bato-adv
تحلیل وحید شقاقی‌شهری، از مناظره جنجالی غنی‌نژاد و درخشان

چرا اقتصاد ایران به این وضعیت رسیده است؟ / «انقلابی» نیستیم یا «رانت» زده‌ایم؟

چرا اقتصاد ایران به این وضعیت رسیده است؟ / «انقلابی» نیستیم یا «رانت» زده‌ایم؟

ذینفعانی در این مسیر وجود دارد که اجازه شفافیت، اصلاح ساختار و حضور بخش خصوصی را نمی‌دهند. می‌توان واژه سرمایه‌گذاری رفاقتی را این‌گونه تعریف کرد: «سرمایه‌داری مالی‌ای که از سوی بانک‌های کشور بر اقتصاد ایران سیطره انداخته است.»

تاریخ انتشار: ۱۵:۲۹ - ۱۱ ارديبهشت ۱۴۰۲

فرارو- اخیرا یک مناظره اقتصادی در برنامه «جهان آرا»‌ی شبکه افق پخش شد، جنجالی و در کانون توجهات قرار گرفته است. مناظره‌ای که در یک سوی آن، موسی غنی نژاد، فارغ‌التحصیل اقتصاد دانشگاه سوربون فرانسه و مدافع اقتصاد آزاد و رقابتی حضور داشت و در دیگر سو، مسعود درخشان، درس‌خوانده مدرسه اقتصاد لندن و شناخته شده به راه‌اندازی رشته‌ای تحت عنوان معارف اسلامی و اقتصاد در دانشگاه امام صادق (ع).

به گزارش فرارو، این مناظره جنجالی، واکنش‌های مختلفی را به همراه داشت. در میان رسانه‌ها نیز تعبیر‌هایی خاص از آن ارائه شد؛ همچون، «تقابل علم و ایدئولوژی» و «جدال خرافات و ایده‌ئالیسم». در چند روز گذشته، بازار جدال بر سر مطلوب پنداشتن یکی از طرفین حاضر در مناظره آن‌قدر داغ بوده که رویکرد و اصول محوری مطرح شده از سوی غنی‌نژاد و درخشان، تا حدود زیادی به فراموشی سپرده شد.

این‌که هر یک از این دو چهره شناخته شده اقتصادی چه گفتند؟ بی‌نظمی و مساله را در چه دیدند؟ و البته راه‌حل را در چه می‌بینند؟ فرارو در راستای بررسی این پرسش‌ها و کلیدواژه‌گانی که این دو اقتصاددان در برنامه جهان‌آرا مطرح کردند، با وحید شقاقی‌شهری، اقتصاددان و استاد دانشگاه گفتگو داشته است. در این گفتگو، مهم‌ترین محور‌ها یا ایده‌های کلیدی، غنی‌نژاد و درخشان مورد بحث و پرسش قرار گرفته است.

چرا اقتصاد ایران به این وضعیت رسیده است؟ / «انقلابی» نیستیم یا «رانت» زده‌ایم؟

آیا علت مشکلات اقتصادی موجود در ایران مساله ساختاری بوده و عدم تحول در ساختار اقتصادی مشکلات کنونی را ایجاد کرده است؟

ریشه مشکلات اقتصادی ایران از دهه ۵۰ شروع شده است؛ یعنی زمانی که درآمد‌های نفتی رشد فوق‌العاده‌ای داشت. این رشد درآمد‌ها موجب شد که نهاد‌ها و ساختار اقتصادی ایران منسجم شکل نگیرند و یک نظام شبه مدرن اداری با حکمرانی نامطلوب اقتصادی به وجود آمد. حاصل این حکمرانی نامطلوب اقتصادی ظهور یک دولت رانتیرِ وابسته به درآمد‌های نفتی بود که همین امر تورم شدید در اقتصاد ایران را به همراه داشت. در نهایت مسائل اقتصادی نیز یکی از عوامل مهم سقوط نظام پهلوی مشکلات شد.

بعد از انقلاب تلاش‌هایی برای رهایی از دولت رانتیر صورت گرفت، اما همچنان این نظام اقتصادی معیوب مبتنی بر درآمد‌های نفتی تداوم پیدا کرد. در کنار اقتصادی رانتیری، نظام بانکی غیرپاسخگو و یک ساختار معیوب غیر بانکی شکل گرفت که نتیجه آن به تیرگی سرمایه داری مالی در اقتصاد ایران منجر شد. وقتی ما مشکلات را در اقتصاد کلان بررسی می‌‍‌کنیم، متوجه ساختار‌های معیوب می‌شویم. در این بین تورم یک مشکل ساختاری است و تا زمانی که ساختار تغییر نکند درست نمی‌شود.

