bato-adv
bato-adv
کارشناسان مسائل اقتصادی در گفتگو با فرارو بررسی کردند

برنامه دولت برای ۲۰ میلیارد دلار ارز خانگی؛ اعطای سود بانکی به دلار!

برنامه دولت برای ۲۰ میلیارد دلار ارز خانگی؛ اعطای سود بانکی به دلار!

مهدی پازوکی بیان داشت: دولت اگر هنر داشته باشد و از افراد کاردان و کارآمد در مناصب اقتصادی استفاده کند، می‌تواند تنها با استفاده از ظرفیت ایرانیان خارج از کشور، اقتصاد ملی را شکوفا کند، در این رابطه بر اساس برآورد‌های رسمی دارایی‌هایی ایرانیان خارج از کشور حدود ۲ تریلیون دلار محسوب می‌شود که تنها اگر ده درصد از آن یعنی مبلغی در حدود ۲۰۰ میلیارد دلار به اقتصاد ایران بازگردد، بدون شک دیگر کشور نیاز به سرمایه گذاری خارجی نخواهد داشت و اوضاع اقتصادی دگرگون خواهد شد.

تاریخ انتشار: ۱۱:۴۷ - ۲۱ مرداد ۱۴۰۱
فرارو- دولت ابراهیم رئیسی با توجه به مشکلاتی اقتصادی که پیش روی خود دارد، چشم به دلار‌های خانگی مردم برای حل معضلات خود دارد. در این زمینه رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس می‌گوید:برآورد این است بیش از ۲۰ میلیارد دلار منابع ارزی در دست مردم باشد که اگر به چرخه جریان اقتصادی کشور برگردد، به مدیریت نرخ ارز در اقتصاد کشور کمک زیادی می‌کند.

به گزارش فرارو، محمدرضا پورابراهیمی افزود: جذب منابع ارزی خارج از شبکه رسمی مبادلات، یکی از موضوعات مهمی است که پیشنهاد دادیم از طریق بانک‌های دولتی و غیردولتی حل شود و این بانک‌ها به‌صورت عاملیت برای بانک مرکزی منابع ارزی را جمع‌آوری کنند.

پورابراهیمی ادامه داد: پیشنهاد این است تضامین بانک مرکزی برای تسویه سپرده‌های ارزی با ارز ارائه شود، زیرا تجربه تلخی از دولت نهم و دهم داریم که تسویه تعهدات ارزی با نرخ‌های ریالی بود و به‌شدت اثر منفی گذاشت، زیرا تصمیم غیرکارشناسی بود و به‌شدت به اعتماد عمومی آسیب زد.

وی تصریح کرد: باید تضمین سپرده‌های ارزی را توسط بانک مرکزی شاهد باشیم و مقدار و نوع ارزی که سپرده می‌شود، همان در زمان تعدیه در اختیار مردم قرار گیرد و نرخ سود جذابیت ویژه‌ای داشته باشد که بازار ارز از این جهت می‌تواند تقویت شود.

برنامه دولت برای ۲۰ میلیارد دلار ارز خانگی؛ اعطای سود بانکی به دلار!دولت چگونه می‌تواند از این منابع استفاده کند؟
مهدی پازوکی کارشناس مسائل اقتصادی در گفتگو با فرارو با اشاره به اینکه اگر دولت بخردانه عمل کند، می‌تواند ارز‌های مردم را در اختیار بگیرد، اظهار داشت: در این زمینه اگر دولت می‌خواهد منابع پس انداز مردم که به صورت ارز وجود دارد را به چرخه اقتصاد کشور بازگرداند، باید در این رابطه دولت حرفش با عملش یکی باشد، به نوعی می‌بایست اصل و سود این سپرده‌های ارزی را به همان ارز خارجی یعنی دلار تضمین کند، نه اینکه بعد از چندی به مردم ریال تحویل دهند.

