bato-adv
کد خبر: ۶۳۵۸۱۹
در گفتگوی فرارو با کارشناسان بررسی شد:

ایران بایستی با «طالبان» چگونه برخورد کند؟

ایران بایستی با «طالبان» چگونه برخورد کند؟
طالبان به هیچ بخشی از تعهدات خود عمل نکرده است. طالبان مدعی است که در دو سال گذشته بارندگی کم بوده و امکان پایبندی به این تعهد را از دست داده است. اما نقشه‌های ماهواره‌های هوایی ایران نشان می‌دهند که طالبان دروغ می‌گویند. یعنی آب کافی وجود دارد. حتی آب بند‌های جدیدی نیز نصب شده و آب از مسیر رسیدن به ایران منحرف می‌شود. این آب حق ایران است
تاریخ انتشار: ۰۱:۱۰ - ۰۶ خرداد ۱۴۰۲

فرارو-اخیرا مسئله حق آبه ایران و سهمی که افغانستان باید به ایران بدهد، پررنگ شده است. در این حوز ۲ دیدگاه اصلی وجود دارد. گروهی از کارشناسان معتقدند هر نوع پول، سوخت و ... می‌تواند، طالبان را راضی کند حق آبه ایران را پرداخت کند. اما گروهی دیگر اعتقاد دارند اهدا یا اعطای هر نوع کالا و خدمات در ازای حق آبه معادل باج دهی و اشتباهی بزرگ است.

به گزارش فرارو، با وجود این موارد، هنوز مسئله اصلی باقی است؛ آیا باید تیل (سوخت) بدهیم تا جنگ نشود یا از موضع سفت و سخت در برابر طالبان پرهیز نکنیم؟ فرارو برای پرداختن به این پرسش اساسی، دیدگاه کارشناسان حوزه سیاست خارجی را جویا شده است:

ذاکریان: محیط زیست میراثی مشترک است

به طالبان تیل بدهیم و آب بگیریم یا بجنگیم؟!مهدی ذاکریان تحلیلگر روابط بین‌الملل در خصوص چگونگی حق ایران و افغانستان درباره منابع آبی مشترک این دو کشور و روند دسترسی ایران به حق آبه گفت: «به لحاظ حقوق بین الملل، به طور ویژه آب یک موضوع جهانی و یک میراث مشترک بشری است. یعنی هیچ کشوری نمی‌تواند مدعی باشد، جنگل، رود و بخش خاصی از منابع طبیعی متعلق به آن‌ها است. مثلا برزیل نمی‌تواند بگوید آمازون مال من است و می‌خواهم در آمازون برج سازی کنم و به هیچ کشوری مربوط نیست. یا در همسایگی ما، ترکیه بگوید همه مسیر‌های آبی متعلق به من است و تا دلم بخواهد سد می‌سازم. هیچ کشوری نمی‌تواند چنین ادعایی داشته باشد.»

وی افزود: «در حال حاضر جمهوری اسلامی ایران، حرف‌هایی را به دولت‌های مختلف افغانستان می‌گوید (از پیش از دولت اشرف غنی تا کنون) که خود در برخی موارد زیست محیطی همان‌ها را رعایت نکرده است. البته تاکید دارم که حرف‌ها و ادعا و درخواست ایران در خصوص حق آبه کاملا درست است. همچنین سخنان انتقادی ایران درباره سد سازی دولت‌های افغانستان از زمان غنی تا طالبان صحیح است. اگر کشوری سد می‌سازد، نباید باعث شود که دیگر کشور‌ها با خشکسالی مواجه شوند.»

این استاد دانشگاه با تاکید بر اهمیت مسائل محیط زیستی در کنار حفظ و به اشتراک گذاری منابع آبی بین کشور‌های همسایه گفت: «موضوع حق آبه و حواشی و تبعات زیست محیطی پیرامون آن که شامل تلاش برای حفظ رودخانه ها، تالاب‌ها و حیات موجودات در پایین دست است باید رعایت شود. حرف ایران در خصوص حق آبه، قانونی و منطقی است، ولی ایران، انتظار رفتار و عملی را از دیگر کشور‌ها دارد، که خود، نقض می‌کند. نه تنها افغانستان باید به حقوق ایران احترام بگذارد بلکه همه کشور‌ها باید این موارد را رعایت کنند و بدانند که آب و محیط زیست میراثی مشترک است که باید همه کشور‌ها به شکل همبسته در حفظ آن کوشا باشند و کمک کنند. کشور‌ها نباید تصور کنند که محیط زیست، یک حق انحصاری است بلکه باید درک کنند، حق همه است. این موضوع بار حقوقی دارد و از دیدگاه حقوق بین الملل نیز حائز اهمیت است.»