آیا عدم تحول در ساختار اقتصادی کشور ریشه در عدم روحیه انقلابی بین مسئولان دارد؟

واقیت این است که زمانی که ما یک تحلیل تاریخی و نهادی انجام می‌دهیم، درمی‌یابیم که درآمد‌های نفتی مانع از اصلاحات ساختاری شده است. همه می‌دانند که جراحی اقتصادی هزینه دارد و بدون پرداخت آن حل نمی‌شود. متاسفانه درآمد نفتی در اقتصاد ما همانند یک مسکن عمل می‌کند که این خود به عاملی برای حل نشدن مشکلات ساختاری اقتصادی تبدیل شده است.

زمانی که درآمد‌های نفتی کاهش پیدا کند؛ ظهور و گستره مشکلات اقتصادی دو چندان می‌شود. دولت‌ها از اصلاحات ساختاری گریزان هستند که این خود موجب تعمیق مشکلات ساختاری شده است. اگر جراحی اقتصادی را ۳۰ سال پیش شروع می‌کردیم، نسبت به امروز کم هزینه‌تر بود. این موضوع از زاویه نگاه انقلابی بودن دولت‌ها نباید تحلیل شود؛ چرا که یک نگاه ایدئولوژیک است.

با توجه به وضعیت کنونی کشور، آیا ایستادگی و مقاومت اقتصادی در برابر آمریکا و دیگر قدرت‌های غربی یک ضرورت اجتناب ناپذیر برای کشور است؟

اگر اقتصاد ایران دنبال این است که مقاوت خود را افزایش دهد و در برابر تحریم‌ها مقاومت بالایی داشته باشد، باید در مسیر رفع آسیب‌پذیری سوق داده شود. تا زمانی که این آسیب پذیری‌ها رفع نشود، تحریم‌ها فشار بیشتری را به مردم تحمیل خواهد کرد و مقاومت اقتصادی ما را کاهش خواهد داد. اگر کشوری بخواهد مقاومت خود را افزایش دهد ابتدا باید آسیب پذیری‌های خود را کاهش دهد و یک اقتصاد مقاوم را شکل دهد. تا زمانی که ما نتوانیم اقتصاد ایران را درون‌زا کنیم و اصلاحات ساختاری در جهت رفع آسیب‌ها انجام دهیم. مقاومت ما در برابر رخداد‌های بین‌المللی و تحریم‌ها کم‌تر خواهد بود.

تا چه اندازه تعدد بانک‌ها در کشور، عامل تورم و رشد نقدینگی افسارگسیخته بوده‌اند؟

رشد نقدینگی و واحد پولی از دو حوزه ساختار معیوب نظام بانکی و ساختار معیوب بودجه کشور ایجاد می‌شود. این ساختار نامعیوب موجب شده ناترازی بانک‌ها تشدید شود و بخش زیادی از منبع و دارایی بانک‌های ما منجمد شود؛ در نتیجه بانک‌ها مجبور به خلق نقدینگی شوند. اگر ما به دنبال کنترل رشد نقدینگی هستیم قطعا باید به اصلاح نظام بانکی و بودجه بپردازیم که ناترازی بانک‌ها و کسری بودجه خروجی آن‌ها است که هر دو موجب رشد نقدینگی و ترویج تورم می‌شوند.

ادغام بانک‌ها، راه حل گذار از مشکلات کنونی کشور است؟

من معتقد به ادغام بانک‌ها نیستم و نظام بانکی ما باید رقابتی و شفاف باشد. متاسفانه ما در اقتصاد ایران نظام بانکی کارآمد و رقابتی نداریم. ادغام بانک‌ها راه حل نیست، بلکه ساختار بانکی ما مشکل دارد. در دنیا بانک‌ها به دو دسته تجاری و سرمایه گذاری تقسیم می‌شوند. بانک‌های تجاری به ارائه خدمات بانکی می‌پردازند و بانک‌های سرمایه گذاری به دنبال سرمایه گذاری در اقتصاد هستند.

در اقتصاد ایران ساختار معیوب بانک‌ها باعث شده یک بانک هر دو کار را با هم انجام دهند. متاسفانه بانک‌ها با در اختیار داشتن خلق نقدینگی به بنگاه داری بدون حساب و کتاب اقدام کردند که نتیجه آن انجماد منابع و ناترازی بانک‌ها شده است. ادغام بانک‌ها راه‌حل نیست و باید قوانین تغییر کند و بانک‌های تجاری و سرمایه گذاری از هم جدا شوند. قوانین این دو بانک با هم متفاوت است.

