bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۶۴۰۹۹۶

آمریکا به دنبال تغییرات در شورای امنیت است؟

آمریکا به دنبال تغییرات در شورای امنیت است؟

روزنامه آمریکایی واشنگتن‌پست به نقل از منابع ناشناس گزارش داد که دیپلمات‌های واشنگتن در حال بررسی پیشنهادی برای «بازنگری» شورای امنیت سازمان ملل هستند که ممکن است در نشست سپتامبر مجمع عمومی ارائه شود.

تاریخ انتشار: ۱۰:۴۶ - ۲۳ خرداد ۱۴۰۲

براساس گزارش روز دوشنبه واشنگتن پست، «لیندا توماس گرینفیلد» فرستاده جو بایدن، رئیس‌جمهوری آمریکا در سازمان ملل هم‌اکنون در حال رایزنی با کشور‌های عضو در رابطه با «تقاضای بازخورد در مورد گسترش احتمالی» شورای امنیت است و مقامات ایالات متحده امیدوارند که این امر «با به رسمیت شناختن شرایط امروزی نقشه پراکنده قدرت جهانی، اعتماد به این نهاد حاکمیتی برجسته جهان را بازگرداند.»

به گزارش ایسنا، شورای امنیت سازمان ملل متشکل از پنج عضو دائمی شامل روسیه، چین، فرانسه، انگلیس و ایالات متحده است و ۱۰ عضو چرخشی دارد که از سوی مجمع عمومی برای دوره‌های دو ساله انتخاب می‌شوند. براساس قوانین فعلی، دو کرسی از این کرسی‌ها به آمریکای لاتین، پنج کرسی به آفریقا و آسیا، یک کرسی به اروپای شرقی و دو کرسی به اروپای غربی و «دیگر نقاط» اختصاص دارد.

پیشنهاد ایالات متحده در حال «تکامل» است، اما انتظار می‌رود این موضوع شامل اضافه شدن شش عضو دائمی دیگر باشد که حق وتو نداشته باشند. مقاماتی که با واشنگتن‌پست صحبت کردند، از آلمان، ژاپن و هند به عنوان نامزد‌های احتمالی نام بردند، در حالی که انگلیس و فرانسه خواهان ورود برزیل و حداقل یک کشور آفریقایی به شورای امنیت هستند.

گسترش شورای امنیت با هدف «جامع‌تر شدن» و محدود کردن حق وتو به «موقعیت‌های نادر و ویژه»، در سخنرانی سپتامبر گذشته بایدن در مجمع عمومی مطرح شد.

پیشنهاد ایالات متحده به دنبال رفع نارضایتی تحت‌الحمایه‌هایش در کی‌یف است. سال گذشته، ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهوری اوکراین از سازمان ملل خواست که روسیه را «متجاوز» اعلام کند و آن را از شورای امنیت حذف کند، یا اینکه کلا منحل شود. واشنگتن گزینه دوم را زیاده‌روی می‌داند.

یک مقام آمریکایی که خواست نامش فاش نشود، به واشنگتن‌پست گفت: «ما می‌خواهیم این نهاد‌ها طوری کار کنند تا بتوانیم درگیری‌های بین‌المللی را حل و فصل کنیم. ما باید در مورد موفقیت یا عدم موفقیتی که در طول سال‌ها به دست آورده‌ایم واقع‌بین باشیم، اما شکی نیست که وضع ما با حضور این مؤسسات بهتر از نبودن آنهاست.»

به گزارش راشا تودی، روسیه هم معتقد است که شورای امنیت به اصلاحات نیاز دارد. سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه در جلسه آوریل در مورد «چندجانبه‌گرایی مؤثر» گفت: «حضور پرتعداد نمایندگان غرب در این نهاد حیاتی سازمان ملل، اصل چند قطبی بودن را تضعیف می‌کند» و استدلال کرد که شورای امنیت به «توسعه تعداد نمایندگان و حضور از کشور‌های آسیایی، آفریقایی و آمریکای لاتین نیاز دارد.»

با این حال، اصلاح شورای امنیت مستلزم تغییر منشور سازمان ملل است و به تایید حداقل ۱۲۸ کشور از ۱۹۳ کشور عضو و همچنین هر پنج عضو دائمی شورای امنیت نیاز دارد. روزنامه واشنگتن‌پست اشاره کرد که تصویب این پیشنهاد از سوی سنای فعلی ایالات متحده در بهترین حالت «بعید» است.

یک دیپلمات سازمان ملل به این روزنامه آمریکایی گفت: «هرگونه اصلاح در شورای امنیت ممکن است از وزنه حضور غرب در این شورا بکاهد؛ بنابراین این یک واقعیت است و سوال اینجاست که آیا ما واقعا اکنون به دنبال آن هستیم؟ آیا این فقط لفاظی جذاب است که ما می‌خواهیم این کار را انجام دهیم یا واقعا وقتی می‌گوییم می‌خواهیم این کار را انجام دهیم، واقعا در مورد آن جدی هستیم؟»

bato-adv
bato-adv
bato-adv