۳۴درصد کارشناسان پیشبینی کردند شاخص کل بورس در همین محدودههای فعلی نوسان خواهد داشت و انتظار رشد یا افت قابلتوجهی از این نماگر ندارند.
نماگر اصلی بورس تهران با افت ۶۲/ ۳درصدی بعد از دو هفته از کانال یکمیلیون و ۶۰۰هزار واحد خارج شده و به سطوح پایینتری تنزل کرده است. این میزان از نوسان روزانه از ۲۵آذر ۹۹ بیسابقه بوده است؛ بهطوریکه طی معاملات روز گذشته، هزار و ۴۸۵میلیارد تومان نقدینگی حقیقی از بازار سهام خارج شد.
به گزارش دنیای اقتصاد، این حجم خروج پول نیز، از ۱۷ماه گذشته به اینسو، تکرار نشده است. همچنین نوسان روزانه شاخص هموزن، حدود منفی ۸۸/ ۳درصد بوده است. آخرین رکورد نوسان روزانه شاخص هموزن ۱۴دیماه۹۸ محقق شد. ارزش معاملات نیز ۲روز متوالی است که زیر ۵هزار میلیارد تومان تثبیت شده است. بهنظر میرسد، بورس تهران به واسطه افزایش ریسکهای سیاسی و اقتصادی شرایط متفاوتی را تجربه میکند. اعتماد اندک و نسبی بهوجودآمده در هفته گذشته، با افزایش سطح مخاطرات و دخالتهای دولت کاهش یافته و فضای نااطمینانی و ابهام بر بازار حاکم شده است. با این حال کارشناسان، نظر متفاوتی دارند. بیش از ۵۷درصد از کارشناسان در نظر سنجی «دنیای اقتصاد» بر این عقیده هستند که بورس تا پایان سال جاری، روند صعودی را طی خواهد کرد. همچنین ۳۴درصد کارشناسان نیز، پیشبینی کردهاند که نماگر اصلی بازار، در سطوح فعلی نوسان خواهد کرد.
این کارشناسان دلیل این نوسانات را ریسک سیاسی داخلی عنوان کردهاند. همچنین ۵۰درصدکارشناسان، مهمترین عامل این سیر صعودی را روند افزایشی قیمت دلار اعلام کردهاند. از طرفی کارشناسان نیز بر این عقیده هستند که بودجه۱۴۰۲، تاثیر منفی بالایی در روند شاخص کل خواهد گذاشت. این کارشناسان، معتقد هستند سیاستگذار تا پایان سال، به احتمال بالایی درباره بازار سرمایه تصمیم خاصی را اتخاذ نخواهد کرد. با وجود اینکه بودجه سال۱۴۰۲، ریسک بالایی را بر بازار تحمیل کرده است، اما کارشناسان معتقدند روند صعودی قیمت دلار در نهایت مسیر بازار را روشن میسازد و نوسان مثبتی را تا پایان سال به ثبت خواهد رساند. در حالی که انتظارات تورمی در ماههای اخیر آهنگ بهشدت صعودی یافته است و بازار پول نیز با نرخهای سرکوبشده قادر به جذب منابع خرد نیست، باید دید آیا بازار سرمایه قادر است انگیزه لازم برای ورود سرمایهگذاران را تامین کند یا سایر رقبا در بازار داراییها گوی رقابت را میربایند.
یکی از مواردی که میتواند نگاه خوبی به سرمایهگذاران دهد، تحلیل افراد خبره در زمینه آینده بازار سهام است. شرایط کنونی بورس به نحوی است که متغیرهای مختلفی بر روند آتی آن اثر میگذارند. همچنین این مفروضات متعدد و پرریسک هستند و در برآیند باعث میشوند ریسک سرمایهگذاری افزایش پیدا کند. حال در این شرایط مبهم، پیشبینی کارشناسان بازار سرمایه به همراه نظر مدیران و اقتصاددانان میتواند کمکحال مردم شود که برای سرمایهگذاریهای خود تصمیمگیری کنند.
در این نظرسنجی با حضور ۳۵ نفر از فعالان بازار سرمایه، میتوان متوجه شد نظر آنها درباره آینده بورس چیست. یکی از سوالات درباره روند نماگر اصلی بورس تا پایان سال بود که بیش از ۵۷درصد از این فعالان به رشد این شاخص اعتقاد داشتند. در این میان ۳۴درصد کارشناسان پیشبینی کردند شاخص کل بورس در همین محدودههای فعلی نوسان خواهد داشت و انتظار رشد یا افت قابلتوجهی از این نماگر ندارند. از دیگر سوالهای نظرسنجیشده عبارت است از عوامل اثرگذار بر روند بازار سهام تا پایان سال. بیشتر تحلیلگران معتقد بودند روند قیمت ارز مهمترین متغیری به حساب میآید که بر بورس تهران اثر میگذارد. در حدود نیمی از افراد حاضر در نظرسنجی اعتقاد داشتند نوسانات دلار باعث مشخص شدن روند آتی بازار سهام است.
از طرف دیگر ۲۳درصد به ریسکهای سیاسی داخلی اشاره کردند که میتواند به افت یا رشد قیمت سهام منجر شود. در سوال دیگری به این موضوع پرداخته شد که اگر شاخص کل روند صعودی در پیش بگیرد، این مقدار چند درصد خواهد بود. بیش از ۴۳درصد از کارشناسان بر این باورند که در صورت رشد این نماگر، بازدهی آن تا پایان سال بین صفر تا پانزده درصد خواهد بود.
اما از طرف دیگر بیش از ۷۷درصد آنها معتقد بودند بودجه سال ۱۴۰۲ اثر منفی بر بازار سهام خواهد داشت. سوال پایانی نیز درباره این موضوع بود که آیا سیاستگذاران تصمیم خاصی درباره حمایت از بازار سرمایه خواهند گرفت یا خیر. در پاسخ به این سوال میتوان نظرات مختلفی با درصد مشارکت قابلتوجهی مشاهده کرد. اکثر فعالان در این نظرسنجی معتقدند به احتمال زیاد سیاستگذاران تصمیماتی مبنی بر کمک به حال بازار خواهند گرفت. اما در این میان بیش از ۲۹درصد معتقدند هیچ اقدامی انجام نخواهد شد.