آیا سرمایه داری رفاقتی در ایران وجود دارد و چنین پدیده‌ای بر اقتصاد کشور مسلط شده است؟

نفت در این ۵۰ سال اخیر نقش مهمی در اقتصاد ایران ایفا کرده است که این امر موجب شده که نظام اقتصاد مقاومتی و شفاف شکل نگیرد. در نتیجه ما شاهد نظام رقابتی در کشور نیستیم و به جای آن نظام سرمایه‌داری مالی از نوع انحصاری و شبه انحصاری حاکم است. این نظام سرمایه داری مالی بی‌محابا در اقتصاد ایران سرمایه‌گذاری کردند و اجازه رشد به بخش خصوصی ندادند و اقتصاد رقابتی را از بین برده‌اند.

اقتصاد ایران از جنس شبه‌دولتی و از نوع سرمایه‌داری مالی و رانتی غیر شفاف است. تا زمانی که ساختار اقتصادی اصلاح نشود این وضعیت بهبود پیدا نمی‌کند. باید در راستای نظام اقتصادی رقابتی تلاش کرد که مسیر آن اجرای سیاست‌های کلی اصل ۴۴ می‌گذرد. هدف سیاست‌های کلی اصل ۴۴ این است که بخش خصوصی توانمند و رقابتی در صحنه حضور داشته باشد، اقتصاد به مردم واگذار شود و جلوی انحصار، شبه انحصار و انحصار چندگانه گرفته شود.

متاسفانه اجرای این سیاست‌ها به خوبی پیش نرفت. شاید اصلاح ساختار در جهت توسعه بخش خصوصی رقابتی می‌تواند راه حلی برای کاهش سرمایه‌داری مالی باشد. واژه سرمایه داری رفاقتی از این جهت استفاده می‌شود که وقتی شما به اقتصاد شبه دولتی ایران نگاه می‌کنید متوجه حضور افرادی می‌شوید که اجازه توسعه به بخش خصوصی را نمی‌دهند.

آیا مشکلات اقتصادی کشور ریشه در قانون اساسی متاثر از افکار چپ دارد؟

قانون اساسی در آن زمان که نگارش شد برگرفته از رویکرد اقتصاد دولت و ملت بوده است. رویکرد چپ در فصول قانون اساسی وجود دارد، اما از همان قانون اساسی رهبر معظم انقلاب سیاست‌های کلی اصل ۴۴ را استخراج کردند. سیاست‌های کلی اصل ۴۴ با هدف یک انقلاب اقتصادی از همان قانون اساسی ابلاغ شد، اما متاسفانه تغییری در اقتصاد ایران به وجود نیامد و همچنان تفکر دولت محور در کشور ما غالب است. به نظر من مساله صرفا قانون اساسی نیست و تفکر حضور دولت، دست درازی دولت و نگرش دولت و ملت در اقتصاد نیز مساله است. همچنان با وجود سیاست‌های اصل ۴۴ متاسفانه بعد از گذشت ۱۶ سال انتظار مقام معظم رهبری در بخش خصوصی حاصل نشد و حتی مردمی سازی اقتصاد نیزبه وقوع نپیوست.

بدهکاری بانک‌ها به بانک مرکزی تا چه اندازه متاثر از سرمایه گذاری انحصاری است؟

به علت حاکمیت سرمایه‌داری مالی، بانک‌ها بی‌محابا دست به بنگاه داری و سرمایه گذاری مستقیم زدند. نداشتن تخصص لازم در این زمینه موجب شد بخش عمده‌ای از منابع بانک‌های ما منجمد شود و بهره برداری پایین داشته باشند. این امر موجب ناترازی بانک‌ها شده در نتیجه بانک‌ها مجبور به گرفتن پول از بانک مرکزی شدند. تا زمانی که جلوی سرمایه داری مالی غیرشفاف را نگیریم همین وضع ادامه پیدا می‌کند.

مسیر اصلاحات اقتصاد ایران از اصلاحات ساختاری در جهت توسعه بخش خصوصی می‌گذرد. تا زمانی که نهاد‌های مختلف در قالب شبه دولتی و قدرت‌های سایر در اقتصاد ایران لنگر انداخته باشند، این افراد اجازه تغییرات در جهت توسعه بخش خصوصی و شفاف نخواهند داد. با وجود تاکید مقام معظم رهبری در خصوص بنگاه‌داری نظام بانکی همچنان شاهد هستیم بانک‌ها به بنگاه‌داری ادامه می‌دهند؛ چون ذینفعانی در این مسیر وجود دارد که اجازه شفافیت، اصلاح ساختار و حضور بخش خصوصی را نمی‌دهند. می‌توان واژه سرمایه‌گذاری رفاقتی را این‌گونه تعریف کرد: «سرمایه‌داری مالی‌ای که از سوی بانک‌های کشور بر اقتصاد ایران سیطره انداخته است.»

