«صادقانه بگویم، اگر بتوانیم مشکل اس-۴۰۰ را حل کنیم، ایالات متحده از بازگشت ترکیه به خانواده دارندگان جت اف-۳۵ استقبال کند. اما ما باید ابتدا این موضوع دیگر را حل کنیم و در حالی که آن را حل میکنیم، همچنین باید اطمینان حاصل کنیم که ترکیه از یک دفاع هوایی قوی برخوردار است.»
«ویکتوریا نولند» از دیپلماتهای آمریکا روز سه شنبه گفت: «ایالات متحده آماده است در صورت حل شدن موضوع خرید سامانه دفاع موشکی "اس-۴۰۰" از روسیه، به ترکیه نیز جنگنده "اف-۳۵ "بدهد.»
به گزارش فارس به نقل از روزنامه «کاثیمرینی»، نولاند گفت: «ما در حال مذاکره بر سر فروش سامانه دفاع موشکی "پاتریوت" بودیم و در حالی که این مذاکرات ادامه داشت، ترکیه به سمت دیگری رفت.»
وی ادامه داد: «صادقانه بگویم، اگر بتوانیم مشکل اس-۴۰۰ را حل کنیم، ایالات متحده از بازگشت ترکیه به خانواده دارندگان جت اف-۳۵ استقبال کند. اما ما باید ابتدا این موضوع دیگر را حل کنیم و در حالی که آن را حل میکنیم، همچنین باید اطمینان حاصل کنیم که ترکیه از یک دفاع هوایی قوی برخوردار است.»
ترکیه چهار سامانه موشکی زمین به هوای اس-۴۰۰ را به قیمت ۲.۵ میلیارد دلار از روسیه خریداری کرده است.
ترکیه اولین سری اس-۴۰۰ را جولای ۲۰۱۹ با وجود هشدارهای واشنگتن و تهدید تحریمهای آمریکا دریافت کرد.
در پاسخ، واشنگتن، ترکیه را از برنامه ساخت قطعات جنگنده «اف-۳۵» که آنکارا سازنده و خریدار آن بود، حذف کرد. ترکیه از زمان خرید این سامانه موشکی، از آن استفاده نکرده است.
به گفته متحدان غربی ترکیه، اس-۴۰۰ یک سامانه موشکی زمین به هوای متحرک است که میتواند برای ناتو خطرآفرین باشد.
نولاند در مورد توافق برای دستیابی به جتهای اف-۱۶ ساخت آمریکا و کیتهای نوسازی که هنوز نیاز به تأیید کنگره دارد، گفت که تلاشهایی برای متقاعد کردن قانونگذاران آمریکایی انجام شده است.
وی افزود: «دستیابی ترکیه به این جتها برای آمریکا در اولویت قرار دارد.»
تحلیلگران بر این باورند که آمریکا با تجهیز همزمان ترکیه و یونان به جنگندههای مختلف در واقع این دو کشور همسایه و عضو ناتو را مقابل هم قرار داده است.
چندی قبل، نیروی هوایی یونان در پاسخ به تخلفات ادعایی ترکیه، ۴۰ فروند جنگنده اف-۱۶ و میراژ -۲۰۰۰ را ر به پرواز درآورد و در این تقابل جنگندهها روی یکدیگر قفل موشکی انجام دادند. در آن ماجرا هرکدام روایت خاص خود را داشتند.