گیاه خارخاسک نوعی گیاه برگدار کوچک است که در بسیاری از نقاط، از جمله بخشهایی از اروپا، آسیا، آفریقا و خاورمیانه رشد میکند.
تحقیقات نشان میدهد که خارخاسک ممکن است به بهبود میل جنسی، مدیریت سطح قند خون و کلسترول در افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ کمک کند.
به گزارش مثبت سبز، بسیاری از مکملهای غذایی محبوب امروزی از گیاهانی به دست میآیند که از زمانهای قدیم به صورت دارویی مورد استفاده قرار گرفتهاند. یکی از این گیاهان، خارخاسک است که گفته میشود دارای خواص مختلفی از جمله کاهش قند خون و کلسترول، تغییر سطح هورمونها و افزایش عملکرد جنسی و میل جنسی است. در این مقاله هر آنچه را که باید در مورد عرق خارخاسک بدانید به شما میگوییم.
اگر میخواهید بدانید عرق خارخاسک برای چی خوبه؟ مطالعه این مقاله را ادامه دهید.
عرق خارخاسک در طب سنتی برای مشکلات مربوط به قلب، سرگیجه، ناراحتیهای پوستی و چشمی، دفع سنگ کلیه و به عنوان مدر و مقوی استفاده میشود. همچنین برای تقویت عملکرد جنسی و برای بدنسازی به بازار عرضه میشود. قسمتهای مورد استفاده این گیاه شامل میوه، دانه، برگ و ریشه است، ولی بیش از همه میوه آن استفاده میشود.
مطالعات پیش بالینی نشان میدهد که خارخاسک دارای اثرات ضد فشار خون، ضد التهاب، ضد باکتری، ضد قارچ، ضد ادماتوز، ضد سرطان، آنتی اکسیدان، ادرارآور، محافظت از قلب و کاهش قند خون است. گیاه خارخاسک دارای ساپونینها، فلاونوئیدها، آلکالوئیدها، استروئیدها، ویتامینها، اسیدهای چرب غیر اشباع، تانن، رزین، نیترات، پتاسیم، سدیم، فسفر، آهن، کلسیم، گوگرد، کلر، اسید آسپارتیک و اسید گلوتامیک است.
اگرچه مردم اغلب Tribulus terrestris یا خارخاسک را به دلیل اثرات بالقوه آن بر عملکرد جنسی و تستوسترون مصرف میکنند، اما این گیاه برای اثرات مهم دیگری نیز مورد مطالعه قرار گرفته است.
خارخاسک تولید اسپرم را در مدلهای حیوانی افزایش میدهد، اما مطالعات انسانی در مورد اثرات آن بر سطح تستوسترون نتایج متفاوتی را نشان میدهد. شواهد فعلی در مورد اثرات خارخاسک بر اختلال نعوظ نیز قطعی نیست. اگرچه عرق خارخاسک ممکن است تستوسترون را افزایش ندهد، ممکن است میل جنسی را افزایش دهد. برخی از محققان دریافتند که در مطالعهای وقتی مردان با کاهش میل جنسی گیاه خارخاسک را مصرف کردند، میل جنسی آنها افزایش یافت. همچنین این تاثیر در زنان با میل جنسی پایین نیز دیده شد.
یک مطالعه اثرات مصرف خارخاسک را در ۹۸ زن مبتلا به دیابت نوع ۲ بررسی کرد. پس از سه ماه، زنانی که خارخاسک مصرف میکردند، سطح قند و کلسترول خون کمتری داشتند. مطالعات حیوانی همچنین نشان داده است که خارخاسک ممکن است سطح قند خون را کاهش دهد، به محافظت در برابر آسیب عروق خونی و جلوگیری از افزایش کلسترول خون کمک کند. عرق خارخاسک میتواند رگهای خونی را شل کند و ممکن است به کاهش فشار خون کمک کند.
عرق خارخاسک ممکن است به عنوان یک ادرارآور عمل کند و ادرار را تقویت کرده و ترکیبات کلسیمی را که باعث تشکیل سنگ کلیه میشوند متوقف کند. خواص دیورتیک این گیاه به علت سطوح بالای نیترات و نمکهای پتاسیم در آن است. به علاوه این گیاه به علت داشتن خاصیت آنتی اکسیدانی، از آسیب توبولهای کلیوی و گلومرولها توسط رادیکالهای آزاد جلوگیری میکند.
