با معرفی تراشه Exynos ۲۲۰۰ توسط سامسونگ، اکنون همه تراشههای پرچمدار را برای سال ۲۰۲۲ در اختیار داریم و به همین بهانه قصد داریم تا سه تراشه جدید و پرچمدار Snapdragon ۸ Gen ۱ و Dimensity ۹۰۰۰ و Exynos ۲۲۰۰ را با یکدیگر مقایسه کنیم.
فرارو- شرکت سامسونگ سرانجام تراشه پرچمدار موبایلی خود با نام Exynos ۲۲۰۰ را معرفی کرد تا در کنار تراشههای اسنپدراگون ۸ نسل ۱ کوالکام و دیمنسیتی ۹۰۰۰ مدیاتک، اضلاع سه گانه مثلث تراشههای پرچمدار موبایلی در سال ۲۰۲۲ را تشکیل دهند. اما این سه تراشه که از آنها با عنوان بهترین تراشههای تاکنون یاد میشود، چه مشخصات و ویژگیهایی دارند و چه جایگاهی نسبت به یکدیگر دارند. وبسایت فناوری Android Authority طی گزارشی به این سوالات پاسخ میدهد.
به گزارش فرارو، شرکت سامسونگ از سال ۲۰۱۹ همکاری خود را با شرکت AMD برای ساخت نسل جدیدی از تراشههای موبایلی اگزینوس، آغاز کرد، اما اولین محصول این همکاری، یعنی Exynos ۲۲۰۰ روز گذشته معرفی شد. متأسفانه سامسونگ در حال حاضر تنها مشخصات جزئی از این تراشه را منتشر کرده، در حالی که دو تراشه دیگر کمی پیشتر و در اواخر سال ۲۰۲۱ عرضه شدند؛ بنابراین در اینجا ما با استفاده از مشخصات روی کاغذ، به مقایسه این سه تراشه خواهیم پرداخت.
جدول مشخصات بالا نمای کلی خوبی از تفاوت ویژگیهای اصلی بین سه چیپست به ما میدهد، اما اجازه دهید چند مورد دیگر را با جزئیات دیگری بررسی کنیم.
همانطور که احتمالاً متوجه شدهاید، هر سه پردازندههای نسل بعدی موبایلی، دارای جدیدترین هستههای پردازنده مرکزی Arm بر اساس معماری Armv9 هستند. به طور خاص، اینها نیروگاه Arm Cortex-X2، Cortex-A710 سطح متوسط و Cortex-A510 کم مصرف هستند. در میان تراشههای جدید پرچمدار، چیپست Google Tensor یک استثنا است که از هستههای نسل قبلی Cortex-X1، A78 و A55 بر اساس معماری Armv8 در پیکربندی آزمایشیتر ۲+۲+۴ استفاده میکند.
هر سه تراشه جدید اگزینوس، اسنپدراگون و دیمنسیتی، همگی از هستههای CPU یکسان و طرحبندی ۱+۳+۴ استفاده میکنند، بنابراین انتظار داریم سطح عملکردی مشابهی را ارائه دهند. ممکن است به دلیل تفاوت سرعت و حافظه نهان، چند درصد تفاوت بنچمارک بین آنها ببینیم، به خصوص که مدیاتک از فرآیند تولید برتر TSMC 4 نانومتری استفاده میکند. اما تجربیات اصلی احتمالاً بین هر سه تقریباً یکسان خواهد بود، البته به استثنای هرگونه مشکلی که گرمای بیش از حد ممکن است ایجاد کند. همچنین شایان ذکر است که مدیاتک نسبت به رقبای خود از رم LPDDR5X کمی سریعتر پشتیبانی میکند.
اما تفاوتهای بسیار معنی دار را میتوان در بخش گرافیک یافت. تراشه Dimensity ۹۰۰۰ مدیاتک قابل توجهترین عملکرد را در این عرصه دارد و پردازنده گرافیکی Arm Mali-G710 MC10 آن نوید افزایش عملکرد ۳۵ درصدی نسبت به نسل قبلی اسنپدراگون ۸۸۸ را میدهد. در مورد آخرین پردازنده گرافیکی Adreno کوالکام متاسفانه اطلاعات ما بسیار اندک است، زیرا این شرکت شماره گذاری را از پردازندههای خود حذف کرده است. از قرارداد نامگذاری آن تنها چیزی که میدانیم این است که رندر آن ۳۰ درصد سریعتر از نسل قبلی خود است، که باید آن را به رقابتی نزدیک بین این دو تبدیل کند.
