bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۶۲۷۸۶۶

تحلیل مناظره غنی‌نژاد و درخشان؛ چرا وضع ما این است؟

تحلیل مناظره غنی‌نژاد و درخشان؛ چرا وضع ما این است؟

مناظره انجام‌شده بین دکتر غنی‌نژاد و پروفسور درخشان، فارغ از حواشی مختلفی که داشت، آوردگاهی بین دو نظریه بود.

تاریخ انتشار: ۲۳:۲۳ - ۰۵ ارديبهشت ۱۴۰۲

پویا جبل‌عاملی در روزنامه دنیای اقتصاد نوشت:  مناظره انجام‌شده بین دکتر غنی‌نژاد و پروفسور درخشان، فارغ از حواشی مختلفی که داشت، آوردگاهی بین دو نظریه بود. نظریه آقای درخشان با پذیرش آنکه مشکلات اقتصادی ایران ساختاری است، بر آن است که در این ۴۴سال، افرادی که به اندازه کافی «انقلابی» باشند بر سر کار نبودند تا اقتصاد «اسلامی» را به مورد اجرا گذارند. از دید این نظریه، مشکل نه در قوانین مادر و رویکردها و شعارهایی بوده که کشور متکی به آنهاست، بلکه فقدان مجریان «انقلابی» مساله اصلی بوده است.

اولا اگر این نظریه بر آن است که مشکل ساختاری است، چگونه قوانین مادری را که باید رافع موانع ساختاری باشند، بدون ایراد می‌بیند؟ ثانیا چگونه می‌توان این تناقض درونی را حل کرد که وقتی مساله «ساختاری» است، نظریه راه‌حل را در سطح «افراد» می‌بیند؟ و فراتر از این، وقتی با تمام پارامترها و تصفیه‌های مختلف، تعهد مقامات کشور به آرمان‌ها ثابت شده است و همگی خود را «انقلابی» می‌دانسته‌اند، بعد از ۴۴سال ما چطور می‌توانیم در را بر همان پاشنه بچرخانیم که ای مردم، مشکل افرادی هستند که به اندازه کافی انقلابی نیستند و بر شما حاکمند؟

در آن‌سو اما، نظریه آقای غنی‌نژاد بر آن است که مشکل ساختاری را باید در سطح ساخت حقوقی و اقتصادی برطرف کرد. قانون اساسی و به‌ویژه اصول ۴۳ تا ۵۵ آن مشحون از رویکردهایی است که میراث‌دار تفکرات سوسیالیستی و چپ است. بازتولید این رویکرد در سیاستگذاری‌های کشور باعث شده است اقتصاد و رفاه ایرانیان آسیب ببیند و درآمد سرانه هر ایرانی نسبت به سال۱۳۵۶ به مراتب پایین‌تر باشد. به عبارت دیگر نه تنها قوانین مادر با اصولی که جهان مدرن را ساخته در تضاد است، بلکه سیاست‌هایی که کشور بر مبنای آن نیز اداره می‌شود، فارغ از بینشی است که باعث پیشرفت در جوامع دیگر شده است.

پیشرفت و توسعه بدون آزادی انسان‌ها به‌دست نمی‌آید. این انسان آزاد و خلاق است که در بستر رقابت و با عرضه کار خویش در یک بازار آزاد می‌تواند خوشبختی را برای خود و جامعه‌اش به ارمغان آورد. اگر قوانین و ساختارها، اجازه بروز انسان آزاد را بدهد، پیشرفت محقق خواهد شد؛ در غیر این‌صورت دمیدن بر ترقی و قطار پیشرفت تنها نشان دادن تلاشی است که از ابتدا، نهایت آن برای اقتصاد و معیشت مردم معلوم است.

مشاهدات حکایت از آن دارد که هر گاه کشوری اراده کرده و استراتژی‌های خود را با اولویت اقتصاد پیش برده به‌گونه‌ای‌که سیاست خارجی، سیاست داخلی، مباحث امنیتی در ذیل اولویت اقتصادی تعریف شده و در عین حال راه را برای آزادی اقتصادی و نفس گرفتن بازار رقابتی آماده کرده، پیشرفت و تحول رخ داده است. به‌عنوان مثال به چین نگاه کنید. وقتی پس از مائو، اقتصاد در اولویت اول کشور قرار گرفت و سیاست‌های غیراقتصادی نیز خود را با این اولویت وفق داد و در عین حال دولت به سمت آزادی‌های بیشتر اقتصادی رفت، تغییر به‌طور ملموس رخ داد. بر همین اساس بود که دنگ شیائوپینگ رویکرد کلی کشورش را در ابتدای تحول این‌گونه ترسیم کرد: «چین باید با آرامش بنگرد، موقعیت خود را حفظ کند، به آرامی مشکلاتش را حل کند، ظرفیت‌هایش را پنهان کند، برای خودش وقت بخرد و هرگز ادعای رهبری نکند.» آری، مسائل دیگر ذیل اولویت اقتصادی تعریف شد.

