bato-adv
کد خبر: ۵۸۶۴۳۲
سایه منازعات سیاسی فراتر از کمپین تحریم کارخانه میهن؛ در نفس کشیدهایمان نیز جاریست

باتوم سیاست در چرخ معشیت و زندگی روزمره مردم

باتوم سیاست در چرخ معشیت و زندگی روزمره مردم
باید توجه داشت که در جامعه سیاست‌زده وقتی که هرگونه اعتراض به اغتشاش تعبیر می‌شود؛ دایره خودی‌ها و حلقه غیر خودی‌ها هر روز در حال گسترش فزآینده است؛ خشونت دو سویه میان نهاد‌های رسمی و جامعه روندی افزایشی دارد؛ بازیگری جدی به عنوان میانجی (واسط) میان حکومت و مردم وجود ندارد؛ جامعه مطالبات فراوان دارد و منفذی برای تحقق آن وجود ندارد؛ صداوسیمای ملی بر ادامه خطا‌های استراتژیک خود اصرار دارد و زمانی که امید به بهبود وضعیت موجود به شدت کاهش پیدا کرده است، این که فریاد به جایی دیگر برود، عادیست.
تاریخ انتشار: ۱۵:۰۴ - ۲۴ آبان ۱۴۰۱

فرارو؛ آرمان سلیمی؛ این روز‌ها حال کلی جامعه هیچ که خوب نیست، منازعات سیاسی نیز بر سفره مردم و حتی ریزترین حوزه‌های زندگی شهروندان ایرانی سایه افکنده است. انگار در وضعیت اضطراری قرار داریم که باید همه چیز و هیچ چیز را سیاسی دید، شنید و زیست. نبض سیاست در جامعه ایرانی فعال‌تر از هر زمان دیگری می‌‎تپد، اما انگار رگ‌های میدان سیاست کشور دچار گرفتگی شده و نیازمند یک آنژیوگرافی سریع و ضروری هستیم.

به‌ گزارش فرارو، کارخانه میهن و محصولات‌اش مورد تحریم قرار می‌گیرند. کارگران و مدیران این شرکت، فیلمِ شفاف‌سازی برای افکار عمومی تولید می‌کنند تا بگویند که معیشت آن‌ها در معرض تهدید قرار گرفته است. روابط عمومی شرکت بستنی میهن، برای آن‌که اثبات کند خودروهایش برای انتقال بازداشت‌شدگان در اختیار نیروی انتظامی قرار نگرفته، در چندین نوبت، در شبکه‌های مجازی پست‌ها و عکس‌های حمایتی با مضمون حمایت از شعار اصلی این روز‌ها یعنی «زن- زندگی- آزادی» و «مرد-میهن-آبادی» بازگذاری می‌کند.

فراخوان‌های برای تحریم ابر‌استارت‌آپ‌هایی همچون «اسنپ» و «دیجی کالا» با تمام متعلقات وابسته به آن صادر می‌شود. درخواست تحریم برخی از فروشگاه‌های زنجیره‌ای همچون «سوِن»، «رفاه» و... در فضای مجازی به شدت در حال انتشار است. گویی این سیاست است که با قدرت و سرعت زیاد، دست بر گردن برخی از کارگزار‌های تولیدی و خدماتی کشور گذاشته و به این زودی‌ها قصد عقب‌نشینی ندارد. فارغ از صحت هر گونه ادعایی، به نظر می‌رسد منازعات سیاسی این روز‌های کشور همچون شبحی ترسناک بر اقتصاد کشور سایه افکنده است.

اگر امروز تنها بحث بر سر «میهن»، «دیجی کالا» و «اسنپ» است؛ تصوری از این که در آینده، دیگر شرکت‌های نیز هدف قرار گیرند، وجود دارد. واقعا مشخص نیست که کمپین‌های بایکوت‌ِ متولد شده از درون منازعات سیاسی اخیر کشور تا چه اندازه مبنای واقعی دارند، اما قدر مسلم این است که معیشت بخشی بزرگ از شهروندان ایرانی که در این شرکت‌ها و مراکز خدماتی فعال هستند، در کانون تهدید جدی قرار گرفته است. در این میدان، داستان بر سر حقانیت یک طرف نیست، بلکه مساله بیان واقعیتی است تحت عنوان: «قرار گرفتن باتوم سیاست در چرخ زندگی روزمره و معشیت مردم.»

