بررسیهای آزمایشگاهی نشان میدهد که بوسولیک اسید موجود در کندور به عنوان یک ترکیب ضدزخم اثرات خوبی بر دستگاه گوارشی انسان دارد. این اثر ضدزخم با افزایش مقاومت مخاط گوارشی، سنتز موضعی عوامل محافظتکننده از دیواره دستگاه گوارش و مهار ساخت عوامل التهابی محقق میشود.
کندر صمغ گیاهی است که مزهای تلخ دارد و جویدن یا مصرف عصاره آن برای درمان و پیشگیری از بسیاری از بیماریها از جمله جلوگیری از آلزایمر، تقویت حافظه، تقویت لثه و دندان بسیار مؤثر است؛ در این مطلب به خواص کندر برای سلامتی پرداختهایم.
به گزارش تسنیم، "کُندر" شیره گیاهی به همین نام است که مزهای گس و تلخ دارد. درخت بزولیا که صمغ کندر از آن به دست میآید دارای چهار گونه مختلف است که صمغ آنها خواص درمانی فراوانی برای سلامتی انسان دارد.
در ایام قدیم در هند از کندر برای تدارک بخور در مراسم آیینی و فرهنگی و به عنوان یک درمان سنتی استفاده میشده است و در کشورهای مختلف مانند آفریقا، چین، هند و کشورهای شرق خاورمیانه استفاده میشده و بیش از یک دهه است که در اروپا مورد توجه قرار گرفته است.
کندر اغلب در مناطق گرم یافت میشود. کندر موجود در ایران از دو نوع گیاه تیره بزولیا به دست میآید که بومی سواحل دریای سرخ به ویژه ناحیه شمال شرقی آفریقاست و محل اصلی تولید کندر در جهان، کشورهای سومالی، اتیوپی و هندوستان است.
محتوای شیمیایی کندر شامل ۲۵ تا ۳۵ درصد صمغ غیرمحلول، ۶۰ تا ۷۰ درصد رزین و اسانس است.
مطالعات زیادی درباره اثرات کندر بر سلامتی انسان انجام شده و تأثیرات آن را به اثبات رسانده است.
کندر به دلیل دارا بودن موادی از گروه "اسیدهای تریترپنوئیدی" به نام بوسولیک اسید، دارای خواص ضدالتهابی است. کندر باعث کاهش تعداد عوامل التهابی در محل آسیب زده شده به بافت و در نتیجه کاهش التهاب درمحل آسیب میشود.
بوسولیک اسیدهای موجود در کندر باعث بهبود وضعیت ساختاری غضروفها در بیماران دچار استئوآرتریت و توقف پیشرفت این بیماری میشود. در یک مطالعه که روی بیماران دچار استئوآرتریت انجام شد؛ مشخص شد که پس از هشت هفته مصرف کندر، درد و تورم در استخوانها و غضروفها کاهش یافته است.
تحقیقات نشان میدهد که مشتقات بوسولیک اسید موجود در کندر دارای ویژگیهای قوی ضدالتهابی است که التهاب زخمهای روده را کاهش داده است همچنین عصاره کندر در درمان اسهال بیماران دچار سندرم التهابی روده موثر است و انقباض عضلات صاف رودهای را کاهش میدهد.
در مطالعهای بالینی روی بیماران آسمی، ۷۰ درصد بیماران دریافتکننده عصاره کندر، بعد از اتمام دوره درمان، بهبود قابل توجه و معنیداری در علائم بیماری از جمله کاهش تنگی نفس، برونشیت و کاهش تعداد حمله آسمی در مقایسه با گروه دارونما از خود نشان دادند.
در مطالعات بالینی و سلولی مختلف اثر ضدسرطان بوسولیک اسیدها قدرتمندی از رزین کندر مشاهده شده است. مطالعات حیوانی نشان داده که عصاره کندر باعث مهار رشد سلولهای سرطانی در موشها میشود همچنین مطالعه دیگری روی اثرات کندر بر متاستاز سلولهای سینه و تشکیل تومور در مغز انجام شد و نشان داد که متاستازهای مغزی که به درمانهای رایج جواب نمیدهند با استفاده از کندر رو به بهبود گذاشتهاند.
یکی از مهمترین و جالبترین خواص کندر روی انسان، تقویت حافظه و رفع فراموشی و ضعف حافظه است؛ اثرات تقویتی کندر روی حافظه در دوران بارداری نیز به اثبات رسیده است؛ مطالعات حیوانی نشان داد که مصرف کندر در موشها طی دوران شیردهی سبب افزایش قدرت حافظه و یادگیری در نوزادان آنها میشود.
