مدیر دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت با اعلام اینکه برای سلامت خود و سلامتی ریهها باید توصیههای بهداشتی را رعایت کرد، گفت: میوه و سبزیجات زرد و نارنجی زیاد استفاده کنید. مصرف بالای هویج، کدو حلوایی، گوجه فرنگی، زردآلو، آلو، طالبی، موز، انبه اکیداً توصیه میشود.
مدیر دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت درباره اینکه در زمان آلودگی هوا با گرد و غبار و ریزگردها چه غذاهایی بخوریم توضیحاتی ارائه کرد.
به گزارش مهر، احمد اسماعیل زاده گفت: مدتی است که کشور درگیر معضل آلودگی هوا با ریزگردها است. یافتههای مطالعات حاکی از آن است که قرار گرفتن در معرض آلودگی هوا با طیف وسیعی از اثرات بر سیستم تنفسی و قلبی عروقی و افزایش مرگ و میر همراه است. بسیاری از اجزای ریزگردها تحریک کننده و زمینه ساز سرطان به خصوص سرطان ریه، بیماریهای مزمن مانند آلرژیهای دستگاه تنفسی، عفونتهای تنفسی و بیماریهای قلبی عروقی محسوب میشوند.
وی افزود: ریزگردها در حین تنفس وارد بدن شده و به سطح ریهها میچسبند و التهاب را در بدن تحریک کرده و باعث کاهش آنتی اکسیدانهای بدن به خصوص آنتی اکسیدانهای مایع پوششی ریه میشوند که به دنبال آن سلولهای مختلف تخریب شده و خطر ابتلاء به سرطان به خصوص سرطان ریه افزایش پیدا میکند.
اسماعیل زاده ادامه داد: لذا دریافت غذاها و مواد مغذی که التهاب را کاهش میدهند در کنار دریافت مقادیر بالای آنتی اکسیدانهای غذایی میتوانند به کاهش اثرات مخرب ناشی از استنشاق ریز گردها کمک کنند.
مدیر دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت با اعلام اینکه برای سلامت خود و سلامتی ریهها باید توصیههای بهداشتی را رعایت کرد، گفت: میوه و سبزیجات زرد و نارنجی زیاد استفاده کنید. مصرف بالای هویج، کدو حلوایی، گوجه فرنگی، زردآلو، آلو، طالبی، موز، انبه اکیداً توصیه میشود. این میوهها و سبزیها دارای بتاکاروتن بالا (که در بدن تبدیل به ویتامین A میشود) هستند که به بدن کمک میکند تا اثرات مضر ناشی از ریزگردها کاهش یابد.
اسماعیل زاده بیان داشت: میوه و سبزیجات غنی از ویتامین C بخورید. پرتقال، لیمو ترش، نارنج، نارنگی، توت فرنگی، سیب، خربزه، طالبی، انار و سبزیجات سبز تیره همچون اسفناج و سبزی خوردن، انواع فلفل از جمله فلفل دلمهای و پیاز را در روزهای آلودگی با ریزگردها بیشتر مصرف کنید.
وی ادامه داد: مصرف جوانهها و آجیلهای گیاهی را در روزهای آلودگی هوا در اولویت قرار دهید. انواع جوانهها، مغزهای آجیلی و تخم آفتابگردان حاوی ویتامین E بالایی هستند که میتواند به کاهش التهاب در بدن و مقابله با اثرات مضر آلودگی هوا بر سلامت کمک کند.
اسماعیل زاده تصریح کرد: ماهی، گردو و خرفه بیشتر مصرف کنید: این مواد غذایی امگا ۳ خوبی دارند که میتواند در حفظ سلامت ریهها مؤثر باشند. از مصرف سبزیجات خانواده کلم غافل نشوید: کلم بروکلی، گل کلم و کلم برگ مادهای دارند که میتواند به روند حذف سموم و پیشگیری از سرطان کمک کند. یافتههای تحقیقاتی حاکی از آن است که مصرف این سبزیجات اثرات منفی گرد و غبارهای استنشاق شده بر ریه را تا حد چشمگیری کاهش میدهند.
مدیر دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت گفت: هندوانه، پیاز، تخم مرغ و سیر را در برنامه غذایی روزانه خود قرار دهید، این غذاها حاوی مادهای هستند که به تقویت ریهها و کاهش خلط در ریه کمک میکنند.
اسماعیل زاده افزود: مکمل ویتامین D مصرف کنید. ویتامین D به عنوان تقویت کننده سیستم ایمنی نقش مهمی در مقابله با اثرات آلودگی هوا دارد؛ بنابراین از وضعیت ویتامین D بدن خود با یک آزمایش ساده خون آگاه شوید و در صورت کمبود حتماً با مشورت با کارشناسان یا متخصصین تغذیه از مکمل ویتامین D استفاده کنید.
وی با اشاره به اینکه زردچوبه دارای کورکومین است که باعث بهبود عملکرد ریوی میشود، بنابراین در تهیه غذاها حتماً از زردچوبه استفاده کنید، اظهار داشت: همچنین لازم است مراقب وزن خودمان باشیم. چاقی و اضافه وزن باعث ایجاد التهاب و فشار بر ارگانهای بدن به خصوص قلب و ریه میشود و میتواند سیستم ایمنی بدن را در مقابله با عوامل ایجاد کننده بیماری از جمله آلودگی هوا با ریزگردها ضعیف کند.
اسماعیل زاده در پایان گفت: اگر دچار چاقی و اضافه وزن هستید یا کودک شما درگیر این مشکل است، برای رهایی از این مشکل و آسیب کمتر در برابر ریزگردهای موجود در هوا به کارشناسان و متخصصین تغذیه در محل زندگی خود مراجعه کنی