bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۵۲۶۴۶۱
الجزیره گزارش می دهد

در پس پرده اعتراضات قزاقستان چه می‌گذرد؟

در پس پرده اعتراضات قزاقستان چه می‌گذرد؟

اگرچه دولت روز سه شنبه اعلام کرد که قیمت سوخت به سطحی حتی پایین‌تر از پیش از افزایش اخیر کاهش خواهد یافت و روز چهارشنبه «قاسم ژومارت توکایف» رئیس جمهوری کابینه خود را منحل کرد اعتراضات کماکان ادامه یافته است.

تاریخ انتشار: ۱۰:۳۱ - ۱۶ دی ۱۴۰۰

فرارو- اعتراضات علیه افزایش قیمت سوخت در بحبوحه نارضایتی سیاسی و اقتصادی گسترده‌تر شده است.

به گزارش فرارو به نقل از الجزیزه، آلماتی بزرگ‌ترین شهر قزاقستان در آتش شعله‌ور است. معترضان مجسمه «نور سلطان نظربایف» اولین رئیس جمهوری آن کشور را پایین کشیدند، تصویر کشوری پس از فروپاشی شوروی که به عنوان مکانی با ثبات در منطقه‌ای ناآرام قرار گرفته بود، متلاشی شد.

اعتراضات در قزاقستان نادر است و سال نو تظاهرات بسیار بعیدتر به نظر می‌رسید، زیرا طبیعتا گمان می‌رفت مردم از تعطیلات سراسری برای گذراندن وقت با خانواده خود استفاده می‌کنند و درجه دمای هوا در شب می‌تواند به زیر صفر برسد. با این وجود، امسال دوم ژانویه آغاز بزرگ‌ترین اعتراضات در قزاقستان از زمان استقلال آن کشور در سال ۱۹۹۱ میلادی بوده است.

در آن روز، تظاهراتی در شهر ژانااوزن در غرب قزاقستان علیه دو برابر شدن قیمت گاز مایع که بیش‌تر قزاق‌ها از آن به عنوان سوخت خودرو استفاده می‌کنند، برگزار شد. این افزایش قیمت زمانی رخ داد که کشور به گذار تدریجی به تجارت الکترونیکی برای گاز مایع پایان داد تا یارانه‌های دولتی برای سوخت متوقف شده و قیمت‌ها توسط بازار تعیین شوند. در روز‌های پس از آن، تظاهرات به دیگر شهر‌ها و روستا‌های قزاقستان گسترش یافت که باعث گسترده‌ترین اعتراضات از نظر جغرافیایی در تاریخ آن کشور شد و نارضایتی‌های گسترده‌تری را در بر گرفت.

اگرچه دولت روز سه شنبه اعلام کرد که قیمت سوخت به سطحی حتی پایین‌تر از پیش از افزایش اخیر کاهش خواهد یافت و روز چهارشنبه «قاسم ژومارت توکایف» رئیس جمهوری کابینه خود را منحل کرد، اعتراضات کماکان ادامه یافته است.

پیرمرد‌ها باید کناره گیری کنند!

شعار «شال کت»! (پیرمرد‌ها باید کناره گیری کنند!) بر لبان معترضان در سراسر قزاقستان جاری است. بر کسی پوشیده نیست که قزاق‌ها چه در سر دارند.

نظربایف در سال ۲۰۱۹ میلادی به طور رسمی از ریاست جمهوری کناره گیری کرد و توکایف متحدش جایگزین او شد. نظربایف پس از آن ریاست شورای امنیت را برعهده گرفت و مشخص شد که حاکم قدیمی تمایلی به دست کشیدن از قدرت خود نداشته است.

«باتا جاردمالی» مدافع حقوق بشر و فعال سیاسی قزاق که در سال ۲۰۱۳ میلادی در بلژیک پناهنده سیاسی شده، می‌گوید: «همه در کشور می‌دانند که» توکایف «تن‌ها یک نامزد است و هیچ قدرت سیاسی و نفوذی در داخل کشور ندارد. شعار‌ها کلیت سیستمی که نظربایف آن را ساخته و در راس آن قرار گرفته را هدف قرار داده اند. این یعنی هدف قرار دادن اعضای خانواده به خصوص دختران‌اش که کشور از آنان نفرت دارد. این یعنی نفرت از» تیمور کولی بایف «دامادش که در همه بخش‌های اقتصادی به ویژه نفت و گاز دست دارد و همه می‌دانند این انحصار خانوادگی» نظربایف «است که در پس افزایش قیمت سوخت بوده است».

