سفر بلینکن به اسرائیل در رابطه با کنترل اوضاع و گفتگو با نتانیاهو در رابطه با یک آرامش نسبی در غزه است و این که اتفاق جدیدی در منطقه رخ ندهد. در سفری که بلینکن به اسرائیل داشت اعلام کرد به عربستان هم سفر میکند و جالب این که سفر به اردن را لغو کرده و سفر به عربستان را در اولویت قرار داده است. این سفر میتواند در ارتباط با لبنان باشد. با توجه به جنگی که در منطقه رخ داده و برخی هم تصور میکنند، حزب الله نسبت به گذشته ضعیف شده و دولت لبنان تقویت شده، تعدادی از تحلیلگران آمریکایی معتقدند باید روابط غرب و لبنان را قویتر کرد.
فرارو- آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا سفر خاورمیانهای خود را آغاز کرده است و پس از دیدار به مقامات اسرائیلی با مقامهای عربستان دیدار میکند، این در حالیست که ابتدا قرار بود با مقامهای اردن دیدار کند و به نوعی در اولویتهای برنامه خود تغییرات ایجاد کرده است.
به گزارش فرارو، بلینکن در بخشی از سخنان منطقهای خود تاکید کرده است که عربستان بازیگر مهمی در منطقه است. او در بخش دیگری از اظهارنظرهای خود گفته است: «این نکته اهمیت دارد که اسرائیل به حمله ایران به شیوههایی پاسخ دهد که به تنش بزرگتری منجر نشود.» سفر برنامهریزی شده یک هفتهای بلینکن که شامل توقف در اردن و دوحه نیز خواهد بود، در حالی انجام میشود که منطقه شاهد رایزنیهای گسترده برای جلوگیری از هرگونه واکنش احتمالی اسرائیل نسبت به ایران است.
با توجه همزمانی این سفر، با دور جدید سفرهای منطقهای عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران، پرسشهایی مطرح است از جمله این که پشت پرده سفرهای وزیر امور خارجه آمریکا به منطقه چیست و آیا سفرهای عراقچی و بلینکن به یکدیگر مرتبط است؟ عبدالرضا فرجی راد، استاد ژئوپلیتیک و تحلیلگر ارشد سیاسی در گفتگو با فرارو به این پرسشها پاسخ داده است:
عبدالرضا فرجی رد به فرارو گفت: «تنها ۲ هفته مانده به انتخابات ایالات متحده و آمریکاییها در این ۲ هفته بسیار حساسند که ناگهان، اتفاقاتی در منطقه رخ ندهد که انتخابات را تحت تاثیر قرار دهد. به ویژه با توجه به این که اصلا به نتانیاهو و دولت او اطمینان ندارند. نتانیاهو با جمهوریخواهان و ترامپ در ارتباط است و جالب این که درباره همین مسئله نیز، خبرنگاران از بایدن سوال کردند و او این موضوع را رد نکرد؛ بنابراین دولت آمریکا با توجه به تشدید جنگ در غزه که اسرائیلی میخواهند شمال غزه را از مردم تخلیه کرده و مردم را به سمت جنوب بفرستند، نگران شده اند که مبادا تبدیل به حادثهای بزرگ شود و ایالتهای مسلمان نشین را نیز تحت تاثیر قرار دهد؛ بنابراین میخواهند این ارتباط نزدیک را با دولت نتایناهو داشته باشند و پشتوانه تسلیحاتی قدرتمندی را نیز به عنوان باج برای وی فراهم میکنند که بتوانند مدت زمان باقی مانده تا انتخابات را کنترل کنند.»
وی افزود: «با توجه به همه این ها، سفر بلینکن به اسرائیل در رابطه با کنترل اوضاع و گفتگو با نتانیاهو در رابطه با یک آرامش نسبی در غزه است و این که اتفاق جدیدی در منطقه رخ ندهد. در سفری که بلینکن به اسرائیل داشت اعلام کرد به عربستان هم سفر میکند و جالب این که سفر به اردن را لغو کرده و سفر به عربستان را در اولویت قرار داده است. این سفر میتواند در ارتباط با لبنان باشد. با توجه به جنگی که در منطقه رخ داده و برخی هم تصور میکنند، حزب الله نسبت به گذشته ضعیف شده و دولت لبنان تقویت شده، تعدادی از تحلیلگران آمریکایی معتقدند باید روابط غرب و لبنان را قویتر کرد. دولت لبنان و در راس آن میقاتی به عربهای عربستان و به ویژه عربهای ایالات متحده نزدیک است، بلینکن مایل است با سعودیها مشورت کند تا مشخص شود چه کارهایی میتوان انجام داد که هم آتش بس برقرار شود و هم امنیت کامل اسرائیل، تامین شود و، چون هم آمریکا و هم اسرائیل، دیگر توافق و مصوبه ۱۷۰۱ شورای امنیت را قبول ندارند، اسرائیل خواهان خلع سلاح اسرائیل است.»
این استاد ژئوپلیتیک در ادامه گفت: «اسرائیل به دنبال شنیدن اطلاعات بلینکن است تا محتوای صحبتهای طرف ایرانی با طرف سعودی را متوجه شود و بداند نظر طرف ایرانی در رابطه با صلح در لبنان چیست و چگونه میتوان عربستان را بیشتر وارد مداخله کرد که هم رئیس جمهور انتخاب شود و هم نخست وزیر و به طور کلی عربستان بتواند جایگاه قدیمی خود را مجدد احیا کند. در سفر آقای عراقچی به سعودی و گفتگو با محمد بن سلمان، مسئله حمله اسرائیل به ایران و این که اسرائیل نتواند از آسمان ایران در حمله استفاده کند، مطرح شده است. در برخی خبرها آمده است که سعودیها هم فعال شده اند که کاری کنند که یا حمله انجام نشود یا حملهای خفیف باشد. با توجه به این موضوع، بلینکن به دنبال ایجاد یک ارتباط متقابل با عربستان و سپس ایران است تا ابعاد این تلاش یا این خواست را واضحتر کند.»
وی افزود: «خود بلینکن و دولت ایالات متحده نیز، مایلند نظر عربستان را در رابطه با انتخابات بگیرند و در تلاشند که متوجه شوند سعودیها چه نقشی در رابطه با انتخابات دارند و به کدام سمت تمایل دارند. در حال حاضر حزب دموکرات به شدت در تلاش است که کامالا هریس برنده شود و این در حالیست که هریس هم اکنون چند درصدی از ترامپ عقب افتاده است؛ بنابراین معتقدم مسئله انتخابات آمریکا همانقدر که از زاویه نظر نتانیاهو و یهودیها برای دولت دموکرات حائز اهمیت است، در ابعادی کمتر و ضعیف تر، از زاویه دید عربها هم برای دولت بایدن مهم است؛ بنابراین این هم یکی از دلایلی است که با توجه به مخاطراتی که دموکراتها در رابطه با انتخابات حس میکنند، باعث شده است که به فکر سفر به عربستان، پس از اسرائیل افتاده باشند.»