مجتبی
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۲۴ - ۱۴۰۲/۰۲/۱۲
علت اصلی هیچ کس سر جاش نیست و دوم رانت و سوم اختلاس های هزاران میلیاردی
محمود
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۵۷ - ۱۴۰۲/۰۲/۱۲
تحلیل درستی است .تا الان این اقتصادانان فقط عیب ها را شناسایی کردن .حالا برای رفع نقص ها چه باید کرد.؟
من اقتصادان نیستم ولی با توجه به تحلیل ها پیشنهاد میدهم :
۱_قطع کردن دست رانت خواران وچپاول گران دوست ورفیق وسرمایه گذران رفاقتی باید حضور مردم پر رنگ شود یعنی مردم با کنترل خرید وتقاصاباید دست عرضه کننده را ببندند که عرضه بر تقاضا پیشی بگیرد .۲_ جلوگیری از سیاست ها چپاولگرانه بانکها توسط مردم ودولت . با خروج پولهایشان در بورس که کارخانها در ان فعالیت میکنند .هر چند کارخانه ها توسط مردم تقویت شود یعنی مشارکت در تولید وکنترل تورم۳_اقدام دولت جهت اخد مالیات وشناسایی رانت خواران رفیق ونارفیق .دولت نباید رحم کند .
فقطخدا
Germany
۱۴:۱۲ - ۱۴۰۲/۰۲/۱۲
چون دزد زیاده ،چون مسوولین بیسوادن
ارمین
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۱۲ - ۱۴۰۲/۰۲/۱۲
ازمن کشاورزهم بپرسن میدونم دردمردم واقتصادفقط وفقط دشمنی کردن با کشورهای دنیاست.بخصوص آمریکا.اینوکسی ندونه بایدبره چپونی کنه..سران نظام هم سنشون بالارفته ونمیتونن دیگه.مردم بایدبتونن رفراندوم برگزار کنن.
اردوان
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۰۶ - ۱۴۰۲/۰۲/۱۲
مشکل اقتصاد ایران ریشه ای و ساختاری است
اقتصاد دولتی و وابسته به نفت ،وجود رانت های گسترده،عدم شفافیت در عملکرد نهادهای پولی و مالی ،فرار مالیاتی ،وکاری بودجه ازجمله مهمترین دلایل مشکلات اقتصادی در ایران است
انتشار یافته: ۴۳
هموطن
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۱۴ - ۱۴۰۲/۰۲/۱۱
جمع منابع، مدیریت حکیمانه و حاکمیت قانون میتواند کار و کسب و اقتصاد پویا برای یک ملت فراهم کند، اما وقتی افراد مسلح ورود کنند فقط معدود اشخاصی برخوردار می‌شوند. نیروهای مسلح، صنعت مسلح، بانکداری مسلح، تجارت مسلح، اقتصاد مسلح، فرهنگ مسلح....
محمد
Iran (Islamic Republic of)
۱۷:۴۶ - ۱۴۰۲/۰۲/۱۱
سوال: چرا شقاقی بیشترین حضور در رسانه های مختلف(صدا و سیما و روزنامه ها و سایت ها و .....) بعنوان اقتصاددان دارد؟؟؟؟؟؟یعنی بقیه اساتید دانشگاه به اندازه ایشان اقتصاددان نیستند؟؟؟؟!!!!
ناشناس
Canada
۱۸:۰۰ - ۱۴۰۲/۰۲/۱۱
سالها در سازمان های توسعه ایران و دانشگاههای ایران در مورد دلایل توسعه و عدم توسعه کشورها بحث می کردیم تا اینکه توفیق اجباری دست داد که سالها در امریکا و اروپا و چین هم کار و زندگی و سفر کنیم و متوجه شویم که تمام این داستانها بهانه هست. تنها و تنها دلیل اینکه دلار امریکا قویترین در دنیا هست بخاطر سیستم بسیار پیشرفته و توسعه یافته رقابت و بهره وری است که اقتصاد امریکا دارد. یک کارکن امریکایی حتی از یک چینی و ژاپنی نه تنها بیشتر کار می کند بلکه بخاطر بهره وری بسیار بالاتر تولیدی دو برابر کارکن ژاپنی دارد. اینها واقعیت هست . وقتی می گوییم که از صد دانشگاه برتر دنیا تقریبا همه انها در امریکا و اروپا هست یعنی توسعه. یعنی دلار و یورو قویترین پولهای اول و دوم دنیا. با هیاهو و تبلیغ واقعیت تغییر نمی کند. وقتی همه مسئولان و مدیران برای فرزندان خود امریکا و اروپا را برای تحصیل انتخاب می کنند و برای تفریح و زندگی و سرمایه گذاری و مهاجرت و درمان و.... مقصد اول و اخرشان امریکا و اروپا هست یعنی دلار و یورو پول اصلی دنیا هست. الان یوان چین تنها کمتر از یک درصد ذخیره ارز بین المللی کشورها را دارد 60 درصد ان به دلار و سی درصد به یورو و 9 درصد ان به پوند و ین و کمی ارزهای معتر دیگر اروپایی و کانادایی.
