جدیدترین زیردریایی نیروی دریایی ایالات متحده یک گام دیگر به سمت ورود به خدمت برداشت، پس از آنکه هفته گذشته زیردریایی USS Idaho برای اولین بار وارد آب شد.
به گزارش روزیاتو، آیداهو جدیدترین زیردریایی هستهای تهاجمی ایالات متحده از کلاس ویرجینیا است و به یک نیروی زیر آبی میپیوندد که نیروی دریایی آمریکا نمیتواند با سرعت کافی آن را تقویت کند. تحت فشار برای پاسخ به گسترش توانمندیهای دریایی بیسابقه چین و نیاز به بازدارندگی در برابر دو دشمن اصلی هستهای، نیروی دریایی ایالات متحده در حال افزایش ناوگان زیردریایی تمام هستهای خود است، حتی در شرایطی که ناوگانی پیر و جنگ آزموده را کنار میگذارد، و ممکن است همچنان نیاز به گسترشی بیشتر از همیشه داشته باشد.
زیردریایی PCU Idaho در جریان غسل تعمید در مارس ۲۰۲۴. سیستم پروانه چند تیغه پیشرانه این زیردریایی سری بوده و به همین دلیل با پارچهای پوشانده شده است
زیردریایی P. C. U. Idaho بیست و ششمین زیردریایی تهاجمی هستهای کلاس ویرجینیا است. این زیردریایی که توسط Electric Boat و Newport News Shipbuilding ساخته شده و تکمیل آن هفت سال به طول انجامیده، در مارس ۲۰۲۴ در گروتون، کنتیکت، غسل تعمید شد، پس از طولانی شدن ساخت آن به خاطر شیوع کرونا و اختلالات زنجیره تامین. طبق سنت نامگذاری زیردریاییهای آمریکایی، این زیردریایی به طور موقت P. C. U یا واحد پیش از راه اندازی (Pre-Commissioning Unit) نامگذاری شد. این زیردریایی نام USS یا United States Ship را پس از عملیاتی شدن و تحویل داده شدن به ناوگان، دریافت خواهد کرد.
زیردریایی آیداهو ۱۱۵ متر طول و ۱۰.۳ متر عرض دارد. این زیردریایی قدرت جابجایی ۷۹۰۰ تنی دارد که سه برابر بیشتر از سلف خود، یک زیردریایی کلاس گاتو متعلق به جنگ جهانی دوم است. یک راکتور هستهای S۹G (G مخفف جنرال الکتریک است) به جای پیچ پروانه سنتی، فن چند تیغهای جت پمپ این زیردریایی را به حرکت در میآورد و به سرعت حداکثر ۲۵ گره میرسد.
مانند همه زیردریاییهای هستهای، برد آن تقریباً نامحدود است، و مداومت عملیاتی آن تنها به خاطر منابع غذایی کشتی برای خدمه ۱۳۵ نفرهاش محدود شده است. هر زیردریایی دارای چهار پرتابگر اژدر ۵۳۳ میلی متری است که قطر استاندارد اژدر از قبل از جنگ جهانی دوم بوده است و به آن امکان شلیک اژدرهای سنگین Mk. ۴۸ ADCAP و موشکهای کروز ضد کشتی مادون هارپون را میدهد.
نیروی دریایی ایالات متحده به آرامی زیردریاییهای کلاس ویرجینیا را در طول زمان و در مجموعهای از بلوکها روزآمد کرده است، یک رویکرد خاص با هدف کاهش هزینهها برای ساخت یک کشتی کاملاً جدید که با Block I شروع شد. آیداهو چیزی است که به عنوان نسخه Block IV شناخته میشود. یکی از پیشرفتهایی که با نسخههای Block III شروع شد، تعویض دوازده سیلوی پرتاب عمودی جداگانه که هر کدام میتوانستند یک موشک کروز تاماهاوک را حمل کنند، با دو لانچر موسوم به Payload Tube به قطر ۸۷ اینچ است که هر کدام میتوانند شش موشک تاماهاوک را حمل کنند. به ادعای نیروی دریایی ایالات متحده، این لانچرها برای «سادهسازی ساخت، کاهش هزینههای خرید، و انعطافپذیری بیشتر نسبت به لانچرهای کوچکتر VLS به دلیل حجم اضافهشدهشان» طراحی شدهاند.
زیردریایی US New Mexico (SSN ۷۷۹) از کلاس ویرجینیا در حال روی آب آمدن در آبهای یخ زده قطب شمال در سال ۲۰۱۴
آیداهو برای نصب تجهیزات لازم توسط کارگران کارخانه کشتیسازی همچنان در کنار اسکله باقی خواهد ماند. طبق گفته کمیته راه اندازی یو اس اس آیداهو، این زیردریایی قرار است در بهار ۲۰۲۵ وارد ناوگان شود.
