فیلها نقش بسیار مهمتری نسبت به انسانها برای احیای جنگلها دارند. به همین دلیل است که تلاش زیادی برای زنده نگه داشتن فیلها انجام میشود.
تصاویری دلخراش، وضعیت بد و مرگ فیلها در زیمبابوه در بحبوحه خشکسالی شدید سال ۲۰۲۳ را نشان میدهند و کارشناسان نگران هستند که مرگ و میر بیشتری در پی باشد.
به گزارش روزیاتو، حدود ۱۶۰ فیل در عرض چند هفته در پارک ملی هوانگ در این کشور از بین رفتهاند. منطقهای که بین ماه فوریه و نوامبر در سال ۲۰۲۳، حتی یک قطره باران هم به خود ندیده است.
در ماه آگوست، حیوانات این پارک برای یافتن غذا به شدت تحت فشار بودند و کمبود آب تأثیر قابل توجهی بر فراوانی منابع غذایی داشت.
ترور لین، رئیس گروه حفاظت از Bhejane Trust، در اواخر سال گذشته شرایط وحشتناکی که حیوانات در پارک هوانگ با آن روبرو بودند را توصیف کرد:
در طی ۳ ماه گذشته شاهد اتفاقات دلخراشی بودیم. فیلهایی که از شدت ضعف به حدی رسیده بودند که منتظر مرگ بوده و بچه فیلهایی که مادرانشان را از دست داده و محکوم به فنا بودند. مرگ در سراسر این پارک حاکم بود.
ما هرگز نخواهیم دانست که چه تعدادی از حیوانات مردهاند. لاشههایی را در لا به لای بوتهها پیدا کردهایم. احتمالاً چند صد حیوان از بین رفتهاند. گرما و نبود غذا قاتل آنها بوده است.
این فرآیند طبیعت است که سازگارترینها زنده میمانند.
لین توضیح داد که توقف بارندگیها در فوریه باعث شد که رشد چمنها کامل نشده و علف کمتری برای تغذیه حیوانات در دسترس بود. سپس درختان برگهای خود را در زمستان از دست دادند.
آنچه باقی مانده بود، خشک شده و سپس با مشکلاتی برای دسترسی به آب و رقابت بر سر آن ترکیب شد. همه این شرایط دست به دست هم داده و وضعیتی استرسزا را به وجود آورد و مرگ حیوانات زیادی را به دنبال داشت.
با منابعی که در اختیار داشتیم، نمیتوانستیم برای جلوگیری از این وضعیت کاری انجام دهیم. طبیعت میتواند بسیار خشن باشد!
یکی دیگر از حافظان محیط زیست در مصاحبهای گفته که از ۱،۸۰۰ فیل سعی در استفاده از یک منبع آب واحد داشتند.
دیدن بچه فیلهای بی پناهی که بی هدف منتظر مرگ هستند، وحشتناک بود. رانندگی در اطراف این منطقه و دیدن جسد فیلها واقعا ترسناک بود.
لین همچنین هشدار داد که ممکن است در سال ۲۰۲۴ نیز شاهد شروع شرایط خشکسالی مشابهی باشیم.
در سال گذشته، یک چرخه آب و هوایی به نام «ال نینو» سیلهایی را در سراسر شرق آفریقا به ارمغان آورد، اما در جنوب این قاره وضعیت معکوسی را به دنبال داشت.
ما میدانیم که ممکن است در سال ۲۰۲۴ شاهد یک ال نینو و خشکسالی بزرگ باشیم.
خواهیم دید که چه کاری میتوانیم برای کاهش آن انجام دهیم. اما فقط بهترینها موفق به ادامه بقا خواهند شد. اگر خشکسالی دیگری وجود داشته باشد، باید دوباره همان اتفاق را پشت سر بگذاریم.
در تلاشی برای جلوگیری از تکرار موج وحشتناک مرگ و میر سال گذشته، کارگران پارک هوانگ در حال حفر چاههایی در زمین ترکخورده و نصب پمپهای خورشیدی هستند.
هدف از انجام این کار، کمک به تأمین آب در زمان خشکسالی بوده و همچنین باعث پراکنده شدن جمعیت فیلها در مناطق وسیعتری شده و رقابت بر سر منابع آبی را کاهش میدهد.
فصل بارانی زیمبابوه در ماه اکتبر شروع شد و تا ماه مارس ادامه داشت. در سالهای اخیر، این وضعیت نامنظم شده و حافظان محیط زیست متوجه دورههای خشکسالی طولانیتر و شدیدتری به دلیل تغییرات آبوهوایی شدهاند.
به گفته حافظان محیط زیست، فیلها با پخش دانههای گیاهان در طول مسیرهای طولانی از طریق وجود بذر در مدفوع آنها، نقش مهمی در مبارزه با تغییرات آب و هوایی دارند. این عامل باعث میشود که جنگلها گسترش یافته و احیا شوند.
درختان، دی اکسید کربن که باعث گرم شدن زمین میشود را جذب میکنند.
فیلها نقش بسیار مهمتری نسبت به انسانها برای احیای جنگلها دارند. به همین دلیل است که تلاش زیادی برای زنده نگه داشتن فیلها انجام میشود.