bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۵۶۵۰۷۱
در نشست مجمع نمایندگان استان تهران مطرح شد؛

نفوذ آب به شن‌چاله‌ها می‌تواند تا حرم امام خمینی (ره) را تخریب کند

نفوذ آب به شن‌چاله‌ها می‌تواند تا حرم امام خمینی (ره) را تخریب کند

محسن پیرهادی عضو مجمع نمایندگان استان تهران نیز با اشاره به حضور میدانی خود و تعدادی از نمایندگان استان تهران در محل امامزاده داوود گفت: متاسفانه امامزاده در حریم رودخانه و بخشی از آن در مسیل قرار دارد؛ براساس گزارشات آخرین لایروبی در سال ۹۸ صورت گرفته و بعد از آن دیگر لایروبی انجام نشده است و مسیر رودخانه طولانی و در نقطه‌ای که مسدود شد، مسطح بوده است.

تاریخ انتشار: ۱۲:۲۶ - ۱۰ مرداد ۱۴۰۱

در نشست مجمع نمایندگان استان تهران عدم لایروبی، جدیت در اجرای قانون، بی‌توجهی نسبت به آبخوان‌داری و آبخیزداری از عوامل موثر در بروز حادثه سیل امامزاده داوود اعلام و هشدار داده شد که در منطقه ۱۸ تهران شن چاله‌هایی وجود دارد که اگر آب‌های خروشان در آن وارد شود، تا جنوب تهران و حرم امام خمینی (ره) را تخریب خواهد کرد.

به گزارش خانه ملت، نشست مجمع نمایندگان استان تهران به منظور بررسی اتفاقات سیل اخیر با حضور دستگاه‌های مربوطه برگزار شد و هر یک از اعضا به بیان بررسی‌های خود در رابطه با این موضوع پرداختند.

سید رضا تقوی رئیس مجمع نمایندگان استان تهران در این نشست با یادآوری اینکه چرا مسئولان مربوطه به هشدار‌های لازم توجه نکردند، گفت: مسئولان مربوطه چه اقداماتی را برای پیشگیری از حوادث اتخاذ کردند؟ این چه روش مدیریتی است؟ ما از طریق دستگاه‌های قضایی ورود خواهیم کرد. علی رغم پیگیری کار توسط مجمع نمایندگان از دستگاه قضایی خواستار ورود جدی و قاطع به این حادثه شدیم و در این رابطه شب گذشته با دادستان کل صحبت کردیم و باید با ترک فعل و کوتاهی‌های انجام شده، برخورد‌های لازم صورت گیرد، چه کسی باید جواب بچه‌های یتیم و مادران و پدران جانباختگان را بدهد؟

رئیس مجمع نمایندگان استان تهران در این نشست تصریح کرد: از استانداری تهران به دلیل عدم حضور در این نشست به شدت گلایه داریم، درحالی که استانداری به عنوان هماهنگ کننده امور باید در این نشست حضور پیدا می‌کرد.

چه اقداماتی برای پیشگیری انجام خواهد شد؟

اقبال شاکری عضو مجمع نمایندگان استان تهران نیز در این نشست گفت: برای تمامی موضوعات و مشکلات، کمیسیون مشترکی در تهران تشکیل و تمامی سازمان‌ها عضو آن هستند و در رابطه با سیل و زلزله برای آن‌ها تکالیفی دیده شده و باید جوابگو باشند و می‌طلبد به این موضوع توجه کنیم که قرار است از امروز چه اقداماتی برای پیشگیری و جلوگیری از بروز حوادث مشابه و خسارات انجام شود.

مسیر رودخانه مسدود شده بود

محسن پیرهادی عضو مجمع نمایندگان استان تهران نیز با اشاره به حضور میدانی خود و تعدادی از نمایندگان استان تهران در محل امامزاده داوود گفت: متاسفانه امامزاده در حریم رودخانه و بخشی از آن در مسیل قرار دارد؛ براساس گزارشات آخرین لایروبی در سال ۹۸ صورت گرفته و بعد از آن دیگر لایروبی انجام نشده است و مسیر رودخانه طولانی و در نقطه‌ای که مسدود شد، مسطح بوده است.