آیداهو در حالی وارد ناوگان میشود که ناوگان زیردریایی ایالات متحده در آستانه تغییرات اساسی است. زیردریاییها به عنوان یک دارایی مهم در ناوگان دریایی در جنگ احتمالی با چین در نظر گرفته میشوند که قادر به عبور سریع از اقیانوس آرام و مستقر شدن در غرب اقیانوس آرام هستند. گمان میرود حداقل یک زیردریایی همیشه در دریای فیلیپین حضور داشته باشد.
امروزه زیردریاییهای ناوگان اقیانوس آرام ایالات متحده در گوام، ایالت واشنگتن و هاوایی مستقر هستند. بر اساس توافق جدید استرالیا-بریتانیا-ایالات متحده آمریکا (AUKUS)، زیردریاییهای آمریکایی از سال ۲۰۲۷ از استرالیا عملیات انجام خواهند داد که زمان لازم برای رسیدن به “غرب اقیانوس آرام در شرایط بحرانی را به شدت کاهش خواهد داد.
در این بین، ایالات متحده در تلاش است تا تعداد ناوگان زیردریایی خود را به عنوان نیرویی برای مقابله با نیروی دریایی رو به رشد چین افزایش دهد. اگرچه ناوگان دریایی چین به سرعت در حال رشد است، اما زیردریاییهای چینی هیچ تجربه عملی در جنگ ضد زیردریایی نداشته و زیردریاییهای آن به راحتی یک نسل، اگر نه دو، از زیردریاییهای آمریکایی عقبتر هستند.
برنامهریزان نیروی دریایی معتقدند که ناوگان آمریکایی متشکل از زیردریاییهای لس آنجلس، سی وولف و ویرجینیا، همراه با توانایی زیردریایی در تعقیب و کمین کشتیهای سطحی، در درگیری با چین، بیشتر از قدرت عددیشان به چین ضربه خواهند زد، اما هنوز توافق نظر وجود دارد که این ناوگان باید سریع رشد کند.
زیردریایی تهاجمی دیزلی الکتریکی Type ۰۳۹A متعلق به چین در استان فوجیان در سال ۲۰۲۴
متأسفانه، برای آمریکایی ها، در حالی که ناوگان زیردریاییهای این کشور رشد خواهد کرد، این رشد به سرعت اتفاق نمیافتد. تا سال ۲۰۳۰، نیروی دریایی پیش بینی میکند که ۴۸ زیردریایی تهاجمی و ۱۲ زیردریایی مجهز به موشک بالستیک در اختیار داشته باشد. تا سال ۲۰۴۰، نیروی دریایی این تعداد را به ۵۶ فروند زیردریایی تهاجمی و ۱۳ فروند حامل موشک بالستیک خواهد رساند. طبق آخرین پیش بینی ها، نیروی دریایی تا سال ۲۰۵۴، یعنی سی سال آینده، به هدف خود یعنی ۶۶ فروند زیردریایی تهاجمی نخواهد رسید.
چرا ناوگان زیردریاییهای ایالات متحده اینقدر کند رشد میکند؟ بودجه دفاعی کمتر یکی از دلایل آن است: هزینههای دفاعی تنها ۲.۷ درصد از تولید ناخالص داخلی ایالات متحده را تشکیل میدهد که کمترین میزان از سال ۱۹۹۹ است، در مقایسه با ۵.۷ درصد در سال ۱۹۸۵، در اوج جنگ سرد، و ۸.۶ درصد در طول جنگ ویتنام. عوامل دیگر عبارتند از یک پایگاه صنعتی کهنه و از نفس افتاده، با کارخانههای کشتیسازی کمتر و در نتیجه امکانات کمتر برای ساخت زیردریایی ها، و همچنین کارگران آموزش دیده کمتر.
همچنین کارخانههای کشتیسازی آمریکایی در حال ساخت سه زیردریایی کلاس ویرجینیا برای نیروی دریایی سلطنتی استرالیا هستند، که اگرچه این موضوع از وقت و تجهیزات فعال در ساخت زیردریایی برای نیروی دریایی ایالات متحده کم میکند، اما این زیردریاییها همچنان به ناوگانی که به شدت متحد با ایالات متحده و علیه چین هستند، خواهند پیوست.