اما چین تنها نبود. روسیه و کشورهای بلوک شرق پس از کمونیسم را ببینید. ژاپن پس از جنگ جهانی را دریابید و امروز هند را شاهد باشید. هرچند بسته به میزان آزاد بودن اقتصاد و کشور، پیشرفت محقق خواهد شد. از این روست که ما معتقدیم توسعه چین به‌رغم همه تلاش‌هایش برای ارائه نسخه‌ای تازه از توسعه‌یافتگی، درنهایت محدود خواهد بود.

اینها نمونه‌هایی است که نشان می‌دهد اگر واقعا هدف اقتصادی فوق اهداف دیگر از سوی سیاستگذاران قرار گیرد، آزادی سرلوحه عمل قرار گیرد و اقتصاد کشور جایگاه خود را در زنجیره تامین جهانی دریابد، توسعه به جامعه و رفاه به زندگی مردم لبخند خواهد زد.

از آن‌سو، در یک اقتصاد بسته، منزوی از دنیا و با رویکردهای کل‌گرایانه، هر چند دولت‌ها بیایند و بروند و هر روز کسی خود را انقلابی‌تر از قبلی نشان دهد تا در مسند تصمیم بنشیند، اتفاقی رخ نخواهد داد. اگرچه تا به ابد می‌توان برچسب زد که ساختار کشور لیبرالی است و اقتصاددانان میراث‌دار سرمایه‌داری بر سرکارند که وضعیت چنین است!

ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۸:۳۸ - ۱۴۰۲/۰۲/۰۶
کدام کشور در دنیا انقلابی گری موجب توسعه اقتصادی آنها شده است؟ انقلاب یک فرایند است که طی آن یک نظام جایگزین نظامی دیگر می شود و فردای آن ساز و کار علمی که در همه دنیا متداول است برای توسعه همه جانبه بکار گرفته می شود و مملکت از قواعد کارآمد بدون رانت و با چرخش صحیح نخبگان تبعیت می کند. وقتی ملتی خود را شناخت و کشور در یک محور دمکراتیک قرار گرفت و حقوق عامه بدون تقدم گروه و قوم و زبان خاصی حاکمیت پیدا کرد آنوقت نیازی نیست تا به ابد انقلابی بمانیم نه فیزیک انقلابی داریم نه شیمی انقلابی داریم نه اقتصاد انقلابی و نه طب و نجوم و کشاورزی و نه هرچیز دیگر .سرنوشت ملت را صندوق های آرا به صورت دوره ای مشخص می سازد نه چیز دیگر. و این در دنیای مدرن امروز یک اصل است و نباید با هر نیتی آدرس اشتباهی داد که نتیجه آن شاید برای کوتاه مدت منافع یک گروه را سیراب کند ولی مطمینا مملکتی را ویران خواهد کرد
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۴۵ - ۱۴۰۲/۰۲/۰۶
فرزند اقای استاد درخشان کجاست؟
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۰۸ - ۱۴۰۲/۰۲/۰۶
ایشان به "اقتصاد اسلامی" اعتقاد دارد ولی قادر نیست آن را تعریف کند .شاگردانش در طول دهه های اخیر تمام مسندهای کلیدی اقتصاد کشور را در دست داشته اند و حاصل کارشان همین وضعی است که همه میبینیم . از شاگردان ممتاز او سردار دکتر محسن رضایی با معدل19.5 میباشد.
ناشناس
Australia
۱۵:۰۵ - ۱۴۰۲/۰۲/۰۶
پروفسور درخشان غیر از اتهام انحطاط که حرف دیگه ای نزد!
اما در مورد تحلیل، موافقم، تا زمانی که اولویت کشور، مسائل امنیتی هست و همه چیز از این زاویه دید نگاه میشه، توسعه و رشد اقتصادی ایجاد نخواهد شد
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۰۱ - ۱۴۰۲/۰۲/۰۶
همه بدبختی ها از ناکار آمدی حاکمیت می باشد که مردم را به گروگان گرفته اند
انتشار یافته: ۱۹
امين ميرزائى
Iran (Islamic Republic of)
۰۲:۳۳ - ۱۴۰۲/۰۲/۰۶
حاج مسعودِ درخشان به دوتا سؤالِ من جواب بده بعدش به فکرِ پیاده کردن تزِ انقلابیش بیفته ... اول اين كه چرا بعدِ عزلِ مرحوم منتظری عکسِ ایشونو زده بود تو دفترش به امام انتقاد می کرد !؟ ... دوم ؛ جمشید خان (آقازاده شون)تو اسراییل چکاره بوده چه ربطی به صنایعِ نظامی صهیونیستا داشته !!؟؟ ... اینقده ام امام امام نکنه به خبرنگاراى منتقدم "منحط" نگه ... دمب خروس از جیبشون بیرون زده ... پشتِ صحنه شو میدونم ، خرکچی اوريجينالم هستم كسى نمیتونه خرم کنه !!!!!
ناشناس
United Arab Emirates
۱۸:۱۲ - ۱۴۰۲/۰۲/۰۶
بارک الله تبارک الله مبارک الله
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۶:۵۰ - ۱۴۰۲/۰۲/۰۶
مناظره انجام‌شده بین دکتر غنی‌نژاد و پروفسور درخشان!
بدون شرح!!!!!!!!!!!!!!!!!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۷:۳۹ - ۱۴۰۲/۰۲/۰۶
هم پیشرفت و هم توسعه بدون آزادی فردی بدست می آید. هر که خلافش را گفت، مدل چین را به او نشان دهید.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۷:۴۰ - ۱۴۰۲/۰۲/۰۶
یکی دکتر خطاب میشود و دیگری پرفسور بعد در مناظره پروفسور کم میاره و یکی از عجایب روزگار است البته در بدخت کردن مردم واقعا پرفسور هستند اگر اقا زاده هم جایی رفته باشد که دیگران جرات اسم بردن ان کشور هم را ندارند
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۸:۲۴ - ۱۴۰۲/۰۲/۰۶
احسنت
بسیار کامل جامع بیان کردن
و به زبان بسیار ساده و قابل فهم برای همه
البته اگه بخوان که بفهمن
مازیار
Iran (Islamic Republic of)
۰۸:۴۷ - ۱۴۰۲/۰۲/۰۶
دلیل اصلی این است که ملت خوابند وخودمان هم این وضع را طالبیم ؟.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۸:۵۸ - ۱۴۰۲/۰۲/۰۶
درباره پسر ایشون که در تلاویو هست هم بنویسید
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۱۲ - ۱۴۰۲/۰۲/۰۶
مناظره را دیدم. نکته من آقای درخشان را نمی شناختم. دیدم قبل انقلاب از انگلیس مدرک گرفته است و البته کاری هم با سوابق پسرش در اسراییل ندارم اما نکته بسیار غم انگیز این است که چگونه کسی که میتوانست آزاده باشد و از نظر مادی در ایران یا اروپا بماند و درسش را بدهد و حول محور علم اقتصاد واقعی سیر کند، عنانش را دست سیستمی داده که هر فکری ولو کوتاه میداند نباید داد.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۴۵ - ۱۴۰۲/۰۲/۰۶
علم اقتصاد واقعی؟؟ میشه بفرمایید علم اقتصاد واقعی دقیقا چیه؟ من با اینکه با دکتر درخشان تفاوت فکری دارم اما احترام عمیقی براشون قائل ام
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۴۲ - ۱۴۰۲/۰۲/۰۶
هر دو طرف امیال خود را گفتند نه علت اصلی مشکلات مردم را .
این مشکلاتی که گفتند در زمان پهلوی و قاجار نبود اما وضع کشور در ان زمان هم خوب نبود .
ریسه اصلی مشکلات مردم این است که هر کسی به قدرت می رسد جان و مال و سرنوشت مردم را مال مردم نمی داند

