فرارو- جنگ اوکراین و اقدامات روسیه در قطع صادرات گاز به اروپا، بار دیگر ثابت کرد که جهان صنعتی هنوز در زمینه انرژی بسیار آسیب پذیر است. یکی از نتایج این تحولات، بحران انرژی در اروپاست که در نهایت بازگشت به نیروگاههای هستهای را امری اجتناب ناپذیر کرده است.
به گزارش فرارو به نقل از rahnamato، اما آنچه باعث شد کشورهای پیشگام هستهای از این انرژی دور شوند، هزینههای بالای تولید انرژی از طریق نیروگاههای بسیار بزرگ است. جستوجوی جهانی برای منابع جایگزین انرژی روسیه در طول جنگ در اوکراین، اکنون توجه را به نیروگاههای هستهای کوچکتر و سادهتر معطوف کرده است، که به گفته طرفداران میتواند جایگزین ارزانتر و کارآمدتری برای نیروگاههای بزرگ مدل قدیمیتر باشد.
شرکت بریتانیایی رولز رویس میگوید راکتورهای کوچک مدولار یا SMR را توسعه داده که نسبت به نیروگاههای استاندارد، بسیار ارزانتر و سریعتر راهاندازی میشوند.
به گفته این شرکت، قابلیت سرعت بالا در راه اندازه و اندازه بسیار کوچک این نیروگاهها میتواند مسئله امنیت انرژی را به سادگی حل کند. فرانسه در حال حاضر برای بخش اعظم برق خود به انرژی هستهای متکی است و آلمان نیز به دنبال بازگشت به این انرژی، فعال سازی مجدد دو نیروگاه هستهای خود را در پیش گرفته است.
رولز رویس میگوید برای این ابتکار خود با چندین کشور اروپایی قراردادهایی را امضا کرده است، اما واقعیت این است که راه اندازی همه این نیروگاه ها، زمان زیادی خواهد برد و نمیتواند اروپا را از بحران کنونی انرژی خود خارج کند. از طرف دیگر، مخالفان همچنان استدلالهای قبلی خود بر ضد انرژی هستهای را تکرار میکنند.
آنها میگویند انرژی هستهای همیشه خطراتی دارد که از جمله مهمترین آنها دفع زبالههای بسیار پرتوزا و دور نگه داشتن این فناوری از آسیبهای ناشی از حوادثی همچون جنگ است.
این نگرانیها به ویژه پس از گلوله باران بزرگترین نیروگاه هستهای اروپا در Zaporizhzhia اوکراین که ترس از فاجعه هستهای احتمالی را افزایش داد، تشدید شده است.
با این حال، دن گولد، سخنگوی رولز رویس گفت: «نیروگاههای هستهای کوچک، دشواریهای نیروگاههای هستهای را ندارند. قطعات این نیروگاهها را به سادگی میتوان در یک کارخانه ساخت و سپس با استفاده از تریلی به محل مونتاژ منتقل کرد. این کار مثل برپا کردن تکههای یک لگو است. همین مزیت ساده و کوچک بودن میتواند خطرات احتمالی را تا حد زیادی کاهش دهد.»
رولز رویس میگوید که هزینه ساخت یک نیروگاه کوچک SMR بین ۲.۵ تا ۳.۲ میلیارد دلار است و زمانی که برای ساخت آن صرف خواهد شد، حدود ۵ سال خواهد بود. طبق آمار آژانس بینالمللی انرژی اتمی، این دو سال سریعتر از زمان ساخت یک نیروگاه هستهای استاندارد بین سالهای ۲۰۱۶ تا ۲۰۲۱ است.
همچنین برآوردها هزینه ساخت یک نیروگاه هستهای ۱۱۰۰ مگاواتی را بین ۶ تا ۹ میلیارد دلار نشان میدهد. بر پایه همین اعداد و ارقام میتوان نتیجه گرفت که ایده ساخت نیروگاههای هستهای کوچک میتواند بسیار کارآمدتر از ساخت نیروگاههای هستهای سنتی باشد. این ایده همچنین میتواند اروپا را بار دیگر با انرژی هستهای آشتی دهد.