وی افزود: اگر این کار رخ دهد، یقینا این موضوع خیلی بهتر از دریافت وام‌های خارجی با بهره سنگین است، بنابراین دولت باید در این زمینه عاقلانه رفتار کند، تا بتواند از این منابع استفاه کند، نکنه مهم این است که در حال حاضر احساس عدم اطمینان اقتصادی در بین مردم وجود دارد و در این زمینه دولت رئیسی باید این احساس را از بین ببرد، که این موضوع نیاز به الزامات و پیش شرط‌هایی دارد، از سوی دیگر تا زمانیکه ثبات در حوزه اقتصادی کشور حکمفرما نشود، این احساس عدم اطمینان اقتصادی وجود خواهد داشت.

پازوکی ادامه داد: بنابراین در وهله اول دولت رئیسی باید در نیرو‌های موثر در تصمیم گیری‌های اقتصادی تجدیدنظر کند، به عنوان مثال استانداری که با مفهوم ساده ۱+۵ آشنا نیست، طبیعتا نمی‌توان از او انتظار داشت که برای استان تحت مدیریتش اقدام مثبتی را انجام دهد، یا در مورد وزیر مستعفی کار نیز با توجه به حواشی و اظهارات شاذ او، چنین افرادی کم نیستند، در دولت و برای تغییر شرایط تمامی این افراد باید کنار گذاشته شوند، تا سیاست گذاری‌های اقتصادی نیز تغییر جهت دهد.

این استاد دانشگاه بیان داشت: دولت اگر هنر داشته باشد و از افراد کاردان و کارآمد در مناصب اقتصادی استفاده کند، می‌تواند تنها با استفاده از ظرفیت ایرانیان خارج از کشور، اقتصاد ملی را شکوفا کند، در این رابطه بر اساس برآورد‌های رسمی دارایی‌هایی ایرانیان خارج از کشور حدود ۲ تریلیون دلار محسوب می‌شود که تنها اگر ده درصد از آن یعنی مبلغی در حدود ۲۰۰ میلیارد دلار به اقتصاد ایران بازگردد، بدون شک دیگر کشور نیاز به سرمایه گذاری خارجی نخواهد داشت و اوضاع اقتصادی دگرگون خواهد شد.

وی گفت: تمامی افرادی که در ترکیه، اسپانیا، یونان و... اقدام به خرید ملک کردند، اگر دولت درست عمل می‌کرد، امروز این ارز‌ها در داخل کشور خرج می‌شد، بنابراین اگر دولت تغییر رویه دهد، از این ظرفیت‌هایی که در خارج از کشور از طریق ایرانیان وجود دارد، می‌توان استفاده کرد، در غیر این صورت چیزی در عرصه اقتصاد ملی ایران تغییر نخواهد کرد.

برنامه دولت برای ۲۰ میلیارد دلار ارز خانگی؛ اعطای سود بانکی به دلار!اعتماد مردم به دولت باید جلب شود
عباس آرگون نائب رئیس کمیسیون بازار پول و سرمایه اتاق بازرگانی تهران در گفتگو با فرارو با اشاره به اینکه جذب دلار‌های خانگی توسط دولت نیاز به اعتمادسازی داردف اظهار داشت: در مورد میزان این منابع ارزی که به نوعی دارایی و پس انداز خرد مردم است، آمار‌های مختلفی داده می‌شود، از ۲۰، ۳۰ میلیارد دلار و حتی بیشتر، بنابراین در این زمینه نمی‌توان آمار دقیقی ذکر کرد، زیرا برآوردی در این زمینه نمی‌توان به عمل آورد.

وی افزود: اینکه دولت بخواهد این منابع ارزی که در دست مردم است را از طریق فروش اوراق نفتی به مردم و یا سپرده گذاری ارزی نزد بانک‌ها جذب کند، این کار نیاز به اعتمادسازی توسط دولت دارد، در حال حاضر اعتماد مردم به دولت در زمینه اقتصادی به نوعی خدشه دار شده و شاید در کوتاه مدت مردم، به دولت برای سپردن منابع ارزی خود در هر صورتی اعتماد نکنند.

