ارز مسافرتی تنها سالی یکبار به مسافران تخصیص داده میشود. به همین خاطر اگر فردی در طول سال، یکبار از این ارز استفاده کند دیگر نمیتواند برای بار دوم آن را دریافت کند.
روزنامه اعتماد نوشت:
در حالی که صبح روز گذشته کامران سلطانیزاده، رییس سابق کانون صرافان اعلام کرد که «بانک مرکزی سهمیه ارز مسافرتی را تغییر داده و طبق آن، میزان فروش ارز مسافرتی توسط صرافیها برای کشورهای با ویزا، ۲۰۰۰ یورو و برای کشورهای بدون ویزا معادل ۳۰۰ یورو تعیین شده است» و از تغییرات متناوب در سرفصلهای مصارف ارزی خدماتی جهت تامین و فروش اسکناس انتقاد کرد، چند ساعت بعد احمد لواسانی، رییس شورای عالی کانون صرافان این خبر را تکذیب کرد و گفت: «با توجه به انتشار خبری مبنی بر کاهش سهمیه ارز مسافرتی در بخشنامه ابلاغی به صرافیها، این موضوع مورد تایید ما نبوده و درست نیست.»
او در گفتگو با یکی از سایتهای خبری ادامه داد: «کشورهایی که از لحاظ جغرافیایی فاصله کمتری با ایران دارند، هزینههای کمتری را پرداخت میکنند که در گذشته هم همین قوانین وجود داشت. تنها کشوری که سهمیه ارزی آن کاهش پیدا کرده مربوط به ترکیه است که یکبار در سال ۳۰۰ یورو پرداخت میشود. براساس بخشنامه جدیدی که به صرافیها ابلاغ شده، سهمیه ارزی کشورهای زیارتی ۱۰۰ یورو است که حتی صرافیها برای کشور عراق میتوانند ۳۰۰ یورو پرداخت کنند.» براساس این بخشنامه، مواردی مانند مسافرتی، هزینه برگزاری همایشهای بینالمللی و اعطای جوایز جشنوارهها و مسابقات، هزینه انجام آزمایشهای علمی و فنی، انتشار آگهی در خارج از کشور، شرکت در دورههای آموزشی و پژوهشی خارج از کشور و ثبتنام و شرکت در امتحانات علمی و تخصصی ذکر نشدهاند.
بانک مرکزی در اوایل آذرماه میزان ارز مسافرتی و ارز مورد نیاز برای شرکت در دورههای آموزشی و پژوهشی را از ۲۰۰۰ یورو به ۲۲۰۰ یورو افزایش داد و بر تداوم روند تخصیص ارز به صورت اسکناس با مصارف خدماتی ۲۵گانه تاکید کرد و از شبکه صرافیهای کشور خواست تا در صورتی که متقاضیان درخواست خرید ارز برای مصارفی، جز مصارف تعریف شده در فهرست مذکور دارند، به بانک مرکزی اعلام کنند.
گفتنی است؛ ارز مسافرتی تنها سالی یکبار به مسافران تخصیص داده میشود. به همین خاطر اگر فردی در طول سال، یکبار از این ارز استفاده کند دیگر نمیتواند برای بار دوم آن را دریافت کند. البته باید در نظر داشت که سقف دریافت ارز مسافرتی، دو هزار و ۲۰۰ یورو است و اگر در سفر خود مبلغی کمتر از این را دریافت کرده باشید، میتوانید تا سقف دو هزار یورو، مجددا ارز مسافرتی دریافت کنید. فروش ارز مسافرتی حداکثر از هفت روز کاری قبل از تاریخ پرواز مجاز است و در حال حاضر بانک ملی، ارز مسافرتی را به نرخ بازار تحویل میدهد. به صورت کلی دو نوع ارز مسافرتی به مسافران خارجی تعلق میگیرد. نوع اول ارز مسافرتی مربوط به سفرهای نسبتا کوتاهی است که به کشورهای همسایه همانند ترکیه انجام میشود.
در این نوع سفر، هر مسافر میتواند تا سقف ۵۰۰ یورو ارز مسافرتی دریافت کند. اما در سفرهای طولانی همانند سفر به تایلند یا اروپا، مسافر میتواند تا سقف دو هزار یورو ارز مسافرتی دریافت کند. افراد برای دریافت ارز مسافرتی از فرودگاه باید مدارکی همچون کارت پرواز، حواله ارز مسافرتی که توسط بانک ارایه شده، پاسپورت و برگه عوارض خروج را همراه داشته باشند و برای دریافت ارز ساعاتی زودتر از پرواز به فرودگاه مراجعه کنند.
خبرهای منتشره در خصوص تغییر نحوه تخصیص ارز توسط بانک مرکزی (بهرغم تکذیب خبر کاهش سهمیه مسافران) نشان میدهد که بانک مرکزی بیش از هر زمان دیگری در نظر دارد نظارت بر بازار ارز را افزایش داده و از دلالی در آن جلوگیری کند. البته که نرخ ارز نسبت به مدت مشابه سال بالاتر است و حتی رقمهای ۳۱ هزار تومانی را به ثبت رساند، اما صحبتهای رییسجمهور نشان داده که عزم دولت و بانک مرکزی برای کنترل بازار ارز جدی است.