انتخاب درست روش تحقیق به احتمال زیاد تحت تاثیر بسیاری از موارد است: دیدگاه همکاران، رویکرد سازمان، باورهای سرپرست یا استاد و تجربه شخصی.
فرارو- انتخاب روش تحقیق به احتمال زیاد تحت تاثیر بسیاری از موارد است: دیدگاه همکاران، رویکرد سازمان، باورهای سرپرست یا استاد و تجربه شخصی.
به گزارش فرارو، هیچ پاسخ درست یا اشتباهی برای انتخاب روش تحقیق وجود ندارد. با این وجود روش انتخابی میتواند پاسخی برای پرسش پژوهش باشد.
اهداف اصلی از بیان روش تحقیق آن است که به گونهای دقیق، چگونگی انجام پژوهش، گزارش شود تا خواننده بتواند آن را تکرار کند و هم چنین، درباره اعتبار نتایج قضاوت کند؛ بنابراین در یک تحقیق باید همه مراحل اجرا، از جمله آزمودنی ها، ابزارهای پژوهش، طرح پژوهش، روش اجرا و روش تحلیل دادهها را توصیف کنید.
پژوهش پایهای میتواند زمینه تحقیق کاربردی را فراهم آورد. پژوهشهای کاربردی دارای جنبه عملی و مستقیما متوجه حل مشکلات جامعه و بشریت میباشند. پژوهش بنیادی اهداف شخصی و یا تجاری ندارد و در آن تلاش میشود تا دانش و نظریهها به شکل عام و خاص توسعه پیدا کند و کاربرد علم آنی و دستاوردهای پژوهش مورد نظر نمیباشند.
پژوهش کاربردی یک نوع پژوهش است که در راستای عمل و نیازهای جوامع و بشریت به انجام میرسد. این نوع پژوهش در مقابل روش بنیادی و پایهای قرار دارد. یعنی هر پژوهش کاربردی نیازمند پیش زمینه ای، چون پژوهش بنیادی است. اما اینگونه نیست که هر پژوهش بنیادی لزوما کاربردی باشد. همچنین این نوع پژوهش خود دارای انواعی است که به عقیده برخی پژوهش تطبیقی (Comparative research) در ذیل آن قرار میگیرد. این نوع از پژوهش به بررسی دلایل ضعف روحیه کار گروهی بین کارگران سازمان و ارایه راه کار میپردازد.
بنا به تعریف سازمان همکاری اقتصادی و توسعه، تحقیق و توسعه به «کار خلاقانه ای» اطلاق میشود که به طور سیستماتیک انجام میشود تا به دانش موجود بیفزاید و این دانش را برای ابداع کاربردهای تازه به کار ببرد. دستهبندی فعالیتهای تحقیق و توسعه در مجموع شامل دو مدل اصلی میشود. در یک مدل، وظیفه اصلی یک گروه تحقیق و توسعه، توسعه و دستیابی به محصول جدید است؛ در مدل دیگر، وظیفه اصلی گروه تحقیق و توسعه عبارت است از، ساخت و کشف دانش نوین پیرامون عناوین علمی و فناورانه به منظور توسعه محصولات، پروسهها و خدمات ارزشمند و جدید.
شناسایی نیاز یا پیدایش اندیشه ها، آفرینش، طراحی، تولید و معرفی یک محصول یا فرایند جدید. هدف اصلی نظریهپردازی یا نظریه آزمایی نیست.
این روش به ارزشگذاری درباره فواید اجتماعی، مطلوب بودن یا موثر بودن یک فرایند، محصول، یا برنامه میپردازد و به کاربرد یافتههای خود توجه دارد. این شیوه از تحقیق اغلب با توصیههایی در باب اقدامات سازنده همراه میباشد و در پی یافتن قوانین کلی و قابل گسترش در سایر موقعیتها نمیباشد.
تحقیقات ارزیابی فرایندی جهت جمع آوری، تجزیه و تحلیل اطلاعات برای تصمیم گیری است.
در این نوع تحقیق هدف بررسی ویژگیهای یک جامعه آماری است و بیشتر تحقیقهای مدیریت از این نوع میباشد. در پژوهش پیمایشی پارامترهای جامعه بررسی میشوند. در اینجا پژوهشگر با انتخاب نمونهای که از جامعه آماری است به بررسی متغیرهای تحقیق میپردازد.
برخی از متغیرهایی را که تصور میشود با یک متغیر پیچیده عمده مرتبط هستند ارزیابی میکند. در این نوع تحقیقات رابطه میان متغیرها بر اساس هدف پژوهش تجزیه و تحلیل میشود. در تحقیقات همبستگی اگر هدف پیش بینی متغیرهای وابسته بر اساس متغیرهای مستقل باشد به متغیر وابسته متغیر ملاک و به متغیر مستقل متغیر پیش بین اطلاق میشود. همچنین وجه تمایز تحقیق همبستگی با تحقیق آزمایشی در این است که در اینجا متغیرهای مستقل دستکاری نمیشوند.
تحقیق تجربی یا آزمایشی را میتوان یکی از دقیقترین و کارآمدترین روشهای تحقیق دانست که برای آزمون فرضیهها مورد استفاده قرار میگیرد هدف این تحقیق بررسی تأثیر محرک ها، روشها و یا شرایط خاص محیطی بر روی یک گروه آزمودنی است. از ویژگیهای روش تجربی این است که علاوه بر دستکاری یا مداخله در متغیرها (Manipulation or Intervention) و کنترل شرایط (control) نتایج بدست آمده را در مورد گروهی که به شکل (Randomization) تصادفی انتخاب شدهاند، مورد مشاهده قرار میدهد.
در این تحقیق، پژوهشگران جهت کشف روابط علت و معلولی یک یا چند گروه را به عنوان گروه تجربی تحت شرایط خاص قرار میدهند و نتایج را با گروه و یا گروههای شاهد یا گواه که تحت چنان شرایطی بوده اند، مقایسه مینمایند. در تحقیقات آزمایشی، آزمایش کننده در متغیرهای مورد نظر دخل و تصرف میکند و سپس به مشاهده تاثیرات آن در تغییرات متغیر وابسته میپردازد.
روش تحقیق میدانی میتواند روشی برای جمع آوری دادههای کیفی در نظر گرفته شود. در واقع پژوهشگر باید وارد میدان شود تا بصورت طبیعی با مسئله مواجه شود. این روش، به روش مشاهده مشارکتی بسیار نزدیک است. در روش میدانی محقق باید تمام نکات مهم را یاد داشت کند تا بعد از اتمام، آنها را جمع آوری و تجزیه و تحلیل کند.
تحقیق تاریخی با بهره گیری از اسناد و مدارک معتبر انجام میپذیرد تا از این طریق بتواند ویژگیهای عمومی و مشترک پدیدهها و حوادث تاریخی و دلایل بروز آنها را مشخص نماید. به عنوان نمونه تحقیق تاریخی میتواند به بررسی اوضاع و احوال دولتها و نحوه عمل آنها و نوع روابطشان با مردم بپردازد، علت سقوط را بیابد و تشخیص دهد و سپس بر اساس آن نظریه ارائه دهد. این روش شامل تکنیکها و راهکارهایی است که تاریخ نگاران از آنها در استفاده از منابع اولیه و گواههای دیگر بکار میگیرند.
منبع: skillsyouneed