Reza1
Iran (Islamic Republic of)
۱۹:۱۵ - ۱۴۰۲/۰۲/۱۱
آقا مگه جنگ شده هر روز افزایش قیمت ، بخدا زمان جنگ هم اینطور نبود ، هم مردم مقصر هستند و هم دولت ، بس کنید دیگه ، چقدر خیانت ، بابا کشور خودتونه دارین توش زندگی میکنید ، رحم کنید به حال بچه ها و جوونها . کشور پر شده از یک مشت دلال بی هویت . والله توی اکراین و روسیه که جنگه اینطور تورم و گرانی روزانه وجود نداره ، ثروتمند ترین کشور دنیا هستیم با بی اخلاق ترین مردم روی کره زمین ، تنها مردمی توی دنیا هستیم که کشور خودمون رو دوست نداریم و داریم نابودش میکنیم
اسمان
Iran (Islamic Republic of)
۱۸:۱۷ - ۱۴۰۲/۰۲/۱۱
شما بپرسین چرا باید حال اقتصاد ایران خوب باشد.وقتی مسولین اقتصادی کشور اصلا اینکاره نیستن.وقتی بودجه کشور به هزار جایی که در رشد اقتصادی تاثیری ندارن تقسیم میشه.وقتی رانت فساد سراسر اقتصاد کشورو فرا گرفته.و مردم هم عوض اینکه سرمایه های خودشان در تولید سرمایه گذاری کنن.بعلت عدم اعتماد به دولت در دلار و طلا و خرید ملک در ترکیه سرمایه گذاری میکنن.شما انتظار دارین حال اقتصاد کشور خوب باشه.
امیر
Iran (Islamic Republic of)
۱۹:۴۲ - ۱۴۰۲/۰۲/۱۱
نه برادر.
مومن نیستیم که چند باره گزیده میشیم.
میلاد
Germany
۲۱:۱۲ - ۱۴۰۲/۰۲/۱۱
دلیل اش واضح است. ایشان خودش رییس گروه اقتصاد اسلامی دانگشاه خوارزمی هست; با یک سرچ ساده میتونید این رو در اینترنت پیدا کنین. هیچ وقت از یاد نمیبرم که جای تدریس اقتصاد کلان، بعنوان یک پرفسور اقتصاد، در کلاس درس غلط بودن نظریه تابع مطلبویت کاب داگلاس را ارایه میداد و میفرمودند که بانک، بیمه، بورس ابزارهای غلط غربی هستند و باید حذف شوند. ابزار جایگزینی پرفسور، صندوق های قرص الحسنه بین فامیلی بود. امیدوارم جای تدریس، نخست از ایشان یک ازمون مبانی اقتصاد بگیرند و مانع تدریس این لاطایلات شوند.
حمید
Canada
۲۲:۰۷ - ۱۴۰۲/۰۲/۱۱
مشکل ما به پیر وبه پیغمبر داشتن نفت نیست وگرنه عربستان ونروژ هم نفت دارند مشکل ما بیسوادی مسئولان وایدئولوژی خانمان برانداز است آقای اقتصاد ندان!!!!
علی
United Arab Emirates
۰۸:۳۵ - ۱۴۰۲/۰۲/۱۲
بهترین کامنت
آفرین
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۲:۲۷ - ۱۴۰۲/۰۲/۱۱
چون رانت و‌ انحصار منجر به فساد سیستماتیک شده است.
امین میرزائی
Iran (Islamic Republic of)
۲۳:۲۶ - ۱۴۰۲/۰۲/۱۱
روضه خونه شده اقتصاددان به پامنبریه میگه چای نده ... اینم سانسور کن !!!!!!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۸:۲۸ - ۱۴۰۲/۰۲/۱۲
میرزایی تو کاملا مشخصه که با جکومت هستی و فقط حرف ***میزنی و وقتی که زمانش میرسه ماهیت اصلی خودت را مثل همه اصلاحات چی ها نشون میدی مشکل اصلی این مملکت امثال تو هستن
ناشناس
United Arab Emirates
۱۱:۱۹ - ۱۴۰۲/۰۲/۱۲
تو که خودت سردبیر سایتی یعنی خودت خودت را سانسور میکنی !!!
هومن
Iran (Islamic Republic of)
۲۳:۳۳ - ۱۴۰۲/۰۲/۱۱
چون حجاب نداریم!
صالح
Iran (Islamic Republic of)
۲۳:۴۲ - ۱۴۰۲/۰۲/۱۱
اگه کشور ما نفت خیز نبود با این روش حکمرانی از کشور های آفریقایی هم فقیر تر بودیم
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۳:۴۷ - ۱۴۰۲/۰۲/۱۱
تمام مواردی که گفته شد معلول هستند. علت اصلی، تعطیلی نظام برنامه ریزی است.
امین میرزائی
Iran (Islamic Republic of)
۰۰:۱۶ - ۱۴۰۲/۰۲/۱۲
