bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۶۱۴۳۰۰
مبارزه برای خاک نه برای سیاست

لانه شیرها و گردان بالاتا؛ نسل جدید مبارزان فلسطینی بدون جناح سیاسی

لانه شیرها و گردان بالاتا؛ نسل جدید مبارزان فلسطینی بدون جناح سیاسی

طی یک سال گذشته در نابلس و جنین که سال هاست نقاط داغ و حساس مبارزانی بوده‌اند گروه‌های جدیدی مانند "لانه شیرها" و "گردان بالاتا" طرفدارانی را در خیابان‌ها و رسانه‌های اجتماعی جمع آوری کردند. آنان در جریان حملات با نیرو‌های ارتش اسرائیل می‌جنگند و به سوی سربازان اسرائیلی در ایست‌های بازرسی تیراندازی می‌کنند. هم چنین، آنان به اسرائیلی‌ها در شهرک‌های یهودی نشین و داخل اسرائیل حمله می‌کنند.

تاریخ انتشار: ۱۱:۲۰ - ۱۳ اسفند ۱۴۰۱

فرارو- مبارزانی مانند ابوذراع به یک حزب یا ایدئولوژی سیاسی وابسته نیستند. با این وجود، آنان به راحتی به اسلحه دسترسی دارند و متعهد به مبارزه هستند. آنان در سن جوانی خود زمانی که دست به اسلحه می‌برند موضوعی که نشان دهنده نوع تازه‌ای از تهدید نه تنها برای اسرائیل بلکه برای تشکیلات خودگردان فلسطینی است که امروز ضعیف‌تر از همیشه است و توسط مردانی در دهه هفتم و هشتم عمرشان اداره می‌شود.

به گزارش فرارو به نقل از واشنگتن پست؛ یک مبارز فلسطینی به نام "محمد ابوذراع" هفته گذشته با یک تفنگ بر دوش در حالی که گروهی از مردان جوان راه او را دنبال می‌کردند شجاعانه از خشن‌ترین اردوگاه پناهندگان نابلس عبور کرد. ابوذراع یک روز پیش از آن در یک نبرد چند ساعته با سربازان اسرائیلی که به مرکز شهر نابلس حمله کردند شرکت کرده بود نبردی که یکی از مرگبارترین منازعات در سالیان اخیر در آن ناحیه قلمداد می‌شد.

مبارزانی مانند ابوذراع به یک حزب یا ایدئولوژی سیاسی وابسته نیستند. با این وجود، آنان به راحتی به اسلحه دسترسی دارند و متعهد به مبارزه هستند. آنان در سن جوانی خود زمانی که دست به اسلحه می‌برند موضوعی که نشان دهنده نوع تازه‌ای از تهدید نه تنها برای اسرائیل بلکه برای تشکیلات خودگردان فلسطینی است که امروز ضعیف‌تر از همیشه است و توسط مردانی در دهه هفتم و هشتم عمرشان اداره می‌شود.

در نسل‌های قبلی مبارزان فلسطینی معمولا این گروه‌های سیاسی فلسطینی بودند که گردان‌ها را در جریان نبرد‌های خیابانی علیه اسرائیل هدایت و مدیریت می‌کردند.

اکنون، اما سلول‌های متشکل از نوجوانان و مردان جوانی که در اوایل دهه دوم زندگی شان به سر می‌برند . ابوذراع در مورد گردان‌های مختلفی که در حمله ۲۲ فوریه در نابلس با او جنگیدند می‌گوید: "اسم‌ها مهم نیستند. ما در برابر اشغالگری اسرائیل مقاومت می‌کنیم. تعلق خاطر سیاسی یک فرد مهم نیست. موضوع مهم آن است که آنان یک سرباز روی زمین هستند".

در طول یک سال گذشته ارتش اسرائیل حملات مرگبار و تقریبا روزانه فزاینده‌ای را در سراسر کرانه باختری اشغالی انجام داده و شبه نظامیان فلسطینی را هدف قرار داده است گروه‌هایی که اسرائیل می‌گوید مسئول حمله یا برنامه ریزی کننده برای انجام حملات علیه اسرائیلی‌ها هستند. اکنون که راستگراترین دولت تاریخ اسرائیل بر آن کشور حکمرانی می‌کند حملات تشدید شده و تلفات سنگینی را وارد ساخته است. چرخه نبرد‌های مسلحانه و تشییع جنازه در نابلس، جنین و جا‌های دیگر الهام بخش حملات انتقام جویانه بوده و به جای مهار آن به ستیزه جویی فزاینده‌ای دامن زده است.

سربازان و شهرک نشینان اسرائیلی تاکنون بیش از ۶۰ فلسطینی را در سال ۲۰۲۳ میلادی کشته اند که بالاترین میزان در سالیان اخیر است. ۱۴ اسرائیلی در جریان حملات فلسطینیان کشته شده اند که هفت تن از آنان در جریان تیراندازی در خارج از کنیسه‌ای در شرق بیت المقدس در ماه ژانویه کشته شدند.