او با انتقاد از بی توجهی به آبخیزداری و آبخوان داری تصریح کرد: مجلس در بودجه منابعی را برای این موضوع پیش بینی کرده و جزو تکالیف دولت است، البته جدیت در اعمال قانون مهم است و ما به هر دلیلی ترک فعل کردیم. چرا مسئولان مربوطه با وجود هشدار‌های سازمان هواشناسی، امامزاده و رستوران‌ها را تعطیل نکردند؟ بارش‌های فعلی یک پنجم بارش‌های سال ۹۸ بود. اگر تدابیر به درستی انجام می‌شد، با تلفات انسانی مواجه نبودیم. در این رابطه راهور نیز می‌توانست دستور بستن مسیر خودرو‌ها را بدهد.

پیرهادی یادآور شد: در مورد تجهیزات باران سنجی و رسوب سنجی و بازنگری در طرح هادی روستایی نتوانستیم به درستی عمل کنیم، در حالی که بازنگری، تکلیف مربوط به سال ۹۸ وزارت جهاد کشاورزی بوده است. تهیه طرح جامع کنترل سیلاب تکلیف وزارت نیرو بوده، اما به آن توجهی نشده، همچنین برنامه ملی کاهش خطر، حوادث و سوانح ۲۰ تا ۳۰ ماده دارد و دولت باید گزارش دهد که نسبت به این تکالیف چه اقدامی انجام داده است. ما متاسفانه هیچ گزارشی از اجرای این تکالیف نداریم.

رئیس فراکسیون مدیریت شهری مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: عدم لایروبی، عدم جدیت در اجرای قانون، بی توجهی نسبت به آبخوان داری و آبخیزداری از عوامل موثر در بروز حادثه سیل امامزاده داوود است. متاسفانه از امکانات تنها در زمان بحران استفاده می‌شود، در حالی که اگر از یک دهم این تجهیزات استفاده می‌شد، با تلفات سنگین انسانی مواجه نمی‌شدیم و در این رابطه با سوءمدیریت مواجهیم.

نیروی انتظامی باید از ورود مردم جلوگیری می‌کرد

سمیه رفیعی عضو مجمع نمایندگان استان تهران در این نشست گفت: مجموعه فعالیت‌هایی که در آن منطقه خاص با توجه به شرایط باید انجام می‌شد، چگونه تنها بند مورد توجه قرار گرفته است؟ درختکاری در آنجا امکانپذیر نیست و باید مراتع را در بالادست حفظ کرد.

او ادامه داد: چرا با وجود اینکه سازمان هواشناسی هشدار‌های لازم را داده بود، از ورود مردم به امامزاده ممانعت نشده است؟ نیروی انتظامی باید در آنجا مستقر و از ورود مردم جلوگیری می‌کرد.

اعلام وضعیت سیل برعهده هواشناسی است

نصیری رئیس سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران در این نشست با بیان اینکه شهر تهران دارای ۵ حوضه آبریز است، گفت: تهران با داشتن ۷ رود دره اصلی و بزرگ یکی از شهر‌های سیل خیز است و سیل منطقه امامزاده داوود و فیروزکوه خارج از مسئولیت قانونی شهرداری است و ورود ما در این موضوع به عنوان وظیفه انسانی بوده است.

او با اشاره به سیل امامزاده داوود افزود: در شهر تهران شبکه جمع آوری آب‌های سطحی برای سیل‌های بزرگ هر ۵۰ سال یکبار طراحی شده، البته هنوز شبکه جمع آوری آب‌های سطحی در مناطق ۲۱ و ۲۲ انجام نشده، در حالی که این مناطق در معرض خطر سیلاب و ریسک قرار دارند؛ براساس قانون وظیفه اعلام سیل برعهده سازمان هواشناسی است و این سازمان در موضوع سیل امامزاده داوود وضعیت را نارنجی اعلام کرد.

نصیری یادآور شد: در سیل امامزاده داوود دو رودخانه در بالادست با هم تلاقی کرده بودند و همچنین پارکینگ در بالادست بستر رودخانه احداث شده، البته امامزاده نیز بر بستر رودخانه ساخته شده و کانال روباز بوده و در طول سال‌ها بر روی آن بازارچه و رستوران ساخته شده، بنابراین مسدود کردن و باریک کردن کانال، مشکلات را دوچندان کرد؛ بارش‌های رگباری در بازه زمانی کوتاه تبدیل به سیل شد.