قزاقستان از زمان استقلال خود یکی از معدود داستان‌های موفقیت‌آمیز تحولات پس از فروپاشی شوروی بوده است. آن کشور غنی از منابع طبیعی از جمله نفت، گاز، مس، زغال سنگ و اورانیوم بوده و با یکی از کم‌ترین تراکم‌های جمعیت در جهان به خوبی توانست بدون وجود شوروی سابق و در فقدان حمایت آن سیستم خود را شکوفا سازد.

در دهه ۹۰ میلادی، شعار اصلی نظربایف «نخست اقتصاد» بود. او به شرکت‌های خصوصی اجازه رشد و توسعه داد و همزمان کنترل سیاسی خود را برای تسلط بر پارلمان تثبیت کرد.

سپس او شروع به تصاحب بخش‌های مختلف اقتصاد کرد. جاردمالی می‌گوید که خانواده او همواره صنعت نفت، گاز و سایر منابع طبیعی را کنترل کرده‌اند، اما آنان خیلی زود صنایع دیگری مانند املاک، بانکداری و مخابرات را نیز در اختیار گرفتند.

«جاردمالی» می‌گوید: «اکنون ما انحصارگرایی سیاسی و اقتصادی نظربایف و خانواده‌اش را شاهد هستیم».

همزمان در سالیان اخیر دولت محدود کردن آزادی‌های فردی و حقوق شهروندی را شدت بخشیده است. روزنامه نگاران و مخالفان سیاسی یا به سکوت واداشته شده و یا زندانی شده‌اند، در حالی که دولت کارزار‌های توهین‌آمیزی را علیه منتقدان خود به راه انداخت و به بازداشت‌های خودسرانه و استفاده از پلیس اینترپل برای تحت تعقیب قرار دادن مخالفانی که کشور را ترک کرده‌اند، متوسل شد.

در حالی که قزاقستان در گذشته شاهد تظاهرات‌هایی به ویژه در سال‌های ۲۰۱۶ و ۲۰۱۹ میلادی بود این بار تحلیلگران معتقدند که تظاهرکنندگان ظاهرا بدون رهبر به نظر می‌رسند، اما مصمم به سرنگونی رژیم تحت فرمان «نظربایف» هستند.

به گفته «ماریوس فوسوم» نماینده منطقه‌ای کمیته هلسینکی نروژ مستقر در آلماتی، قیمت سوخت کاتالیزوری بود که اعتراضات گسترده در مورد نارضایتی‌های طولانی مدت در کشوری سرشار از فساد اقتصادی، فقدان امکان مشارکت و انتخاب سیاسی و فقدان آزادی‌های مدنی را سرعت بخشید.

او می‌گوید: «گروه‌های حقوق بشری سال‌ها نسبت به بروز چنین تحولاتی هشدار داده بودند این بحران تا حدی به دلیل ناتوانی مداوم رژیم در تعامل کافی با مردم وعدم گوش دادن آن به نارضایتی‌های مشروع مردم وعدم رسیدگی به آن نارضایتی‌ها رخ می‌دهد».

برعکس، رژیم آزادی بیان، آزادی اجتماعات مسالمت‌آمیز و صدا‌های مخالف را سرکوب است که به نوعی وضعیت افزایش انفجاری فشار در کشور منجر شده است.

قزاقستان

ما می‌توانیم سیستم را تغییر دهیم

علیرغم آن که «توکایف» رئیس جمهوری قزاقستان اعلام کرده که نظربایف از ریاست شورای امنیت کناره گیری می‌کند، تعداد انگشت شماری از تحلیلگران معتقدند که آن اقدام معترضان را راضی کند. لفاظی رسمی حکومت نیز تقابل‌آمیز بوده است.

وضعیت اضطراری در چندین نقطه از جمله آلماتی اعلام شده و اتصال اینترنت در شهر‌های قزاقستان مسدود شده است که پیگیری تحولات میدانی را برای جهان دشوار می‌سازد.

با این وجود، واضح است که پلیس از گاز اشک‌آور و نارنجک‌های نورزا برای سرکوب تظاهرات استفاده کرده است، در حالی که تظاهرکنندگان شروع به تصرف ساختمان‌های عمومی کرده‌اند و دست کم ۱۹۰ نفر در درگیری‌ها مجروح شده اند.

