پنیر دارای انواع متفاوتی است که این تفاوتها ممکن است از لحاظ نوع شیر مورد استفاده برای تولید پنیر، فرایند تولید، میزان رطوبت، بافت پنیر، رنگ و مزه پنیر باشد. هر کدام از این پنیرها دارای خواص متفاوت و کاربردهای جداگانه هستند.
پنیر دارای انواع متفاوتی است که این تفاوتها ممکن است از لحاظ نوع شیر مورد استفاده برای تولید پنیر، فرایند تولید، میزان رطوبت، بافت پنیر، رنگ و مزه پنیر باشد. هر کدام از این پنیرها دارای خواص متفاوت و کاربردهای جداگانه هستند.
تا بحث لبنیات میشود اولین چیزی که به ذهن ما میرسد شیر و پنیر است. بدون شک یکی از چیزهایی که همین حالا نیز در یخچال خود پیدا میکنید پنیر است. این ماده خوراکی به دلیل تنوع و کاربردهایی که در پخت انواع غذا، شیرینیجات، دسرهای متفاوت و وعدههای غذای دارد یک خوراکی همهگیر و جهانی به حساب میآید. داشتن پنیر در برنامه غذایی میتواند تاثیرات مفید بسیاری داشته باشد برای مثال مصرف پنیر برای صبحانه میتواند برای ساعتها شما را سیر نگه داشته و سبب ایجاد یک روز پر انرژی باشد. به طور کلی این ماده غذایی دارای انواع و کاربردهای فراوانی است که در این مطلب به شرح آن میپردازیم. با ما همراه باشید تا هر چه بیشتر با انواع پنیر و خواص این خوراکی لذیذ آشنا شوید.
پنیر دارای انواع متفاوتی است که این تفاوتها ممکن است از لحاظ نوع شیر مورد استفاده برای تولید پنیر، فرایند تولید، میزان رطوبت، بافت پنیر، رنگ و مزه پنیر باشد. هر کدام از این پنیرها دارای خواص متفاوت و کاربردهای جداگانه هستند که در ادامه بیشتر با این موضوع آشنا خواهیم شد.
این پنیرها رطوبت کم و و طعم قویی دارند. برای تولید این نوع از پنیر، شیر تحت فشار قرار می گیرد تا آب آن به صورت کامل کشیده شود. این پنیرها ماندگاری بالایی دارند و معمولا در غذا به صورت پخته یا رنده شده مورد استفاده قرار میگیرند. از پنیرهای سخت میتوان به پارمزان، چدار و گرویر اشاره کرد.
پنیرهای نرم رطوبت زیاد و مزهی ملایمی دارند. برای تولید این پنیرها شیر با استفاده از جاذب، خشک میشود و نیاز به جا افتادن ندارد. این پنیرها به نسبت پنیرهای سخت دارای ماندگاری کمتری هستند و معمولا در انواع سالاد و یا به صورت خام مورد استفاده قرار میگیرد. از پنیرهای نرم میتوان به فتا، پنیر خامهای و ریکوتا اشاره کرد.
این پنیرها با افزودن کپک به شیر تولید میشوند که این امر سبب ایجاد رگههای آبی یا سبز رنگ در بافت پنیر میشود. این پنیرها طعم تلخ و تندی دارند و برای کسانی که به مزههای قویی علاقهمند هستند میتواند یک انتخاب مناسب باشد. از پنیرهای رگه آبی میتوان به روکفور، گورگونزولا و استیلتون اشاره کرد.
همانطور که پیشتر نیز اشاره کردیم پنیر یک ماده غذایی بسیار متنوع است که در هر منطقه و کشوری انواع آن را پخت و استفاده میکنند. یکی از دلایل محبوبیت این ماده خوراکی مقویی و لذیذ تنوع مزه و کاربردهای آن است. در ادامه با معروفترین پنیرها که شاید شما نیز استفاده کرده باشید آشنا میشویم.
پنیر پارمزان یک پنیر خشک و سخت است که از شیر گاو تولید میشود. این پنیر در منطقه پارما در ایتالیا به دست آمده و دارای طعمی تلخ و تند است. از پنیر پارمزان به صورت رنده شده روی غذاهایی همچون پاستا، سوپ، ریزوتو و انواع سالاد استفاده میشود.
پنیر چدار یک پنیر نرم و کرم رنگ است که همچون پنیر پارمزان از شیر گاو تهیه میشود. پنیر چدار دارای مزهای ترش و بافتی خامهای است. از این پنیر میتوان در تهیه ساندویچ، برگر، پای سبزیجات و بسیاری غذاهای دیگر استفاده کرد.
یک پنیر سفید و نمکی است که به طور معمول از شیر گوسفند یا بز تهیه میشود. این پنیر در کشورهای حوزه خلیج فارس، بخشهایی از اروپا و آفریقا محبوب و مورد استفاده است. پنیر سفید یا فتا به عنوان چاشنی سالاد، ساندویچ، پاستا و انواع غذاهای دیگر استفاده میشود.