وی تصریح کرد: «ما باید یک زنهاری هم به مدیران خودمان بزنیم که بلای طبیعت و محیط زیست و آب ایران نباشند. بسیاری از برنامه‌ها و طرح‌های داخلی ضد آب و محیط زیست است. تاکید من این است که باید از هر دو طرف (تصمیمات داخلی و خارجی) به این نکته توجه کرد.»

فلاحت پیشه: واکنش‌های همراه با ترس و رعب باعث گستاخی طالبان می‌شود

به طالبان تیل بدهیم و آب بگیریم یا بجنگیم؟!حشمت الله فلاحت پیشه، تحلیلگر مسائل بین الملل درباره دیدگاه‌های متفاوت پیرامون چگونگی دریافت حق آبه ایران از افغانستان گفت: «این ماجرای باج دهی و تحلیل اشتباه تری که می‌گویند باید پول بدهیم، از سوی افرادی مطرح می‌شود که از مفاد قرارداد ایران و افغانستان اطلاعی ندارند. بر اساس معاهده ایران و افغانستان در دهه ۱۳۵۰ شمسی، افغانستان باید سالیانه ۸۵۰ میلیون متر مکعب حق آبه ایران را بدهد. افغان‌ها و به طور مشخص طالبان در دو سال اخیر فقط ۴ میلیون متر مکعب از حق آبه ایران را پرداخت کرده. این رقم بسیار ناچیز است. این حق ناچیز هم درواقع سیلابه‌هایی است که طالبان نتوانسته کنترل کند و وارد ایران شده. بر اساس این روایت درواقع طالبان به هیچ بخشی از تعهدات خود عمل نکرده است. طالبان مدعی است که در دو سال گذشته بارندگی کم بوده و امکان پایبندی به این تعهد را از دست داده است. اما نقشه‌های ماهواره‌های هوایی ایران نشان می‌دهند که طالبان دروغ می‌گویند. یعنی آب کافی وجود دارد. حتی آب بند‌های جدیدی نیز نصب شده و آب از مسیر رسیدن به ایران منحرف می‌شود. این آب حق ایران است.»

رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس دهم درباره روش‌های پیشنهادی دریافت حق آب در ازای پرداخت وجه گفت: «عمده افرادی که معتقدند باید به افغانستان در ازای دریافت آب چیزی پرداخت شود، به روند کلی مناسبات ایران و افغانستان توجه ندارند. برخی تحلیل‌های انحرافی و اشتباه در این بحث به مسئله جنگ معطوف می‌شود. این طرز تفکر که باید چیزی در ازای آب به افغان‌ها واگذار کنیم، ریشه در سخنان رئیس جمهور فراری و سابق افغانستان دارد. او (اشرف غنی) در هنگام افتتاح سد کمال خان گفت از این پس، در ازای ارسال آب از ایران نفت می‌گیریم. این سخنان کاملا خلاف معاهده رسمی ایران و افغانستان است و عدم توجه به این معاهده درواقع خلاف امنیت ملی کشور است.»

وی با اشاره به اهمیت آب در عرصه بین الملل افزود: «آب در حال تبدیل شدن به یک معضل بین المللی است. اما بین ایران و افغانستان یکی از مستحکم‌ترین معاهده‌های بین المللی بسته شده است؛ بنابراین اگر افرادی که عادت به باج دادن در سیاست خارجی یا ارائه مشورت‌های انحرافی و مرعوبانه را دارند، باعث شوند ایران مجبور به پرداخت هزینه شود، ایران را به سمتی کشانده اند که خلاف معاهده است. در سایه چنین اشتباهی، رویه‌ای غلط هم شکل می‌گیرد که ایران در آینده از آن متضرر می‌شود. برخی ناظران و تحلیلگران فقط سلاح طالبان را می‌بینند. این در حالی است که ساختار نظامی ایران برای مقابله فرامنطقه‌ای شکل گرفته، هرچند ما هیچ وقت به آن سمت (جنگ) حرکت نمی‌کنیم. در منطقه چالش‌های آبی زیادی وجود دارد (بین عراق با ترکیه، سوریه با ترکیه و ..). تمامی این چالش‌ها به شکل حقوقی حل می‌شود و هرگز تبدیل به چالش سیاسی نمی‌شود.»