توکایف معترضان را «توطئه گرانی با انگیزه‌های مالی» دانسته و آنان را مسئول دامن زدن به اعتراضات قلمداد کرده است. توکایف روز چهارشنبه گفته بود: «هرگز تسلیم تحریکات داخل و خارج نخواهیم شد».

او افزوده بود: «اصرار برای حمله به تاسیسات غیر نظامی و نظامی کاملا غیر قانونی است. این جنایتی است که مجازات عاملان آن را به دنبال خواهد داشت. مقامات ساقط نخواهند شد و ما به درگیری نیاز نداریم بلکه به اعتماد متقابل و گفتگو نیازمند هستیم».

پس از آن، در روز چهارشنبه، توکایف اعلام کرد که از سازمان پیمان امنیت جمعی (CSTO) یک ائتلاف امنیتی مورد حمایت مسکو برای کمک به سرکوب اعتراضاتی که به گفته او توسط «تروریست ها» رهبری می‌شود، کمک گرفته است.

او در تلویزیون دولتی قزاقستان گفته بود: «امروز از سراسر کشور‌های سازمان پیمان امنیت جمعی درخواست کرده‌ایم که به قزاقستان برای غلبه بر تهدید تروریستی کمک کنند». علیرغم آن که سخنان توکایف ممکن است شوم به نظر برسد معترضان و قربانیان رژیم در خارج از کشور خوش بینی محتاطانه‌ای دارند.

جاردمالی می‌گوید: «رژیم فعلی قادر به حل بحران نیست و فقط می‌تواند عمر خود را قدری طولانی‌تر کند. من معتقدم که قزاقستان کشوری شکست خورده نیست و ما می‌توانیم سیستم را تغییر دهیم و در مورد سقوط رژیم مسئله تنها زمان است. این سیستم نمی‌تواند مشکلات را حل کند، زیرا خود منشاء آن است، مشکلات به خودی خود حل نمی‌شود».

