«هزینۀ زیاد و بودجۀ کم» هیچوقت بهانۀ منطقی و موجهی برای ساختن ساختمانهای زشت و بیقواره نیست؛ اگر ایده و انگیزۀ لازم وجود داشته باشد، همیشه میتوان از مصالح و طرحهای خاصی استفاده کرد که بدون تحمیل هزینۀ زیاد، جلوهای درخشان و جالبتوجه در ساختمانها ایجاد کنند. سالن ورزشی نور مبین بسطام نمونهای موفق از چنین پروژهای است.
موسسه خیریه نور مبین در شهرستان بسطام استان سمنان، موسسهای برای حمایت از کودکان بیسرپرست است که در سالهای اخیر یک مدرسه و یک مجموعۀ ورزشی را برای استفادۀ این کودکان با یک معماری متفاوت و مطابق با آخرین روشهای روز دنیا احداث کرده است.
به گزارش فرادید؛ سالن ورزشی نور مبین که توسط یک استودیوی معماری ایرانی طراحی شده و در سال ۱۳۸۹ کار ساخت آن تکمیل شده است، در سال ۱۳۹۰ توانست رتبۀ اول «جایزۀ معمار» را در بخش «ساختمانهای عمومی» به دست بیاورد. به علاوه این پروژه در سال ۲۰۱۱ در بخش «ساختمانهای ورزشی» به فهرست نهایی فینالیستهای فستیوال جهانی معماری در بارسلون اسپانیا راه یافت.
اولین مشخصۀ چشمگیر این پروژه جانمایی فوقالعادۀ آن در یک دشت هموار در دامنۀ جنوبی کوهستان البرز و کوه ابر است که چشماندازی وسیع و زیبا از دشت و آسمان و کوهستان دارد. طراحی خود پروژه نیز به شکلی انجام شد که نه یک عنصر ناهمگون بلکه جزئی از خود این چشمانداز باشد.
در این پروژه بر خلاف اغلب سالنهای ورزشی که نورگیرهایی در قسمت بالای دیوارها دارند، دیوارهایی شیشهای در پایین طراحی شد تا زیبایی و وسعت چشمانداز از درون سالن به طور کامل قابل مشاهده باشد.
استفاده از ساندویچپنلها در طراحی پوشش بنا موجب ساخت سریعتر و ارزانتر پروژه شده و به علاوه جلوهای متفاوت و پر از روح و انرژی به این سالن بخشیده است. شکل بیرونی این سالن ورزشی نیز با رها شدن از بند قالبهای کلیشهای مرسوم در ساخت سولههای ورزشی، حالتی همگونتر با محیط طبیعی اطرافش پیدا کرده است.
آسمان این منطقه اغلب اوقات سال شاهد عبور ابرهای پراکندۀ سپید از پهنۀ آسمان است و این ساختمان نیز با نمای سفید و طراحی منحصر به فرد خودش تا حدی شبیه به یک تکه ابر است که روی زمین فرو آمده باشد؛ تصویری که با نام زیبای «کوه ابر» نیز که در افق چشمانداز منطقه قرار دارد همخوانی کاملی دارد.