bato-adv
bato-adv

«کندو»؛ روایت استقامتی زنانه در برابر جامعۀ مردسالار

«کندو»؛ روایت استقامتی زنانه در برابر جامعۀ مردسالار

فیلم «کندو» (Hive) داستان زنی است که همسرش در جنگ مفقود شده. او تصمیم میگیرد کسب و کاری راه بیاندازد که خودش و زنان دیگری مثل خودش را از فلاکت نجات بدهد. اما در این مسیر او باید از مشکلاتی که نگاه مردسالارانۀ حاکم بر جامعه سر راهش می‌گذارد عبور کند.

تاریخ انتشار: ۱۳:۰۷ - ۲۰ بهمن ۱۴۰۰

فرارو- این اولین فیلم بلند بلرتا باشولی فیلمساز متولد کوزوو است. شخصیت اصلی فیلم زنی است به اسم فهریجه با مو‌های تیره و نگاهی عبوس. وقتی نگاهش می‌کنیم احساس میکنیم هزار و یک دغدغه در ذهنش دارد. هر کدام از مشکلاتی که او دارد می‌تواند یک آدم عادی را از پا دربیاورد، اما فهریجه (با بازی ایلکا گاشی) اصلا آدم عادی‌ای نیست.

به گزارش فرارو؛ داستان فیلم «کندو» مربوط به چند سال بعد از جنگ کوزوو است؛ زمانی که هنوز آثار جنگ کاملا مشهود هستند. این فیلم بر اساس ماجرایی واقعی ساخته شده و مضمون آن مقاومت و پایداری زنانه است. فهریجه یکی از زنان پرشماری است که شوهرانشان در زمان جنگ مفقود شده‌اند. در اولین صحنه ما او را در کنار یک گور دسته‌جمعی کشف شده می‌بینیم که دارد به دنبال نشانی از شوهرش می‌گردد.

«کندو»؛ روایت استقامتی زنانه در برابر جامعۀ مردسالار
فهریجه دو فرزند جوان دارد و یک پدرشوهر علیل. تنها منبع درآمد او کندو‌های زنبور عسل است که به زحمت درآمد بخور و نمیری برای او و خانواده‌اش فراهم می‌کنند. فهریجه می‌داند که نمی‌تواند این وضع را ادامه بدهد؛ درآمد کم یک طرف و نیش دردناک زنبور‌ها هم از طرف دیگر ادامۀ این وضع را غیر قابل تحمل کرده‌اند؛ بنابراین او تصمیم می‌گیرد به همراه تعدادی از زنان روستا که شرایطی مشابه او دارند کسب و کار دیگری راه بیاندازد. آن‌ها شروع به تولید کنسرو خانگی فلفل قرمز می‌کنند و آن را به یک فروشگاه محلی می‌فروشند.
 
اما این به هیچ وجه کاری نیست که به همین سادگی انجام شود. مهم‌ترین مانع سر راه فهریجه و زنان همراهش نگاه مردسالارانه‌ای است که بر جامعۀ کوچک آن‌ها حاکم است. همه پشت سر آن‌ها وراجی می‌کنند و نگاه مردان روستا به آن‌ها طوری است که انگار این تلاش برای کسب استقلال و درآمد کاری خلاف اخلاق بوده است. وقتی فهریجه می‌رود که گواهینامه رانندگی بگیرد تا خودش محصولات را به خریداران برساند، مردان روستا او را فاحشه خطاب می‌کنند.
«کندو»؛ روایت استقامتی زنانه در برابر جامعۀ مردسالار
این خصومت فقط در حد زبانی باقی نمی‌ماند و حتی یک بار کسی سعی می‌کند به ماشین او آسیب بزند. او حتی در معرض تعرض جنسی هم قرار می‌گیرد. در یکی از غم‌انگیزترین صحنه‌های فیلم او و زنان همکارش می‌بینند که عده‌ای آمده‌اند و فلفل‌هایشان را از بین برده‌اند. باشولی همۀ این اتفاقات و اندوه درونی فهریجه را به شکلی بی‌پروا و صادقانه و تاثیرگذار به تصویر کشیده است.
 
ما می‌دانیم که شخصیت واقعی فهریجه امروز کسب و کار موفقی دارد و بنابراین کاملا قابل پیش‌بینی است که مسیر داستان فیلم به کدام سمت خواهد رفت. اما این باعث نمی‌شود که فیلم «کندو» دیدنی و گیرا نباشد. این فیلم تصویری فوق‌العاده از قدرت و استقامت زنانی است که در کنار هم شکست‌ناپذیر شده‌اند و بر ترس‌هایشان غلبه کرده‌اند. مشاهدۀ موفقیت و پیروزی آن‌ها حقیقتا بیننده را به شعف می‌آورد و به تحسین وامی‌دارد.
این زن‌ها هر کدام گمشده‌ای دارند که پیدایش نکرده‌اند، اما این باعث نشده که برای پیدا کردن استقلال و احترام گمشدۀ خودشان تلاش نکنند. فیلم «کندو» روح جنگنده و مقاوم زنانه را به نحوی درخشان و تاثیرگذار به نمایش می‌گذارد و با نشان دادن غلبۀ این مقاومت بر موانع مختلف برای مخاطب لذتی سرشار ایجاد می‌کند.
 
کارگردان و فیلمنامه‌نویس: بلرتا باشولی (Blerta Basholli)
بازیگران: ایلکا گاشی (Yllka Gashi)، اوریتا آگوشی (Aurita Agushi) و دیگران
امتیاز: ۷.۳/۱۰
bato-adv
bato-adv
bato-adv