محمد فقیه نوری
Iran (Islamic Republic of)
۱۸:۲۱ - ۱۴۰۰/۱۰/۱۶
بیشتر داریم می‌بینیم که اگر به خواست مردم توجه نشه سرنگون می‌شود
ناشناس
Canada
۱۴:۳۴ - ۱۴۰۰/۱۰/۱۶
نسبت ملل اکراین و روسیه سفید و گرجستان و قزاقستان به روسیه از نظر قرابت دینی و فرهنگی و اقتصادی و... مانند نسبت ملل کانادا و استرالیا و نیوزلند و انگلیس به امریکا می ماند. فقط تصور کنید امریکا چه اندازه باید ضعیف شده باشد و افول کرده باشد کا حتز کانادا و استرالیا بخواهند راه نستقلی و منضادی از امریکا بروند و امریکا مجبور بشود برای ادامه انقیاد انها متوسل به اخرین حربه یعنی دخالت نظامی شود. عدم استفاده از خرد جمعی و گوش کردن به خواست مردم توسط پوتین این بلا را الان سر روسبه اورده است که شایسته تنها صفتی که نیست همان ابرقدرتی یا حتی توسعه یافتگی است. باید دید که شی و چین هم راه پوتین و شوروی را در افول و اًضمحلال در پیش خواهند گرفت یا هوشیار تر عمل خواهند کرد
محمد فقیه نوری
Iran (Islamic Republic of)
۱۸:۱۸ - ۱۴۰۰/۱۰/۱۶
مطمئنی که روسیه الان ضعیف شده
ناشناس
Canada
۱۹:۲۱ - ۱۴۰۰/۱۰/۱۶
دوست عزیز اگر قدرت یک حکومت یا کشور را با ابعاد نظامی بسنجبم بر روی کاغذ مانند زمان شوروی روسیه همچنان برتری فاخشی در سرکوب نظامی در قزاقستان یا روسیه سفید دارد ولی این گونه قدرت همانطور که در زمان شوروی در نهایت نتواتست شوروی را حفظ کند در زمان حال هم نخواخد توانست. اما اگر مفهوم قدرت را انچه در دنیای امرکز خست که مجموعه ای از قدرت اقتصادی و فرهنگی و سیاسی و تکنولوژی و.رسانه ای و .... هست در نظر بگیریم روسیه پوتین یکی از ضعیفترین دوره های تاریخ خو است و می بینید که حتی مردم اکراین و روسیه یفید هم از روسیه روی برگردان هستند و بهترین دوستان روسیه ورشکستگان سیاسی و افتصادی مانند کره شمالی و کوبا و ونزویلا و.... هستند. حتی چین هم به غیر از نیاز تاکتیکی که نیاز به دانش فضایی و تسلیحاتی روسیه دارد حاضر نیست سیاستهای تعامل خود را با غرب فدای خود محوری یک شخص در روسیه کند
ناشناس
Canada
۱۴:۱۴ - ۱۴۰۰/۱۰/۱۶
ورود نماینده کره جنوبی به وین یک قدرت نمایی و نقشه بسیار رندانه از سوی امریکا و راب مالی است که به همه دنیا اعلام کند که سر نخ همه چیز در دنیا و حتی بدهی کره به ایران دست امریکاست. واقعا جای تاسف است که نماینده ایران در مذاکرات وین خام این نقشه شد و با ملاقات با نماینده کره انم در وین به این نقشه امریکا مشروعیت بخشید. یعنی در چهل نفر مشاور ۲۴ ساعته این هیات یکنفر نبود که مشاوره دهد که وقتی موضع و درخواست اصلی ایران رفع تحریم بانکی است نباید وارد روند مذاکره با تک تک بدهکاران بانکی ایران شویم؟ ! حالا باب مالی طرح خود را برای ازاد کردن ذره ای طلب ایران بصورت برد برد بین امریکا و بدهکاران ایران و به ضرر ایران پیش خواهد برد و بابت ازاد کردن هر ۱۰ میلیون دلار از این طلبها حسابی از ایران امتیاز خواهند گرفت. واقعا سهمیه و رابطه بازی در بکار بردن افراد در دستگاه سیاست خارجی در طی دهها سال باعث شده که کشور چه در زمان ظریف د چه حالا حتی یک مذاکره کننده و مشاور قابل در وزارت خارجه و تیم سیاست خارجی نداشته باشد. تنها دلخوشی تیم مذاکره کننده با ملاقات با نماینده کره جنوبی در وین همان تاثیر چند روزه این ملاقات در بازار ارز ایران است و همین به طرف خارجی بدترین گرا را می دهد و محال است که دیگر رفع تحریم بانکی ایران تا سالها اجرایی شود. افسوس از این همه ناکارامدی و بی تجربگی در سیاست خارجه کشور و فقدان جتی یک مذاکره کننده و مشاور قابل. عجیب نیست که ۱۵ سال است ایران را درگیر این تحریمها کردند
ناشناس
Canada
۱۹:۲۴ - ۱۴۰۰/۱۰/۱۶
خر داغ می کنند.
ناشناس
Canada
۱۹:۲۹ - ۱۴۰۰/۱۰/۱۶