پنیر کاممبر یک پنیر نرم و سفید است که از شیر گاو تولید میشود. این پنیر در منطقه نورماندی در فرانسه به دست آمده و دارای طعم شیرین و قلب خام است. از پنیر کاممبر به عنوان چاشنی در کنار نان، بیسکویت، مربا، عسل و مغزهای خشک شده استفاده میشود.
پنیر آبی گروهی از پنیرهای نرم یا نیمه خشک است که دارای رگهای سبز یا آبی هستند. این رگها از نوع قارچ بوده و باعث میشوند تا پنیر رنگ آبی یا سبز داشته باشد. این پنیرها دارای مزه تند و تیزی هستند که به طور معمول در تهیه پاستا، انواع سس، سالاد و چاشنی و در کنار خوراکیهای متفاوت مورد استفاده قرار میگیرد.
پنیر موتزارلا یک پنیر نرم و سفید است که از شیر گاو یا گاومیش تهیه میشود. این پنیر بسیار کش میآید و در غذاهای پاستایی، لازانیا، پیتزا، سالاد و انواع غذاهای دیگر مورد استفاده است. این پنیر در ایران بهطور معمول با نام پنیر پیتزا شناخته میشود زیرا با خاصیت کشسانی فراوان کمک بسیاری به خوشمزهتر شدن غذای شما میکند.
پنیر گودا یک پنیر نیمه خشک و زرد رنگ است. پنیر گودا دارای شکل دایرهای با قطر حدود 25 سانتیمتر است. این پنیر دارای مزه شیرین و بافتی خامهای است که در تهیه انواع سالاد و ساندویچ کاربرد دارد.
پنیر بری یک پنیر نیمه خشک و کرم رنگ است که از شیر گاو تولید میشود. این پنیر در منطقهای به همین نام در فرانسه به دست آمده و دارای مزهای شیرین است. این پنیر را میتوان به عنوان یک چاشنی در کنار نان، عسل و مربا سرو کرد.
پنیر روکفور یک پنیر آبی رنگ است که از شیر گوسفند تهیه میشود. این پنیر دارای طعمی تلخ و تند است که برای تهیه سالاد، انواع پاستا و سسهای متفاوت مورد استفاده قرار میگیرد.
ریکوتا یک پنیر سفید رنگ با بافتی نرم است که دارای مزهای شیرین و خام است. از پنیر ریکوتا در تهیه انواع دسر، کانولی و غذاهای دیگر میتوان استفاده کرد.
کاربردهای متفاوت پنیر در آشپزی
امروزه پنیر به عنوان یک عضو اصلی از برنامههای غذایی ما به شمار میرود. انواع پنیر در دستور پخت غذاهای متفاوت دیده میشود که به عنوان یک عنصر اصلی در تهیه شیرینی، سوپ، دسر و غذاهای فست فودی مورد استفاده قرار میگیرد. در ادامه از کاربردهای متفاوت پنیر در آشپزی میگوییم.
استفاده از انواع پنیر میتواند تاثیر بسیاری در داشتن یک غذای متفاوت و خوشمزه داشته باشد. شما میتوانید با اضافه کردن پنیر خامهای به سوپ یک مزهی لذیذ و ملایم ایجاد کنید. همچنین با اضافه کردن پنیر بر روی پاستا یک میانوعدهی مقویی داشته باشید. اضافه کردن پنیر به بسیاری از غذا و خوراکیها میتواند سبب ایجاد یک ترکیب فراموش نشدنی باشد.
وجود پنیر در طرز تهیه یک غذا نهتنها سبب خوشمزهتر شدن آن است، بلکه میتواند یک بافت نرم و دلپذیر را نیز به غذای شما بدهد. استفاده از پنیر در غذاهای متفاوت میتواند سبب ایجاد بافتهای متفاوتی باشد. انواع پنیر در هر غذا به صورت متفاوتی عمل میکند، اما شک نداشته باشید نتیجه همیشه بینظیر است.
همانطور که میدانید بیشتر دسر های لذیذ دارای پنیر هستند برای مثال یکی از اعضای مهم چیزکیک همانطور که از اسمش پیداست پنیر است. پنیر در تهیه انواع دسر نقشی کلیدی داشته و میتواند یک مزه دلپذیر به دسر یا میانوعدهی شما بدهد.
در نهایت ما از دستهبندیهای پنیر و انواع آن گفتیم، سپس به کاربردهای متفاوت پنیر در آشپزی پرداختیم. پنیر یک ماده بسیار پرخاصیت و لذیذ است و بهتر است همیشه جایی در برنامههای غذایی شما داشته باشد. امیدوارم این مطلب برای شما مفید بوده باشد.