فرارو- مارک وینستاین یکی از رهبران فکری پیشرو در عرصه فناوری و متخصص حریم خصوصی و به عنوان یکی از مخترعان نظری شبکههای اجتماعی شهرت جهانی دارد. او هم چنین بنیانگذار شبکه اجتماعی "می وی" (Me We) بود که در جولای ۲۰۲۲ میلادی آن را ترک کرد. نام وینستاین به عنوان یکی از "۸ ذهن برتر در حریم خصوصی آنلاین" رتبه بندی شده است.
به گزارش فرارو به نقل از فاکس نیوز، هوش مصنوعی جهان را در برگرفته است. از زمانی که Open AI چت جی پی تی (Chat GPT) را در نوامبر ۲۰۲۲ میلادی راه اندازی کرد آن اپلیکیشن بلافاصله به سریعترین برنامه در حال رشد در تاریخ وب تبدیل شد و ظرف مدت دو ماه از مرز ۱۰۰ میلیون کاربر فعال ماهانه گذشت. این یک مسابقه به اصطلاح تسلیحاتی هوش مصنوعی بین مایکروسافت (که میلیاردها دلار در چت جی پی تی سرمایه گذاری کرد)، گوگل (که رقیب چت جی پی تی را با نام "بارد" در تاریخ ۲۱ مارس راه اندازی کرد) و سایر غولهای فناوری که برای برتری هوش مصنوعی رقابت میکنند از جمله "بایدو" شرکت رسانهای چینی میباشد.
در حالی که این انفجار فناوری میتواند مزایای قابل توجهی از جمله پیشرفتهای علمی ایجاد کند، اما نشان دهنده پایان تفکر انتقادی آن گونه که ما پیشتر میشناختیم نیز میباشد. تفکر انتقادی یک مهارت انسانی است که از دوران کودکی شروع میشود و به طور تجربی در زندگی ما رشد کرده و تبدیل به فیلتر شخصی و دائما پالایش کننده برای نظرات، افکار، تصمیمات، روابط، عادات و در کل همه چیز میشود.
در آستانه مشاهده نسل کاملی از جوانان و نسلهای آینده هستیم که در پرورش این مهارت حیاتی آسیب اساسی خواهند دید. آنان در عوض برای هر کاری که به اندکی تفکر تحلیلی نیاز دارد به هوش مصنوعی وابسته خواهند بود، زیرا در ظرف مدت چند ثانیه میتواند پاسخهایی منسجم، به طور قابل توجهی انسان مانند و منحصر به فرد برای هر پرسش یا درخواستی ایجاد کند.
حتی دانش آموزان دبستانی نیز از هوش مصنوعی استفاده میکنند. پیش از چت جی پی تی کودکان عصر مدرن گوگل و وب را در اختیار داشتند، اما باز هم باید تحقیق میکردند و اطلاعات را از نتایج متعدد فیلتر میکردند که نیاز به تفکر انتقادی داشت. اکنون چت باتهای هوش مصنوعی این اندیشناکی را منسوخ کردهاند.
در تاریخ ۲۷ فوریه "اسنپ چت" که بیش از ۳۰۰ میلیون کاربر ۱۳ تا ۲۴ ساله در سراسر جهان دارد چت بات خود را با پشتیبانی از سوی چت جی پی تی معرفی کرد.
کاربران اکنون یک "دوست" هوش مصنوعی دارند که میتوانند ۲۴ ساعته به آن وابسته باشند دوستی که هرگز از آنان انتقاد نمیکند یا با آنان بحث نخواهد کرد.
همان طور که فیس بوک و دیگر غولهای رسانههای اجتماعی به زودی با چت باتهای هوش مصنوعی خود دنبال خواهند کرد ما شاهد رشد عاطفی و مهارتهای ارتباط بین فردی نسلهای آینده به طور غیر قابل بازگشتی خواهیم بود. یک توسعه دهنده در Git Hub اخیرا راهی برای ادغام چت جی پی تی در واتس آپ ارائه کرده به طوری که افراد میتواند از چت بات هوش مصنوعی برای پاسخ دادن به متنهای دوستان خود استفاده کنند.
