کاوشگر جونو Juno ناسا اخیراً موفق به ضبط امواج رادیویی از قمر گانیمد، بزرگترین ماه سیاره مشتری شده که این سازمان آن را در شبکه اجتماعی یوتیوب منتشر کرده است.
فرارو- جونو Juno نام فضاپیمای روباتیکِ بدونِ سرنشینِ ناسا است که در چهارم ژوئیهٔ ۲۰۱۶ در مدار قطبی سیاره مشتری قرار گرفت. این فضاپیما اخیراً موفق شد به هنگام گذر قمر گانیمد Ganymede، بزرگترین ماه سیاره مشتری و منظومه شمسی، تصاویر و امواج رادیویی از آن به ثبت برساند که ناسا برای اولین بار صوت این امواج را به صورت عمومی منتشر کرده است.
به گزارش فرارو، این آهنگ صوتی ۵۰ ثانیهای از دادههای جمعآوری شده توسط ابزار امواج جونو در ۷ ژوئن ۲۰۲۱ تولید شده است. ناسا این امواج رادیویی الکتریکی و مغناطیسی را برای ایجاد یک فایل شنیداری، ویرایش کرده است تا صدا برای افراد قابل درک باشد. در زمان نزدیکترین نزدیک به گانیمد، جونو ۱۰۳۸ کیلومتر از سطح این ماه دور بود و با سرعت نسبی ۶۷۰۰۰ کیلومتر در ساعت حرکت میکرد.
فضاپیمای جونو
اگرچه تمرکز فعلی دانشمندان ستاره شناس بر روی ماه و مریخ است، اما لازم است بدانید که در حال حاضر یک کاوشگر در مدار مشتری وجود دارد. هدف این کاوشگر که جونو نام دارد، درک منشا و تکامل بزرگترین سیاره منظومه شمسی است. پس از عبور قمر گانیمد از کنار جونو در اوایل سال جاری، این فضاپیما موفق شد برخی از تصاویر و صداهای نادر از این سیاره و بزرگترین قمر آن را ثبت کند. عکسهای سطح غول گازی (مشتری) باورنکردنی است، اما جذابیت واقعی برای علاقهمندان به فضا، صدای گانیمد است که توسط این فضاپیما به ثبت رسید.
تصویری از سطح مشتری گرفته شده توسط فضاپیمای جونو
در این فایل صوتی، ما با یک پرش ناگهانی صدا در حوالی ثانیه ۳۰ مواجه میشویم که علاوه بر هیجان، توجه بسیاری از کارشناسان را به خود جلب کرده است که این تغییر ناگهانی به چه دلیلی رخ داده است. اسکات بولتون، محقق اصلی جونو از موسسه تحقیقاتی جنوب غربی در سن آنتونیو، گفت: «این موسیقی متن آنقدر وحشی است که به شما این حس را بدهد که انگار در حال سوار شدن به فضاپیما از روی گانیمد هستید.
اگر با دقت گوش کنید، میتوانید تغییر ناگهانی به فرکانسهای بالاتر را در حوالی نقطه میانی ضبط بشنوید، که نشاندهنده ورود فضاپیما به منطقهای متفاوت در مغناطیسکره گانیمد است.» محقق دیگری، ویلیام کورث، گفت که تغییر ناگهانی فرکانس صدا میتواند به دلیل عبور از کنار شب به سمت روز گانیمد باشد.
به گزارش فرارو،هفته گذشته، گزارشی درباره ماموریت جونو ناسا به مشتری در نشست پاییزی اتحادیه ژئوفیزیک آمریکا در نیواورلئان برگزار شد. در طول این جلسه، جک کانرنی از مرکز پرواز فضایی گودارد ناسا در گرینبلت مریلند، دقیقترین نقشهای را که تاکنون از میدان مغناطیسی مشتری بهدست آمده است، نشان داد. این نقشه با استفاده از دادههای جمع آوری شده از ۳۲ مدار توسط جونو گردآوری شد.
این نقشه بینش جدیدی از نقطه آبی بزرگ که در خط استوای مشتری دیده میشود، ارائه میدهد. در واقع، این نقشه نشان میدهد که بادهای ناحیهای مشتری در حال جدا کردن این نقطه آبی بزرگ هستند و این میتواند به این معنی باشد که بادهای ناحیهای که روی سطح این سیاره دیده میشوند، میتوانند به اعماق داخل سیاره رسیده باشند.
تیم جونو همچنین آخرین تصویر از حلقه غبار ضعیف مشتری را منتشر کرد. این تصویر با استفاده از دوربین ناوبری Stellar Reference Unit Juno گرفته شده است. این تصویر بازوی صورت فلکی پرسئوس را نیز به تصویر کشیده است. هایدی بکر، محقق ارشد جونو در آزمایشگاه پیشرانش جت ناسا در پاسادنا، گفت: «نشگفتی آور است که میتوانیم از یک فضاپیما در فاصله نیم میلیارد مایلی به این صورتهای فلکی آشنا خیره شویم. همه چیز تقریباً شبیه زمانی است که ما از حیاط خلوت خود در اینجا روی زمین به آنها نگاه میکردیم. این یک یادآوری شگفت انگیز است از اینکه چقدر کوچک هستیم و چقدر چیزهایی برای کشف باقی مانده است.»
در ادامه شما را به شنیدن صدای امواج منتشر شده از قمر گانیمد مشتری دعوت می کنیم که توسط ناسا منتشر شده است.
منبع: gadgets
ترجمه: مصطفی جرفی-فرارو
کی میدونه؟ شاید یه روز دیکودرهای اینها بیاد و بشر بتونه پیغام های سایر موجودات دنیا رو بخونه و بهشون جواب بده !!!!
یادمه یه محقق ناسا می گفت شغل سختی دارم !!! چون با حقایقی از دنیای بیرون آشنا میشم که خیلی ها نمیدونن. واقعا صحبت تعامل برانگیزی بود