تجویز کندر به میزان ۰.۰۵ گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن موجب افزایش چشمگیر قابلیتهای یادگیری به ویژه تقویت و نگهداری حافظه میشود. بر اساس مطالعات جدید انجام شده، کندر میتواند از بروز بیماری آلزایمر جلوگیری کند و در معالجه آن نیز مؤثر باشد!
مهمترین جایگاه یادگیری و حافظه در مغز، هیپوکامپ است؛ احتمالا عصاره کندر با تاثیر بر این ناحیه موجب افزایش انتقال پیامها و تقویت حافظه میشود.
بررسیهای آزمایشگاهی نشان میدهد که بوسولیک اسید به عنوان یک ترکیب ضدزخم اثرات خوبی بر دستگاه گوارشی انسان دارد. این اثر ضدزخم با افزایش مقاومت مخاط گوارشی، سنتز موضعی عوامل محافظتکننده از دیواره دستگاه گوارش و مهار ساخت عوامل التهابی محقق میشود.
یک مطالعه در سال ۲۰۱۷ نشان داد که کندر، در ترکیب با سایر داروهای گیاهی، درد شکم، نفخ، و حتی افسردگی و اضطراب را در افراد مبتلا به سندرم روده تحریکپذیر (IBS) کاهش میدهد.
کندر میتواند به بهبود بهداشت دهان و دندان و پیشگیری از بیماری لثه کمک کند. اسید بوسولیکهای موجود در این صمغ دارای خواص ضد باکتریایی قوی هستند که میتواند به پیشگیری و درمان عفونتهای دهان کمک کند و بنابراین جویدن کندر برای سلامت دهان و دندان توصیه میشود. در یک مطالعه، شرکتکنندگان آدامس حاوی کندر را به مدت ۵ ساعت جویدند که نمونههای بزاق نشان دهنده کاهش تعداد میکروبها در دهان این افراد بود.
بررسیهای انجام شده نشان میدهد که تجویز کندر در افرادی که رژیم غذایی چرب مصرف میکنند باعث کاهش ۳۸ درصدی کلسترول خون میشود.
همچنین عصاره هگزان کندر باعث محافظت کبد در برابر آسیبهای ایجاد شده با مواد شیمیایی مانند "تتراکلریدکربن" و "پاراستامول" (ماده موجود در داروی استامینوفن) میشود.
فرمولاسیون گیاهی حاوی رزین کندر، اثرات بسیار خوبی در کاهش قند خون نشان داده است و میتواند در افراد مبتلا به دیابت، بسیار مؤثر باشد. تحقیقات نشان داده که یک دوره ۲۸ روزه مصرف عصاره کندر در موشهای صحرایی دیابتی، باعث کاهش چشمگیر قند خون آنها میشود.
تأثیر اسانس روغنی پوست درخت بزولیا در برابر باکتریهای مختلف گرم مثبت و گرم منفی مانند استافیلوکوکوس اورئوس (عامل عفونتهای پوستی)، اشرشیا کلی (عامل مسمومیتهای غذایی و اسهال) به اثبات رسیده است همچنین فعالیت ضدقارچی اسانس کندر روی قارچهای کاندیدا آلبیکنس (عامل برفک دهان) در شرایط آزمایشگاهی به اثبات رسیده است.
مصرف طولانیمدت کندر با افزایش شمار گلبولهای سفید و بالا رفتن تیتر آنتیبادیهای بدن همراه است و به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک شایانی میکند.
از کندر به عنوان درمانی برای درمان کبودی و زخمهای عفونی استفاده میشود. عصاره و روغن کندر، قرمزی پوست را کاهش میدهد و سبب تحریک ساخت پوست میشود.
به دلیل تغییر سبک زندگی و تغذیه مردم، میزان ناباروری در جهان به طور روزافزونی در حال افزایش است؛ کندر از قدیمالایام بهعنوان مادهای برای افزایش غریزه جنسی و ارتقای شانس باروری مورد استفاده قرار میگرفته است.
در یک مطالعه حیوانی که به بررسی اثر کندر بر سیستم تولیدمثلی موشها پرداخت، مشخص شد که مصرف خوراکی کندر، باعث افزایش قدرت باروری میشود همچنین مطالعات نشان میدهد که مصرف کندر ممکن است باعث افزایش تحرک و تراکم اسپرم شود.
مصرف مقادیر بسیار زیاد کندر باعث بروز عوارض جانبی مختلفی نظیر تهوع، استفراغ، رفلاکس و اختلالات گوارشی میشود، اما هیچ گزارشی از تداخل جدی آن با داروها گزارش نشده است.
از مشخصات این گیاهان وجود مجاری ترشحی در آنها است. کندر از طریق ایجاد خراشهایی بر تنه درخت بزولیا استخراج و جمعآوری میشود. با شکافی که در تنه درختچه مولد مختلف گیاه ایجاد میکنند شیرابه سفیدرنگی که همان صمغ رزینی است، خارج میشود؛ این شیرابه در مجاورت هوا به تدریج سفت شده و به صورت قطعات کوچک بدون شکل یا کروی به رنگ سفید، زرد روشن، زرد مایل به قهوهای، سفید مایل به آبی یا سبز در میآید.
