bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۶۱۴۲۳۶
برنامه‌های جاه‌طلبانه سعودی‌ها در حوزه ورزش

قمار استراتژیک عربستان

قمار استراتژیک عربستان

علیرغم آن که میزبانی جام جهانی فوتبال مردان توسط قطر در سال ۲۰۲۲ میلادی توجه جهانیان را به خود جلب کرد همسایه بزرگتر و پر سر و صداتر آن کشور اکنون با برنامه‌های ورزشی حتی بزرگتری در حال ظهور است.

تاریخ انتشار: ۰۰:۳۰ - ۱۲ اسفند ۱۴۰۱

فرارو- در داخل پادشاهی سعودی هیجان قابل توجهی در مورد وضعیت نوظهور آن کشور به عنوان یک ابر قدرت ورزشی وجود دارد. قدرت مخارج قابل توجه آن کشور باعث می‌شود که عربستان سعودی به زودی به یکی از بزرگترین بازیگران ورزش بین المللی تبدیل شود و به بسیاری از منتقدان آن پادشاهی ضربه مهلکی وارد نماید.

به گزارش فرارو به نقل از کانورسیشن، "تامی فیوری" برادر تایسون بوکسور مشهور سنگین وزن اخیرا در یک مسابقه پرحاشیه "جیک پل" را که در یوتیوب معروف شده شکست داد. این مبارزه بیش‌تر به دلیل شهرت این دو ورزشکار مورد توجه قرار گرفت. آن دو در ریاض پایتخت عربستان به مصاف یکدیگر رفتند. فیوری نسبت به حریف فعال‌تر بود و توانست ضربات بیش‌تری را به بدن جیک پل وارد نماید. با این وجود، در نهایت هیچ یک از آن دو موفق نشدند حریف را ناک اوت کنند و برنده با رای داوران مشخص شد. فارغ از محتوای ورزشی این رویداد ارزش تجاری آن بیش از ۱۳ میلیون دلار امریکا (۱۰.۷ میلیون پوند) بوده است.

علیرغم آن که میزبانی جام جهانی فوتبال مردان توسط قطر در سال ۲۰۲۲ میلادی توجه جهانیان را به خود جلب کرد همسایه بزرگتر و پر سر و صداتر آن کشور اکنون با برنامه‌های ورزشی حتی بزرگتری در حال ظهور است.

قدرت مالی عربستان سعودی و سطح جاه‌طلبی آن کشور همانند قطر چشمگیر است. به طور گسترده انتظار می‌رود که پادشاهی سعودی پیشنهاد برگزاری مشترک جام جهانی مردان فیفا ۲۰۳۰ را ارائه دهد و به دنبال افزایش حضور خود در محافل ورزشی در عرصه بین الملی باشد.

عربستان سعودی تا اینجای کار بسیار موفق بوده است. عربستان در زمینه فوتبال اخیرا به عنوان میزبان جام جهانی باشگاه‌های فیفا امسال انتخاب شد و جام ملت‌های آسیا را در سال ۲۰۲۷ میلادی برگزار خواهد کرد. گزارش‌ها حاکی از آن است که سازمان گردشگری آن کشور قراردادی را برای حمایت از جام جهانی فوتبال زنان امسال در استرالیا امضا کرده است.

سپس پیشنهاد تصاحب مالکیت (از طریق صندوق سرمایه گذاری دولتی) نیوکاسل یونایتد اف سی و هم چنین منچستریونایتد و لیورپول از سوی سعودی‌ها مطرح شده است. "کریستیانو رونالدو" یکی از مشهورترین ستاره‌های فوتبال در حال حاضر در باشگاه النصر عربستان سعودی بازی می‌کند و گفته می‌شود روزانه حدود ۵۰۰ هزار پوند درآمد دارد. دور از زمین فوتبال شایعاتی مبنی بر پیشنهاد حمایت عربستان برای خرید امتیاز برگزاری مسابقات اتومبلیرانی فرمول ۱ و هم چنین علاقمندی آن کشور به میزبانی مسابقات کشتی، دوچرخه سواری و گلف مطرح شده است.

مقیاس سرمایه گذاری عربستان سعودی به اندازه کافی روشن است. سعودی‌ها این کار را با استراتژی‌ای دقیق در واکنش به چالش‌های اقتصادی، سیاسی و اجتماعی فوری‌ای که آن کشور با آن مواجه است انجام می‌دهند. "محمد بن سلمان" ولیعهد عربستان سعودی ارزش ورزش را به عنوان یک ابزار سیاسی به منظور تضمین آینده آن کشور واقع شده در حوزه خلیج فارس درک می‌کند.