یک روزنامه نگار نشریه "بیزینس اینسایدر" گزارش داد که از چت جی پی تی برای تولید متن و پاسخ به مسابقات خود در برنامههای دوستیابی استفاده کرده است. به زودی این موضوعی غیرعادی نخواهد بود که دو چت بات از طرف همتایان انسانی خود با یکدیگر چت یا معاشقه کنند. انسانها ممکن است بدون یادگیری توسعه هوش هیجانی یا مهارتهای مکالمه به زودی به پهپادهای بی فکری تبدیل شوند که تنها عملکردشان فشار دادن دکمه "ارسال" است. طبق نظرسنجی انجام شده توسط مجله اینترنتی Intelligent در ماه ژانویه (تنها دو ماه پس از راه اندازی چت جی پی تی) ۳۰ درصد از دانشجویان از چت جی پی تی در انجام تکالیف نوشتاریشان استفاده کرده بودند و ۶۰ درصد از آن دانشجویان در انجام بیش از نیمی از تکالیف خود از چت جی پی تی استفاده کردهاند.
"سام آلتمن مدیر عامل هوش مصنوعی Open میگوید: "این فناوری به قدری سریع در حال پیشرفت است که تشخیص موفقیت آمیز سرقت ادبی هوش مصنوعی اساسا غیر ممکن شده است".
پیش از آن که جوانان کنونی ما وارد محیط کار شوند هوش مصنوعی در آنجا مستقر خواهد بود. در تاریخ ۱۶ مارس مایکروسافت ۳۶۵ Copilot خود را معرفی کرد و هوش مصنوعی را به Word، Excel، PowerPoint، Outlook و Teams نمود. در تاریخ ۱۴ مارس گوگل "عصر جدیدی برای هوش مصنوعی و Google Workplace" را اعلام کرد و توضیح داد که هوش مصنوعی را در Google Docs ،Gmail ،Google Sheets و Google Slides قرار خواهد داد.
این فناوری ایمیلها و اسناد شما را به طور خودکار تکمیل میکند، نامههای پوششی و مقالات را برای شما مینویسد، و خیلی کارهای دیگر را انجام میدهد و به زودی جایگزین اکثر نیازها برای کار متفکرانه میشود.
در حالی که هوش مصنوعی در راه تبدیل شدن به پدیدهای بسیار باهوشتر از انسان است، اما در واقع یک دروغگوی ناخواسته و در عین حال مکرر است. بینگ ساخته مایکروسافت اخیرا چت جی پی تی را پیاده سازی کرده و نشان داده که پاسخهای اشتباه را ارائه میدهد و با اطمینان دروغهایی را به اشتراک میگذارد که اکنون به عنوان "توهم" شناخته شدهاند. در یکی از این موارد چت جی پی تی بینگ ادعا کرد که از کارمندان مایکروسافت از طریق وب کم روی لپ تاپ آنان جاسوسی کرده است.
دیپ فیکهای تولید شده توسط هوش مصنوعی (ویدئوها یا تصاویری که به صورت دیجیتالی تغییر یافته اند و به طور کاذب معتبر به نظر میرسند) به طور فزایندهای پیچیدهتر میشوند و تشخیص آن دشوار است. دیپ فیکها میتوانند به سرعت میلیونها بازدید را در رسانههای اجتماعی کسب کنند، بینندگان بی شماری را فریب دهند و ما را در حالتی گیج کننده و ناتوان از رمزگشایی واقعیت از داستان رها کنند.
این فناوری با سرعت تصاعدی و هشدار دهنده به پیشرفت خود ادامه میدهد. در تاریخ ۱۴ مارس تنها چند ماه پس از راه اندازی اولیه چت جی پی تی Open AI برنامه چت جی پی تی -۴ را راه اندازی کرد. زمانی که از آن در آزمون وکالت استفاده شد گزارش شده بود که جی پی تی -۴ بسیاری از آزمایشها را در ۱۰ درصد بالای گروه تکمیل کرد در حالی نسخه اصلی چت جی پی تی اغلب این کار را در ۱۰ درصد پایینتر به پایان میرساند.
