یکی، دو روز گذشته شایعات تأییدنشدهای به راه افتاده مبنی بر اینکه از بازیکنان تیم ملی خواسته شده سرود ایران را حتما بخوانند و از آنها تعهدی در این زمینه گرفته شده است. همانطور که عنوان شد این موضوع در حد شایعه است
روزنامه شرق نوشت: تیم ملی فوتبال ایران عصر روز گذشته تهران را به مقصد قطر ترک کرد تا به طور رسمی مهیای حضور در جام جهانی ۲۰۲۲ شود. ایران قرار است پیش از شروع اولین بازیاش در این جام که روز ۳۰ آبان مقابل انگلیس است، در یک دیدار دوستانه پشت درهای بسته به مصاف تونس برود. البته عزیمت بازیکنان تیم ملی فوتبال ایران همین حالا نگرانیهایی برای مسئولان ورزش ایران و تعدادی از نمایندگان مجلس به وجود آورده است. آنها نگران این هستند که بازیکنان تیم ملی هنگام پخش سرود ایران در ورزشگاه و آن هم در آوردگاه مهمی مثل جام جهانی سکوت کنند.
این نگرانی برگرفته از بازی تدارکاتی تیم ملی ایران مقابل نیکاراگوئه در تهران است که تعدادی از بازیکنان هنگام پخش سرود ایران سکوت کرده بودند. این موضوع باعث شد تا یکی از امامان جمعه به طور رسمی در خطبههای نماز جمعه به این بازیکنان تذکر داده و هشدار دهد که آنها در صورت ادامه این داستان باید از تیم ملی کنار گذاشته شوند. حتی یکی، دو روز گذشته شایعات تأییدنشدهای به راه افتاده مبنی بر اینکه از بازیکنان تیم ملی خواسته شده سرود ایران را حتما بخوانند و از آنها تعهدی در این زمینه گرفته شده است. همانطور که عنوان شد این موضوع در حد شایعه است.
با این حال، اقدام همان تعداد از بازیکنان تیم ملی در بازی با نیکاراگوئه باعث شده تا حالا یکی از نمایندههای مجلس به طور واضح و شفاف به این مورد اشاره کرده و بگوید چنین بازیکنی شایستگی پوشیدن پیراهن تیم ملی را ندارد. احمد راستینه سخنگوی کمیسیون فرهنگی مجلس در این مورد میگوید: «فکر میکنیم قهرمانان ورزشی ما، جوانان غیرتمندی هستند که حتما میدانند پرچم و سرود ملی کشور، هویت و وحدت ما و احترام به آن، وظیفه همگانی است. در این بین، برخی رسانههای بیگانه میخواهند به موضوع ضریب دهند تا بزرگنمایی شود. بازیکنان به قدری شعور و فهم دارند که وقتی گلی زده میشود و ملت به پاس آن خوشحالی میکند، خود را در خوشحالی مردم شریک بدانند و سرود ملی را بخوانند. اگر بازیکنی فهم درستی از این صحنه و میدان ندارد، ضرورتی ندارد همچنان در تیم ملی حضور داشته باشد. اگر بنا به بیاحترامی باشد، آن بازیکن و بازیکنان، شایستگی پیراهن ملی را ندارند. برای چه ملت باید شاهد این باشند که فردی وارد تیم ملی شود، اما از خواندن سرود ملی خجالت بکشد. از اینرو، فدراسیون فوتبال باید به وظایف خود در این خصوص بپردازد. در منشور فیفا، همه این موضوعات تسریع شده و فدراسیون فوتبال هم باید بر اساس منشور و قواعدی که وجود دارد، بازیکنان را ملزم به اجرای رفتار حرفهای کند. نمیشود بازیکنی حقوق حرفهای بگیرد، اما رفتار حرفهای نداشته باشد».
واکنش تندتر به این موضوع را، ولی روز گذشته محسن کوهکن، نماینده سابق مجلس، در گفتگو با «رویداد ۲۴» داشته است. او گفته گزینه حذفکردن این بازیکنان باید در دستور کار قرار بگیرد. «اقدام ورزشکارانی که سرود ملی را پیش از شروع بازی نمیخوانند، ناشی از جو سنگین روانی تبلیغاتی است که روی همه جامعه وجود دارد. برخی فکر میکنند کار نظام تا دیماه تمام است، اما این خوابی است که یقین داشته باشند هیچگاه تعبیر نخواهد شد. بازیکنی که این همه تبلیغ ابوسفیانی را شنیده باید توجیه کنند. اما اگر معاند بود و اصرار داشت همین مسیر را ادامه دهد، طبیعی است مانند همه کشورهای دنیا اگر زیر سقف سیاستهای حاکم بر آن نظام نرفت، حفظش نمیکنند. طبیعتا بعد از تذکر و توجیه، آخرین مرحله حذفشدن است».
نکته مهمتر، ولی در ادامه مباحثی است که او طرح کرده است. کوهکن میگوید بعد از انقلاب مرجع تقلید و رئیسجمهور را حذف کردهاند، پس حذفکردن یک بازیکن که دیگر کاری ندارد. «ما بعد از انقلاب یک فردی را داشتیم که مرجع تقلید بود، اما یک مسیر دیگری را رفت و حذف شد. فردی بوده که رئیسجمهور بوده و یک مسیر دیگری را رفته و حذف شده، حالا دیگر یک بازیکن که سهل است. البته ما دوست نداریم یک ورزشکار، یک هنرمند، یک بازیگر از این جرگه خارج شود، اما اگر کسی خودش را به خواب زد دیگر نمیتوان او را بیدار کرد و طبیعتا باید برخورد قانونی با او صورت بگیرد و هیچ راه دیگری هم نیست».
نماینده اصولگرای سابق در ادامه هم گفته که بازیکنان تیم ملی فوتبال ایران باید بدانند که نظام با کسی شوخی ندارد. «پیشبینی نمیکنم که شادی بعد از پیروزی نداشته باشند؛ چراکه فرض بر این است که انسانهای عاقلی هستند و خوب میدانند که نظام آنجایی که پای مصالح اصلی کشور در پیش باشد، با احدی تعارف ندارد. از آن طرف هم میدانند که مردم از آنها چه انتظاری دارند. یک فوتبالیست که کف عقلانیت را داشته باشد و مطالبات ورزشدوستان و چارچوبهای نظام را بداند و بفهمد که نظام با کسی شوخی ندارد، چنین کاری را نمیکند. حالا اگر خدایی نکرده مرتکب چنین خطایی شدند، حاکمیت با آنها طبق قانون برخورد میکند. ما از این مسائل در گذشته مانند سال ۸۸ هم داشتیم». نگرانی نمایندههای مجلس از سکوت هنگام سرود تیم ملی در جام جهانی در شرایطی رقم خورده که اخیرا تعدادی از ورزشکاران ایرانی در رشتههای مختلف از قبیل فوتبال ساحلی، واترپلو و والیبال نشسته، هنگام پخش سرود ملی ایران سکوت کردهاند.