نزدیک به دو دهه از آخرین انتفاضه فلسطین می‌گذرد. ناظران می‌گویند علیرغم آن که پویایی و روند تحولات و شرایط تغییر کرده اصول اساسی یکسان و بدون تغییر باقی مانده است: اشغال، ناامیدی و خشونت بی امان.

"طحانی مصطفی" کارشناس گروه بین المللی بحران می‌گوید: "در سراسر کرانه باختری ناامیدی و ناامیدی گسترده عمومی وجود دارد. این موضوع باعث می‌شود قیام بعدی فلسطینیان خونین‌تر و بسیار پراکنده‌تر باشد".

در کوچه‌های رو به زوال نابلس و اردوگاه‌های آوارگان مجاور آن عزاداران هفته گذشته برای ستایش کشته‌شدگان گردهم آمدند: شش مبارز که اکثر آن در دهه دوم زندگی شان بودند و دست کم چهار غیر نظامی از جمله یک پسر ۱۶ ساله.

ابوذراع می‌گوید: "ما راه خود را انتخاب کرده ایم. راه برگشتی وجود ندارد". ابوذراع می‌گوید که گروه‌های مسلحی که در حال ظهور هستند به صورت غیر متمرکز عمل می‌کنند، اما زمانی که ارتش اسرائیل به نابلس حمله کردند جنگجویان جنین به کمک جنگجویان فلسطینی در نابلس آمدند. با آرام شدن اوضاع پس از حمله یک گردان جدید در طولکرم تاسیس خود را در تیک تاک و تلگرام اعلام کرد.

نیرو‌های دفاعی اسرائیل در بیانیه‌ای اعلام کردند که "یک واقعیت عملیاتی پیچیده" در کرانه باختری در جریان است و هر روز با شورش‌های خشونت آمیز و اقدامات تروریستی از جمله "دستگاه‌های انفجاری، کوکتل مولوتف و پرتاب سنگ" مواجه می‌شوند. در تمام این مدت یک بحران جانشینی بر سر این که چه کسی جایگزین "محمود عباس" رئیس ۸۷ ساله سالخورده و بیمار تشکیلات خودگردان فلسطینی می‌شود در حال شکل گیری بوده است.

مصطفی می‌گوید: "آن چه این گروه‌های منشعب را متحد می‌کند ناامیدی آنان از پایان اشغالگری اسرائیل و رهبری تقسیم شده و چند پاره فلسطینی است".

نسل جدید

طی یک سال گذشته در نابلس و جنین که سال هاست نقاط داغ و حساس مبارزه بوده‌اند گروه‌های جدیدی مانند "لانه شیرها" و "گردان بالاتا" طرفدارانی را در خیابان‌ها و رسانه‌های اجتماعی جمع آوری کردند. آنان در جریان حملات با نیرو‌های ارتش اسرائیل می‌جنگند و به سوی سربازان اسرائیلی در ایست‌های بازرسی تیراندازی می‌کنند. هم چنین، آنان به اسرائیلی‌ها در شهرک‌های یهودی نشین و داخل اسرائیل حمله می‌کنند.

آنان الهام بخش سایر فلسطینیان هستند. در ماه ژانویه گذشته پنج دوست از اردوگاه آوارگان عقبه جبر در اریحا یک سلول مسلح تشکیل دادند شهری که معمولا خواب آلود بوده و سنگر تشکیلات خودگردان فلسطین و جریان غالب ان یعنی فتح به شمار می‌رود.

این مردان جوان که چهار نفر از آنان با یکدیگر خویشاوند هستند و در دهه دوم عمرشان به سر می‌برند و در ارتباط با حمله و تیراندازی نافرجام به سوی رستورانی در نزدیکی یکی از شهرک‌های یهودی‌نشین تحت تعقیب قرار گرفتند. اقوام آنان می‌گویند این پنج دوست اغلب در مورد "شهادت و مقاومت" در برابر اشغال صحبت می‌کردند.

اسرائیل طی یک تعقیب و گریز ۱۰ روزه برای یافتن آنان اریحا را در حالت قرنطینه قرار داد و ایست‌های بازرسی ایجاد کرد که باعث توقف رفت و آمد شد. ارتش اسرائیل در روز هشتم در تاریخ ۴ فوریه بزرگترین حمله در چند دهه اخیر را به آن اردوگاه انجام داد. ساکنان می‌گویند که در تاریکی شب سربازان به مردان دستور دادند که زیر باران برهنه شوند و ده‌ها تن از اعضای خانواده‌های بزرگ را بازداشت کردند.

مبارزان فرار کردند. این تهاجم مانند بسیاری از موارد پیش از آن مردم محلی را عصبانی کرد.

عقبه جبر یکی از ۱۹ اردوگاه آوارگان در کرانه باختری است که برای فلسطینیانی که در سال ۱۹۴۸ میلادی گریخته یا مجبور به ترک خانه‌های خود شده بودند ساخته شده است. با این وجود، نظرسنجی‌ها نشان می‌دهند که بخش عمده آنان از راه حل تشکیل دو کشور ناامید شده اند.