این تحلیلگر سیاسی درباره لزوم بی توجهی به تهدید‌های طالبان و شجاعت در برابر طالبان گفت: «اغراق در یاغی گری طالبان اشتباه است. من معتقدم در قبال طالبان، واکنش‌های همراه با ترس و رعب باعث گستاخی طالبان می‌شود. یکی از اشتباهات دولت این بود که سفارت قانونی افغانستان در ایران را تحویل دولت طالبان داد، آن هم بدون این که هیچ ما به ازایی دریافت کند و اتفاقا پس از همین اقدام بود که طالبان دست بالا را در مناسبات با ایران گرفت.»

محبعلی: جنگ با افغانستان درباره حق آبه هیچ کارکرد مثبتی برای ما ندارد

به طالبان تیل بدهیم و آب بگیریم یا بجنگیم؟!قاسم محبعلی، کارشناس سیاست خارجی، درباره لزوم پایبندی به معاهده بین ایران و افغانستان در کنار درک شرایط موجود گفت: «ما باید حق خودمان از سهم آب تعیین شده بر اساس قرارداد دریافت کنیم. این حق ۸۵۰ میلیون متر مکعبی، در سال‌های پر آبی تعیین شده است، بنابراین باید با دقت بیشتری این موضوع را رصد کرد. باید توجه داشته باشیم که افغانستان کم آبی، پر آبی و شرایط مختلفی دارد. البته این قرارداد هیچگاه مطلوب افغان‌ها نبود و حتی فردی را که این قرارداد را امضا کرده بود، اعدام کردند. طبیعتا شرایط تغییر کرده و باید بر اساس شرایط به ماجرا نگاه کنیم.»

مدیرکل اسبق خاورمیانه و شمال آفریقا در وزارت امور خارجه کشور، در خصوص رویکرد طالبان به جنگ بر سر آب گفت: «جنگ با افغانستان درباره حق آبه هیچ کارکرد مثبتی برای ما ندارد و چه بسا افغان‌ها از جنگ خوشحال شوند، چون چیزی برای از دست دادن ندارند. طالبان، گروهی هستند که نان خود را از نزاع با دیگران در می‌آورند و اصلا پول می‌گیرند که بجنگند. افغان‌ها از جنگ وحشتی ندارند و خسارت جنگ با طالبان بر دوش مردم افغانستان و مردم ما خواهد بود و دیگر دولت‌ها نیز از جنگ بین ما سوء استفاده می‌کنند.»

وی در خصوص بهترین روش واکنش به اتفاقات بین ایران و افغانستان گفت: «اولا باید بر قرارداد تکیه کرد و ثانیا ما نباید به سلطه طالبان کمک کنیم. این اشتباه جمهوری اسلامی ایران بود که از فروپاشی دولت قبلی حمایت و تصور کرد که دولت جدید، مناسبات بهتری با ایران خواهد داشت. با این وجود، طبیعیست که مردم افغانستان هم نیاز‌هایی دارند. می‌توانیم در قالب کمک‌های انسان دوستانه، سوخت و مواد غذایی، نظر مثبت طرف مقابل را جلب کرد و دولت فعلی افغانستان را ترغیب کرد که حق آبه ایران را بدون تنش و جنگ و خسارت به ایران پرداخت کند.»

سفیر سابق ایران در مالزی و یونان تاکید کرد: «من موافق گذشتن از حق ملی ایران نیستم، ولی معتقدم می‌توان در چارچوب قوانین بین المللی و تحت قرارداد مذکور دست به مذاکره زد. همچنین باید از همه ابزار‌های ممکن استفاده کرد. این روش به معنای باج دهی یا تقویت سلطه طالبان نیست، چون می‌دانیم که طالبان یک جریان ارتجاعی و ضد توسعه و ضد آرامش در منطقه است.»

