کارشناسان معتقدند بیشترین میزان افزایش قیمت، یعنی رشد ۷۰ درصدی نرخ خودرو در درب کارخانه به خودروهایی میرسد که اختلاف قیمت بیشتر از ۵۰ درصد با بازار داشته باشد.
با ورود مجدد شورای رقابت به بحث قیمتگذاری و منتفیشدن عرضه خودرو در بورس کالا، قرار است سال آینده قیمت خودرو ۳۰ الی ۷۰ درصد افزایش پیدا کند. اما واکنش بازار به این افزایش چه خواهد بود؟
به گزارش تجارتنیوز، اواخر سال گذشته بود که قیمت خودرو در درب کارخانه ۱۸ درصد افزایش یافت. در آن نوبت از افزایش قیمت محصولات خودروسازان گفته شد که این اقدام برای کاهش زیاندهی خودروسازان انجام شد. این در حالی بود که قیمتگذاری دستوری یکی از عوامل اصلی زیان خودروسازان داخلی شناخته میشد.
برای آزادسازی قیمتها وزارت صمت خودروسازان را موظف به عرضه خودرو در بورس کالا کرد. عرضه خودرو در بورس کالا میتوانست قدمی باشد برای رهایی خودروسازان از قیمتگذاری دستوری. اما به نظر میرسد این طرح نیز پاسخگوی مشکلات صنعت خودروسازی کشور نبود و این طرح نیز منتفی شد.
حال پس از گذشت بیش از یک سال، شورای رقابت مجدداٌ وارد بحث قیمتگذاری شده است و قصد افزایش قیمتها را دارد. در ابتدا زمزمههایی مبنی بر افزایش ۳۰ الی ۸۰ درصدی یا پنج الی ۱۰۰ درصدی قیمت خودرو به گوش میرسید. اما حال وزارت صمت اعلام کرد که این افزایش قیمت خودرو در درب کارخانه به چه میزان است و چه زمانی اجرایی میشود.
آنگونه که منوچهر منطقی، معاون صنایع حمل و نقل وزارت صمت در نشست خبری امروز اعلام کرد، قیمت خودرو در درب کارخانه بین ۳۰ الی ۷۰ درصد افزایش پیدا میکند.
او در این رابطه بیان کرد: افزایش قیمت خودروهای کارخانه در سال آینده اعمال میشود.
در این میان، این مساله مطرح میشود که افزایش ۳۰ الی ۷۰ درصدی قیمتها به چه شیوهای اجرا خواهد شد؟
کارشناسان معتقدند که قیمت تعدادی از محصولات خودروسازان تفاوت چندانی با بازار آزاد ندارند. در نتیجه در کل نباید با افزایش قیمت همراه شوند. اما همانگونه که وزارت صمت اعلام کرد، حداقل افزایش قیمتها ۳۰ درصد است و خودروهایی که به نسبت با قیمتی واقعی در درب کارخانه به فروش میرفت نیز حداقل با ۳۰ درصد افزایش قیمت همراه میشوند.
حال کارشناسان معتقدند بیشترین میزان افزایش قیمت، یعنی رشد ۷۰ درصدی نرخ خودرو در درب کارخانه به خودروهایی میرسد که اختلاف قیمت بیشتر از ۵۰ درصد با بازار داشته باشد.
سوال دیگری که در این بین مطرح میشود این است که بازار چه واکنشی به این افزایش قیمت نشان خواهد داد؟
سال گذشته که قیمت خودرو در درب کارخانه ۱۸ درصد افزایش یافت، بازار بلافاصله واکنش نشان داد و قیمتها روند صعودی به خود گرفتند. البته باید به این نکته نیز اشاره کرد که در ادامه سال عواملی، مانند تورم، نوسانات ارزی، ممنوعیت واردات خودرو و خبردرمانیهای متعدد قیمت خودرو را بیش از پیش با افزایش همراه کرد.
برخی معتقدند که نرخ خودرو در بازار آزاد همگام با اعمال طرح افزایش قیمتها در درب کارخانه شروع به بالا رفتن میکند. البته برخی دیگر نیز معتقدند که بازار خودروی کشور دیگر کششی برای افزایش قیمت ندارد. چراکه خودرو تاکنون با افزایش قیمت کافی همراه شده است. این دسته از افراد معتقدند که این افزایش قیمت تاثیر زیادی بر بازار نخواهد داشت. زیرا هنگامی که قیمتها واقعی شوند، تقاضای کاذب کاهش مییابد و در نتیجه قیمتها نیز پایین میآیند.