آرگون گفت: اعتماد یک پروسه بلند مدت است، که در مدت زمان زیادی طول می‌کشد که ایجاد شود، اما از بین رفتن آن در کوتاهترین زمان ممکن ایجاد می‌شود، بنابراین دولت برای این منابع ارزی در وهله اول باید، اقدامات اعتمادزا انجام دهد، تا مردم ترغیب شوند، که منابع ارزی خود که در خانه‌ها و یا صندوق امانات نگهداری می‌کنند، را به دولت بدهند.

نائب رئیس کمیسیون بازر پول و سرمایه اتاق بازرگانی تهران اضافه کردک در وهله دوم نیز باید اگر دولت توانست اعتمادسازی لازم را انجام دهد، یک برنامه ریزی مناسب انجام شود، تا این منابع به چرجه اقتصادی کشور بازگردد و در بخش اقتصاد مولد ایران صرف رونق تولید در کشور و افزایش اشتغالزایی شود، این نکته مهم است که باید مدنظر قرار دارد، چرا که ورود این ارز‌ها به بازار‌های غیر مولد و سفته بازانه می‌تواند تبعات بسیار جبران ناپذیری را به دنبال داشته باشد.

برنامه دولت برای ۲۰ میلیارد دلار ارز خانگی؛ اعطای سود بانکی به دلار!مردم دیگر دلار‌های خود را به دست دولت نخواهند داد
مسعود دانشمند کارشناس مسائل اقتصادی در گفتگو با فرارو با اشاره به اینکه مردم با توجه به شرایط موجود به طرح‌های اقتصادی دولت روی خوش نشان نمی‌دهند، اظهار داشت: با توجه به سوابق دولت در گذشته که چنین طرح‌هایی را اجرا کرده، اما در ادامه زیر قول خود زده، به اعتقاد بنده مردم دیگر حاضر نخواهند شد که منابع ارزی خود را به دست دولت بدهند.

وی افزود: در دولت‌های گذشته آمدند و وارز‌های مردم را گرفتند، اما به دلیل مشکلات ارزی که دولت‌های مختلف داشتند در مورد تامین ارز و همچنین تشدید تحریم ها، دولت بهترین کار را در خلف وعده دید، بنابراین در سر رسید، سپرده‌ها اعلام کردند معادل ریالی ارز‌ها را به مردم خواهد داد که این موضوع نارضایتی‌های زیادی را به دنبال داشت، بنابراین دولت اعتماد کسانیکه منابع ارزی خود را به دست بانک‌ها داده بودند را از بین برد.

دانشمند گفت: طبیعتا در چنین وضعیتی حال اینکه دولت بخواهد دوباره این کار را انجام دهد و ارز‌های خانگی را به چرخه اقتصاد کشور برگرداند، یک کار بسیار سخت خواهد بود، زیرا برای این کار اعتماد لازم است و به نظر نمی‌رسد، که دولت فعلی از این توانایی برخوردار باشد تا اعتماد از دست رفته مردم نسبت به دولت را بازگرداند، بنابراین بازگشت اعتماد فی مابین دولت و نظام بانکی با مردم در این زمینه باید احیا شود، که به اعتقاد بنده، امری بسیار سخت خواهد بود و در کوتاه مدت نمی‌توان چنین اقدامی را انجام داد.

این کارشناس مسائل اقتصادی ادامه داد: دولت با توجه به سیاست گذاری‌ها و اقداماتی که تاکنون انجام داده، به اعتماد مردم نسبت به خود آسیب زده و به نوعی این اعتماد خدشته دار شده است و تا زمانیکه این اعتماد بازیابی نشود، طرح‌های اقتصادی دولت که نیاز با همکاری و همیاری مردم دارد، نمی‌تواند با موفقیت همراه شود، حال باید دید که دولت در این زمینه چه اقداماتی را برای بهبود این موضوع انجام خواهد داد.