bato-adv
منصور
United States of America
۲۳:۳۴ - ۱۴۰۲/۰۳/۰۶
ابتدا باید تکلیف دولتمردان جمهوری اسلامی که با تفکر طالبانی برای ورود طالبانیسم به مملکت فرش قرمز پهن و به آنها اجازه گشودن سفارتخانه میدهند ، روشن گردد .ش چرا این جماعت تمام اطلاعات محرمانه و از جمله نظامی ما را در اختیار انها قرار میدهند
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۳:۳۴ - ۱۴۰۲/۰۳/۰۶
از کوتاهی ماست که دیوار بلند است.
javad
Canada
۲۳:۱۷ - ۱۴۰۲/۰۳/۰۶
حالا ما هیچی ولی مسؤولین چگونه آن دبه های زرد را ازسر بگذرانند،«و پغام نگوئید که می ترسیم».اگر اقدامی نکنید اسرائیل و آمریکا پررو می شوند.برای تلافی آن دانشجویان را با دبه های نفت و سیلندر گاز بفرستید جلو سفارتخانه های غربی که هوابرشان ندارد.
ناشناس
Canada
۲۲:۵۹ - ۱۴۰۲/۰۳/۰۶
اونهایی که می گفتند که امریکا و ناتو باید از افغانستان خارج شود و امور افغانستان بدست مردم و نیروی اصیل منطقه باشد باید تحویل بگیرند. از انطرف در مورد عراق هم همین بازی را دراوردند و گفتند که نیروهای امریکا باید از عراق خارج شود تا داعشی های بعثی که تمام فرماندهان انها همان بعثی های عراقی بودند که می خواستند از امریکا و ایران انتقام بگیرند فعال شوند. این امریکا ستیزی اصلا به منطق و فکر برخی از ما اجازه نمی دهد که متعادل فکرکنیم. امریکا هم گفت این افغانستان و این شما. چرا سربازهای من باید کشته شوند تا امنیت ایران و روسیه و چین فراهم شود. حالا ببینید که خود روسیه و پوتین هنوز حاضر نیست حتی با انگلیس یا امریکا یا حتی لهستان قطع رابطه کند ولی ما از لج امریکا طالبان را نیروی اصیل منطقه می نامیم. واقعا سیاست زدگی و امریکا ستیزی و نگرانی از امریکا که تصور می کنند که کار و زندگی خود را ول کرده تا حکومت ایران را تغییر دهد بدون در نظر گرفتن تصویر بزرگتر چه اندازه به کشور ضرر زد
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۲:۵۴ - ۱۴۰۲/۰۳/۰۶
اگه کوتاه بیایید باید به طالبان باج بدید
مجله خواندنی ها
انتشار یافته: ۲۲
امین میرزائی
Iran (Islamic Republic of)
۰۲:۰۳ - ۱۴۰۲/۰۳/۰۶
اعضایِ سفارتِ طالبارو بکنین تو گونی بهشون بگین اگه راه آب ِایران وانشه همه تونو کَت بسته می‌دیم دسِ پسرِ مسعود !!!!!!!!!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۴:۱۷ - ۱۴۰۲/۰۳/۰۶
طالبان اگر قدرت داشته باشند ۵تا۶ میلیارد از ساکنین کره زمین را می کشند با آنان باید مانند مارهای سمی برخورد کرد از نگاه آنها خودشان دارالسلام هستند و مابقی دار الکفر و این افراد خطرناکترین هستند نه سواد نه منطق نه وجدان هیچ
آرمان
Iran (Islamic Republic of)
۰۷:۱۱ - ۱۴۰۲/۰۳/۰۶
این منطقه سد کجکی زمان پهلوی اول بدستور انگلیس به افغانستان داده شده با حقابه ۵۰٪ ، زمان پهلوی دوم هم به ۳۰٪ کاهش پیدا کرد!!! الان ایشالله تمام اون منطقه جدا شده دوباره به ایران برگرده.
zamyad
Iran (Islamic Republic of)
۰۷:۲۷ - ۱۴۰۲/۰۳/۰۶
فرارو : پاکش کن بابا پاکش کن این خبر رو سریع... افغان ها هیچ ترسی از جنگ ندارند!... همه برای ما مفسر شدند
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۷:۳۰ - ۱۴۰۲/۰۳/۰۶
در حال ایران سه کار میتواند انجام دهد اول اینکه به دادگاه بین المللی شکایت کند.دوم ..سفیر طالبان را اخراج کند.اگر باز همنتیجه نداد 8 میلیون افغانی که از آب و نان و سوخت و.....یارانه ای ایران استفاده می کنند را اخراج کند. هر سه راه قانونی هستند.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۸:۰۶ - ۱۴۰۲/۰۳/۰۶
عجیب اینه که چرا دولت روحانی و دولت رئیسی نسبت به سدسازی ترکیه روی رودخانه ای که تامین کننده اب ایران بوده اینقدر راحت گذشته!
