bato-adv

کشف فسیل‌هایی که داستان انقراض دایناسور‌ها را دگرگون می‌کند

کشف فسیل‌هایی که داستان انقراض دایناسور‌ها را دگرگون می‌کند
دیرینه شناسان تخم‌های دایناسور فسیل شده‌ای را در چین کشف کردند که نشان می‌دهد این جانداران پیش از رویداد بزرگ در حال کاهش بودند.
تاریخ انتشار: ۱۴:۱۸ - ۲۹ شهريور ۱۴۰۱

فرارو- نزدیک به ۶۶ میلیون سال پیش، یک سیارک بزرگ به زمین برخورد کرد و انفجار عظیمی را در سطح سیاره پدید آورد که به باور بسیاری از کارشناسان سبب انقراض جهانی دایناسور‌ها شد. دانشمندان می‌دانند که طیف گسترده‌ای از دایناسور‌ها در پایان دوره کرتاسه درست قبل از این انقراض در سراسر جهان زندگی می‌کردند. با این حال، همیشه این سوال مطرح بود که در این زمان دایناسور‌ها در چه وضعتی قرار داشتند. آیا این جانداران بزرگ در اوج شکوفایی خود بوده اند یا وضعیت دیگری را سپری می‌کردند؟

به گزارش فرارو به نقل از rahnamato، اکنون و پس از دهه‌ها بحث و گفتگو در این زمینه، یک سند تازه کشف شده بسیار شگفت انگیز گویا پاسخی برای این معما دارد. محققان موسسه دیرینه شناسی مهره داران و دیرینه انسان شناسی (IVPP) آکادمی علوم چین به همراه همکاران خود شواهدی برای حمایت از این فرضیه پیدا کرده اند که دایناسور‌ها قبل از انقراضشان تنوع چندانی نداشتند و به طور کلی در طول آخرین دوره کرتاسه با کاهش شدید جمعیت مواجه بوده اند.

تا پیش از این، بیشتر داده‌های علمی در مورد آخرین روز‌های حیات دایناسور‌ها از آمریکای شمالی بدست آمده است. اگرچه برخی از مطالعات منتشر شده حاکی از آن است که جمعیت دایناسور‌ها در این منطقه و قبل از رویداد انقراض بزرگ به خوبی در حال رشد بود، اما تحقیقات دقیق‌تر دیگر نشان می‌دهد که دایناسور‌ها واقعاً در چنین وضعیتی نبودند و حتی جمعیت آن‌ها به شکل قابل توجهی رو به کاهش بود. این یافته‌ها فرایندی را به نمایش می‌گذارد که حاکی از رو به زوال رفتن دایناسور‌ها پیش از رویداد انقراض بزرگ است.

در این میان کشف جدیدی در چین، این وضعیت را دگرگون کرد. محققان چینی بیش از ۱۰۰۰ تخم دایناسور فسیل شده و پوسته تخم مرغ را در حوضه شانیانگ در مرکز چین پیدا کردند که از توالی‌های سنگی با ضخامت کلی ۱۵۰ متر به دست آمده‌اند.

محققان تخمین‌های دقیق سنی لایه‌های سنگ را با تجزیه و تحلیل و استفاده از مدل سازی کامپیوتری در بیش از ۵۵۰۰ نمونه زمین شناسی به دست آوردند. این به دانشمندان اجازه داد تا یک جدول زمانی نزدیک به ۲ میلیون سال و مربوط به اواخر دوره کرتاسه ایجاد کنند. این جدول زمانی دقیقاً دوره قبل از رویداد انقراض بزرگ را نشان می‌داد، به همین دلیل امکان مقایسه مستقیم با داده‌های سراسر جهان را فراهم می‌کند.

بررسی داده‌های حوضه شانیانگ، به شکل باور نکردنی کاهش تنوع دایناسور‌ها را نشان می‌داد. به عنوان مثال، ۱۰۰۰ فسیل تخم دایناسور جمع آوری شده از این حوضه تنها نشان دهنده سه گونه مختلف Macroolithus yaotunensis، Elongatoolithus elongatus و Stromatoolithus pinglingensis است. علاوه بر این، دو گونه از سه گونه تخم دایناسور از گروهی از دایناسور‌های بی دندان به نام اویراپتور هستند، در حالی که دیگری از گروه هادروساورید گیاهخوار (که به عنوان دایناسور‌های منقار اردکی نیز شناخته می‌شوند) است.

این تنوع کم از گونه‌های دایناسور در ۲ میلیون سال قبل از انقراض دسته جمعی در مرکز چین، بسیار جالب توجه بود. به عبارت دیگر، داده‌های چین در هماهنگی کامل با داده‌های جدید آمریکای شمالی است که نشان می‌دهد پیش از رویداد انقراض دسته جمعی، دایناسور‌ها در حال کاهش بودند.

اما هنوز به درستی مشخص نیست که چرا دایناسور‌ها در اواخر دوره کرتاسه شاهد کاهش شدید جمعیت بودند. برخی از دانشمندان این موضوع را به تغییرات آب و هوایی شدید در این دوره نسبت می‌دهند و برخی دیگر فوران آتشفشان‌های عظیم را عامل این کاهش جمعیت می‌دانند.

به هر روی آنچه در این یافته‌های جدید به وضوح قابل مشاهده است، دگرگون شدن داستان انقراض بزرگ به وسیله یک شهاب سنگ عظیم است. اکنون ما می‌دانیم که حداقل دو میلیون سال قبل از این برخورد مرگبار، جمعیت دایناسور‌ها به دلایل نامعلومی در سراسر جهان به شدت در حال کاهش بود. به نظر می‌رسد داستان انقراض دایناسور‌ها هنوز به صورت یک معمای جذاب برای دانشمندان و علاقمندان باقی مانده است.

bato-adv
مجله خواندنی ها
bato-adv
bato-adv
bato-adv
پرطرفدارترین عناوین