اما تراشه Exynos ۲۲۰۰ سامسونگ نیز به طور بالقوه اساسیترین تغییر را در گرافیک موبایل، نسبت به نسلهای قبلی ارائه میدهد. پردازنده گرافیکی Xclipse 920 تراشه جدید سامسونگ از همان معماری AMD RDNA2 استفاده میکند که کنسولهای پلیاستیشن ۵، سری ایکسباکس و کارتهای گرافیک رایانه شخصی سطح بالا را تامین میکند. در واقع، برای اولین بار ردیابی پرتوهای مبتنی بر سختافزار به پردازنده گرافیکی Exynos ۲۲۰۰ نیز راه پیدا میکند که مطمئناً از پشتیبانی نرمافزار مدیاتک قویتر خواهد بود.
با این حال، ما هنوز هیچ نشانهای در مورد عملکرد یا مصرف برقی که RDNA2 سامسونگ در یک موبایل ارائه میدهد، نداریم. اگر شایعات را دنبال کنیم، Xclipse 920 با عملکرد حرارتی در سرعت کلاک ۱.۹ گیگاهرتز دست و پنجه نرم میکند که این سامسونگ را مجبور میکند آن را به ۱.۲۹ گیگاهرتز کاهش دهد. اگر این شایعه درست باشد، این موضوع عملکرد آن را محدود میکند و میتواند باعث شود که چیپست در رتبهبندی معیارهای اولیه بیش از آنچه انتظار میرفت، پایین بیاید. این موضوع حتی میتواند توجیه گر این باشد که چرا سامسونگ این تراشه را در یک رویداد معرفی شاخص به نمایش در نیاورده است و در سکوت خبری تراشه جدید خود را به نمایش گذاشت.
اگرچه ایجاد یک انقلاب بزرگ در عرصه بازیهای موبایلی، یکی از ویژگیهای مهم یک تراشه پرچمدار میتواند باشد، اما این واقعیت را نیز نباید نادیده گرفت که عرصههایی همچون تصویربرداری، یادگیری ماشینی و هوشمندی شبکه هم جزو مواردی است که گوشیهای شاخص و غیر شاخص را از یکدیگر متمایز میسازد. تراشههای جدید اگزینوس، اسنپدراگون و دیمنسیتی، هر سه در این خصوص نیز ادعاهای بزرگی دارند. برای شروع، هر سه دارای بستههای دوربین رقابتی هستند. همه تراشهها دارای حسگرهای تصویر با وضوح بسیار بالا، پشتیبانی همزمان از دوربین دوگانه و سه گانه و فیلمبرداری 8K هستند. با این حال، اسنپدراگون ۸ نسل ۱ تنها اسنپدراگون ۸ است که ضبط 8K HDR را ارائه میکند و حالت ۲۴۰ شات پشت سر هم چشمگیر را ارائه میکند، اما همچنان در برابر پشتیبانی از رمزگشای AV1 برای پخش ویدیو مقاومت میکند.
هر سه شرکت همچنین قابلیتهای پردازش تصویر پیشرفتهتری را مطرح میکنند و قابلیتهای هوش مصنوعی خود را بیش از همیشه به خط لنز تصویربرداری نزدیک میکنند. مدیاتک خاطرنشان میکند که این کار باعث میشود که بوکه ویدیویی و کاهش نویز بهبود یابد، در حالی که کوالکام قابلیتهای HDR حالت پشت سر هم و عکسبرداری در شب را افزایش میدهد. اگرچه چیپستها میتوانند تفاوتهای کلیدی در قابلیتهای در قابلیتهای تصویری ایجاد کنند، اما باز باید توجه داشت که اجزای دوربین و ویژگیهای نرمافزاری که سازندگان گوشیهای هوشمند برای محصولات خود انتخاب میکنند، عامل تعیین کننده مهم تری در این عرصه خواهند بود.