سلام به فرارو جانِ سانسورچی ! نمیخواستم جدی بنویسم ولی مجبورم میکنین ... خواستی منتشرش کن . عیبی ام نداره اگه منتشرش نکردی ... به این نوع تورم که ما باهاش مواجهیم میگن "تورمِ فشار هزینه" ... به مردم یارانه میدین ، امّا پولی که میدین به حدِ کافی نیست که قدرت خریدشونو بالا ببرین ... اقتصادِ ایران برون زائه ... سطحِ تولید به خاطرِ برون زا بودنِ اقتصاد میاد پایین ... هزینه بنگاههای تولیدی ام بالاس نتیجه ش میشه stagflation (رکودِ تورمی) ... مشکلتون اینه که دولت و مجلس "تورمِ فشار تقاضا" (Demand-pull inflation) را می بینن و از "تورمِ فشار هزینه" (Cost-push inflation)غافلن... اینه که به جای حلِ مسأله بنگاههای تولیدی هی وعده سبدِ کالا میدن ... توجهی به حاشیه سودِ بنگاههای ِ تولیدی ، استهلاکِ ماشین افزارشون ، انحصارِ چند قطبی اونم تو طرفِ عرضه ندارن ... صرفاً به مدلِ بازارای حراج و Soft money و Endogenous Money یا پولِ سهل الوصول و درونزا توجّه می کنن ...خلاصه کنم ... تصمیماتِ اقتصادی بالادستی باعث میشه هزینه تولید بیاد رو دوشِ منِ مصرف کننده ... تا وقتی اقتصادمون برون زاس و به این ور اون ورِ دنیا که ارزمونو تأمین می کنن فحش میدین همینی که هستیم می مونیم ، حتی بدترم میشیم !!!!!!!!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۳:۰۸ - ۱۴۰۲/۰۲/۱۲
خوب کاملا روشن است بانک های محترم چه دولتی و خصوصی هرکدام شرکت لیزینگ دارند راحت بنام می‌گیرند ودر بازار اقدام به پولشویی مکنند و کنترلی نیست ، با هماهنگی رانت، رشوه وغیر با هم همدل هستند
بفرمایید در این دنبال چه می‌گردید
یک چیز تصمیم گیرنده و آن که بخواهد پای میز بکشانند حالا رانت چایگاهش کجاست ؟ کسیکه باید پیگیر باشد
قبول کنید با تعداد افراد که واقعا در این امور رانت و... گوش وچشم بسته باشد خیلی حل خواهد شد یعنی نه ، وقربان و... بگویید ؟!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۲۱ - ۱۴۰۲/۰۲/۱۲
شما بفرمایید بانک های ما زیر نظر کی هستن؟ زیر نظر ارگان های دولتی. چرا ادرس اشتباهی به مردم میدید. انداختن تقصیر به گردن بانک ها و رفع تکلیف از بی عرضگی مسئولین کار راحتیه
جواد مقدم
Iran (Islamic Republic of)
۰۳:۳۴ - ۱۴۰۲/۰۲/۱۲
من سواد راست و درستی ندارم اما تا این اندازه می دانم که باعث تمام بدبختی های ما سیاست های اشتباه رجال مملکت بی سوادتر از من است !!!
فرید
Iran (Islamic Republic of)
۰۴:۱۹ - ۱۴۰۲/۰۲/۱۲
رانت رانت فساد
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۵:۲۵ - ۱۴۰۲/۰۲/۱۲
همین که فرارو کامنت های من رو چاپ نمیکنه یعنی غرق در فساد سیستماتیک هستیم و حتی رسانه ها هم اسیر شده اند
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۵۰ - ۱۴۰۲/۰۲/۱۲
چاپ؟؟؟
ناشناس
Canada
۰۶:۳۹ - ۱۴۰۲/۰۲/۱۲
الان با وضعیت اقتصادی و کمبود شدید منابع خطری که جامعه را بشدت تهدید می کند این است که عده ای که به مراکز تصمیم گیری نفوذ دارند به این جمع بندی برسند که کمبود شدید منابع چنان جدی است که دیگر امکان تقسیم ان بین همه احاد مردم نیست و باید بصورت سازمان یافته فقط به خودی ها تخصیص داده شود تا به پشتنوانه انها بتوان بر چالشها غلبه یا انها را مهار کرد. این یعنی دو قطبی شدن شدید جامعه به اقلیت برخوردار اما وفادار و اکثریتی ناراضی و فقیر و حتی گرسنه . نتیجه ان چیزی جز فاجعه نخواهد بود. نام نمی بریم ولی دوستان می توانند مثالهای انها را در کشورهای مشکل دار منطقه ببینند. اما باید به ان مشاوران گفت که ایران با فلان کشور و فلان کشور متفاوت هست. قومی بودن حمایت از قدرت مرکزی باعث شد که ظاهرا پایتختها و قدرت زمامداران حفظ شود ولی در ایران خوشبختانه قومی نمی توان انتظار حمایت از زمامداران را داشت و قدرت بسیار اسیب پذیر تر است.

