Rain Man که با تنها ۲۵ میلیون دلار بودجه تهیه شده بود، در زمان اکران خود در سال ۱۹۸۸ یک شگفتی را به ارمغان آورد و فروشی سرسامآور را به ثبت رساند و در فصل جوایز نیز در ۴ شاخه از جمله بهترین فیلم جشنواره اسکار برنده جایزه شد و از آن زمان تاکنون به عنوان یکی از نمادهای سینمای آمریکا به شهرت رسیده است. امیدواریم که دوباره بتوانیم تام کروز را در چنین ژانری مشاهده کرده و از هنرنمایی قدرتمند وی در اثری درام لذت ببریم.
ستاره بزرگ و قابل احترام حال حاضر هالیوود یعنی تام کروز در طی چند دهه گذشته برخی از فیلمهای به یاد ماندنی و پرفروش سینما را به ارمغان آورده است.
در دوره و زمانی که سینما به تسخیر ژانر ابرقهرمانی درآمده و فیلمهای این ژانر فارغ از کیفیت و ارزشی که دارند، فروش چند صد میلیونی را در گیشه تجربه میکنند، عملاً نمیتوان بازیگری را پیدا کرد که یک تنه تنها نام او بتواند مخاطبین را به سینما کشانده تا پروژهای خارج از ژانر ابرقهرمانی را به فروشی میلیاردی برساند. مسئلهای که البته یک استثنا داشته و آن هم کسی نیست جز تام کروزی که به معنای واقعی کلمه میتوان لقب تنها ستاره بزرگ حال حاضر سینما را به وی اختصاص داد.
بازیگر و تهیهکننده ۶۱ ساله آمریکایی که در حال حاضر مابین رقابت آتشین فیلمهای اوپنهایمر و باربی، پروژه Mission: Impossible — Dead Reckoning Part One (مأموریت: غیرممکن – روزشمار مرگ قسمت اول) را بر پرده سینما به اکران درآورده که تاکنون فروشی بالغ بر ۴۵۰ میلیون دلار را به ثبت رسانده است. بازیگری که هیچ محدودیتی را برای آثار خود قائل نبوده و برای به وجد آوردن مخاطبین سینما و پیشرفت این مدیوم در ژانر اکشن دست به دلکاریهای دیوانهواری زده که بارها او را تا یک قدمی مرگ پیش برده است.
کسب چنین جایگاهی و رقم زدن آثاری خاطره انگیز و به یاد ماندنی سبب شده تا در این مقاله به سراغ ۱۰ فیلم پرفروش تام کروز رفته تا ببینیم که این ستاره ارزشمند حال حاضر سینما در کارنامه خود چه رکوردهایی را بر جای گذاشته است. رکوردهایی قابل توجه که از شما دعوت میکنیم تا در ادامه این مقاله ما را همراهی نمایید.
کارگردان: الکس کورتزمن
هزینه تولید: ۱۲۵ میلیون دلار
میزان فروش: ۴۱۰ میلیون دلار
پس از رونق دنیای سینمایی مارول، کمپانی یونیورسال در تصمیمی جنجال دست به ساخت دنیایی هیولا محور زد که با فیلم The Mummy در سال ۲۰۱۷ آغاز میشد.
با این حال عدم برنامه ریزی مناسب و پروسه تولید پرحاشیه این فیلم که جنجال بسیاری را به دنبال داشت، در جذب مخاطبین آنطور که میبایست موفقیتآمیز ظاهر نشد و با تنها ۴۱۰ میلیون دلار، کار خود را در گیشه به اتمام رساند. انتظارات بسیار زیاد کمپانی یونیورسال و حضور نام بزرگی همچون تام کروز و همچنین بهره بردن از بودجه ۱۲۵ میلیون دلاری باعث شد تا چنین فروش یک شکست تلقی شده و کار دنیای هیولایی را در همان ابتدا پایان دهد. نکته جالب توجه شکست The Mummy در این است که بسیاری در سال ۲۰۱۷ تصور کردند که کار تام کروز به عنوان یک ستاره به پایان رسیده است؛ در حالی که او تنها ۵ سال بعد یکی از پرفروشترین فیلمهای تاریخ سینما را به ارمغان آورد.