فلاونوئیدهای خارخاسک میتواند سبب تغییر اندازه و شکل کریستالهای اگزالات کلسیم شوند و بیشتر آنها را تبدیل به کلسیم اگزالات دی هیدرات کنند. بنابراین میتواند اثر مهارکنندگی مناسبی در برابر ابتلا به سنگ کلیه اگزالات کلسیمی داشته باشد؛ زیرا کریستالهای کلسیم اگزالات دی هیدرات بهتر از طریق ادرار دفع میشوند.
مطالعاتی انجام شده است که نشان میدهد خارخاسک برای مردان دارای مشکلات جنسی خاص و کسانی که از ناباروری رنج میبرند، فوایدی دارد؛ اما تحقیقات بیشتری مورد نیاز است. همانطور که اشاره شد خارخاسک میتواند باعث تقویت میل جنسی در مردان شود. همچنین طبق یک بررسی، این گیاه در بهبود پارامترهای اسپرم موثر است.
عرق خارخاسک میتواند اثرات محافظتی برای کبد داشته باشد.
عصاره گیاه خارخاسک به صورت وابسته به دوز میتواند مانع از اثر مخرب اثر مخرب داروهای غیر استروئیدی مانند ژلوفن روی کبد شود. این داروها با ایجاد رادیکالهای آزاد، باعث ایجاد تغییرات پاتولوژیکال همراه با تغییرات دژنراسیون و نکروزه شدن لبولهای بافت کبد میشود و از این طریق باعث افزایش سرمی آنزیمهای کبدی میشود. خواص محافظت کبدی عصاره خارخاسک در آسیبهای کبدی ناشی از ترکیبات غیر الکلی از جمله فروکتوز نیز مورد بررسی قرار گرفته است.
گیاه خارخاسک نوعی گیاه برگدار کوچک است که در بسیاری از نقاط، از جمله بخشهایی از اروپا، آسیا، آفریقا و خاورمیانه رشد میکند. طبع خارخاسک گرم و خشک است و از آن در طب سنتی چین، هند و ایران استفاده میشود.
شما میتوانید از عرق خارخاسک در هر زمانی از روز استفاده کنید. برای کسانی که به دنبال بهبود میل جنسی هستند، مصرف عرق خارخاسک در صبح معمول است. برای اینکه عرق خارخاسک موثرتر عمل کند، میتوانید آن را بین وعدههای غذایی و با معده خالی مصرف کنید. اگر میخواهید آن را قبل از تمرین خود مصرف کنید، این کار را قبل از میان وعده یا شیک قبل از تمرین انجام دهید.
چندین مطالعه با استفاده از دوزهای مختلف خارخاسک، حداقل عوارض جانبی را گزارش کردهاند. عوارض جانبی غیر معمول شامل گرفتگی معده یا ریفلاکس جزئی است. به طور کلی، اکثر مطالعات نشان میدهد که این گیاه دارای عوارض جانبی مضر نیست. با این حال، مهم است که تمام خطرات و مزایای بالقوه را در نظر بگیرید. در طب سنتی برای کاهش عوارض خارخاسک از بادام و روغن کنجد استفاده شده است.
عصاره خارخاسک به علت داشتن ساپونینها باعث اسپاسم عضله صاف دیواره رحم نیز میشود که این خاصیت ممکن است منجر به سقط جنین در زنان باردار گردد. در بزرگ شدگی پروستات و افرادی که تومورهای حساس به آندروژن دارند نیز مصرف عصاره این گیاه به علت وجود ساپونینهای استروئیدی توصیه نمیشود. با توجه به اثرات جانبی ذکر شده میتوان نتیجه گرفت که مصرف بیش از دوز درمانی خارخاسک میتواند منجر به عوارضی شود.
خارخاسک یک گیاه کوچک برگی است که سالها است در طب سنتی ایران، چین و هند مورد استفاده قرار میگیرد. اگر چه فهرستی طولانی از مزایای بالقوه دارد که در این مقاله بررسی کردیم، بسیاری از آنها فقط روی حیوانات مورد مطالعه قرار گرفتهاند. در انسان، شواهدی وجود دارد که نشان میدهد ممکن است خارخاسک کنترل قند خون و سطح کلسترول را در افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ بهبود بخشد. اگرچه این گیاه تستوسترون را افزایش نمیدهد، ممکن است میل جنسی را در مردان و زنان بهبود بخشد.