البته مردم هم از حقوق انسانی و اجتماعی خود محافظت و دفاع نکردند . انسان اگر از مال خود محافظت نکند دزد آنرا می دزدد
ناشناس
Canada
۰۹:۴۷ - ۱۴۰۲/۰۲/۰۶
این "پرفسور" عتیقه تا حالا کجا بود؟ "پرفسور مولانا"ی حاج حسین کجاست؟!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۴۲ - ۱۴۰۲/۰۲/۰۶
ادب هم چیز خوبیه. اندازه خودتون رو در نظر دادن در مورد دیگران بدونید. اصلا کی گفته همه باید شبیه شما فکر کنند. ایشون متخصص در زمینه خودشون هستن و میتونن نظر خودشون رو داشته باشن
ناشناس
Romania
۱۱:۲۲ - ۱۴۰۲/۰۲/۰۶
واقعا انسان از شنیدن سخنان این به اصطلاح انقلابی ها به خشم می آید مگر کل ارکان نظام از ابتدا تا انتها در دست همین جنانبان انقلابی نبوده است؟ وقتی هاشمی انقلابی بود ایشان کجا بودند ؟ وقتی میر حسین نخست وزیر بود و اقتصاد را انقلابی اداره میکرد ایشان کجا بودند؟ حالا از زی بته بیرون جهیده و ادعای انقلابی گری می کنند؟
اصلا اگر کشور با همین فرمولهای به اصطلاح غیر انقلابی اداره نمی شد تکلیف اداره کشور چگونه بود؟ آیا جناب ایشان ایده و راهکار مدیریتی و اقتصادی بهتری داشته اند که حاکمیت به آن بی توجهی کرده است؟!
حقیقت این است که این جنابان و آن جنابان هیچ کدام هیچ نسخه ای برای مدیریت اقتصاد کشور نداشتند و اکنون هم ندارند دانشگاه های را تحقیر و از ماهیت تهی می کنند اما برای اداره کشور در نهایت دست به دامان آنها می شوند.
راهکار آنها برای مدیریت این کشور در برابر نسخه های علمی همچون قضیه کرونا چیزی جز تجویز شاش شتر و روغن بنفشه در برابر واکسن نبوده و نیست.
bato-adv
bato-adv
bato-adv