شهرک‌ها و پاسگاه‌های کشاورزی اسرائیل که بر اساس قوانین بین المللی غیرقانونی هستند اکنون بر بخش اعظم کرانه باختری تسلط دارند. فلسطینیان در آنجا تحت حاکمیت نظامی هستند و هیچ چاره سیاسی‌ای پیش روی خود نمی‌بینند. تشکیلات خودگردان فلسطین در ۱۷ سال گذشته انتخاباتی برگزار نکرده در حالی که حماس گروه شبه نظامی اسلامگرای فلسطینی نوار غزه را کنترل می‌کند.

نیرو‌های اسرائیلی در نهایت در تاریخ ۶ فوریه بار دیگر به اریحا حمله کردند. آنان هر پنج مبارز فلسطینی که در یک کلبه پنهان شده بودند را کشتند. ساعاتی بعد پرچم‌های حماس و فتح بر سر در خانه کشته شدگان به اهتزاز درآمد. واقعیت آن است که بدون راه حل سیاسی هیچ نقطه‌ای از فلسطین ساکت نخواهد ماند.

جدول زمانی

"جمال تیراوی" قانونگذار فلسطینی عضو فتح از اردوگاه آوارگان بالاتا می‌گوید که شناخته شده‌ترین گروه از گروه‌های تازه تاسیس "لانه شیرها" است که کار خود را در شهر قدیمی نابلس در میان مردان جوان ناراضی که بسیاری از اعضای خانواده‌های آنان عضو فتح بودند آغاز کرد.

او می‌گوید: "پس از نماز جمعه مردم کمک‌های خود را به رزمندگان تقدیم کردند. پس از مدتی جهاد اسلامی و حماس نیز حمایت مالی به آنان ارائه دادند".

"مهدی شرقاوی" سخنگوی جهاد اسلامی در جنین می‌گوید: "لانه شیر‌ها از چندین گروه پول می‌گیرد، اما در نهایت به هیچ سازمان سیاسی‌ای تعلق خاطر ندارد". در طول سال گذشته اسرائیل اعضای کلیدی لانه شیر‌ها را کشته است.

با این وجود، سلول‌های جدید به شکل گیری ادامه می‌دهند و هنگامی که لانه شیر‌ها در رسانه‌های اجتماعی برای اعتصاب یا تظاهرات فراخوان می‌دهند بسیاری از فلسطینیان از آنان پیروی می‌کنند.

شرقاوی می‌گوید صرف تمرکز آن گروه بر مبارزه با اسرائیل آن را برای جوانان فلسطینی که ایمان خود را به روند‌های سیاسی از دست داده اند جذاب می‌کند. فتح در اواخر انتفاضه دوم در اواسط دهه ۲۰۰۰ میلادی به طور رسمی شاخه مسلح خود گردان‌های شهدای الاقصی را منحل کرد.

با این وجود، برخی از مبارزان سابق دوباره و به صورت مستقل از رهبری آن جریان اسلحه به دست گرفته اند. "ابومجاهد" که نام مستعار یکی از آن مبارزان است می‌گوید: "اعضای نسلی که هر روز شاهد ارتکاب جنایت توسط اسرائیلی‌ها هستند و هیچ محافظتی از فلسطینیان را نمی‌بینند به این نتیجه می‌رسند که باید دوباره قیام را آغاز کرد".

قیام بعدی

"محمد جبارین" ۵۴ ساله از اعضای فتح که اخیرا پسر ۲۶ ساله اش که از گردان جنین وابسته به جهاد اسلامی بود را در جریان تیراندازی اسرائیلی‌ها از دست داده می‌گوید: "جنبش‌های ملی پیش‌تر سیاسی بودند، اما امروز به مقاومت تبدیل شده اند".

او می‌گوید: "از نسل جوان امروز چه انتظاری دارید نسلی که از وقتی چشم باز کرد هجوم را دید. نیرو‌های ارتش اسرائیل وارد خانه می‌شدند و پدران و برادران این فرزندان را به شهادت می‌رساندند".

"مجد اویس" ۱۷ ساله دانش آموز است. در خانواده او را "دکتر" صدا می‌زنند؛ حرفه رویایی اش. با این وجود، او می‌داند رویا‌ها در سرزمین‌های اشغالی چه می‌شوند.

او می‌گویند: "اِشغال ما را از همه چیز باز می‌دارد". هنگام صحبت هایش صدای گلوله آمد. او تکان نخورد. او با اشاره به شبه نظامیانی که عملا به محافظان اردوگاه تبدیل شده اند گفت: "آموزش است". گشت‌های شبانه روزی و زنگ خطر برای آمادگی در برابر تهاجم اسرائیلی ها.

اویس به‌عنوان یک فلسطینی معتقد است که وظیفه دارد مقاومت کند. او قصد دارد به تحصیلات خود ادامه دهد اگرچه برخی از همسالان اش پیش‌تر یا کشته شده یا بازداشت شده اند. خانواده او در نزدیکی گورستانی که مبارزان در آن دفن شده‌اند و کافه‌ای که مبارزان در آن رفت و آمد می‌کنند مشغول زندگی هستند.

bato-adv
bato-adv
bato-adv