به دلیل خسارات ناشی از حملات ارتش اوکراین و سایر مسائل فنی در پالایشگاهها، روسیه در ماه فوریه نفتخام بیشتری نسبت به برنامهریزی قبلی خود تولید و صادر خواهد کرد. روسیه توافق کردهبود که تولید نفت خود را محدود و صادرات را بر اساس پیمان اوپکپلاس کاهش دهد، اما تحلیلگران به دلیل انباشتهشدن نفتخام تصفیهنشده و ظرفیت محدود پالایش، در توانایی این کشور برای پایبندی به این تعهدات تردید دارند. بارگیری نفت از بنادر روسیه در حال افزایش است که نشاندهنده صادرات بالاتر در هفتههای اخیر بودهاست.
حوادثی مانند حملات هواپیماهای بدونسرنشین به پالایشــگاهها در Ust-Luga و Volgograd بر صادرات تاثیر گذاشته و انتظار میرود صادرات نفتا و سوخت جت، روند نزولی داشتهباشد. تحلیلگران هشدار میدهند که افزایش صادرات نفتخام، تعهدات روسیه در قبال اوپکپلاس را تحتالشعاع قرار خواهد داد. آسیب به پالایشگاهها در اثر حملات پهپادهای اوکراینی باعثشده روسیه در ماه فوریه بیشتر از آنچه که برنامهریزی کردهبود، نفتخام صادر کند و بهطور بالقوه تعهد این کشور برای محدودکردن فروش تحتتوافق اوپکپلاس تضعیف شدهاست.
به گزارش دنیای اقتصاد، بر اساس قرارداد با گروه تولیدکنندگان نفت اوپک، روسیه سقف تولید نفتخام خود را در ماههای گذشته به ۹میلیون و ۵۰۰هزار بشکه در روز محدود کردهبود. همچنین این کشور بهطور داوطلبانه صادرات نفتخام و سوخت را به ترتیب ۳۰۰هزار و ۲۰۰هزار بشکه در روز کاهش داده بود.
تحلیلگران معتقدند که برای مسکو سخت است که به این موضوع پایبند بماند، زیرا توانایی روسیه برای پالایش نفت بعد از حملات پهپادی، محدود شدهاست. در حالحاضر نشانههایی از افزایش عرضه نفت از روسیه به چشم میخورد. بارگیری نفت از بنادر Primorsk، Ust-Luga و Novorossiisk حدود ۰.۷میلیونتن در مقایسه با برنامه اولیه ۸.۲میلیونتن (۲.۱میلیون بشکه در روز) افزایش یافتهاست.
رونالد اسمیت از کار گزاری BCS Global Markets مستقر در مسکو گفت: «انتظار میرود صادرات نفتخام افزایش یابد.» منابع آگاه با اشاره به خسارات ناشی از حمله پهپادهای اوکراینی اعلام کردند که پالایشگاه توآپس روسیه در دریایسیاه تا ماه مارس نمیتواند فعالیت خود را از سر بگیرد.
به گفته معاملهگران، سایر حوادثی که بر زیرساختهای انرژی روسیه تاثیر میگذارد نیز میتواند منجر به صادرات نفت اضافی در ماه فوریه شود. حملات هواپیماهای بدونسرنشین طی هفتههای اخیر به پالایشگاههای Ust-Luga و Volgograd در دریای بالتیک و جنوب روسیه آسیب رسانده است. طبق دادههای LSEG، صادرات نفتا به میزان یکسوم یا حدود ۱۲۷هزار تا ۱۳۶هزار بشکه در روز کاهش یافته، درحالیکه صادرات سوخت جت ممکن است حدود ۲۰هزار بشکه در روز افت کند.
الکسی کوکین، تحلیلگر صنعت، گفت: «اگر پالایش رو به کاهش باشد، با درنظرگرفتن تولید نفت و ظرفیت ذخیرهسازی محدود، صادرات نفتخام باید افزایش یابد چراکه انباری برای ذخیره نفت انباشته وجود ندارد. این امر تاثیر منفی بر تعهدات اوپک در مورد نفتخام خواهد داشت.» حملات و آتشسوزیهای اخیر زیرساختهای انرژی روسیه را هدف قرارداده و به تشدید ابهامات در بازارهای جهانی نفت و گاز افزوده؛ ضمن اینکه در حالحاضر به دلیل درگیریهای جاری در خاورمیانه، آینده بازار انرژی دستخوش عدمقطعیت شدهاست.