البته فراتر از حوزه اقتصاد، این روز‌ها چوب سیاست لای چرخ حوزه‌های مختلف دیگری نیز قرار گرفته است. یکی از بارزترین نمود‌های این امر را می‌توان در حال و روز این روز‌های عرصه‌های ورزشی کشور مشاهده کرد. سوژه شدن‌های کنش‌های غیرمعمول ورزشکاران ایرانی در میدان‌ها و عرصه‌های مختلف؛ برای نمونه خوشحالی نکردن بازیکنان لیگ بر فوتبال بعد از گلزنی، شادی نکردن تیم استقلال تهران بعد از قهرمانی در سوپر کاپ، عدم شادی تیم‌های فوتبال ساحلی و تیم ملی کشتی فرنگی بعد از قهرمانی و حتی هم‌خوانی نکردن سرود تیم ملی از سوی ورزشکاران رشته‌های مختلف، نمود‌های عیان ورود منازعات سیاسی به حوزه‌ای است که اساسا باید عاری از سیاست‌زدگی باشد. حتی فراتر از این موارد این روز‌ها میدان سیاست، حضور تماشاگران در ورزشگاه‌ها و حضور تیم ملی فوتبال ایران در بزرگ‌ترین جشنواره فوتبالی جهان، یعنی جام جهانی را به چالشی برای کلیت جامعه بدل کرده است.

باتوم سیاست در چرخ معشیت و زندگی روزمره مردم /

حتی پای شبح منازعات سیاسی به سینما، صداوسیما و سلبریتی‌های آن نیز کشیده شده است. یک بازیگر با یک کامنت و استوری اینستاگرامی یا حتی انتشار یک عکس، به صدر اخبار می‌آید، اما نه از بُعد هنری آن، بلکه از حیث سیاسی‌اش. گویی یک سلبریتی با انتشار یک عکس یا نگارش یک جمله ساده، رادیکال‌ترین کنش سیاسی را انجام داده است. البته داستان ممنوع الخروجی آن‌ها نیز دو چندان، آتش این معرکه را بر افروخته است.

اگر ریزتر بنگریم پای سیاست به ترافیک‌ها، عبورومرور‌ها و حتی بوق‌زدن‌هایمان درهنگام رانندگی نیز کشیده شده است. مدرسه رفتن‌های بچه‌هایمان نیز سیاسی شده؛ چرا که ترس آن می‌رود فرزندان‌مان سیاست‌باز شوند یا نه، میدان سیاست آن‌ها را به خود درگیر کند. اما تلخ‌تر و طنزگونه‌تر نیز بگوییم، مقدار گوشت لازم برای تهیه یک غذا در آموزش‌های آشپزی نیز به میدانی برای منازعه سیاسی تبدیل شده‌اند. اگر سرآشپر بگوید، یک کیلو گوشت، چه بلبشویی بر پا می‌شود.

اگر چکشی و فشرده سخن برانیم، این حوزه‌ها آن‌قدر گسترش پیدا کرده‌اند که شمارش آن از دستمان خارج و غیر قابل اشاره موردی است. اما واقعیت انکار ناپذیر این است: «قرار گرفتن باتوم سیاست در چرخ زندگی روزمره و معشیت مردم.» هیچ حوزه‌ای را نمی‌توان یافت که درگیر با منازعات سیاسی چند وقت اخیر، یعنی بعد از آغاز ناآرامی‌های اخیر نشده باشد؛ بنابراین به جرات می‌توان گفت: «حال روز این روز‌های کشور خوب نیست و در سکانسی از انسداد سیاسی قرار داریم که هیچ بازیگر برنده‌ای ندارد.» به تعبیری ساده‌تر، وضعیتی از انسداد در جریان است که در درون آن نه نهاد‌های رسمی و نه جامعه نمی‌توانند گامی رو به جلو بردارند.

