بعد از نزدیک به ۴ سال بحث و جدل درباره فروش اینترنتی دارو، آیین نامه موسوم به حمل و نقل دارو از طریق سکوهای آنلاین (در واقع فروش دارو توسط سکوها) ابلاغ شد و قرار است ۶ ماه به صورت آزمایشی در یکی از استانها اجرا شود.
به گزارش همشهریآنلاین، سیدحیدر محمدی رئیس سازمان غذا و دارو درباره این آییننامه میگوید: آنچه در مورد حمل دارو از سوی سکوها تدوین شده و توسط وزارت ارتباطات اعلام شد «آئیننامه حمل دارو از طریق سکوی اینترنتی است» و بههیچوجه فروش اینترنتی دارو مطرح نیست. سازمان غذا و دارو هم با نفس ورود سکوهای اینترنتی به حوزه فروش دارو مخالف بوده و هست.
محمدی با بیان این که در این آئیننامه تاکید شده هرگونه خرید، فروش و انبارش دارو توسط سکوهای اینترنتی غیرمجاز و غیرقانونی است، عنوان میکند: پس از ثبت کد رهگیری نسخه توسط بیمار در سامانه سکوهای مورد تأیید (سازمان غذا و دارو)، نسخه از طریق سکو حمل و به نشانی متقاضی که در سیستم ثبت شده است تحویل داده میشود. این آئیننامه تنها در مورد حمل دارو و تحویل آن به نشانی بیمار بهصورت غیرحضوری است، همچنین عرضه داروهای خاص، سهمیهای، تحت کنترل و دارای شرایط خاص حمل، توسط پلتفرمها صورت نخواهد گرفت.
به گفته این مسئول مجوز فعالیت سکوهای اینترنتی متقاضی فعالیت در حوزه حمل دارو در یک کارگروه مشترک توسط سازمان غذا و دارو با همکاری وزارت ارتباطات صادر میشود و تمامی متقاضیان فعالیت در این حوزه باید ضوابط فنی سازمان غذا و دارو را داشته و حائز شرایط باشند.
او ادامه میدهد: دورههای آموزشی هم توسط سازمان غذا و دارو برای سکوهای متقاضی برگزار خواهد شد. وزارت بهداشت (سازمان غذا و دارو) مسئولیت نظارت بر ضوابط اجرایی و فنی را دارند و سکوها مکلف به رعایت این ضوابط هستند، درج هرگونه تبلیغات و تشویق به مصرف فرآوردههای دارویی و خرید، فروش و انبارش در این آئیننامه برای سکوها غیرمجاز اعلام و کاملاً منع شده است. داروخانههایی که درخواست فعالیت با سکوهای اینترنتی به منظور تحویل دارو را دارند باید درخواست خود را به سازمان غذا و دارو ارائه دهند و تنها داروخانههای مورد تأیید این سازمان مجاز به فعالیت در این حوزه خواهند بود، همچنین در صورت ثبت شکایت از سکو و یا داروخانه سازمان غذا و دارو مرجع پیگیری معرفی شده است.
این در حالی است که دکتر علی فاطمی، مشاور عالی انجمن داروسازان ایران معتقد است که حدود ۳ سال است که سکوها برای فروش کالاهای معمولی از آئیننامه مدل فعلی (بازارگاه یا Market place) بهطور غیرقانونی برای فروش دارو هم از آن استفاده میکنند و کلکسیونی از تخلفات در آن رخ داده است و اصلا نیاز به اجرای آزمایشی ندارد.
او تاکید میکند: بدون شک هیچ کشوری در دنیا با ضابطه اینچنینی اختیار فروش همه داروهای نسخهای و غیرنسخهای را یکباره در اختیار پلتفرم (سکو)ها قرار نمیدهد، ارائه خدمات دارویی را بهطور کامل تعطیل نمیکند و دست وزارت بهداشت خود را در برابر تخلفات آنها اینطور نمیبندند. فروش اینترنتی دارو با شیوهای که در این آئیننامه برای سکوها در نظر گرفته شده، تعبیر خواب رئیس مرکز ملی بهبود محیط کسبوکار وزارت اقتصاد است که گفته بود: داروخانههای حضوری بهزودی حذف خواهند شد. در همین راستا در بند ۱۰-۴ این آئیننامه، فروش مستقیم دارو توسط پلتفرمها بهطور کامل منتفی نیست و به شکلی زیرکانه این اختیار را به وزارت بهداشت دادهاند. این یعنی هم خداحافظ داروخانه و هم خداحافظ داروساز!
فاطمی با بیان این که تشکلهای صنفی ما (انجمن و نظام پزشکی) برنامههایی برای مقابله با این آئیننامه غیرقانونی دارند، ادامه میدهد: این آئیننامه پشتوانه قانونی محکمی ندارد و اجرای آن تبعات زیادی برای جامعه خواهد داشت.