ایجاد اختلال در خطوط تدارکاتی
هدف از حملات اوکراین ایجاد اختلال در خطوط تدارکاتی روسیه بوده که درگیری دوساله آنها را تشدید کردهاست. این حملات زیرساختهای روسیه از جمله پالایشگاهها و تاسیسات ذخیرهسازی را تحتتاثیر قرارداده چراکه اعتصاب در پالایشگاههای نفت در ولگوگراد و ریازان، آتشسوزی در تاسیسات ذخیرهسازی در کلینتسی و اختلال در پایانه صادرات سوخت Ust luga و پالایشگاه نفت Tuapse را بهدنبال داشتهاست. این حملات منجر به اختلالات قابلتوجهی در صادرات نفت شده و انتظار میرود روسیه صادرات نفتا را یکسوم کاهش دهد. تلاشها برای تعمیر و از سرگیری عملیات در تاسیسات آسیب دیده ادامه دارد و کار تعمیر حداقل یک ماه و نیم طول میکشد.
بهرغم این چالشها، پدافند هوایی روسیه با موفقیت حمله پهپادی به پالایشگاه نفت Slavneft YANOS در یاروسلاول را خنثی کرده، هرچند که این حملات آسیب پذیری زیرساختهای انرژی روسیه را بیشتر از قبل مشخص کرد. زیرساختهای انرژی روسیه در ماه گذشته تحتتاثیر حملات هواپیماهای بدونسرنشین قرارگرفته و این امر بر عدماطمینان در بازارهای جهانی نفت و گاز که قبلا به دلیل درگیری در خاورمیانه متزلزل شدهبود، افزود.
روسیه و اوکراین زیرساختهای انرژی یکدیگر را در حملاتی هدف قرار دادهاند. یک منبع در کیف به رویترز گفت: دو پهپاد تهاجمی اوکراینی روز شنبه ۳ فوریه به بزرگترین پالایشگاه نفت در جنوب این کشور حمله کردند که آخرین مورد از یکسری حملات دوربرد به تاسیسات نفتی روسیه بود.
اوکراین اعلام کرده اهدافی را در سنپترزبورگ با پهپاد ساخت داخل هدف قرار دادهاست. میخائیل اسکیگین، یکی از مالکان پایانه نفتیسنپترزبورگ، به رسانه RBC گفت که پدافند هوایی یک «فاجعه وحشتناک» را خنثی کرده که میتوانسته منجر به خسارات انسانی و آسیبهای زیستمحیطی به دریای بالتیک شود. به گفته ناظران، چهار مخزن نفت در یک انبار بزرگ در شهر کلینتسی در منطقه بریانسک غربی روسیه در ۱۹ژانویه پس از سرنگونی یک پهپاد تهاجمی اوکراینی توسط ارتش آتش گرفت. روزنامه کومسومولسکایا پراودا به نقل از خدمات اورژانس نوشت: آتشسوزی در پالایشگاه نفت ریازان، سومین پالایشگاه بزرگ روسیه در ۱۹ ژانویه رخداد.
غول انرژی روسی نواتک، مجبور شد به دلیل آتشسوزی، برخی از عملیاتها را در پایانه عظیم صادرات سوخت دریای بالتیک در Ust-luga و همچنین «فرآیندهای پالایشی» را در یک مجتمع تولید سوخت در نزدیکی آن متوقف کند. دو منبع صنعتی آگاه به رویترز گفتند: شرکت Rosneft (ROSN.MM، پالایشگاه نفت Tuapse در جنوب روسیه در ۲۶ ژانویه پس از آتشسوزی، پردازش و تولید نفت را متوقف کرد. لوکاویل فعالیت یک واحد را در NORSI، چهارمین پالایشگاه بزرگ روسیه، واقع در نزدیکی شهر نیژنی نووگورود، در حدود ۴۳۰کیلومتری شرق مسکو، پس از یک «حادثه» متوقف کردهاست.
الکساندر نواک معاون نخستوزیر روسیه در ۲۷ژانویه گفت که تعمیرات حداقل یک ماه و نیم طول خواهد کشید. به گفته یک منبع اوکراینی، پهپادهای اوکراینی اخیرا دو پالایشگاه نفت در منطقه کراسنودار در جنوب روسیه را هدف قرار دادند که باعث آتشسوزی قابلتوجهی در پالایشگاه ایلسکی شد. این حمله که بر اساس گزارشها توسط سرویس امنیتی اوکراین انجام شد، بر واحد پردازش پالایشگاه Ilsky متمرکز بود.
مقامات منطقهای در روسیه آتشسوزی را تایید کردند، اما جزئیاتی در مورد علت یا تاثیر آن بر تولید پالایشگاه ارائه نکردند. پالایشگاه نفت آفیپسکی در نزدیکی آن نیز هدف قرارگرفت، اگرچه میزان خسارت هنوز مشخص نشدهاست. این حملات بخشی از حملات اخیر پهپادهای اوکراینی به تاسیسات نفتی روسیه است که منجر به اختلال در تولیدشدهاست. پالایشگاه ایلسکی، تولیدکننده عمده سوخت در جنوب روسیه و پالایشگاه آفیپسکی ظرفیت پردازش میلیونها تن نفت در سال را دارند.