اما باید توجه داشت که در جامعه سیاست‌زده وقتی که هرگونه اعتراض به اغتشاش تعبیر می‌شود؛ دایره خودی‌ها و حلقه غیر خودی‌ها هر روز در حال گسترش فزآینده است؛ خشونت دو سویه میان نهاد‌های رسمی و جامعه روندی افزایش دارد؛ بازیگری جدی به عنوان میانجی (واسط) میان حکومت و مردم وجود ندارد؛ جامعه مطالبات فراوان دارد و منفذی برای تحقق آن وجود ندارد؛ صداوسیمای ملی بر ادامه خطا‌های استراتژیک خود اصرار دارد و زمانی که امید به بهبود وضعیت موجود به شدت کاهش پیدا کرده است، این که فریاد به جایی دیگر برود، عادیست.

جایی که کمپین‌های تحریمی علیه شرکت‌های مختلف «راه‌اندازی»، آغاز تا پایان یک مسابقه ورزشی «سیاسی»، از حضور یک ورزشکار در برابر دوربین‌ها «برداشت سیاسی»، یک سلبریتی «کنش‌گر سیاسی» و در یک کلام، جایی که همه امور حتی نفش‌کشیدن‌هایمان نیز در پیوند زیر ضرب باتوم منازعات سیاسی قرار می‌گیرد. حال این رسالت و وظیفه نهاد‌های رسمی است که جامعه را از این وضعیت تعلیق‌گونه نجات دهند.