کارگردان: بری لوینسون
هزینه تولید: ۲۵ میلیون دلار
میزان فروش: ۴۱۲ میلیون دلار
پیش از آن که تام کروز تبدیل به بدلکار دیوانهوار ژانر اکشن امروز شود، در اثری درام و زیبا تحت عنوان Rain Man با داستین هافمن به همکاری پرداخت.
این فیلم به موضوع ساوانت اوتیسمی و مراقبت از عزیزانی که با چنین مشکلی دست و پنجه نرم میکنند، پرداخته است و روایتی بسیار تاثیرگذار و دردناک را به تصویر میکشد که میتواند مخاطبین را شوکه نماید. Rain Man که با تنها ۲۵ میلیون دلار بودجه تهیه شده بود، در زمان اکران خود در سال ۱۹۸۸ یک شگفتی را به ارمغان آورد و فروشی سرسامآور را به ثبت رساند و در فصل جوایز نیز در ۴ شاخه از جمله بهترین فیلم جشنواره اسکار برنده جایزه شد و از آن زمان تاکنون به عنوان یکی از نمادهای سینمای آمریکا به شهرت رسیده است. امیدواریم که دوباره بتوانیم تام کروز را در چنین ژانری مشاهده کرده و از هنرنمایی قدرتمند وی در اثری درام لذت ببریم.
کارگردان: ادوارد زوئیک
هزینه تولید: ۱۴۰ میلیون دلار
میزان فروش: ۴۵۶ میلیون دلار
تام کروز در یکی از معدود آثار تاریخی کارنامه بازیگری خود با فیلم The Last Samurai به دگرگونی مفاهیمی میپردازد که میتواند زندگی هر انسانی را تحت تاثیر قرار دهد.
سرباز ارتش ایالات متحده آمریکایی که پس از شکست در مقابل ساموراییها، به عنوان اسیر در میان آنها زندگی کرده و به حدی تحت تاثیر فرهنگ و آزادگی این مردم قرار میگیرد که به تمام آرمانهای گذشته زندگی خود پشت کرده و در برابر استعمار و ظلم حماسه آفرینی میکند. The Last Samurai که به عنوان یکی از پرفروشترین فیلمهای تام کروز شناخته میشود (بدون در نظر گرفتن میزان تورم) که باعث شد تا دامنه قدرت ستارگی وی به خارج از ژانر اکشن نیز گسترش پیدا کرده تا مخاطبین سینما را با جنبههای جدیدی از قدرت بازیگریاش آشنا نماید.
کارگردان: برایان دی پالما
هزینه تولید: ۸۰ میلیون دلار
میزان فروش: ۴۵۷ میلیون دلار
۳۰ سال پیش در همکاری تام کروز و برایان دی پالما شاهد تولد فرنچایز سینمایی Mission: Impossible با الهام از مجموعه تلویزیونی به همین نام بودیم که نه تنها زندگی این بازیگر را برای همیشه تغییر داد، بلکه ژانر اکشن را نیز در طی دهههای بعدی تمام و کمال دگرگون نمود.
این فیلم حول محور مامور همه فن حریف و وطن پرستی به نام ایتن هانت جریان داشت که برای خنثی کردن تهدیدی بینالمللی، با وقایعی هیجانانگیز و شگفتانگیز روبرو میشود. در حالی که فیلم Mission: Impossible با نقدهای متفاوتی روبرو شد و درجلب نظر مثبت اکثر منتقدین ناکام ماند، اما فروش سرسامآور بیش از ۴۵۰ میلیون دلار را به ارمغان آورد و باعث شد تا این فرنچایز برای سالهای متوالی یکی از سلاطین ژانر اکشن لقب بگیرد.
