در کنار اخبار مرتبط با جنگ تعرفهها و تراشههای غرب با چین، امروز چالش بزرگی که بازیگران فراآتلانتکی با آن دست به گریبان هستند، نفوذ شبکههای جاسوسی پکن به دل نهادهای سیاسی و سطح بالای بازیگران آمریکایی و اروپا است.
در کنار اخبار مرتبط با جنگ تعرفهها و تراشههای غرب با چین، امروز چالش بزرگی که بازیگران فراآتلانتکی با آن دست به گریبان هستند، نفوذ شبکههای جاسوسی پکن به دل نهادهای سیاسی و سطح بالای بازیگران آمریکایی و اروپا است.
به گزارش اقتصادنیوز، مجموعه سرفصلها در باب جاسوسان چین باید غرب را وادار کند تا برتلاشهای ضد جاسوسی پکن متمرکز گردد. ۱۰ سپتامبر، ساندی تایمز گزارش داد که سازمان اطلاعاتی بریتانیا، محققی که برای گروه تحقیقاتی چین در مجلس عوام بریتانیا فعالیت داشت را به ظن جاسوسی برای چین دستگیر کرده است.
این مرد ۲۸ ساله ظاهرا به بسیاری از اعضای پارلمان بریتانیا دسترسی داشت. در حالی که موفقیت فعالیتهایی که ادعا میشود او انجام داده ناشناخته است، یکی از منابع وایت هال گفته که این محقق ازحامیان شاهینهای چین است و رویکردش موجب گشته تا بسیاری از سیاستمداران بریتانیا نسبت به فعل و انفعالهای پکن بی تفاوت شوند.
تایمز ۱۲ سپتامبر گزارش داد که سازمان اطلاعات بریتانیا سال ۲۰۲۱ به حزب محافظه کار هشدار داده بود که دو نامزد بالقوه پارلمان ممکن است عاملان جبهه متحد چین باشند که هدفشان نفوذ و تلاشهای تبلیغاتی خارج از کشور است. در این میان جیمی کوین فعال در نشنال ریویو ۱۰ سپتامبر نوشت که دستیاران اریک آدامز شهردار نیویورک به همراه یکی از متهمان پرونده وزارت دادگستری علیه شهروندان چینی متهم به اداره یک ایستگاه پلیس به چین سفر کرده اند.
بازتاب چنین خبری در نیویورک یادآور عملیاتهای پیشین پکن در این کشور بود. پس از آن، ماه اوت، وزارت دادگستری دو ملوان نیروی دریایی را به اتهام انتقال اطلاعات محرمانه به چین درباره فعالیتهای دریایی، طراحی کشتیها و تسلیحات آمریکا دستگیر کرد.
در همین حال، دولت کانادا ۷ سپتامبر تحقیق درباره دخالت روسیه و چین در انتخابات ملی را آغاز کرد. اوایل سال جاری، گلوبال اند میل به گزارشهای اطلاعاتی کانادا اشاره کرد که نشان میدهد نهادهای اطلاعاتی چین عملیات نفوذ را برای حفظ حزب لیبرال جاستین ترودو در قدرت و شکست قانونگذاران محافظهکار که مخالف منافع پکن هستند، کلید زدند. تلاشهای چین عبارت بودند از مشارکتهای سیاسی محرمانه و وادار کردن دانشجویان چینی جهت داوطلب شدن در کمپینها.
آنگونه که نشریه هیل نوشته، یک هیئت چینی از ارائه تجهیزات مشکوک به نهادهای امنیتی دهلی نو خودداری کرده و به همین دلیل چندین ساعت با کارکنان امنیتی هتل درگیر بودند. در آن بازه زمانی این هتل اقامتگاه رئیس جمهور برزیل بود و همچنین بسیار نزدیک به هتلی بود که بایدن در آن اقامت داشت.
الکس جوسک محقق استرالیایی در کتابش تحت عنوان «جاسوسها و دروغ ها: چگونه بزرگترین عملیاتهای مخفی چین جهان را فریب داد» توضیح میدهد، «همزیستی وزارت امنیت دولتی چین با شبکههای جبهه متحد، امپراتوریهای تجاری، دیپلماسی عمومی و دانشگاهها قوی است.»
ماموران چینی تحت پوشش عنوانی دیپلماتیک فعالیت نمیکنند. حزب کمونیست معمولا شهروندان عادی چینی مانند دانشجویان دانشگاه و تجار را برای شرکت در کمپینهای جاسوسی و نفوذ استخدام میکند. از همین رو مجریان قانون و آژانسهای اطلاعاتی ایالات متحده نمیتوانند فعالیتهای تک تک شهروندان چینی در آمریکا را ردیابی کنند.
ناظران میگویند، کنگره باید درباره عملیات غیرقانونی چین در ایالات متحده پارامترهای قانونی تعریف کند و در این زمینه بر دانشگاه و تجارت متمرکز شود. برای مثال، تمام فعالیتهای مرتبط با برنامه هزار استعداد چین، که دانشمندان غربی را به این کشور متمایل میکند تا دانش آمریکایی را به مؤسسات چینی منتقل نمایند، باید به عنوان حمایت از جاسوسی و سرقت مالکیت معنوی تلقی شوند.
همزمان نهادهای تجاری چینی که توسط مجریان قانون به عنوان شرکتهای پیشرو تحت بررسی قرار گرفته اند، باید به عنوان پلتفرمهای جاسوسی در نظر گرفته شوند و اعضایشان تحت پیگرد قانونی قرار گیرند. در نهایت، دولت فدرال باید الزامات گزارش دهی مربوط به تماس بین اتباع چین و مقامات دولتی ایالات متحده (از جمله اعضای کنگره و کارکنان آنها) و افراد حامی پایگاه دفاعی-صنعتی ایالات متحده را افزایش دهد.