حال فرض کنید زمانی که به جی پی تی – ۵ یا جی پی تی -۷ یا جی پی تی -۱۰۰ برسیم چه رخ خواهد داد؟ با تسلیم شدن به هوش برتر ظاهرا هوش مصنوعی افراد به زودی برای تصمیم گیری به چت باتهای مبتنی بر هوش مصنوعی مراجعه میکنند، از آن میخواهند در این باره که چه برنامهای را تماشا کنند، کجا زندگی کنند، چه شغلی را انتخاب کنند، با چه کسی ازدواج کنند و به چه کسی رای دهند به آنان مشاوره دهد. این وضعیت چه چیزی را برای دموکراسی نشان میدهد؟ درود و تعظیم به ارباب هوش مصنوعی و نوعی پذیرش رفتار دیکتاتورمابانه برای زندگی همگان.
هوش مصنوعی خنثی نیست و نمیتواند باشد. این فناوری اکنون توسط شرکتهایی مانند گوگل، مایکروسافت، متا و دیگران هدایت میشود. مدیران و توسعه دهندگان این شرکتها در آزمایش و تنظیم دقیق چت باتهای شان به همراه تنظیم قوانین مشارکت دارند. هر تصمیمی که توسط صاحبان و توسعه دهندگان آن اتخاذ میشود ورودیها و خروجیهای دادههای هوش مصنوعی را در جهت خاصی چه عمدی چه سهوا هدایت میکند.
صرفنظر از جهتگیری سیاسی شما همه ما در معرض تعصبات ذاتی ساخته شده توسط صاحبان هوش مصنوعی خواهیم بود. اگر ما برای انجام تفکر انتقادی خود به هوش مصنوعی وابسته باشیم در حالی که سازوکارهای تفکر انتقادی خود دارای سوگیریهای برنامه ریزی شده است در این صورت دو چندان گرفتار مشکل خواهیم بود.
انگیزه سودورزانه شرکتهایی که این فناوری را دارند و یا آن را اداره میکنند آنان را وادار میسازد تا با بیشترین سرعت ممکن حرکت کنند. برای کنترل این فناوری پیش از آن که خیلی دیر شود تنظیم قوانین فوری لازم است. راه حلهایی وجود دارد که میتواند کمک کند و اکنون زمان ایجاد آن است.
یک راه حل ایجاد کمیسیونی نظارتی جدید متشکل از کارشناسان هوش مصنوعی و اخلاقی برای نظارت محتاطانه و قابل اجرا میباشد. راه دوم در امریکا در سطح فدرال وضع مقررات تازهای است که به شفافیت کامل تمام چت باتهای هوش مصنوعی نیاز دارد چه در زمینه منابعی که سیستمهای هوش مصنوعی از آن دادهها را جمعآوری میکنند و چه در زمینه قوانین خاصی که وضع شده اند.
راه حل سوم آن است که تمام محتوای تولید شده توسط چت باتهای مبتنی بر هوش مصنوعی به صورت داوطلبانه یا در صورت نیاز از طریق دستور به این صورت شناسایی شوند. امکان جاسازی "واترمارک" پنهان در مدلهای زبان بزرگ مورد استفاده توسط این سیستمهای هوش مصنوعی وجود دارد که به رایانهها کمک میکند تشخیص دهند که آیا محتوا توسط هوش مصنوعی ایجاد شده یا خیر.
این راه حلها همه چیز را حل نمیکنند، اما گامهایی حیاتی هستند که اکنون میتوان آن را اجرا کرد. انتشار چت جی پی تی و ابزارهای مشابه آن بسیار جلوتر از ارزیابیهای مربوط به ظرفیت بالقوه آسیب رسانی آن برنامهها بوده است و با مهارت شناختی لازم در زندگی به نام تفکر انتقادی در تلاقی است. مواقعی وجود دارند که نهادهای حاکم باید فورا وارد عمل شوند تا فناوری فراری را اصلاح کنند. اکنون ما در چنین زمانی قرار داریم.