در مورد عملکرد هوش مصنوعی، باز هر سه این تراشهها ادعاهای بزرگی دارند. کوالکام عملکرد تانسور را در داخل DSP شش گوشه خود دو برابر کرده است که باعث افزایش قابل توجه عملکرد در برخی از بارهای کاری خواهد شد. سامسونگ نسبت به تراشههای نسل قبلی خود ۲ برابر افزایش عملکرد یادگیری ماشینی را نشان میدهد. با این حال، Dimensity ۹۰۰۰ مدیاتک با عملکرد ۴ برابری و افزایش بهره وری انرژی ۴ برابری نسبت به آخرین تراشه خود، جسورانهترین ادعاها در میان این سه تراشه را مطرح کرده است.
یکی از ویژگیهایی که اغلب نادیده گرفته میشود و ممکن است موارد استفاده جدید منحصربفردی را در تراشههای جدید به همراه داشته باشد، امنیت است. تراشه Snapdragon 8 Gen 1 دارای موتور مدیریت اعتماد کاملاً جدید سازگار با Android Ready SE است. به طور مشابه، Exynos ۲۲۰۰ دارای یک عنصر امن یکپارچه است که میتواند منشأ اعتماد را شناسایی کند و دادههای ذخیره شده در دامنههای امن را تأیید کند. در واقع، پلتفرمهای امنتر میتوانند به عنوان کلید خودرو، گواهینامه رانندگی و سایر اشکال بیومتریک، مورد استفاده قرار گیرند.
در میان هر سه این چیپست ها، مشخصات ۵G آشنا را خواهید یافت. انطباق با 5G نسخه 16 3GPP در حال حاضر همانند سرعت دانلود بیش از ۷ گیگابیت در ثانیه، عادی است. کوالکام و سامسونگ هر دو ادعا میکنند که میتوانند دانلودهایی با سرعت ۱۰ گیگابیت در ثانیه داشته باشند، اما این امر مستلزم سناریوهای تجمیع دادههای خاص تری است. به عنوان مثال، سامسونگ این کار را در حالی انجام میدهد که از اتصال همزمان 4G و 5G استفاده میکند، وضعیتی که پس از انتقال شبکهها به 5G مستقل در آینده، وجود نخواهد داشت.
شاید مهمترین تفاوت بین این تراشهها این باشد که مدیاتک تنها تراشهای است که پشتیبانی 5G mmWave را ارائه نمیدهد و جذابیت چیپست را به ایالات متحده و برخی بازارهای دیگر محدود میکند. ما هنوز نمیدانیم که Exynos ۲۲۰۰ از نظر Wi-Fi و بلوتوث از چه چیزی پشتیبانی میکند. اما با توجه به مشخصات آخرین نسل، حداقل میتوانیم انتظار Wi-Fi 6 و Bluetooth ۵.۲ را داشته باشیم، که در هر حال برای یک تجربه بیسیم پیشرفته به آن نیاز دارید. دو تراشه مدیاتک و کوالکام نیز از Wi-Fi 6E پشتیبانی میکنند در حالی که اولی از بلوتوث ۵.۳ نیز پشتیبانی میکند.
چشمانداز تراشههای پرچمدار سال ۲۰۲۲ در حال شکل دادن یک فضای متنوع است، بهویژه وقتی صحبت از اسنپدراگون ۸ نسل ۱ در مقابل اگزینوس ۲۲۰۰ در سری گلکسی اس ۲۲ آینده باشد. پیشرفتهای گرافیکی مدرن در Exynos ۲۲۰۰، پیشنهادهای بسیار رقابتی از مدیاتک و اسنپدراگون که قابلیتهای تصویربرداری را دو برابر میکند، همگی چیزهای است که برای هیجان زده کردن ما کافی میباشد. با این حال، شایعات منتشر شده حاکی از آن است که ممکن است چند اخطار عملکرد و عمر باتری برای همراهی با تمام این فناوری جدید وجود داشته باشد. باید دید که سازندگان گوشیهای هوشمند چگونه میتوانند این قابلیتها را در گوشیهای آینده خود ارائه دهند. با عرضه گوشیهای مجهز به این سه تراشه، دقیقتر میتوان تشخیص داد که تا چه حد میتوان به این ادعاها تکیه کرد.
منبع: androidauthority
ترجمه: مصطفی جرفی-فرارو