علیرغم آن که عربستان سعودی دارایی زیادی در اختیار دارد (صندوق دارایی آن کشور دارایی‌هایی به ارزش بیش از ۶۰۰ میلیارد دلار آمریکا دارد که بخش عمده آن از نفت و گاز به دست آمده است) و در حالی که جهان تلاش می‌کند از سوخت با قابلیت انتشار آلاینده‌های کربنی فاصله بگیرد اقتصاد عربستان خود را بیش از حد تخصصی و در معرض خطر می‌بیند. سرمایه‌گذاری در ورزش در خارج از کشور یکی از راه‌های مقابله با این آسیب پذیری و تنوع بخشیدن به اقتصاد عربستان سعودی است. با این وجود این مقیاس هزینه‌های داخلی عربستان سعودی برای ورزش است که آن کشور را متمایز می‌سازد همان طور که در ساخت "قیدیا" یک پروژه بزرگ ورزشی و سرگرمی که برای جذب سرمایه گذاری داخلی و گردشگران خارجی طراحی شده این موضوع دیده می‌شود.

روند تحول نیز سیاسی است. دولت عربستان سعودی در داخل کماکان نگران احتمال تکرار رویداد‌های منجر شده به بهار عربی در سال‌های ۲۰۱۰ و ۲۰۱۱ میلادی است. با توجه به این که تقریبا ۷۰ درصد جمعیت عربستان سعودی زیر ۳۵ سال سن دارند ترس از بروز ناآرامی اجتماعی در آن کشور نگرانی‌ای ملموس و واقعی به نظر می‌رسد.

"محمد بن سلمان" و مقام‌های تحت امر او با تمرکز بر ترویج ورزش، سرگرمی و اوقات فراغت به طور خاص به منافع و خواسته‌های مصرف کنندگان جوان عربستان سعودی به عنوان وسیله‌ای برای جلوگیری از بروز نارضایتی در میان آنان پرداخته‌اند.
عربستان سعودی از طریق مالکیت نیوکاسل یونایتد و خرید سهامی در تیم مک لارن در فرمول ۱ به دنبال کسب مشروعیت بین المللی است و قصد دارد قدرت نرم و تقویت روابط دیپلماتیک را ایجاد کند.

بهداشت عمومی یکی دیگر از مسائل در عربستان سعودی است که با افزایش سطح چاقی، دیابت و بیماری قلبی جمعیت آن کشور با آن مواجه شده است. همانند وضعیت مشابه در بساری از کشور‌های دیگر جهان ورزش به عنوان یک ابزار سیاست برای تشویق یک سبک زندگی سالم به کار گرفته می‌شود. استفاده از ورزش در تمام موضوعات همراه با مقیاس هزینه‌های دولتی برای آن البته خالی از انتقاد نیست. در داخل عربستان سودی افراد محافظه کارتر جامعه کماکان نگران احتمال بروز تغییرات هستند مانند اجازه دادن به زنان برای مشارکت در عرصه عمومی و اجتماعی. برخی دیگر معتقدند تاثیر بزرگ دولت و نقش آفرینی آن در فعالیت‌های اقتصادی باعث خفه شدن رشد، خلاقیت و سرمایه گذاری شود.

عربستان سعودی در سطح بین المللی به طور مرتب متهم شده که نگرانی‌های حقوق بشری را نادیده گرفته است. در نتیجه، حضور بیش‌تر آن کشور در عرصه ورزشی تلاش برای منحرف کردن افکار عمومی از تمرکز بر روی موضوعاتی، چون اجرای منظم اعدام‌ها در پادشاهی سعودی، جنگ یمن و قتل "جمال خاشقجی" روزنامه نگار سعودی در سال ۲۰۱۸ میلادی بوده است. برخی دیگر مدعی هستند که علیرغم تغییرات رخ داده هنوز حقوق زنان و دختران در عربستان سعودی نایده گرفته می‌شود و مخالفان در آن کشور تحت سرکوب قرار می‌گیرند.

با این وجود، در داخل پادشاهی سعودی هیجان قابل توجهی درباره وضعیت نوظهور آن کشور به عنوان یک ابر قدرت ورزشی وجود دارد و به نظر می‌رسد محمد بن سلمان مسیری که تعیین کرده را دنبال کند. قدرت مخارج قابل توجه آن کشور باعث می‌شود که عربستان سعودی به زودی به یکی از بزرگترین بازیگران در عرصه ورزش بین المللی تبدیل شود و به بسیاری از منتقدان آن پادشاهی ضربه مهلکی وارد نماید.

bato-adv
bato-adv
bato-adv