bato-adv
bato-adv
دولتی‌ها، چهره‌های صاحب نفوذ و جوانان تازه‌نفس در رقابتی گسترده تکلیف صندلی‌های هیئت‌رئیسه پارلمان بخش خصوصی را مشخص می‌کنند

دومینوی اتاق بازرگانی

دومینوی اتاق بازرگانی

پارلمان بخش خصوصی خود را آماده می‌کند تا در دوم خرداد سال جاری هیئت‌رئیسه اتاق‌های استانی و سپس اتاق ایران را اعلام کند و در این میان بر سر ریاست اتاق تهران و اتاق ایران رقابت سنگینی در‌گرفته است و لابی‌های گسترده‌ای میان چهره‌های پرنفوذ و صاحبان چندین‌و‌چند‌ساله کرسی‌های اتاق و دولت انجام می‌شود تا امسال هم ترکیب هیئت‌رئیسه پارلمان بخش خصوصی را به چنگ آورند. موضوعی که البته موجب انتقاد شدید برخی چهره‌های بخش خصوصی و فعالان صنایع است.

تاریخ انتشار: ۱۰:۰۳ - ۳۱ ارديبهشت ۱۴۰۲

شرق نوشت: درست در شرایطی که بسیاری از چهره‌های سرشناس اتاق بازرگانی از انتخابات دهمین دوره پارلمان بخش خصوصی کناره گرفته‌اند تا چهره‌های جوان‌تر و جدیدتر به عرصه بیایند، رقابت شدیدی بین چهره‌های قدیمی و صاحب نفوذ اتاق و دولت شکل گرفته تا هریک نمایندگان خود را به ترکیب هیئت‌رئیسه اتاق تهران و اتاق ایران تزریق کنند.

رقابت سنگین در شرایطی است که فعالان صنایع و بخش‌های مختلف اقتصادی می‌گویند سال‌های طولانی است که هیئت‌رئیسه اتاق تهران و اتاق ایران، بین دولت و پدرخوانده‌های اتاق دست به دست می‌شود و سایر فعالان بخش خصوصی کمتر توانسته‌اند از این دیوار ضخیم لابی و رانت بگذرند.

رقابت سنگین در پارلمان بخش خصوصی

دهمین دوره انتخابات اتاق‌های بازرگانی در ۲۰ اسفند گذشته برگزار و اسامی راه‌یافتگان به اتاق‌های بازرگانی سراسر کشور اعلام شد؛ اما این دوره از انتخابات اتاق‌های بازرگانی پرحاشیه و خبرساز بود. انتخاباتی که که با وجود استقبال کم فعالان بخش خصوصی، تا پای ابطال نتایج پیش رفت، ولی در نهایت حسین میرمحمدصادقی، رئیس انجمن نظارت بر انتخابات اتاق ایران، در ۱۴ اردیبهشت سال جاری به پایگاه اطلاع‌رسانی اتاق ایران خبر داد «از ۳۴ اتاق در سراسر کشور، انتخابات ۳۳ اتاق تأیید و یک اتاق ابطال شد و در پنج اتاق هم به دلیل اشکالاتی در ارائه اسناد و مدارک، برخی منتخبان جای خود را به افراد علی‌البدل دادند».

اکنون با عبور از این شرایط، پارلمان بخش خصوصی خود را آماده می‌کند تا در دوم خرداد سال جاری هیئت‌رئیسه اتاق‌های استانی و سپس اتاق ایران را اعلام کند و در این میان بر سر ریاست اتاق تهران و اتاق ایران رقابت سنگینی در‌گرفته است و لابی‌های گسترده‌ای میان چهره‌های پرنفوذ و صاحبان چندین‌و‌چند‌ساله کرسی‌های اتاق و دولت انجام می‌شود تا امسال هم ترکیب هیئت‌رئیسه پارلمان بخش خصوصی را به چنگ آورند. موضوعی که البته موجب انتقاد شدید برخی چهره‌های بخش خصوصی و فعالان صنایع است.

حالا رقابت‌های انتخاباتی در اتاق بازرگانی همچنان در جریان است و لابی‌های گسترده‌ای برای تعیین رؤسای اتاق تهران و اتاق ایران شکل گرفته است.

انتخابات دهمین دوره اتاق بازرگانی در شرایطی انجام شد که میزان استقبال از آن به حدود نصف دوره قبل کاهش یافته بود و بسیاری از چهره‌های سرشناس اتاق با این استدلال که فضا را برای چهره‌های جدیدتر و جوان‌تر باز کنند، از دهمین دوره رقابت‌های انتخاباتی پارلمان بخش خصوصی کناره گرفتند. غلامحسین شافعی، رئیس فعلی اتاق بازرگانی ایران، یکی از شاخص‌ترین این چهره‌هاست. با‌این‌حال، رقابت برای تصدی صندلی‌های ریاست در پارلمان بخش خصوصی چنان شدید است که به نظر می‌رسد جوان‌ترها، چهره‌ها و حرفه‌ای‌های جدید، شانس چندانی برای دستیابی به این کرسی‌ها نداشته باشند.

