با وجود شواهد بسیاری که نشانگر شکست تحریمها علیه روسیه است، هنوز هیچ یک از رهبران غرب جرات آن را نداشته که تحریمها را زیر سوال ببرد. چراکه اعتراف به شکست و یا حتی تصور آن هم توهین به مقدسات تلقی میشود.
روزنامه گاردین در مطلبی با بیان اینکه اقدامات غرب علیه روسیه نتیجه عکس داده، تحریمهای اروپا و آمریکا را نسنجیدهترین سیاست تاریخ کنونی حوزه بینالملل ارزیابی کرد و نوشت: ولادیمیر پوتین از همیشه قدرتمندتر شده است.
به گزارش ایرنا به نقل از تارنمای روزنامه گاردین، تحریمهای غرب علیه روسیه نسنجیدهترین سیاست در تاریخ اخیر بین الملل بوده که نتایج معکوس به دنبال داشته است.
این روزنامه انگلیسی در مطلبی با عنوان «ارزش روبل در حال افزایش است، پوتین قویتر از همیشه و تحریمها نتیجه معکوس داشت» آورده است: هرچند کمکهای نظامی غرب به اوکراین توجیه دارد، اما جنگ اقتصادی علیه مسکو بیاثر بوده و پیامدهای ویرانگری برای غرب به دنبال داشته است. چراکه تحریمها علیه مسکو سبب بالارفتن چشمگیر بهای انرژی شده، تورم با روندی صعودی رو به افزایش است و زنجیرههای تامین با اختلال بسیاری مواجه شده و خطر گرسنگی در نتیجه کمبود غلات جان میلیونها نفر را تهدید میکند.
گاردین در ادامه میافزاید: به همین زودی است که تحریمهای غرب لعن و نفرین شوند و حال آنکه ناظران حوزه دفاع بین الملل و اندیشکدهها سکوت پیشه کردهاند. هرچند «لیز تراس» و «ریشی سوناک» به عنوان دو نامزد احتمالی پست نخستوزیری انگلیس در میانه لفاظیهای ستیزهجویانه با یکدیگر، همچنان وعده تحریمهای سختتر را بیهیچ چشم اندازی میدهند.
این رسانه تشریح میکند که چگونه تحریمها علیه روسیه، مسکو را به اقدام تلافیجویانه واداشته است. به عبارتی «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهوری روسیه برای قطع عرضه گاز به اروپا در زمستان دست بالا را دارد و همین حالا هم عرضه از خطوط لوله اصلی مانند «نورد استریم ۱» را تا ۸۰ درصد کاهش داده است. قیمت جهانی نفت افزایش یافته و جریان صادرات گندم و سایر مواد غذایی از اروپای شرقی به آفریقا و آسیا به طور کلی متوقف شده است.
در حال حاضر قبوض گاز در انگلیس به طرز سرسام آوری افزایش یافته و طی یک سال سه برابر شده است و دراین میان ذینفع اصلی کسی نیست جز روسیه که صادرات انرژی آن به آسیا افزایش یافته و تراز پرداختهای آن به شیوه بیسابقهای رشد داشته است.
روبل به عنوان واحد پول روسیه، در سال جاری به یکی از قویترین ارزهای جهان بدل شده و از ژانویه ۲۰۲۲ (دی ۱۴۰۰) تا کنون نزدیک به ۵۰ درصد تقویت شده است. هرچند در سوی دیگر ماجرا، داراییهای مسکو در خارج از کشور مسدود شده و کشتیهای تفریحی الیگارشهای آن توقیف شده اند، اما به نظر میرسد این امر برای رهبر کرملین هیچ اهمیتی ندارد.
به باور ناظران مسکو نه کوچک است و نه ضعیف. «ریچارد کانولی» از اعضای ارشد اندیشکده «رویال یونایتد سرویس» (اندیشکده امنیتی و دفاعی انگلیسی) واکنش پوتین به تحریمهای اعمال شده علیه او از زمان تصرف کریمه و دونباس در سال ۲۰۱۴ را ترسیم کرده است. به عقیده این کارشناس مسائل روسیه، هدف تحریمها علیه مسکو تغییر مسیر این کشور در مناطق مذکور و جلوگیری از تجاوز بیشتر بود. اما چیزی که امروز شاهدش هستیم تنها ضعف تحریمها را آشکار میسازد.
به عقیده این کارشناس مسائل امنیتی و دفاعی، تحریمها نه تنها آنگونه که غرب تصور میکرد پوتین را به التماس نینداخته، بلکه باعث ارتقای تجارت آن با چین، ایران و هند شده است.
گاردین در ادامه گزارش با بیان اینکه تحریمها علیه مسکو نتیجه عکس داده مینویسد: غرب و مردمش در حال سقوط به سوی رکود هستند، ضمن آنکه انگلیس از یک سو به عنوان حامی سرخت اوکراین با مشکلات داخلی بسیاری دست و پنجه نرم میکند و «بوریس جانسون» نخست وزیر مستعفی بریتانیا در میانه راه مجبور به کناره گیری شد و آلمان و مجارستان هم چیزی نمانده به دلیل ترس از کمبود گاز به ساز پوتین برقصند.
این روزنامه در نهایت نتیجهگیری میکند: با وجود شواهد بسیاری که نشانگر شکست تحریمها علیه روسیه است، هنوز هیچ یک از رهبران غرب جرات آن را نداشته که تحریمها را زیر سوال ببرد. چراکه اعتراف به شکست و یا حتی تصور آن هم توهین به مقدسات تلقی میشود.