معاملات روز گذشته بورس تهران نیز با کاهش ارتفاع نماگرهای تالار شیشهای همراه شد. در روزی که گذشت، شاخصکل بورس تهران، ۰.۳۶درصد از ارتفاع خود را از دست داد و نهایتا در سطح ۲میلیون و ۱۶۸هزارواحدی کار خود را به اتمام رساند. نماگر هموزن نیز که نشانی از اثرگذاری یکسان کلیه نمادهای معاملاتی است و چهره بازار را به نحو مطلوبتری نمایش میدهد، با افت ۰.۰۴درصدی همراه شد.
شاخصکل فرابورس در معاملات روز دوشنبه، ۰.۳۶درصد کاهش را تجربه کرد و در سطح ۲۶هزار و ۳۱۸واحدی آرام گرفت. ارزش معاملات خرد بازار سهام نیز همچنان در کانال ۴هزار میلیاردتومان قرار دارد و رقم ۴هزار ۳۶۱میلیاردتومان را ثبت کرد. افزون بر این، ۱۱۸میلیاردتومان از سوی حقیقیها از تالار شیشهای خارج شد.
به گزارش دنیای اقتصاد، همانطور که از آمار فوقالذکر پیداست، در روز گذشته دامنهنوسانات شاخصهای سهامی از نیمدرصد نیز تجاوز نکردهاست و این موضوع ثبات در شاخصهای سهامی را نشان میدهد. نوسانات محدود و اندک نماگرهای سهامی در سطوح فعلی مخاطب را به سمت و سوی دریافت این نتیجه رهنمون میسازد که در تالار شیشهای، هیچکدام از بازیگران بازار سهام (خریداران و فروشندگان)، برتری مفرطی نسبت به گروه مقابل در جریان معاملات ندارند.
با توجه به سطوح فعلی قیمتها در بازار سرمایه، سهامدارانی که در تالار شیشهای مالک سهام هستند، با این تفکر که بازار از ناحیه فعلی عقبنشینی خاصی نخواهد داشت، در سمت فروش سهام فعالیت چندانی ندارند و این موضوع سببشده تا جریان عرضه از نیروی قدرتمندی برای فراهمکردن زمینه افت شاخصها برخوردار نباشد. البته رکود در بازارهای موازی نیز در ترغیب سهامداران به نگهداری سهام موثر است. بازارهای موازی، مسیر سالجاری را با رکود عمیق معاملاتی تا به اینجا پیمودهاند و سهامداران بورسی، بازار جذاب دیگری را در کنار بازار سرمایه نمیبینند که قابلیت اقناع آنها را برای انتقال سرمایه به آن بازار داشتهباشد و همین موضوع سببشده تا این گروه از سهامداران به اتراق خود در تالار شیشهای ادامه دهند.
در سمت مقابل نیز بعد از فروکشکردن هیجان مثبت تزریقی ناشی از اخبار مربوط به تجدید ارزیابی بنگاههای بورسی، سرمایهگذاران حقیقی و حقوقی که در اتمسفر بازار سهام فعالیت میکنند، محرک قانع کنندهای که آنها را به سمت خرید سهام روانه سازد، نیافتهاند و چشم به راه محرکهای مثبت در زمینههای مختلف هستند. با توجه به ثبات قیمت اسکناس آمریکایی در بازار آزاد و فروکشکردن نسبی شعله انتظارات تورمی در زمینه اقتصاد کلان، کلیت بازار سهام نمیتواند بهصورت همهجانبه رشد خاصی را تجربه کند.
به نظر میرسد بورس تهران این روزها به نمود عملی و اجرایی محرکهای بنیادی که در هفتههای گذشته در قالب اخبار به بازار جهت دادهاند، نیاز دارد. به بیانی سادهتر، بازار توانست در معاملات هفتههای گذشته، یک رشد خوب را در کلیت خود تجربه کند و رشد نماگرهای تالار شیشهای، با ورود پول به سهام مختلف بازار و افزایش ارزش معاملات همراه بود، اما در هفته گذشته بازار سهام شرایط نامساعدی را تجربه کرد و شاخصهای بازار در هر پنج روز معاملاتی هفته پیش، جامه سرخ بهتن کردند. روز گذشته نیز شاهد برتری محدود و ناچیز فروشندگان بر خریداران در جریان معاملات بودیم که منجر به نزول اندک نماگرهای سهامی شد. به هر روی رصد تحرکات معاملهگران در تالار شیشهای گویای این نکته است که بورس این روزها، تشنه محرک جدید است و باید نمود عینی و عملی داستان تجدید ارزیابیها را در ساختار اجرایی شرکتها مشاهده کنیم.
تجدید ارزیابی، صورتهای مالی شرکتهای بورسی را بهروز خواهد کرد و شکاف بین ارزش دفتری و ارزش بازار داراییهای موجود در ترازنامه شرکتهای بورسی از بین خواهد رفت. در کشور ما که با تورمی مزمن دستوپنجه نرم میکند، فاصله معناداری بین این دو آیتم ایجاد شدهاست که بهروزرسانی آنها سبب تغییر معنادار در ارقام بسیاری از نسبتهای مالی خواهد شد و تعدی دولت و نهادهای دولتی به سود شرکتهای بورسی را محدود خواهد کرد. بهنظر میرسد که با فاصلهگرفتن از فضای هیجانی ناشی از اخبار مربوط به تجدید ارزیابی، بازار این روزها فرصت مناسبی را برای تجدیدنظر و چینش مجدد پورتفوی معاملاتی برای سهامداران فراهم کرده تا با شناسایی فرصتهای سرمایهگذاری بالقوه، بازدهی سبد معاملاتی خود را در ماههای آتی افزایش دهند.
به هر روی باید منتظر ماند و دید که چه متغیرها و پارامترهایی در ماههای آتی فراروی بازار سهام ظاهر خواهند شد و اثر هریک از این عوامل بر جریان معاملات چگونه خواهد بود. طبیعتا در این راستا نرخ ارز یکی از مهمترین عواملی است که باید از سوی سهامداران مورد رصد قرار بگیرد، زیرا مهمترین عاملی که میتواند کلیت بازار را با جهش معنادار همراه کند نرخ ارز است که فعلا در کانال ۵۰هزارتومان حبس شدهاست و باید دید که در ادامه مسیر معاملات چه سرنوشتی پیشروی شاخص ارزی خواهد بود.