فقط به عنوان نمونه. الان به دلیل تحریم و مسایل صادرات نفت درامد نفتی کشور به یک چهارم سال 1390 رسیده. ولی نگاهی به وضع خرج دلار و سفرهای خارجی مثلا وزیر خارجه یا روسای فدراسیون ها و مدیران ارشد و وزرا و... بیاندازید. اصلا نه انگار اتفاقی در محدودیت درامد ارزی کشور افتاده! این سفر ها و خرجها و ماموریتها نه تنها یک چهارم نشده بلکه شاید حتی بیشتر هم شده باشد. از انطرف نگاهی به قیمت خودرو های لوکس و خانه های و برجها و قیمتهای دهها میلیاردی و سفرها و خرج های فرزندان این تازه بدوران رسیده ها در داخل و خارج از کشور بیاندازید گویی که درامد ارزی ایران نسبت به سال 1390 چهار برابر زیاد تر شده! کوتاه سخن اینکه اصلا نه انگار ما مشکل درامد ارزی داریم و عده ای می خواهند با بهانه اینکه باید جوری سفر کرد و هزینه کرد و زندگی کرد که دنیا تصور کند اصلا تحریم و کمبود ارز اثری بر ایران و دولت ایران و بودجه کشور نداشته. نتیجه ان را می توانید ببینید. زندگی 95 درصد مردم نسبت به سال 1390 با تورم 40 و 50 درصدی سه سال اخیر افت داشته. نتیجه ان متاسفانه افزایش فقر و بیکاری و احساس تبعیض و فاصله طبقاتی و برون ده ان افزایش انواع بزهکاری و خلافکاری و افزایش جمعیت اراذل و اوباشی که تصور می کنند جامعه برای انها کاری نکرده و انها به خود حق می دهند که به خلاف و جنایت دست بزنند. واقعا 5 درصد جامعه که تعداد زیادی از مدیران بانکها و شرکتهای خصولتی و ... در میان انها هستند تصور می کنند باید بهتر از سال 1390 زندگی کنند تا ثابت بشود تحریم اثر نداشته. فقط نگاهی به سفرهای دور و دراز روسای فدراسیون ها و یا پولی که در فوتبال و ورزش و... خرج می شود یا به هزاران دانشجو ایرانی که هر سال به گرانترین شهرها و دانشگاههای دنیا ( حتما از بودجه خانواده و شخصی!) اعزام میشوند توجه کنید .
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۶:۵۶ - ۱۴۰۲/۰۲/۱۲
فقط با چه رویی مشکل تورم را از سال 1350 عنوان می کنند. یعنی مقصر قبل از انقلابیا هستند. اصل حساب بکنند تا انقلاب ایران یک کشور ویران بدون هیچ گونه زیربنا بوده 45 سال برای ساختن کم است.!!!!!!!!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۸:۴۴ - ۱۴۰۲/۰۲/۱۲
آلمان و ژاپن و بسیاری از کشورهای در گیر جنگ دوم جهانی یعد 20 سال از خاکستر تبدیل به قدرتهای افتصادی شدند.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۱۵ - ۱۴۰۲/۰۲/۱۲
هیچکس جواب نمی دهد و یا مقاله ای نوشته نمیشه پشتوانه پول کشور ایران چیست که همیشه در حال چاپ هستند
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۸:۴۲ - ۱۴۰۲/۰۲/۱۲
دلیل اصلی در تیترتان آمده. چون انقلابی هستید. 44 سال بعد از انقلاب که به ثمر رسید ، هنوز در حال و هوای بی ثباتی و انقلابیگری و تخاصم هستید که این با اقتصاد نمی خواند. هر موقع مسئولین نظام خود را در جمهوری اسلامی 1402 ببینند نه در بحبوبه انقلاب 57 13، شاید اوضاع بهتر شود.
ناشناس
United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland
۰۸:۵۶ - ۱۴۰۲/۰۲/۱۲