یعنی الان و با دیدار معاون وزیر خارجه کره جنوبی در وین با همه کشورهای درگیر مذاکرات و از جمله ایران امریکا خود و این پنج کشوز طرف ایران را وارد معادله پرداخت بدهیهای همه کشورهای دنیا با ایران کرد. دست مریزاد راب مالی که چگونه سیاست کشور و محفلش را پیش برد و واقعا تاسف برای طرف ایرانی که بدست خود موضوی دریافت طلبهای خود از هر کشوری در دنیا را به نظر ۵+ ۱ وصل کرد! وقتی درخواست اصلی ایران رفع تحریم بانکی امریکاست دیگر امریکا چرا باید در میان نحوه تسویه حساب ایران با مشتری خود باشد مگر اینکه تیم ایرانی اگاهانه یا نااگاهانه قبول کرده است که تحریم بانکی برای سالها ادامه یابد و تخفیف ان بصورت موردی و با نظر امریکا و اروپا انجام شود. کاپیتولاسیون مالی!
ناشناس
Canada
۱۹:۴۶ - ۱۴۰۰/۱۰/۱۶
موقعی نماینده ایران در وین باید با نماینده کره جنوبی دیدار داشته باشد که موضوع بحث مثلا مانند طرح مارشال دادن بک بسته بزرگ سرمایه گذاری از طرف غرب و متحدانش به ایران در قبال محدویت پزوژه هسته ای ایران باشد نه الان که حتز برای دادن ذره ای بدهی های خود به ایران بدنبال هزار امتیاز هستند و تازه ما هم با قبول حضور انها در فرایند مذاکرات وین این را مشروعیت می دهیم و فردا رویه ای برای چیم و هند و عراق و ژاپن و ترکیه و حتی سری لانکا هم میشود که برای دادن بدهیهای خود باید با امریکا و ۵+۱ هماهنگ کنند. اگر ایران بصورت یکجانبه و بدون مذاکره تمام صنعت هسته ای خود را متوقف کنند ضرر و خسارات ان بمراتب کمتر از این وضعیت مذاکره کردن است
ناشناس
Canada
۱۴:۱۴ - ۱۴۰۰/۱۰/۱۶
کاش یه نفر به اولیانوف بگه مواظب روسیه باشه. دیروز نیروهای روسیه در گرجستان وارد شدند و امروز در روسبه سفید و قزاقستان و فردا در اکراین. کسی هست که به اولیانوف بگه اینجوری امکان استمرار حضور روسیه در حوزه نفوذ خود وجود نداره و روسیه امروز داره همان مسبری را میره که روسیه دیروز در زمان شوروی رفت و همه نتیجه را می دانیم. اینجوری می خواهید در برابر غرب ابر قورت باشید که حتی در میان مردم قزاقستان و اکراین و روسیه ثفید و گرجستان که همه از نزدیترین دوستان و متحدان سنتی و دیتی و فرهنگی روسبه بودند دیگر نفوذ تدارید
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۲۶ - ۱۴۰۰/۱۰/۱۶
ایکاش مسئولین خواب ایران از شورشهای قزاقستان درس عبرت بگیرند !
انتشار یافته: ۱۷
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۴۹ - ۱۴۰۰/۱۰/۱۶
از نگاه حاکمان این کشور و حاکم روسیه و بقیه حکام دیکتاتور دنیا این تحولات یک توطئه خارجی است اگر می خواهید واقعیت را بدانید بروید از خود مردم معترض بپرسید دلیل این تجمعات اعتراضی را خواهید فهمید
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۰۳ - ۱۴۰۰/۱۰/۱۶
هر جا بی لیاقتی باشد دردسر ساز می‌شود دور و زود دارد سوخت و سوز ندارد
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۲۰ - ۱۴۰۰/۱۰/۱۶
جالبه هر حكومتي كه در حل مشكلات داخلي مردم و كشورش اعم از گراني بيكاري فقر و فساد دچار فلج فكري و مديريتي ميشه و برنامه اي براي زندگي مردم نداره هر اعتراضي رو اغتشاش و شورش و معترضين رو عوامل خارجي ميدونه تا بهتر و راحتتر از پس سركوب ملتش بر بياد
ناشناس
Turkiye
۱۱:۴۷ - ۱۴۰۰/۱۰/۱۶
دولت قزاقستان مثل کشور اسلامی ما یکی از کشورهای دوست و متحد روسیه هست و البته مسلمات هم هست و غربی های جنایتکار به خیال خودشان میخواهند که این کشورها پیشرفت و ترقی نکنند و میلیاردها دلار هزینه می‌کنند تا مزدورانشان در این کشورها دست به کار شوند و امنیت شهروندان را به خطر بیندازند دولت قزاقستان و مردمان غیور و مسلمان قزاقستان باید هوشیار و بیدار باشند و فریب تبلیغات را نخورند پرزیدنت نور سلطان نظربایف انسان وارسته و نیک نفسی هست و همیشه در فکر سعادت مردم کشورش هست
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۸:۴۱ - ۱۴۰۰/۱۰/۱۶
مش قوچعلی کجای کاری پرزیدنت قزاقستان قاسم توقایف است نظربایف خیلی وقته رفته استراحت در سواحل خزر
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۳۳ - ۱۴۰۰/۱۰/۱۶
اقا،بزنید ۱۵۰۰ نفر رو شتک کنید، بعدش هم هرچی بانکه اتش بزنید. بلد نیستید سرکوب کنید،بلد نیستید.
علیرضا
United States of America
۱۲:۵۷ - ۱۴۰۰/۱۰/۱۶
چشم هاتون رو باز کنیدبا انقلاب به خاک سیاه می شینید بیچاره می شید به حضرت عباس بدبخت می شید نکنید
bato-adv
bato-adv
bato-adv