علی صالح آبادی در یک برنامه تلویزیونی حجم مبادلات تجاری ایران و روسیه را ۴۰ میلیارد دلار اعلام کرد و گفت: علاوه بر بازگشایی نماد معاملاتی روبل و ریال در بازار متشکل ارزی، پیمانهای پولی و بانکی مختلفی بین ایران و روسیه منعقد شده است.
رئیس کل بانک مرکزی ضمن اعلام جزئیات توافقات پولی و بانکی ایران و روسیه، گفت: با چین، هند و کشورهای دیگری هم پیمانها و تفاهمنامههای پولی و بانکی را دنبال میکنیم.
به گزارش ایسنا، علی صالح آبادی در یک برنامه تلویزیونی حجم مبادلات تجاری ایران و روسیه را ۴۰ میلیارد دلار اعلام کرد و گفت: علاوه بر بازگشایی نماد معاملاتی روبل و ریال در بازار متشکل ارزی، پیمانهای پولی و بانکی مختلفی بین ایران و روسیه منعقد شده که برخی از آنها شامل استفاده از پولهای ملی در مبادلات تجاری، پرداختهای خرد بین شهروندان روسی و ایرانی و نحوه تبادلات مالی دو کشور است.
وی افزود: با چین، هند و کشورهای دیگری هم پیمانها و تفاهمنامههای پولی و بانکی دنبال میشود. ضرورت کاهش استفاده از ارزهای جهانروا در تعاملات تجاری امروز بیش از گذشته مورد اتفاق بسیاری از کشورها از جمله روسیه و ایران است که این ضرورت با تحریم شدن بانکهای روسی بیش از پیش حس شد.
رئیس کل بانک مرکزی با بیان اینکه ۹۵ درصد معاملات ارزی به صورت حواله انجام میشود، گفت: از ابتدای سالجاری تاکنون معادل ۱۳.۶ میلیارد دلار در سامانه نیما معامله شده که نسبت به سال گذشته (۷.۶ میلیارد دلار) ۸۰ درصد رشد داشته است. حجم معاملات در بازار توافقی و متشکل ارزی نیز در این مدت ۴۸۶ میلیون دلار بوده است.
صالحآبادی با تاکید براینکه همواره حجم عرضه از تقاضا در سامانه نیما بیشتر است، بیان کرد: برنامه بانک مرکزی این است که ارزهای دولت را سریع در بازار بفروشد و ریال را از بازار جمع کند. در مواردی دیده شده که در گذشته ارزهای دولت خریداری و به دولت ریال داده شده که منجر به افزایش پایه پولی شد.
وی افزود: در سه ماهه ابتدایی سالجاری رشد خالص داراییهای خارجی بانک مرکزی ۴.۱ درصد کم شده که به معنی فروش ارزهای استحصال شده است. سال گذشته ۵۷ میلیارد دلار تامین ارز داشتیم که ۳۰ میلیارد دلار آن از سامانه نیما تامین شد.
رئیس کل بانک مرکزی ادامه داد: روزانه حدود ۲۰۰ میلیون دلار در بازار معامله ارزی صورت میگیرد و در بیشتر مواقع عرضه از تقاضا پیشی میگیرد. نرخ ارز مسافرتی هم با مکانیزم بازار تعیین میشود و نباید آن را رانت تلقی کرد.
صالحآبادی گفت: رشد نقدینگی در سه ماهه ابتدایی امسال ۵.۶ درصد رشد داشته و رشد پایه پولی در سه ماهه ابتدایی امسال ۶ درصد بوده است. خالص داراییهای خارجی بانک مرکزی نیز در سال جاری منفی ۴.۱ درصد بوده است.
وی افزود: در سال جاری رشد بدهی بانکها به بانک مرکزی تقریبا صفر بوده است. همچنین، اوراق دولتی که بانک مرکزی از بانکها خریداری میکند از ۹۵ هزار میلیارد تومان به ۵۰ هزار میلیارد تومان رسیده است. دولت در سال جاری بجای استقراض از بانک مرکزی از رسوب منابع خودش استفاده کرد و این امکان باعث شد تا به بانک مرکزی بدهکار نشود.
رئیس کل بانک مرکزی گفت: نقدینگی و کسری بودجه دولت به خوبی مدیریت شده است، اما تورم جهانی و اصلاح نظام یارانهها بر قیمتها تاثیر گذاشت.