کارگردان: جان وو
هزینه تولید: ۱۲۵ میلیون دلار
میزان فروش: ۵۴۹ میلیون دلار
پس از گذشت ۴ سال از شگفتیسازی تام کروز در ژانر اکشن، فرنچایز ماموریت غیرممکن با Mission: Impossible ۲ قدرتمندانه به سینما بازگشت.
این دنباله که از کارگردان صاحب سبکی همچون جان وو بهره میبرد، همچنان حول محور رویارویی با تهدیدی بسیار خطرناک در سطح جهانی جریان داشت و بازیگران جدیدی را به این فرنچایز نوپای سینما اضافه کرد که مورد استقبال مخاطبین قرار گرفت و فروشی بالای ۵۰۰ میلیون دلار را به ارمغان آورد که نه تنها جایگاه ماموریت غیرممکن را در سینمای نوین تثبیت نمود، بلکه در محبوبیت تام کروز به عنوان ستاره ژانر اکشن نیز تاثیر به سزایی از خود نشان داد.
کارگردان: استیون اسپلیبرگ
هزینه تولید: ۱۳۲ میلیون دلار
میزان فروش: ۶۰۶ میلیون دلار
در سال ۲۰۰۵ همکاری تام کروز و استیون اسپیلبرگ برای ساخت اقتباسی سینمایی از رمان اچ. جی. ولز به نام War of the Worlds به مانند بمبی پر سر و صدا در هالیوود صدا کرد که عملاً یک رویداد سینمایی منحصر به فرد در آن زمان به شمار میرفت.
این فیلم تام کروز را در قامت پدری قرار داد که در بحبوحه حمله همه جانبه بیگانگان به سیاره زمین، باید از فرزندانش در برابر هرج و مرج و نابودی محافظت نماید. در حالی که War of the Worlds نتوانست نظر مثبت منتقدین را جلب نماید، اما گیشه بینالمللی را به آتش کشید و نامهای تام کروز و استیون اسپیلبرگ سبب فروش بالای ۶۰۰ میلیون دلاری این پروژه اقتباسی شد که در آن زمان به نقل محافل سینمایی بدل گشته بود. با این حال علیرغم چنین موفقیت مالی چشمگیری، ساخت دنباله و اسپینآف آن هیچگاه محقق نشد و این مسئله در نهایت به فراموشی سپرده شد.
کارگردان: کریستوفر مککوری
هزینه تولید: ۱۵۰ میلیون دلار
میزان فروش: ۶۸۸ میلیون دلار
با پیوستن کریستوفر مککوری در قامت کارگردان و ربکا فرگوسن به عنوان بازیگر مقابل تام کروز، فیلم Mission: Impossible — Rogue Nation دوران جدیدی را در فرنچایز ماموریت غیرممکن آغاز کرد.
حضور ربکا فرگوسن در کنار تام کروز نه تنها سبب شد تا شیمی بین آنها توجه مخاطبین را به خود جلب نماید، بلکه Mission: Impossible — Rogue Nation از فیلمهای پیشین با روایتی تک قسمتی فاصله گرفت و زمینهساز داستانی دنبالهدار با شخصیتهای جدیدی شد که حال و هوای این فرنچایز را دگرگون کرد و حالت جدی و بزرگسالانهتری به خود گرفت که با موفقیت مالی سرسامآوری مواجه شد و چنین بازخوردهای مثبتی به عنوان الگو برای دنبالههای بعدی نیز تکرار شد که تلاش مضاعف تام کروز برای افزایش کیفیت این فرنچایز و پیشرفت ژانر اکشن نیز تاثیرات قابل توجهی از خود بر جای گذاشت.