اگر به فرمان رهبری مبنی بر اقتصاد مقاومتی عمل شود به قدرت برتر اقتصادی دنیا تبدیل میشویم. اجرای دقیق این رویکرد رهبری باعث میشود از نفت بی نیاز شویم. ما میتونیم با عمل به منویات رهبری به صادرات خودرو و لوازم خانگی بپردازیم و حتی از کشوری مثل آلمان جلو بزنیم. آلمان هم در دو سال به این جایگاه رسید و توانست بنز و بی ام و تولید کند. پس اگر به فرامین رهبر فرزانه عمل شود ما هم میتوانیم از بنز و بی ام‌و پیشی بگیریم. فقط باید دقیق و بی چون و چرا و بدون هر گونه نقد و سوال راه ایشان را دنبال کنیم. اندک دستاورد های کنونی اقتصاد همه از برکت وجود ایشان است. باید با کشورهای دیگر قطع رابطه کنیم تا از این طریق قیمت نفت هم زیاد شود و مجبور بشوند هزینه بیشتری بدهند و اقتصادشان تخریب شود تا ما به پیشرفت برسیم. این روش بسیار ساده اما موثر است و ژاپن هم با قطع رابطه به این نقطه رسید.
حمید
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۰۶ - ۱۴۰۲/۰۲/۱۲
بعضی وقتها پیش خودم فکر میکنم چرا من تو ایران به دنیا اومدم که گیر مدیران بی سواد بی لیاقت بی ادب بی همه چیز بشم
بختگان
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۱۸ - ۱۴۰۲/۰۲/۱۲
آخه این چه سوالی برادرمن؟؟!!سطح سواد استاد اقتصاد و پدر معنوی سعید جلیلی در اقتصاد را ببینید!!! خودش به جای پاسخ دادن به غنی نژاد بازجویی میکنه و در عوض پسرش از دانشگاه اورشلیم بورس و جایزه میگیره!!! اینا کافی نیست که نشانگر تعمد در تخریب کشور با چاشنی رانت خواری و فساد باشه؟؟!! هر کسی جای استاد!!!درخشان از جناح مقابل بود تا حالا آویزونش نکرده بودن!!! بابا همه چیز مثل روز روشنه!!چرا الکی مسائل رو پیچیده اش میکنید!!!؟؟
ناشناس
United Arab Emirates
۰۹:۳۰ - ۱۴۰۲/۰۲/۱۲
با مرگ بر این و مرگ بر اون و قطع رابطه تجاری با 90 درصد جهان اقتصاد درست نمیشه . شفافیت مالی میخواد نه در کارت خوانهای کوچک منشا اصلی در آمد و مقصد هزینه ها که به من و تو مربوط نیست
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۵۳ - ۱۴۰۲/۰۲/۱۲
اقتصاد ایران رو به احتضار است با این روش مدیریت کلان در این 4 دهه و اندی
11
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۰۰ - ۱۴۰۲/۰۲/۱۲
همش تقصیر بی حجابهاست والا
ناشناس
Finland
۱۵:۰۰ - ۱۴۰۲/۰۲/۱۲
وضعیت تایلند از ما بهتره
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۳۲ - ۱۴۰۲/۰۲/۱۲
نمی دونم ما ملت بی عار و غیرت شدیم یا صبرمون زیاده .
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۵۳ - ۱۴۰۲/۰۲/۱۲
برای اینکه اقتصادمون نفس بکشه و حالش بهتر بشه، اول از همه باید واقعیت های جهان رو بپذیریم. عربستان رو ببینید، بعد از چند سال جنگ‌ وقتی دید نمیشه سر عقل اومد تصمیم گرفت با سرچشمه آشتی کنه. اینطوری هم غرب رو داره هم ایران و روسیه و... اما مطمئنم اگر حاکمان ایران درگیر چنین جنگی بودن هرگز از خواب خرگوشی بیدار نمیشدن. گو اینکه الان درگیر مدل دیگه ای از جنگ هستن اما حاضر نیستن برای حال و آینده کشور و برای مردم دست به صلح بزنن. ایدئولوژی و غرور کاذب اینها آخرش کشور رو نابود می کنه.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۴۹ - ۱۴۰۲/۰۲/۱۲
در دولت روحانی کدام یک از این ها بودید؟«انقلابی» نیستیم یا «رانت» زده‌ایم؟
پرطرفدارترین عناوین