باید دانست که هر نوع صبحانهای ارزش غذایی ندارد و بعضی عادتهای اشتباه در این زمینه مانع بهرهمندی فواید صبحانه خواهند بود.
بارها شنیدهایم که صبحانه مهمترین وعده غذایی روزانه است و تاثیر مهمی در حفظ تناسب اندام و پیشگیری از بیماریهای مختلف نظیر دیابت دارد. اما باید دانست که هر نوع صبحانهای این ارزش غذایی را ندارد و بعضی عادتهای اشتباه در این زمینه مانع بهرهمندی فواید صبحانه خواهند بود. در ادامه به عادتهای اشتباهمان هنگام وعده صبحانه اشاره میکنیم:
گاهی ناگزیر به خوردن یک ساندویچ در مسیر راه یا بیسکوئیت در محل کار خواهید بود. در حالیکه مطالعات نشان میدهد افرادی که در آرامش صبحانه میخورند، مقدار کالری کمتری نسبت به کسانی که حین راه رفتن یا انجام کار دیگری صبحانه میخورند، دریافت میکنند. همچنین، جویدن ناکافی نیز میتواند زمینهساز مشکلات گوارشی شود.
مصرف مقدار زیادی از خوراکیهای شیرین باعث میشود احساس گرسنگی یک تا دو ساعت پس از صرف صبحانه به وجود آید. علت این است که قند خون بهسرعت در زمان صبحانه بالا میرود و سپس خیلی سریع نیز افت میکند. خوراکیهای حاوی قندهای ساده مانند شیرینیجات و غلات تصفیهشده هضم سریعی دارند و انرژی را برای مدت کوتاهی تامین میکنند. اما فیبرها که غلات سبوسدار و سبزیجات سرشار از آنها هستند تاثیر معکوسی دارند. فیبرها در معده حجم پیدا میکنند و هضم آهستهای دارند که در نتیجه منجر به افزایش احساس سیری میشوند. فیبرها همچنین در تعادل باکتریهای مفید روده (فلور رودهای) و کاهش خطر دیابت موثرند و حتی بعضی مطالعات نشان میدهد که در پیشگیری از سرطان کولون نقش دارند.
علاوه بر فیبرها، پروتئینها نیز احساس سیری را افزایش میدهند و مانع احساس ضعف میشوند. از همینرو گنجاندن منابع پروتئینی در وعده صبحانه اهمیت دارد. املت همراه با نان سبوسدار برای تامین این نیاز بدن ایدهآل است. البته میتوان از انواع مغزها مانند گردو و دانههای چیا نیز استفاده کرد. در صورت کمبود وقت، اسموتیهای حاوی مغز و لبنیات نیز انتخاب خوبی هستند.
تاثیر چربیها در افزایش وزن باور رایجی است، اما این نکته در مورد چربیهای ناسالم و مصرف زیاد خوراکیهای چرب صدق میکند. در واقع، منابع چربیهای مفید باید مانند کربوهیدراتهای پیچیده و پروتئین در رژیم غذایی گنجانده شوند. گردو، دیگر مغزها و ماست منابع چربیهای خوب برای صبحانه هستند. این گروه از خوراکیها احساس سیری طولانیتری ایجاد میکنند و مانع ریزهخوری و تمایل به خوراکیهای شیرین میشوند.
صبحانه باید تامینکننده انرژی مورد نیاز بدن برای ابتدای روز باشد. زمانی که صبحانه کامل میل شود، احتمال پرخوری در طول روز و بهخصوص ناهار کم میشود. خوراکیهای مغذی سرشار از پروتئینها و چربیهای سالم متابولیسم بدن را تحریک میکنند و پس از چند ساعت گرسنگی شبانه، توان بدن برای انجام فعالیتهای روزانه را افزایش میدهند.