کارگردان: برَد بِرد
هزینه تولید: ۱۴۵ میلیون دلار
میزان فروش: ۶۹۴ میلیون دلار
زمانی که کارگردان آثار موفق استودیو پیکسار یعنی برَد بِرد وارد میدان شد تا سکان هدایت فیلم جدیدی از ماموریت غیرممکن را بر عهده بگیرد، مسیر برای تحول و دگرگونی این فرنچایز در فیلم Mission: Impossible — Ghost Protocol هموار شد.
با وجود آن که تام کروز در فیلمهای قبلی ماموریت غیرممکن نیز انجام بدلکاریها را شخصاً بر عهده گرفته بود، اما سکانس برج خلیفه Mission: Impossible — Ghost Protocol تا آن زمان در مقیاس سینما سابقه نداشت و به عنوان تبلیغی پر سر و صدا برای همکاری برد برد و این بازیگر ۶۱ ساله به شمار میرفت که چنین ریسک و تلاشی با استقبال مخاطبین نیز مواجه شد و فروشی حدوداً ۷۰۰ میلیون دلاری را برای چهارمین فیلم از فرنچایز ماموریت غیرمممن به همراه داشت که در آن زمان برای این فرنچایز یک رکورد شکنی قابل توجه به شمار میرفت.
کارگردان: کریستوفر مککوری
هزینه تولید: ۱۷۸ میلیون دلار
میزان فروش: ۷۸۶ میلیون دلار
فیلم Mission: Impossible — Fallout به عنوان ششمین هنرنمایی تام کروز در قامت ایتن هانت و دومین پروژه کریستوفر مککوری در قامت کارگردان به عنوان پرفروشترین فیلم فرنچایز ماموریت غیرممکن تا به امروز شناخته میشود.
رویارویی تام کروز و هنری کویل در هفتمین فیلم ماموریت غیرممکن به حدی دیوانهوار و هیجانانگیز جلوه کرد که تبدیل به سودآورترین فیلم این فرنچایز ژانر اکشن سینما شد و سران استودیو پارامونت پیکچرز را در بهت و حیرت فرو برده بود تا حدی که سریعاً به ساخت ۲ دنباله دیگر از ماموریت غیرممکن چراغ سبز نشان دادند. Mission: Impossible — Fallout مملو از سکانسهای اکشنی است که در مرکز آن رویارویی شگفتانگیز هلیکوپترها قرار دارد که هر مخاطبی را به وجد آورده و چنین دستاورهایی نیز منجر به فروش حدود ۷۹۰ میلیون دلاری این دنباله شده است که امید میرود Mission: Impossible — Dead Reckoning Part One بتواند موفقیتهای آن را در گیشه بینالمللی تکرار نماید.
کارگردان: جوزف کوشینسکی
هزینه تولید: ۱۷۰ میلیون دلار
میزان فروش: ۱ میلیارد و ۴۸۷ میلیون دلار
چه کسی فکرش را میکرد که ۳۰ سال پس از فیلم نخست و در حالی که کارگردان اصلی آن در این بین با مرگ مواجه میشود، تعهد تام کروز بتواند شاهکاری همچون Top Gun: Maverick را پدید بیاورد؟
تام کروز زمانی که در فیلم نخست تاپ گان به ایفای نفش پرداخت، جوان ۲۴ ساله جویای نامی بود که شهرت چندانی نداشت. ۳۰ سال بعد در سال ۲۰۲۲ با فیلم Top Gun: Maverick ثابت کرد که تنها ستاره بزرگ حال حاضر سینمای هالیوود به شمار میرود که این صنعت در شرف ورشکستگی پس از همهگیری ویروس کرونا را احیا نمود و یکی از پرفروشترین و پرسودترین فیلمهای تاریخ سینما را با میزان فروش شگفتآور ۱ میلیارد و ۴۷۸ میلیون دلار را به ارمغان آورد که در میان سیل عظیم آثار ابرقهرمانی و کلیشهای، مخاطبین را با سکانسهای داگفایت و اکشن تکراری نشدنی Top Gun: Maverick به سینماها بازگرداند و شگفتی را در صنعت هالیوود رقم زد.
منبع: گیمفا