bato-adv
امین میرزائی
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۴۳ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۵
ماجرای تحریمِ تنباکو و شکستنِ قلیونا یادتون رفته !؟ ... تحریمِ پپسی کولا چی !؟ ... شکلاتِ مارس و نستله ام یه زمانی تحریم شدن !!!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۵۲ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۵
عالی
محسن
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۵۷ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۵
ای سیاست بی پدر و مادر
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۰۵ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۵
وفتی نهادهای رسمی حاضر نیستند حتی یک مقصر اصلی رو بگیره و برکنار کنه و فقط تو دهن مردم میزنه اینگونه اعتراض ها دیر یا زود بوجود خواهد امد چه ایران باشه چه کره شمالی
ناشناس
Romania
۱۱:۲۰ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۵
جلوگیری از ورود ایران به بازار آزاد، لجبازی بر سر برجام، جلوگیری از پیوستن به FATF، جلوگیری از واردات خودرو و تحمیل خودرو بی کیفیت داخلی با قیمت نجومی به مردم، تهدید و نابودی کسب و کار های مجازی با فیلترینگ اینترنت و رفتن به سمت تحریم هایی که اجازه نمی دهد شهروند ایرانی یک حساب بانکی عادی در خارج داشته باشد تا بتواند درآمد ها را انتقال دهد، سرگردانی نرخ ارز و حذف یک شبه ارز ترجیحی، ایجاد مشکل برای گردشگر خارجی و عدم تمایل آن ها برای سفر به ایران.
این همه گفتم و خیلی چیز ها را نگفتم، مردم باز هم باید سکوت کنند؟ قطعا اولین سوالی که در اذهان شکل میگیرد این است: چه طور برای بقیه کسب و کار ها هزار جور عیب و ایراد تراشیده اند و برای شرکت های نامبرده شما هیچ عیبی نیست؟ چه رازی نهفته است؟
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۸:۲۴ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۶
همش قبول ولی خدایی میفهمی FATF چیه ؟
سامان
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۰۴ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۵
متاسفانه سیاست سالهاست در تمام تار و پود و هستی اقتصاد ایران نفوذ کرده و در مسائلی که اصلا ربطی بهش نداره دخالت کرده ، در مملکتی که تمام پروژهای عمرانی ، تجاری ، صنعتی ، تولیدی و و و و و رو یک نهاد نظامی اداره میکنه دیگه تر و خشک باهم میسوزن . الان به هر شرکت و کارخانه ، فروشگاه یا بقالی بگید مال فلان ارگانه مردم قبول میکنند و برای فشار بر اون ارگان تحریمش میکنن
مجله خواندنی ها
انتشار یافته: ۲۱
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۳۵ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۴
آقا زاده های جیره خور مثل اختاپوس تو همه جا هستن !!! دیجیگالا ، اسنپ ، تپسی ، ورزش ، اقتصاد ، فرهنگ ، سینما ، آموزش ، خودرو ، تفریح مردم ، و ...
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۴۱ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۴
خود فروشی نکنن این برندها واستن پای آرمان مردم نه سیستم تا ضرر نکنند
ناشناس
United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland
۱۸:۵۸ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۴
واقعاً با خودت چند چندی فرارو مردم اینقدر فهیم هستن که خودی را از نخودی تشخیص بدن حالا ما شدیم خودی ...
احمد
Iran (Islamic Republic of)
۲۱:۵۷ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۴
وقتی سیاستمداران و به اصطلاح نماینده های مجلس جلوتر از همه حکم اعدام برای مخالفین خود تجویز می کنند چه انتظاری باید داشت؟ وقتی هر صدای مخالفی به اغتشاش و آشوب تعبیر می گردد چه نتیجه ای غیر از وضعیت موجود باید متصور بود؟ متاسفانه حاکمان این کشور مردم را فقط برای تائید و رای دادن و راهپیمایی های حمایتی نیاز دارند و وقتی درخواست معیشت و یااعتراضی از سوء رفتار مدیران کشور از آنها می بینند بلافاصله با نیروی قهری با آنها برخورد می‌کنند. البته ناگفته نماند موضوع ایجاد مراکز هم اندیشی و نقد و اعتراض هم مسکنی زودگذر است تا به خیال خود مردم را از التهابات کنونی خارج کنند والا این حکومت هیچگاه وقعی به خواسته های مردم نگذاشته است.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۸:۴۵ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۵
حکومت جز در مواردی که به آمار رای توجه داشته مردم را عزیز فقط خطاب کرده و خود را بی نیاز از مردم میداند. اصلا مردم ارزشی برای حکومتگران ندارد این را در اظهارات رسمی و غیر رسمی نمایندگان مجلس، دروغ‌های آشکار در سنخرانی های حکومت گران و همه عرصه‌ها میتوان مشاهده کرد.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۲:۱۳ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۴
میهن و دومینو بای بای ، بقیه حساب کار دسشون آمد غلط زیادی نکن
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۱۷ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۵
دمت گرم
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۳:۵۴ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۴
شما خودت هم داری ضریب میدی به این کار های اغتشاشگر ها!
ناشناس
Australia
۰۴:۲۸ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۵
این مسائل امروز سیاسی نشده ان، سیاست سال هاست پاش رو توی همه کفش ها کرده! تو فرهنگ، ورزش، اقتصاد، سلامت و ... و همه دارن بهش باج میدن. پس این منازعه، چیز جدیدی نیست
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۱۷ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۵
ای بابا ... یه عده معدودی حدود 70 هزار نفر معترض داریم... خدا رو شکر 85 درصد مردم اعتراضی ندارند ... راهپیمایی میلیونی 13 آبان هم که داشتیم ... حالا چرا نگرانید؟؟؟ از 80 میلیون نفر 70 هزار نفرشون میهن نمیخرن
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۱۹ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۵
مشکل اینجاست همفکران شما مثل خودت برداشت غیر واقعی دارند از وضعیت موجود
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۳۲ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۵
باید کم کم تربیت و درمان شوند که زندگی دنیا حدودی و حقوقی دارد و به اسم دین و ملیت و اقتصاد و ... استفاده ابزاری کردن زرنگی نیست
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۳۷ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۵
مگه معترضین یه تعداد اندک نیستن ؟ اینهمه دست و پا زدن برای چی هست ؟!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۵۰ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۵
سال های زیادی است که هر روز به انتظار بهتر شدن وضعیت در این جامعه نقش ایفا کردیم، چه زمانی که در دانشگاه انتقاد می کردیم و چه زمانی که متاسفانه پای صندوق رای می رفتیم.
اما آنچه بعد از این همه سال عیان شده این است که اراده ای برای بهبود زندگی مردم وجود ندارد. رانت های سیاست عرصه اقتصاد را چنان مسموم کرده اند که روز به روز بر تعداد رانده شدگان از طبقه متوسط به سوی طبقه فقیر افزوده می شود.
پس خواهش میکنم این وضعیت را انسداد تلقی نکنید، زیرا فقط و فقط هم اکنون در برهه ای از تاریخ ایران 50 سال اخیر قرار داریم که حاکمیت باید مردم را به رسمیت بشناسد و سرطان های درون اش را تصفیه کند و با احترام به مردم، جاده را بر تصمیم گیری آحاد جامعه که در این سال ها زندگی شان عرصه تاخت و تاز بی سوادان منفعت طلب شده است باز کند.
bato-adv
bato-adv
bato-adv
پرطرفدارترین عناوین