bato-adv
bato-adv

وزن‏‏‏‏‏‌کشی سیاسی اقتصادی بورس

وزن‏‏‏‏‏‌کشی سیاسی اقتصادی بورس

به‌نظر می‌رسد حمایت‌های کم سابقه اقتصادی دولت چهاردهم از بازار سرمایه، موجب متعادل شدن جو بازار شده است؛ اما عملی نشدن وعده‌های اقتصادی، اعتماد را کمرنگ کرده است.

تاریخ انتشار: ۱۱:۱۴ - ۱۳ آبان ۱۴۰۳

شاخص‌کل بورس روز گذشته (شنبه) با رشد بیش از ۵ هزار‌ واحدی به بیش از ۲ میلیون و ۶۱ هزار واحد رسید.

به گزارش دنیای اقتصاد، نماگر هموزن نیز تقریبا بدون تغییر نسبت به‌روز معاملاتی قبل، در محدوده ۶۷۰ هزار واحد آرام گرفت. ارزش معاملات خرد، حدود ۳ هزار میلیارد‌ تومان ثبت شد و ۱۱۳ میلیارد‌ تومان پول حقیقی از بورس خارج شد. با وجود آنکه در ۴۵ دقیقه اول معاملات بورسی، بازار تا ۲ میلیون و ۶۸ هزار واحد رشد کرد، پس از ساعات ابتدایی دادوستد‌های روز شنبه فشار عرضه‌ها در بازار سبب شد تا کلیت سهام موجود در بازار قرمزپوش شوند.

به‌نظر می‌رسد خبر‌های اقتصادی مثبت درخصوص برخی از صنایع تا حدودی جو بازار را متعادل نگه داشته‌است. خبر عرضه خودرو در بورس‌کالا و تاکید دوباره همتی وزیر اقتصاد مبنی‌بر لزوم تک نرخی شدن نرخ ارز، دو عامل مهم ثبات نسبی معاملات بورس بود. این درحالی است که با توجه به حل و فصل نشدن مسائل سیاسی و تنش‌های منطقه‌ای، همچنان اطمینان کافی برای رشد بازار سهام وجود ندارد. معاملات روز‌های اخیر نشان‌داده‌است که سبزپوشی نصیب نماد‌ها و صنایعی می‌شود که ضمن ارائه گزارش‌های خوب ماهانه و صنایع، وضعیت بنیادی مناسبی دارند.

دو پالس مثبت از سیاستگذار

خبر‌هایی درخصوص عرضه خودرو در بورس‌کالا، سبب شده است تا صنعت خودرو، به‌عنوان پُر بازده‌ترین صنعت روز گذشته سیگنال مثبت را به بازار مخابره کند. عرضه خودرو در بورس‌کالا، همانند سال۱۴۰۱ می‌تواند بازار را به تعادل برساند و جو مثبتی را بر بازار حاکم کند.

همچنین گزارش‌های ماهانه خوب این صنعت نیز بر روند صعودی شاخص خودرویی‌ها بی تاثیر نبوده‌است. وزیر اقتصاد ضمن تاکید مجدد بر تک نرخی شدن ارز، چند نرخی‌بودن قیمت دلار را عامل اصلی فشار‌های تورمی معرفی کرد. با توجه به اینکه اختلاف دلار نیما و آزاد به ۴۰ درصد رسیده‌است که این امر احتمالا به کاهش انگیزه سرمایه‌گذاری خواهد انجامید، در صورتی‌که اختلاف این دو ارز به زیر ۱۵ درصد برسد نیز واکنش مثبت بازار را شاهد خواهیم بود، اما با تک نرخی شدن ارز همه صنایع بازار، حتی صنایع‌ریالی و کوچک بازار نیز رفتاری بهتر از گذشته نشان خواهند داد.

تمایل بازار به سهام بنیادی

به رغم آنکه دادوستد‌های بورس حکایت از افزایش ابهام برای سرمایه‌گذاران دارد، اما برخی از نماد‌های بازار رفتاری متفاوت‌تر نسبت به جو کلی بازار نشان می‌دهند، به‌خصوص آنکه گزارش‌های بسیار خوب برخی از صنایع، احتمالا انتظارات مثبتی را درخصوص بهبود حاشیه سود آنها به‌وجود آورده‌است. گزارش‌های خوب صنعت خودرو، به‌عنوان یکی از صنایعی که محرک سیاستگذاری قوی را در پشتوانه خود دارد، همچنین صنعت محصولات کشاورزی که جو خوبی را نسبت به کل بازار داشت.

صنعت لاستیک و پلاستیک و فلزات گرانبها نیز با توجه به رکوردشکنی درآمدی اخیر خود بر اساس گزارش‌های مهرماه، سبزپوش شدند. همچنین پتروشیمی‌ها نیز همانند تمام روز‌های سال‌جاری سپر خوبی در‌برابر تلاطم‌های هیجانی بازار بوده‌اند.

چین بازار‌های جهانی را تکان داد؟

داده‌های اقتصادی چین نشان می‌دهد؛ اقتصاد این کشور به‌تدریج به ثبات رسیده و در بخش‌های تولید و مسکن نیز کارنامه قابل‌قبولی را ارائه کرده‌است. شاخص مدیران خرید (PMI) در اکتبر به بیش از ۵۰ افزایش‌یافته و فروش مسکن ۷۳‌درصد نسبت به ماه قبل رشد کرده‌است. همچنین صعود بورس چین نیز سیگنال رونق نسبی را در این اقتصاد می‌دهد.

هر چند قیمت بیلت فولادی همچنان در محدوده ۴۷۰دلار قرار دارد. رشد شاخص صنعت فولاد، طی روز شنبه نیز نمی‌تواند بی ارتباط با رونق اقتصادی چین و احتمال بهبود صنعت فولاد این کشور باشد. قیمت نفت‌برنت باخبر احتمال درگیری ایران با اسرائیل، تا ۷۳دلار افزایش یافت.

تحلیل‌ها حکایت از آن دارد که احتمالا قیمت فرآورده‌های نفتی و کرک‌اسپرد پالایشی‌ها بهبود خواهد یافت، از این‌رو با تصحیح سیاست‌های نادرست داخلی صنعت پالایشی ایران نیز می‌تواند شرایط بهتری را تجربه کند. روز جمعه، انتشار داده‌های ضعیف NFP از سوی ایالات‌متحده نیز بر روند قیمت‌های جهانی موثر بود. قیمت هر انس طلای جهانی در محدوده ۲ هزار و ۷۴۹دلار و هر تن مس نیز ۹ هزار و ۵۵۰ دلار مورد معامله قرار می‌گیرد.

ریسک سیاسی یا حمایت اقتصادی؟

بورس تهران، تحت‌تاثیر دو عامل ریسک‌های سیاسی و حمایت‌های لفظی اقتصادی، وارد فراز و نشیب‌هایی شده‌است. به‌نظر می‌رسد حمایت‌های کم سابقه اقتصادی دولت چهاردهم از بازار سرمایه، موجب متعادل شدن جو بازار شده است، اما عملی نشدن وعده‌های اقتصادی، اعتماد را کمرنگ کرده است.

با این تفاسیر، ریسک‌های سیاسی قدرت بیشتری برای پایین نگه‌داشتن قیمت سهام دارند. نزدیک شدن به انتخابات آمریکا و مشخص‌شدن نتیجه آن نیز می‌تواند به مشخص شدن مسیر بورس کمک کند. طی هفته‌جاری این واقعه مهم سیاسی، احتمالا بازار‌ها را به‌طور هیجانی متلاطم خواهد کرد.

bato-adv
bato-adv
bato-adv