کندر به سه صورت خوراکی (صمغ)، موضعی (روغن) و بخور مصرف میشود. نوع خوراکی از طریق ایجاد خراشهایی بر تنه درخت کندر استخراج و جمعآوری میشود و به عنوان یک خوراکی جویدنی میتواند مورد مصرف قرار بگیرد. بخور آن با دود کردن صمغ کندر مورد استفاده قرار میگیرد و روغن آن نیز بهصورت موضعی قابل استفاده و در عطاریها، عرضه میشود.
پیامبر اکرم (ص) میفرماید: کندر بخورید، زیرا سوزش قلب را میبرد و عقل را زیاد میکند. ذهن را ذکاوت و چشم را جلا میبخشد و فراموشی را از میان میبرد.
پیامبر اسلام (ص) همچنین در یکی از توصیههای خود به حضرت علی (ع) فرمودهاند: سه چیز حافظه را زیاد میکند: کندر، مسواک زدن و قرآن خواندن.
امام علی (ع) نیز درباره کندر فرمودهاند: جویدن کندر دندانها را محکم و بلغم را دفع میکند و بوی بد دهان را از بین میبرد.
امام رضا (ع) میفرماید: زیاد کندر بخورید و آن را در دهان نگهدارید و خوب بجوید. جویدن آن برای من، دوست داشتنیتر است. کندر بلغم را از معده میشوید و آن را پاکسازی میکند. عقل را قوی میگرداند و غذا را گوارا میسازد.
کندر از منظر طب سنتی دارای طبیعت گرم و خشک است.
رزین سوسولیا یا همان کندر هزاران سال است که در طب سنتی هند، چین، رم و یونان استفاده میشود. بر اساس قدیمیترین منابع طب سنتی، کندر برای درمان ناراحتیهای تنفسی، بیماریهای گوارشی، درد مفاصل و التهاب استفاده میشده است. حکمای طب سنتی بر این عقیده بودهاند که صمغ کندر در درمان تومورها، تهوع، اسهال و تب موثر است.
حکما مصرف کندر در دوران بارداری را بر تقویت حافظه و یادگیری کودکان مؤثر دانستهاند.
مردم اردن در ایام قدیم از کندر برای تقویت قوای جنسی و درمان ناباروری استفاده میکردهاند.
بسیاری از درمانگران طب سنتی بر این باورند، افرادی که بدزخم هستند و زخمهای شان در مدت زمان بیشتری خوب میشود با مکیدن یا جویدن یک نخود کندر به صورت روزانه به مدت ۳ تا ۴ روز میتوانند به درمان سریعتر زخمها کمک کند.
خوردن صمغ کندر موجب بهبود خش صدا و صاف شدن آن میشود. این صمغ گیاهی با کاهش خلط و ترشحات حلقی خشونت صدا را برطرف میکند.
به عقیده متخصصان طب سنتی، افراد گرم مزاج و مبتلایان به ناراحتیهای قلبی و عروقی، فشار و قند خون باید از مصرف کندر خودداری کنند.
برخی متخصصین معتقدند که کندر برای خوردن و قورت دادن نیست. در روایات و منابع بوعلی سینا آمده است که کُندر باید مضغ شود؛ مضغ یعنی جویدن. جویدن کندر باعث تقویت لثهها و کم شدن عفونتهای دهانی میشود.
درمانگران طب سنتی برای درمان خواب آلودگی و بیحالی ناشی از تجمع بلغم در بدن، نسخهای دارند که به کمک آن میتوان بلغم زائد بدن را دفع کرد و به درمان بیخوابی و حتی بوی بد دهان کمک کرد.
برای تهیه این نسخه کافی است یک نخود کندر را با یک نخود مصطکی و یک فندق سقز ترکیب کرده و آن را بجوید. برای تهیه این مواد میتوانید به داروخانههای گیاهی در سطح شهر مراجعه کرده و با تهیه این مواد و جویدن آن علاوه بر بیخوابی، بوی بد دهان خود را نیز درمان کنید.
افرادی که پوست خشک و زبر دارند، میتوانند از این نسخه برای بهبود خشکی پوست خود بهره ببرند. این افراد کافی است ۲ نخود کندر را درون روغن بادام حرارت دهند تا زمانی که کندر درون روغن حل شود. پس از آن اجازه دهند که روغن سرد شود و از آن برای ماساژ پوست دست یا بدن استفاده کنند. این روغن تاثیر بسیار زیادی در بهبود خشکی پوست خواهد داشت.