دولت فهرست خود را به اتاق ارسال کرد

سرپرست وزارت صنعت، معدن و تجارت فهرست ۱۵‌نفره خود را به اتاق بازرگانی معرفی کرده است و پیش از این سرپرست وزارت کشاورزی اسامی چهار نفر سهمیه خود را به اتاق تهران اعلام کرده بود.

احمد خانی‌نوذری، عطاالله اشرفی‌اصفهانی، مجید موافق‌قدیری و جعفر فرجی اسامی‌ای است که وزارت کشاورزی به‌عنوان نماینده دولت به اتاق تهران معرفی کرده و جای نفر پنجم فعلا خالی است.

عطاالله اشرفی‌اصفهانی و جعفر فرجی در دوره نهم نیز از سوی همین وزارتخانه به‌عنوان نمایندگان دولت معرفی شده و جزء هیئت نمایندگان اتاق تهران بودند. احمد خانی‌نوذری که در حال حاضر معاون اقتصادی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی است، به‌عنوان یک چهره جدید معرفی شده تا این وزارتخانه بزرگ و مهم اقتصادی نیز در اتاق تهران نماینده داشته باشد.

وزارت کشاورزی در بین چهار نماینده معرفی‌شده، نام مجید موافق‌قدیری را نیز قرار داده است که از فعالان بخش خصوصی محسوب می‌شود و رئیس انجمن صنایع خوراک دام، طیور و آبزیان است. او همچنین دبیرکل و عضو هیئت‌مدیره اتاق بازرگانی مشترک ایران و یونان است.

به‌جز این، به‌تازگی وزارت صنعت، معدن و تجارت نیز فهرست ۱۵‌نفره خود را به اتاق تهران فرستاده است که در آن اسامی علی نبوی، علیرضا پیمان‌پاک، مهدی ضیغمی، حسین فرهیدزاده، محمد آرام‌بن‌یار، محمد‌مهدی برادران‌خلخالی، رضا محتشمی‌پور، علیرضا شاه‌میرزایی، سید‌محمد موسوی، یونس سلمانی، مهدی صادقی‌نیارکی، محمد رضوانی‌فر، آرمان خالقی و حامد زرگر، گزینه‌های معرفی‌شده وزارت صنعت، معدن و تجارت، غالبا از معاونان و مشاوران این وزارتخانه هستند.

با ارسال اسامی نمایندگان دولت به اتاق تهران قرار است سه‌شنبه هفته جاری با حضور ۴۰ نماینده بخش خصوصی و ۲۰ نماینده دولت، اولین جلسه هیئت نمایندگان اتاق بازرگانی تهران برگزار شود.

دهمین دوره انتخابات اتاق‌های بازرگانی سراسر کشور اسفند سال گذشته برگزار شد و حالا نوبت به انتخاب هیئت‌رئیسه اتاق‌های بازرگانی سراسر کشور و در نهایت انتخاب هیئت‌رئیسه اتاق بازرگانی تهران و ایران رسیده است.

در این شرایط، رقابت سنگین برای تصدی صندلی‌های هیئت‌رئیسه ادامه دارد و گفته می‌شود برخی چهره‌های قدیمی و پرنفوذ دوره‌های قبل تلاش دارند گزینه‌های مدنظر خود را به کرسی‌های ریاست اتاق برسانند. برای مثال، به نقش مسعود خوانساری، رئیس فعلی اتاق تهران، در چینش پارلمان بخش خصوصی به صورت مکرر اشاره شده و ادعا می‌شود خوانساری که به‌عنوان یک چهره کلیدی نهمین دوره اتاق تهران توانست تأثیر چشمگیری بر پیروزی فهرست ائتلاف فردا داشته باشد، برای انتخاب ریاست دهمین دوره اتاق تهران نیز صاحب نفوذ است و در تلاش است گزینه‌های مدنظر خود را به کرسی ریاست پارلمان بنشاند.

از آن سو، به لابی سنگین دولت برای تحمیل گزینه‌های مدنظر خود به هیئت‌رئیسه اتاق نیز اشاره می‌شود. در این میان، برخی چهره‌های صنعتی و جدید هم برای تصدی ریاست اتاق تهران گمانه‌زنی می‌شوند که افشین کلاهی و رامین خسروخاور از آن جمله هستند. با‌این‌حال، بسیاری از اعضای اتاق و فعالان صنعتی می‌گویند سال‌هاست پارلمان بخش خصوصی بین دولت و چهره‌های پر‌نفوذ و پدرخوانده‌های اتاق دست به دست می‌شود و کمتر فرصت عرض اندام به سایر افراد خلاق و موفق صنعت داده شده است تا در بزرگ‌ترین تشکل بخش خصوصی نقش‌آفرینی کنند.