او ادامه داد: ما تیمی از سیل شناسان سازمان را به محل حادثه اعزام کردیم و مصاحبه میدانی انجام شد که اگر مجمع تمایل داشته باشد، آن را ارائه خواهیم کرد؛ براساس اظهارات شاهدان عینی جریان آب خودروی پراید را به پارکینگ بالادست برده و این پارکینگ در بالادست امامزاده بوده که رسوبات، کانال را مسدود و حجم بالای گل و لای به روستا و صحن امامزاده سرازیر می‌شود.

هواشناسی: ما هشدار داده بودیم

جلالی از سازمان هواشناسی در این نشست گفت: روز دوشنبه هشدار‌های لازم را داده و وضعیت را نارنجی اعلام کردیم، و ویژه ارتفاعات و نیمه شمالی را نیز قید کردیم. ما نسبت به آبگرفتگی، اختلال در تردد برون شهری و درون شهری، جاری شدن روان آب‌ها در مسیرها، عدم تردد در فضای باز، عدم توقف و پارک خودرو در مسیر، اجتناب از کوهنوردی و جابجایی عشایر و نسبت به پاکسازی دهانه پل‌ها هشدار دادیم و سازمان مدیریت بحران چهارم مردادماه هشدار‌های لازم را به دستگاه‌ها اعلام و بر ضرورت آمادگی آن‌ها تاکید کرد. هشدار‌های ما جدی بود و دستگاه‌ها باید به آن‌ها توجه می‌کردند.

نفوذ آب به شن‌چاله‌ها می‌تواند تا حرم امام خمینی (ره) را تخریب کند

جاوید مشاور پارلمانی شهردار تهران در این نشست گفت: موضوع زلزله بحث مهمی است، البته تهران سابقه زلزله دارد و بیش از ۲۰۰ الی ۳۰۰ سال یکبار با زلزله‌های کوچک، متوسط و بزرگ مواجه می‌شود، البته رخداد سیل در تهران بسیار کمتر از زلزله است و به طور معمول هر ۱۵ تا ۲۰ سال یکبار سیل مخربی در تهران هستیم؛ در سال ۱۳۶۶ با وقوع سیل تجریش و تعداد فوتی‌های ۲۰۰ تا ۳۰۰ نفری روبرو شدیم که تا چند ماه اثرات مخرب آن را مدیریت می‌کردند، همچنین در دهه‌های ۷۰ تا ۹۰ نیز سابقه سیلاب داشتیم.

او یادآور شد: تهران از ابتدا برای این میزان جمعیت احداث نشده و زیرساخت آن برای جمع آوری آب‌های سطحی کامل نیست و بیش از ۵۰۰ کیلومتر کانال برای این کلانشهر احداث شده و مجدد به ۲۰۰ تا ۳۰۰ کیلومتر کانال جدید نیاز دارد و این مهم در دستور کار شهرداری تهران قرار دارد.

جاوید تصریح کرد: در منطقه ۱۸ تهران شن چاله‌هایی وجود دارد که اگر آب‌های خروشان در آن وارد شود، تا جنوب تهران و حرم امام خمینی (ره) را تخریب می‌کند. در این رابطه می‌طلبد وزارتخانه‌های کشور، نیرو و جهاد کشاورزی اختلافات را کنار گذاشته و همدلی مناسب برای رفع مشکلات داشته باشند. همچنین می‌طلبد ساخت و ساز‌های غیرمجاز در بستر رودخانه‌ها را با پیوست اجتماعی ببینیم و در حال حاضر بزرگترین خطری که ما را تهدید می‌کند، سیل است.

او ادامه داد: در دره امامزاده داوود ۱۳ روستا داریم که طرح هادی دارند، برای منابع طبیعی تکلیف شده که در اطراف روستا‌ها به ویژه سولقان ۵۰۰ تا ۱۰۰ هکتار به دهیار واگذار و تراس بندی شود، اما متاسفانه در این رابطه همکاری خوبی صورت نگرفته است. البته سمت راست امامزاده را می‌توانیم درختکاری کنیم، کانال‌ها طی سال‌ها ساخته شده و دبی را جوابگو بوده است؛ در بارندگی اخیر تنها یک حوضه فعال بود و اگر ۱۱ حوضه بالادست با همه فعال شوند، ۵۵۰ تا ۶۰۰ مترمکعب آب در ثانیه وارد تهران می‌شود و این هشداری جدی است؛ مرکز تهران کانال‎های کوچکی داریم که ۵ هزار هکتار بوده و اگر بارندگی در داخل تهران اتفاق بیفتد، جنوب تهران را خطر تهدید می‌کند.

bato-adv
bato-adv
bato-adv