تصویری از USS District of Columbia که اولین فروند از ۱۲ فروند زیردریایی کلاس کلمبیا خواهد بود
یکی از بزرگترین تغییرات در ناوگان زیردریاییهای ایالات متحده، جایگزینی قریب الوقوع ۱۴ زیردریایی حامل موشک بالستیک کلاس اوهایو است که هرکدام حداکثر ۲۰ موشک Trident II D-5 با کلاهک هستهای را حمل میکنند، و ۱۲ زیردریایی جدید کلاس کلمبیا، هر کدام با ۱۶ موشک Trident II جای آنها را خواهند گرفت.
انتظار میرود اولین زیردریایی کلاس کلمبیا، USS District of Columbia، تا سال ۲۰۲۷ تکمیل شود و اولین گشت زنی بازدارندگی هستهای خود را در سال ۲۰۳۱ آغاز کند.
با ورود تعداد بیشتری از زیردریاییهای کلاس کلمبیا به ناوگان، اوهایوها بازنشسته خواهند شد و انتظار میرود آخرین زیردریای کلاس کلمبیا تا سال ۲۰۴۱ تکمیل شود. با این وجود، این سوال پیش میآید که آیا ۱۲ زیردریایی قادر خواهند بود هم روسیه و هم چین را تحت کنترل نگه دارند، به ویژه در شرایطی که چین در حال افزایش قابل توجه قدرت هستهای خود است.
در اوایل دهه ۲۰۰۰، چهار زیردریایی؛ اوهایو، میشیگان، فلوریدا، و جورجیا (مجموعاً OMFG) در نتیجه معاهده مذاکرات کاهش تسلیحات استراتژیک (استارت ۲) با روسیه مازاد اعلام شدند.
به جای بازنشستگی این زیردریایی ها، نیروی دریایی تصمیم گرفت که آنها را به زیردریاییهای با قابلیت حمل موشک هدایت شونده تبدیل کند. هر کدام از این زیردریاییها میتوانند ۱۵۴ موشک کروز تاماهاوک را حمل کنند که به هر کدام از آنها قدرت آتش کوتاه مدت بیشتری نسبت به یک ناو هواپیمابر میبخشد.
اگر چه مفید هستند، این زیردریاییها در پایان عمر خود به سر برده و هر چهار فروند تا سال ۲۰۲۸ بازنشسته خواهند شد. پس از اتمام دوره تولید کلاس کلمبیا، نیروی دریایی چهار فروند زیردریایی جدید با قابلیت حمل موشک هدایت شونده سفارش خواهد داد که احتمالاً بر اساس قالب کلاس کلمبیا ساخته شده و در سال ۲۰۴۵ وارد سرویس خواهند شد.
USS Indiana یک زیردریای کلاس ویرجینا از نسخه Block III در سواحل فلوریدا در سال ۲۰۱۸
در باب زیردریاییهای تهاجمی، نیروی دریایی ایالات متحده قصد دارد به ساخت زیردریاییهای کلاس ویرجینیا برای چندین دهه دیگر ادامه دهد و الگوی ثابت بروزرسانی آنها را حفظ کند تا آنها را در جایگاه برتری نسبت به رقبا نگه دارد. پس از دو زیردریایی دیگر از نسخه Block IV، این سرویس اولین زیردریایی نسخه Block V خود را دریافت خواهد کرد.
نسخههای بلاک Block V حدود ۲۱ متر طولانیتر خواهد بود، تا ماژولهای محمولهای را که برای حمل تا ۲۸ موشک کروز تاماهاوک طراحی شدهاند، با مجموع بار ۴۰ تاماهاوک در هر کشتی، در خود جای دهد. همچنین نسخههای Block V میتوانند موشکهای مافوق صوت جدید Conventional Prompt Strike نیروی دریایی را به جای Tomahawk حمل کنند. ساخت نسخه Block VI نیز پیش بینی شده است اما مجموعه ویژگیهای آن هنوز مشخص نشده اند.
پیش بینی میشود جایگزینی برای کلاس ویرجینیا، با نام فعلی SSN (X) در سال ۲۰۴۱ وارد خدمت شود.
ناوگان زیردریاییهای نیروی دریایی ایالات متحده ممکن است مهمترین عامل بازدارنده چین، روسیه و سایر کشورهای همفکر برای شروع یک جنگ باشد. با افزایش استعداد نیروی زیردریایی آمریکا، گزینههای موجود برای دشمنان کاهش مییابد، تا زمانی که گزینه پیروزی بهشدت کمرنگ میشود. ساخت این ناوگان دیگر یک سرمایهگذاری صنعتی نیست، بلکه یک مسابقه ژئوپلیتیکی است که نیروی دریایی این کشور – و خود ایالات متحده- نمیتوانند در آن شکست بخورند.