دستگاه سیاست خارجه یا مستقل نیست و از خودش اراده ای نداره یا مستقل هست و توان و تجربه کافی رو در حل حتی مسائل ساده همسایگی نداره
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۸:۱۰ - ۱۴۰۲/۰۳/۰۶
همشونو باید جمع کنن بریزن دریا وسلااااااااااام
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۸:۱۶ - ۱۴۰۲/۰۳/۰۶
همه حرفهای شما درست ولی تا زمانی که ما حق آبه رودهای داخلی خودمون رو رعایت نمیکنیم و فلان استان به فلان استان آب نمیدهد چطور توقع داریم کشور دیگه حق آبه ما رو رعایت کنه
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۸:۵۸ - ۱۴۰۲/۰۳/۰۶
تو را بخدا غرور ملی مردم رو بیش از این لگدمال نکنین . بعد از مثلا و به اصطلاح اولتیماتوم و هشدار جدی آقای رییسی !!! اونا از انواع توهین و تهدید علنی ذره ای کوتاهی نکردن هیچ با قلدری گفتن یه قطره آب هم نمیدیم . برخورد مسئولینی که براشون سفارت باز کردن و تو همه همایش ها دعوت رسمی ازشون کردن و در آغوش گرفتنشون چی بوده ؟ فقط لبخند و سکوت و سر پایین انداختن ، این یعنی اوج اقتدار . حالا میفهمم چرا 20 میلیون افغانی غیرمجاز عین مور و ملخ ریختن داخل و مسئولین هم بشدت راضی
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۲۶ - ۱۴۰۲/۰۳/۰۶
رییس جمهور غیر مستقیم تهدید کرد 6 میلیون افغانستانی رو از ایران اخراج میکنیم اینا فکر کردن داره تهدید جنگ میکنه، مطمئنا هیچ کسی راضی به کشتار مردم بی گناه نیست ولی موشک های نقطه زن و پهبادهای ایران میتونه در کمترین زمان طالبان رو از بین ببره.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۲۷ - ۱۴۰۲/۰۳/۰۶
ببین کار ما به کجا رسیده که این ادم های عصر حجری هم برای ما شاخ و شونه میکشن . مطابق قرارداد باید بریم جلو . برای اولین و آخرین بار باید کارشون رو یکسره کنیم
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۲۸ - ۱۴۰۲/۰۳/۰۶
همچین نوشتین با طالبان چه کند انگار طالبان آدمه که بخواد باهاش چه کند! همین که در زمانی که فرش قرمز واسشون تو وزارت خارجه پهن کردید نخوردنتون خدا رو شکر کنید اینا آدم خوارن!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۲۹ - ۱۴۰۲/۰۳/۰۶
سیاستمداران و حاکمان ایران یا خود را بخواب زده اند و یا واقعا سواد سیاسی ندارد! وقتی برگشت طالبان حاصل چندسال مذاکره نمایندگان این گروه با نمایندگان آمریکا در قطر می باشد و وقتی همه می دانند که موسس طالبان سازمان آی‌اس‌آی پاکستان به نمایندگی از CIA می باشد، آیا چرای عملکرد این روزهای طالبان تعجب برانگیز است؟ طالبان آمده تا ایران را درگیر بحران کند و یا شاید هم جنگ، این سیاست همیشگی مستکبرین بوده اما چرا سیاستمداران ایران فریب خوردند معلوم نیست شاید چون آدم باتجربه و باسوادی در دستگاه سیاست گذاری خارجی نداریم، وقتی فکر و ذکر مسوولین شورای امنیت ملی تجارت نفت و اعضای تشخیص مصلحت هم انحصار خودرو باشد وضع سیاست گذاری ما بهتر از این نخواهد شد
رمضانعلی فتاحی نیا
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۳۸ - ۱۴۰۲/۰۳/۰۶
مگر ایران مدعی داشتن موشکهای نقطه زن را ندارد؟؟؟ فقط با یکی از این موشکها دیواره سدی که به سوی ایران کشیدند را بزند ، نشد با موشک بزند با پهباد بزند
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۲:۳۴ - ۱۴۰۲/۰۳/۰۶
فرصت مناسبی هست تا از امکانات و پیشرفت های نظامی برای سرکوب کردن طالبان استفاده کرد تا بقیه هم حساب کار خود را بکنند
ناشناس
Canada
۲۲:۵۰ - ۱۴۰۲/۰۳/۰۶
به قول اقای ظریف دیپلمات هزاره:

به عنوان یک نیروی اصیل منطقه! اگر هم کافی نبود بگوییم مردم ایران خودشون رای دادند که ما طالبان را به عنوان نیروی اصیل منطقه خطاب کنیم.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۲:۵۴ - ۱۴۰۲/۰۳/۰۶
از کامنتهای دوستان خنده آمد خلق را
۱ - آمریکا، لات ترین ارتش جهان، با هزینه تریلیون دلاری در نهایت نتونست کاری علیه طالبان انجام بده و در انتها مجبور به توافق و واگذاری افغانستان به طالبان شد، بعد بعضیها میخوان با موشک نقطه زن و پهپاد ترتیب طالبان رو بدن. اینا ۵۰ ساله جد اندر جد تو کوهها با موتور و قاطر و کلاش جنگیدن.
۲. در حال حاضر هیچ کشور و دولتی تو دنیا کنوانسیونهای مربوط به آبهای مرزی و از این دست رو رعایت نمیکنه که افغانستان دومی باشه، مثال؟ ترکیه، عراق، خود ایران در قبال کردستان عراق و... این کنوانسیونها برا تو کتابها هستند و مردم و زمین تشنه این چیزا حالیش نمیشه. هزینه بستن آب رو همسایه کمتر از دعوا با کشاورز در داخل مرزهاست.
۳. برادرانی که در سپتامبر ۲۰۲۱ برای خروج امریکا از منطقه جشن گرفته بودند و هر گونه حمایت از جریانهای مقابل طالبان مانند پسر مسعود رو البته به درخواست یا دستور دوستان چینی و روس تعطیل کردن، باید میدونستن که اخراج آمریکا توسط طالبان منجر به سگ مستی اونها خواهد شد و با مست چه توان کرد؟
۴. اخراج اتباع افغانستان؟ میفهمید چی میگید؟ طالبان باید از این طریق ما رو تهدید کنه. چرا؟ ۵ تا ۶ ملیون سرباز در خاک دشمن داره و هر لحظه میتونه از اونها استفاده کنه. باور نمیکنید؟ با چند تا دوست افغانی صحبت کنید و نظرشون رو راجع به ایران و طالبان جویا بشید.
۵. متاسفانه خیلیها در کشور ما یا هنوز نفهمیدن یا دیر فهمیدن که بالانس ایران تو منطقه تنها با پشت گرمی به غرب ممکنه و بستن با شرقیها به دلیل تعارض منافع تو موضوعات مختلف در نهایت منجر به باج دادن های پشت سر هم و تبدیل شدن به طفیلی خواهد شد. ایران با اروپا و آمریکا به دلیل بافت اقتصادی، سیاسی و جغرافیایی دو طرف تقریبا هیچ تعارض منافعی نداره و در آینده هم نخواهد داشت، البته وقتی ایدیولوژی ما رو به بیراهه نبره. ولی با هر همسایه و هر رقیب بازاری به تعارض میخوری، مثال؟ تعارض منافع با روسیه سر فروش ارزانتر نفت به چین و هند، تعارض با ترکیه سر آب، هژمونی طلبی منطقه ای، فتح بازارهای مشترک مانند عراق و...، تعارض با طالبان سر آب و در آینده احتمالا بر سر رهبری جهان اسلام، تعارض با عربستان بر سر هژمونی طلبی منطقه ای، رهبری جهان اسلام، بازارهای مشترک نفتی و ...، یک نمونه تعارض منافع واقعی با اروپا، اسراییل یا امریکا میتونید نام ببرید؟ بسم الله، البته بیخیال ایدیولوژی خواهشا.
bato-adv
bato-adv
bato-adv
پرطرفدارترین عناوین