bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۶۶۸۷۵۵

روزنامه شهرداری: ایجاد هراس علیه مهاجران افغانستانی، کار دشمن است

روزنامه شهرداری: ایجاد هراس علیه مهاجران افغانستانی، کار دشمن است

موضوع «افغانستان‌هراسی» سیستماتیک است. بررسی‌های انجام شده نشان می‌دهد بخش زیادی از محتوای تولید شده با محوریت «افغانستان‌هراسی» در ایران، محتوای صداگذاری شده مربوط به سال‌های گذشته است که با استفاده از تاکتیک‌های عملیات روانی، می‌کوشد افکار عمومی جامعه را ملتهب کند.

تاریخ انتشار: ۱۴:۰۳ - ۰۶ مهر ۱۴۰۲

همشهری نوشت: موج تازه‌ای که در روز‌های اخیر از سوی برخی جریان‌های معاند با محوریت «افغانستان‌هراسی» به راه افتاده، واجد نکات مهمی است که باید به بررسی دقیق آن‌ها پرداخت.

پس از سقوط حکومت پیشین در افغانستان، این موج مقداری کاهش پیدا کرد، با وجود این، اما در روز‌های اخیر شاهد شکل‌گیری موج تازه‌ای از نگرانی پیرامون حضور افغانستانی‌ها در ایران بوده‌ایم که آن را باید با ۲ نگاه محوری مورد بررسی قرار داد: نخست اینکه بخشی از موجی که در جامعه ایجاد شده، دغدغه مردم است و نمی‌توان آن را صرفا با شیطنت‌های رسانه‌ای مرتبط دانست. شرایط اقتصادی موجود در افغانستان طی ۲‌سال گذشته میل بخشی از جامعه این کشور برای مهاجرت را افزایش داده است.

بر این اساس شاهد آغاز موج جدیدی از مهاجرت افغانستانی‌ها به ایران بودیم و طی ۲‌سال گذشته جمعیت قابل‌توجهی از مردم این کشور وارد ایران شدند. بسیاری از این مهاجران نیز با نگاه اقامت بلندمدت وارد کشورمان نشدند، اما در نهایت ماندگار شدند؛ بنابراین شکل‌گیری دغدغه‌هایی در جامعه در این زمینه واقعیتی است که باید به آن توجه داشت؛ موضوعی که صرفا مربوط به طالبان هم نیست و ریشه‌های متعددی را برای آن می‌توان برشمرد.

نکته بعدی، موضوع «افغانستان‌هراسی» سیستماتیک است. بررسی‌های انجام شده نشان می‌دهد بخش زیادی از محتوای تولید شده با محوریت «افغانستان‌هراسی» در ایران، محتوای صداگذاری شده مربوط به سال‌های گذشته است که با استفاده از تاکتیک‌های عملیات روانی، می‌کوشد افکار عمومی جامعه را ملتهب کند. برهمین اساس هم بود که در روز‌های اخیر شاهد بودیم کوشیدند با انتشار وسیع این دست تصاویر، اینگونه القا کنند که مرز‌ها مملو از مهاجران است؛ درحالی‌که مرز‌های ایران و افغانستان روز‌های عادی را پشت‌سر می‌گذارد و فضاسازی‌های انجام شده بسیار دور از واقعیت است.

از سوی دیگر جریان‌سازان تلاش می‌کنند با نسبت دادن انجام برخی جرائم به مهاجران افغانستانی، فضای جامعه را به جهت مورد دلخواه خود هدایت کنند. چنین رویکردی می‌کوشد فرهنگسازی‌های انجام شده با هدف تقویت پیوند‌های همسایگی و دینی میان ۲‌ملت ایران و افغانستان را بی‌اثر سازد تا در نهایت بستر برای ایجاد تنش میان ۲‌کشور فراهم شود. تخریب فرهنگ دوستی میان ۲ ملت، محوری‌ترین راهبرد اقدام‌های رسانه‌ای جریان‌های معاند در این حوزه است.

دشمنان این مرز و بوم از یک‌سو می‌کوشند احساسات ایرانیان را برانگیزانند. هرچه تبلیغات سوء درباره مهاجران افغانستانی ملموس‌تر به جامعه ایرانی القا شود، ناخواسته شاهد ایجاد بحران در این حوزه خواهیم بود. در ادامه چنین فرایندی، گام بعدی، بازتاب دادن چنین رفتاری در جامعه افغانستان و تحریک احساسات آنان است. چنین رویکردی ایجاد تنش میان ۲‌ملت و درنهایت برافروختن آتش جنگ میان ۲‌کشور را پیگیری می‌کند. هدف کلان چنین راهبردی ناامن‌سازی منطقه است.

bato-adv
bato-adv
bato-adv