آش آبادانی یکی از خوشمزهترین و جذابترین آشهایی است که اصالت آن به خوزستان برمی گردد. این آش بسیار مقوی، غلیظ و کشدار است به همین دلیل معمولا آن را در وعده صبحانه میل میکنند.
مدت زمان آمادهسازی این آش ۴-۳ ساعت است.
مقدار مواد اعلام شده در این آموزش مناسب برای ۵-۴ نفر است که شما به راحتی با جمع و ضرب سادهای میتوانید مقدار آن را افزایش دهید و در حجمهای بیشتری این آش لذیذ را طبخ کنید.
درجه سختی تهیه این آش در دستهبندی متوسط قرار دارد.
نخود ۱۰۰ گرم
لوبیا سفید ۱۰۰ گرم
عدس ۱۵۰ گرم
تره ۵۰۰ گرم
برنج ۳۰۰ گرم
گوشت گوساله ۲۵۰ گرم
گوشت چرخ کرده گوساله ۵۰ گرم
پیاز ۱ عدد
نمک، فلفل و زردچوبه به مقدار دلخواه
روغن به مقدار دلخواه
کشک به مقدار دلخواه
نعنا خشک به مقدار دلخواه
در اولین مرحله برای تهیه این آش به سراغ حبوبات روید. نخود و لوبیا را تمیز کنید و بشویید. آنها را در ظرفهای جدا با مقداری آب بخیسانید. بهتر است در این بازه زمانی آب روی آنها را چندین بار عوض کنید.
خیساندن حبوبات قبل از پخت موجب میشود روند پخت آنها سریعتر انجام شود و تا حد زیادی نفخ حبوبات گرفته شود. برنج و عدس را نیز به همین ترتبی بشویید و بخیسانید.
در مرحله دوم به سراغ پخت نخود روید. درون قابلمه مناسبی نخود را با مقداری آب بریزید. قابلمه را روی حرارت زیاد قرار دهید تا به نقطه جوش برسد سپس حرارت را کم کنید و درب قابلمه را ببندید و ۲۰-۳۰ دقیقه زمان دهید تا نخودها نیمپز شوند.
در مرحله سوم به سراغ لوبیاهای خیسانده شده روید. آنها را درون آبکش بریزید تا آب اضافیشان گرفته شود. حال لوبیاها را به قابلمه نخود در حال پخت بیفزایید و مجدد درب قابلمه را ببندید و ۲۰-۳۰ دقیقه دیگر زمان دهید تا لوبیا نیز تا حد زیادی بپزد.
در مرحله چهارم به سراغ پیاز روید. پیازها را بشویید و پوست بگیرید، یکی از پیازها را خلالی خرد کنید و کنار گذارید. پیاز دوم را نگینی خرد کرده و به سراغ مرحله بعد برید.
در پنجمین مرحله گوشت را بشویید و به چند تکه برش زنید حال گوشتهای خرد شده را به همراه پیاز نگینی خرد شده به حبوبات در حال پخت بیفزایید. همه مواد را بهم زنید و اگر آب نیاز داشت مقدار مناسب آب جوش به آش بیفزایید.
توجه داشته باشید که بهتر است در همان ابتدا برای پخت آش آب را به مقدار کافی به قابلمه بیفزایید که در طول زمان پخت نیاز به افزودن آب نباشد. وقتی آب آش از ابتدا کافی باشد غلظت و طعم نهایی آش شما خیلی بهتر است.
در این مرحله پیاز خلالی شده در مرحله چهارم را درون تابه مناسبی بریزید و با مقداری روغن تفت دهید تا سبک و طلایی شود. پیاز سرخ شده را روی دستمال جاذب روغن قرار دهید تا روغن اضافیش گرفته شود و به سراغ مرحله بعد روید.
در هفتمین مرحله درون همان تابهای که پیاز را تفت دادید کمی زردچوبه بریزید و تفت دهید تا عطر زردچوبه آزاد شود. حال ترکیب فوق را به قابلمه بیفزایید و همه مواد را بهم زنید تا به خوبی با هم ترکیب شوند.
در هشتمین مرحله به سراغ آمادهسازی تره روید. آن را تمیز کنید و برگهای زرد و پلاسیده آن را جدا سازید. حال تره را با مقداری آب بشویید و درون آبکش قرار دهید تا آب اضافیش گرفته شود. با کمک خردکن، میکسر یا چاقو ترهها را خرد کنید و کنار گذارید.
در مرحله نهم به سراغ عدس روید. آب اضافی عدسها را بگیرید و آنها را درون صافی بریزید. عدسها را به قابلمه آش بیفزایید و همه مواد را بهم زنید. درب قابلمه را ببندید و ۲۰-۳۰ دقیقهای زمان دهید تا عدسها تا حد زیادی بپزند.
در دهمین مرحله به سراغ برنج روید. برنج خیسانده شده را به قابمه آش بیفزایید و همه مواد را بهم زنید. مجدد درب قابلمه را ببندید وزمان دهید تا روی حرارت کم ۳۰-۴۰ دقیقه بپزد تا برنج نرم شود.
در یازدهمین مرحله به سراغ تره روید و تره خرد شده را به آش بیفزایید. همه مواد را بهم زنید تا با هم ترکیب شوند. مقداری نمک و فلفل به آش زنید و زمان دهید تا روی حرارت کم آش بپزد.
در مرحله دوازدهم به سراغ آماده سازی نعنا روید. حالا درون تابه مناسبی کمی روغن بریزید. کمی زمان دهید تا روغن داغ شود. نعنا را درون تابه بریزید و کمی تفت دهید، تا عطر نعنا آزاد شود. توجه داشته باشید که نعنا به سرعت میسوزد، تیره و سیاه میشود. پس از چند ثانیه نعنا را از روی حرارت بردارید و به محتوای آش در حال پخت بیفزایید.
در این مرحله به سراغ گوشت چرخ کرده روید و گوشت را به تابهای که در آن نعنا داغ درست کردید بیفزایید. گوشت را کمی تفت دهید تا حالت نیمه پختگی به خود گیرد. حال مقداری فلفل و نمک به گوشت چرخکرده زنید و به تفت دادن ادامه دهید. ترکیب فوق را کنار گذارید و به سراغ مرحله بعد روید.
در چهاردهمین مرحله گوشتهای پخته شده را از قابلمه خارج کنید. گوشتها را با کمک چنگال ریش ریش کنید و مجدد به آش بیفزایید. در همین مرحله گوشت چرخ کرده را نیز به محتوای درونقابلمه آش اضافه کنید و همه مواد آش را بهم زنید.
در پانزدهمین مرحله غلظت و میزان پختگی حبوبات را بررسی کنید و در صورت کافی بودن به سراغ سرو آش روید. آن را در ظرف سرو بریزید و با مقداری پیازداغ، نعناداغ و کشک روی آن را تزیین و نوش جان کنید.
منبع:اکالا