواند تا ۱۶۰۰ مایل دریایی (۲۹۶۳ کیلومتر) را طی کند.
این جنگده مجهز به فناوریهایی با قابلیت استتار است که قابلیت بقا و کشندگی را در برابر تهدیدات هوا به هوا و سطح به هوا فراهم میکند.
این هواپیما با حداکثر سرعت ۲ ماخ (۲۴۵۰ کیلومتر در ساعت) دو مهمات حمله مستقیم مشترک ۱۰۰۰ پوندی GBU-۳۲ و یک توپ M۶۱A۲ را حمل میکند.
علاوه بر آن در پیکربندی هوا به هوا، جنگنده رپتور شش فروند AIM-۱۲۰ AMRAAM و دو AIM-۹ Sidewinder را حمل میکند.
همچنین از سیستمهای اویونیک داخلی برای ناوبری و پشتیبانی تحویل سلاح استفاده میکند.
در مورد جزئیات جنگنده نیز گفته شده که ۱۸.۹۲ متر طول دارد و پهنای بال آن به ۱۳.۵۶ متر میرسد. وزن خالی ان نیز ۱۹ هزار و ۷۰۰ کیلوگرم است و در زمان بارگیری سلاح وزن آن به ۲۹ هزار و ۴۱۰ کیلوگرم افزایش مییابد.
ظرفیت سوخت رپتور ۸ هزار و ۲۰۰ لیتر است. اما دو محفظه سوخت اضافی نیز برای این جت جنگنده طراحی شده است که ۱۲ هزار لیتر گنجایش دارند.
در اوایل سال جاری، ژنرال کلینتون هینوتی، از مقامات نیروی هوایی آمریکا، اعلام کرد که رپتور تا سال ۲۰۳۰ به چهار دهه از عمر تولید خود خواهد رسید. او همچنین گفته که این جنگنده به پایان عمر خود نزدیک میشود
هینوته همچنین توضیح داد که به دلیل قدمت این هواپیما، ممکن است دیگر جنگنده مناسبی برای دفاع از متحدانی مانند تایوان، ژاپن و فیلیپین در برابر تهدید رو به رشد چین نباشد.