تشدید آلودگی هوا و نگرانیهای بعد از آن موضوع تازهای نیست. سالهاست که کشور با این معضل درگیر شده است و همچنان با وجود مصوبات متعدد از سوی مجلس و دولت، راهکار مناسبی برای برونرفت از این داستان تکراری یافت نشده است. با این حال اگر تا هفته قبل نگران از دست جانها برای برودت هوا بودیم، باز باید نگران ایست قلبی و بیماریهای ناشی از تشدید آلودگی هوا باشیم.
به گزارش هم میهن، با بارش نزولات جوی گمان میرفت که کیفیت هوای تهران رو به بهبود گذارد و شهروندان تهرانی بتوانند چند روزی هوای پاک را تجربه کنند. البته این وضعیت تنها مختص تهران نیست شهرهای بزرگ از جمله اصفهان نیز با این معضل مواجه شدهاند.
با این حال گزارشهای دو روز گذشته، پنجشنبه ۲۹ دیماه و جمعه ۳۰ دیماه شرکت کنترل کیفیت هوای تهران حاکی از آن بود که آلودگی هوای تهران بار دیگر به مرحله خطرناکی رسیده است و نهتنها گروههای حساس که کل جامعه را در معرض خطرات جدی ناشی از آلودگی هوا قرار داده است.
روز گذشته جمعه ۳۰ دیماه شرکت کنترل کیفیت هوای تهران اعلام کرد که شاخص آلودگی هوای پایتخت طی ۲۴ ساعت گذشته روی عدد ۱۵۵ یعنی بازه ناسالم برای تمامی گروهها قرار داشته است و با توجه به اینکه شاخص آلودگی هوا در همان روز نیز روی عدد ۱۴۱ به معنای بازه ناسالم برای گروههای حساس قرار گرفته بود، تنها میشد چنین نتیجه گرفت که حتی بارشهای اخیر نیز نتوانسته است نفس گرفته تهران را اندکی التیام بخشد. چند روز بارش مداوم نزولات آسمانی گویا در برابر آلایندههای شهر کمر خم کرده و تسلیم شدند.
شرایط آلودگی این روزهای هوای پایتخت بهقدری وخیم است که اداره کل هواشناسی استان تهران نیز روز گذشته به این موضوع واکنش نشان داد و با صدور هشدار آلودگی سطح نارنجی از پایداری هوا و ماندگاری هوای سرد، انباشت آلایندهها و افزایش غلظت آلایندهها بهویژه ذرات PM ۲.۵ خبر داد.
براساس هشدار صادرشده، این شرایط از روزگذشته جمعه ۳۰ دیماه آغاز میشود و تا دوشنبه سوم بهمن ادامه خواهد داشت. بنا بر این اعلام منطقه اثر این آلودگی نیز تهران، اسلامشهر، بهارستان، پاکدشت، پیشوا، قدس، ری، ژئوفیزیک، قرچک، ملارد، ورامین و جنوب شهرستان شمیرانات خواهد بود.
سازمان هواشناسی همچنین پیشبینی کرد که در بازه زمانی یادشده شاهد کاهش کیفیت هوا در حد ناسالم برای تمامی گروهها بهویژه در مناطق صنعتی، پرتردد شهری و پرجمعیت خواهیم بود و اگر مهار و کنترل منابع آلاینده ثابت و متحرک صورت گیرد، کیفیت هوا به بازه ناسالم برای گروههای حساس کاهش خواهد یافت.
اداره کل هواشناسی استان تهران به مردم توصیه کرد تا در بازه زمانی یادشده از تردد غیرضروری و فعالیتهای ورزشی در فضاهای باز پرهیز کنند و بر مدیریت منابع آلاینده ثابت و متحرک و آمادگی ارگانهای ذیربط و امدادرسان برای مقابله با شرایط یادشده تاکید کرد. لازم به ذکر است که در هشدار نارنجیرنگ سازمان هواشناسی پیشبینی میشود که پدیدهای جوی اثرات منفی به دنبال داشته باشد و خسارتهای احتمالی را سبب شود. هشدار نارنجی برای آمادهباش دستگاههای مسئول برای مقابله با یک پدیده خسارتزا صادر میشود.
با توجه به هشدار نارنجی و صدالبته خطرناک سازمان هواشناسی در نهایت کمیته اضطرار آلودگی هوای تهران نیز فعالیت خود را آغاز و اعلام کرد که با توجه به پایداری شرایط جوی و تشدید آلودگی هوا، بهمنظور اتخاذ تصمیمات لازم برای روزهای آینده در استانداری تهران تشکیل جلسه خواهد داد. ساعاتی بعد این کارگروه با حضور اعضا در استانداری تهران برگزار و مصوبات آن اعلام شد. براساس این مصوبات امروز شنبه یکم بهمنماه در تمامی شهرستانهای استان تهران به جز دماوند و فیروزکوه کودکستانها تعطیل و تمامی مدارس در مقاطع ابتدایی و متوسطه غیرحضوری و بهصورت مجازی دایر است. همچنین آزمونهای المپیادهای علمی دانشآموزی امروز طبق برنامه برگزار خواهند شد.
مصوبه دیگر این کارگروه مربوط به نحوه اجرای طرح زوح و فرد در روز شنبه بود به این نحو که طرح مذکور امروز از در منزل اجرا شد و از طرف دیگر فروش روزانه مجوز طرح ترافیک از سوی شهرداری تهران نیز امروز ممنوع است. این وضعیت درباره شهر اصفهان نیز صدق میکند. سایر شهرهای کشور نیز به دلیل معضل آلودگی هوا، هر کدام تصمیماتی را اتخاذ کردهاند.
براساس نظر این کارگروه وظایفی نیز برای نیروی انتظامی در نظر گرفته شده است و پلیس راهور و پلیس فاتب موظف هستند از تردد شبانه کامیونها بهجز کامیونهای حامل سوخت و مواد فاسدشدنی جلوگیری کنند. همچنین فعالیت تمامی واحدهای تولید شن و ماسه و آسفالت و بتن آماده و کلیه معادن شرکت سیمان تهران، در روز شنبه ممنوع اعلام شد. همچنین شهرداریها موظف شدند نسبت به جلوگیری از روشن ماندن و درجا کار کردن اتوبوسها و مینیبوسها در پایانهها اقدام کنند. واحدهای اورژانس نیز مکلف به استقرار در میادین اصلی شهر شدند.
این کارگروه همچنین از شهروندان تقاضا کرد از تردد غیرضروری در شهر خودداری کنند و در صورت لزوم از ماسک مناسب N ۹۵ استفاده کنند. همچنین از روسای ادارات خواسته شد که با تقاضای مرخصی مادران دارای فرزند دانشآموز موافقت کنند. لازم به ذکر است که براساس اعلام شرکت کنترل کیفیت هوای تهران از آغاز سال تا روز گذشته شهروندان تهرانی تنها دو روز هوای پاک و ۱۵۵ روز هوای قابل قبول را تجربه کردهاند.