آش گندم یکی از انواع آشهای سنتی و خوشمزه ایرانی است که گندم از مواد اصلی تشکیل دهنده آن به شمار میرود و به همین دلیل بسیار مقوی است.
فراروـ آش یکی از غذاهای محبوب و سنتی ایرانی است. آشها انواع مختلفی دارند که در نقاط گوناگون کشور با روشهای متفاوتی تهیه میشوند. آش بهویژه در ماه رمضان یک غذای پرطرفدار و مقوی برای سفره افطار است. آش گندم یکی از انواع آشهای خوشمزه و سنتی ایرانی است که به دلیل داشتن گندم و حبوبات بسیار مقوی و پر خاصیت است و برای سفره افطار یک غذای مفید و خوشمزه محسوب میشود.
در ادامه این مطلب طرز تهیه آش گندم همراه با نکات مهم و فوت و فنهای مربوط به تهیه این آش خوشمزه تقدیم به شما کاربران گرامی خواهد شد.
گندم پوست کنده: ۲ لیوان
سبزی آش خرد شده: ۱ کیلو
عدس: ۱ لیوان
لوبیا چیتی: ۱ لیوان
لوبیا قرمز: نصف لیوان
نخود: نصف لیوان
پیاز: ۴ عدد
سیر: ۱۰ حبه
نمک، فلفل سیاه، زردچوبه: به میزان لازم
نعناع خشک: ۲ قاشق غذاخوری
پیاز داغ عطر و طعم بسیار خوبی به آش میدهد؛ اما نکته مهم این است که پیاز داغ باید کاملاً ریز و خشک باشد. برای داشتن یک پیاز داغ پودری و خشک پیاز را به صورت نازک برش بزنید؛ سپس در روغن فراوان که از قبل داغ شده است، سرخ کنید. به این نکته توجه داشته باشید که پیاز باید در روغن شناور باشد؛ بنابراین نباید حجم زیادی از پیاز را در یک مرحله اضافه کنید. بعد از اینکه پیاز سرخ شد، آن را روی توری قرار دهید تا روغن اضافی آن کاملاً گرفته شود. سپس روی سینی پهن کنید. دوباره که این فرآیند را انجام دادید، پیازهای جدیدی را که سرخ کردید، روی پیاز داغهای قبلی نریزید؛ چون باعث روغنی شدن قبلیها میشود. علاوهبر این باعث میشود که حالت خمیری پیدا کنند.
سبزی آش یکی از مهمترین موادی است که در پخت انواع آش مورد استفاده قرار میگیرد. هرچند بسیاری از افراد تصور میکنند که حبوبات اصلیترین ماده به کار رفته در آش است، حقیقت این است که عطر و طعم آش عمدتاً از سبزیجات استفاده شده در آن تأمین میشود؛ بنابراین هر چه سبزی آش شما تازهتر و خوش عطرتر باشد، غذای شما هم خوشمزهتر خواهد شد. سبزی آش شامل تره، گشنیز، جعفری و برگ اسفناج یا چغندر به میزان مساوی است. توجه داشته باشید که سبزی آش را نباید خیلی درشت خرد کنید. بعضیها به هوای آش سبزیها را خیلی درشت خرد میکنند که درنهایت ظاهر زیبایی ندارد. سبزی آش باید کمی درشتتر از سبزی خورشتی خرد شود.
گندم یکی از غلات مغزی است که از قدیم برای ایرانیان نشانه برکت و فراوانی بوده است. گندم پوست کنده همان دانه گندم است که پوسته بیرونی آن را جدا کردهاند و به صورت کشیده و زرد رنگ است. برای تهیه آش گندم حتما لازم است که از گندم پوست کنده استفاده کنید.
۱ ـ برای شروع کار ابتدا حبوبات را به مدت ۱۲ ساعت خیس کنید. برای خیس دادن گندم ۲ ساعت زمان کافی است و عدس نیازی به خیس دادن ندارد. بعد از اینکه حبوبات خیس خورد، آن را آبکش کنید و هر کدام از حبوبات را به صورت جداگانه بپزید تا کاملا پخته شوند.
۲ ـ گندم را به صورت جداگانه داخل قابلمه بریزید و آب سرد و کمی نمک را به آن اضافه کنید. اجازه بدهید گندم به مدت یک ساعت بپزد و لعابی شود؛ سپس حبوبات پخته و سبزی آش را به قابلمه گندم پخته اضافه کنید و حدود یک ساعت زمان بدهید تا سبزی آش با شعله کم بپزد و آش جا بیفتد.
۳ ـ در مرحله آخر پیاز داغ و سیر داغ را همراه با نمک، زردچوبه و فلفل سیاه و نعناع داغ به قابلمه آش اضافه کنید و نیم ساعت دیگر زمان بدهید تا آش به روغن بیاید و کاملا جا بیفتد. در این مرحله آش گندم خوشمزه و مقوی شما آماده است که میتوانید آن را داخل ظرف سرو بکشید و روی آش را با پیاز داغ و نعناع داغ تزیین کنید، نوش جان.
نکته
این آش به دلیل داشتن گندم بسیار لعابی است؛ بنابراین در طول مدت پخت آش سر قابلمه را نگذارید تا آش شما سر نرود.